MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Held-og-lykke-land: Studerende skal slippe 23.300 for 75 kvadratmeter på Frederiksberg

Af André Bentsen
Om lidt flyder Facebook over med venlige studerende, der respekterer en lukket dør og håber, du kender en, der kender en. Det er nemlig pænt dyrt at studere i København. Foto: Arkiv
Om lidt flyder Facebook over med venlige studerende, der respekterer en lukket dør og håber, du kender en, der kender en. Det er nemlig pænt dyrt at studere i København. Foto: Arkiv

Det er nyheden, der aldrig helt er en nyhed.

For selvom vi godt ved det, overraskes vi igen og igen. Det københavnske boligmarked er rivraskruskende uretfærdigt for dem, der ikke har foden inde i det gode selskab, og gulddryppende heldigt for dem, der har.

Hvert år omkring studiestart rammer virkeligheden tusindvis af studerende som et kompendium uden billeder lige i ansigtet.

Når de kommende studerende 26. juli får at vide, om de er optaget på deres drømmestudie eller ej, bliver det for mange nemlig også startskuddet til jagten efter et nyt hjem.

Et hjem, der for de fleste er umuligt at betale uden hjælp fra et ekstra job eller venlige forældre.

Lejeboligmarkedet er nemlig præget af lange ventelister og høje lejepriser. Og selvom der er kommet flere mindre ejerlejligheder til salg i København og de andre store studiebyer, end sidste sommer, viser en analyse fra Finans Danmark, at det være svært at få råd til at købe.

Skulle du være i tvivl, så er udeboende SU 6.820 kr. før skat, eller det, det koster at købe et kvart toilet på Nørrebro.

Analysen fra Finans Danmark viser da også, at knap 40 procent af de unge har højst 5.000 kr. til boligudgifter hver måneden, som er en del mindre end omkostningerne ved at eje eller leje en bolig.

Lad os sige, du gerne vil bo på Frederiksberg, så skal du altså studere for fem, da en typisk ejerlejlighed på 75 kvm koster 23.300 kr. på Frederiksberg.

Bo i Held-og-lykke-land

Det bliver ikke meget bedre af at finde en lejebolig.

I København er huslejen for en nyopført privat lejebolig på 75 kvm knap 11.900 kr. om måneden, mens den tilsvarende månedlige husleje i Aalborg, som er den billigste studieby i Danmark, er knap 7.400 kr. om måneden.

Er du blandt de få heldige, kan du måske få en noget billigere studiebolig, men der er ventelisterne allerede længere end næste års pensum.

”De kommende studerende står over for en spændende tid. Desværre står de også overfor udfordringer, når det kommer til at skulle finde en bolig, som er til at betale i studiebyerne. Private lejeboliger er dyrere end det, man har råd til, og der kan være lange ventelister for studieboliger. For størstedelen af de studerende, er ejerboliger ikke en mulighed, uden økonomisk støtte fra for eksempel ens forældre,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

For dem, der har mulighed for at købe en lejlighed, er udvalget i studiebyerne blevet større. Lige nu er der nemlig 1.498 lejligheder under 75 kvm til salg – og det er 18 pct. flere end sidste år. I København og Frederiksberg var der henholdsvis 509 og 47 til salg ved indgangen til juli. I Aarhus, Aalborg og Odense er der henholdsvis 520, 235 og 140 ejerlejligheder på under 75 kvm til salg.

Del artikel


 


 


 


 


Udvalgte artikler

 


 


 


Top 3 i dag




 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien