Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Mere end dyre strandvejsvillaer: Hellerup byder på både god mad, oplevelser og sårbar historie

Af Henrik Thierlein
Øregaard Café. Foto Jesper Kloster
Øregaard Café. Foto Jesper Kloster

Bydelen Hellerup med postnummer ‘2900’ gemmer på både ukendte og mere kendte perler.

Mange forbinder den sikkert også med TV-serien ‘2900 Happiness’, der med over 140 afsnit var en landeplage og referer til bydelen nord for København.

Den mondæne enklave er fyldt med skøn gastronomi, caféer, museer, shopping og ikke mindst vidunderligt kik til havn og hav her på kanten af Øresund. 

MigogKbh er igen teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og Danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. I dag rådgiver i turisme, presse og gastronomi.

Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til bydelen Hellerup i Gentofte Kommune, som ikke ‘bare’ er en gennemfartsvej nordpå ved navn Strandvejen. 

Jordnær. Foto PR, Facebook

Fancy restauranter

Vi står af på Hellerup S-togsstation, for jeg er sulten og har booket bord og tænk – inspektørerne fra Michelin guiden er nået helt herud i Gentofte Kommune, som faktisk huser to stjernerestauranter.

Men nu er det jo en ren Hellerup-guide, så Restaurant Jordnær i selve Gentofte får blot en stor anbefaling med på vejen.

Fra stationen er der mindre end fem minutter til det gamle apotek – og nu restaurant – på hjørnet af Hellerupvej, som Michelin-køkkenchef Jonathan Berntsen elegant har indrettet med sin ‘partner in crime’ Maître d’hôtel, Rasmus Knude.

Restauranten har fået navnet The Samuel, som faktisk henviser til navnet på Jonathans søn, Samuel. What an honour boy! 

Foruden top Michelin-gastronomi og betjening, som er mere end sin flotte stjerne værd, så vandt Jonathan verdensmesterskabet i sherry i både 2013 og 2019.

The Samuel. Foto Henrik Therlein

En konkurrence ved navn Copa Jerez, som finder sted i Sherry-distriktets hjerte og hovedstad, Jerez de la Frontera, hvert år. Er du ikke til sherry, så prøv alligevel et glas – en dobbelt verdensmester ved, hvad han gør.

Men frygt ikke – det gamle apotek flyder med champagne og årgangsvin fra kælder til kvist og helt ud i den hyggelige gårdhave, og som pragtfuldt ledsager de mange især fiske-, skaldyrs-, grønsags- og vildtretter du skal igennem i her 2900 Hellerup. Glæd dig. 

Fyldt med historie

Mad og drikke har altid spillet en kæmpe rolle for mig, men det har kunst også. Så med en lettere omskrivning af det gamle ordsprog til ‘Uden mad, kunst og drikke dur helten ikke’, så er jeg nu på vej til den smukke Øregaard Park for at besøge Hellerups eneste kunstmuseum.

Øregaard Park. Foto PR

Nemlig Øregaard Museum midt i parken hvis hvide klassicistiske bygning tydeligt kan ses fra Strandvejen. Det gamle grosserer og skibsreder landsted har foruden et pragtfuldt interiør skiftende udstillinger året rundt.

Skulle sulten melde sig efter en tur rundt i salene, så står Øregaard Café klar med et lille kurateret spisekort og hjemmelavede konditorkager både inde og ude. 

Smørrebrød i Hellerup – to med højtbelagt 

Rosé Rosé Bistro

På hjørnet af Strandvejen og det snart nyåbende hotel Park Lane Copenhagen lå Hellerups højloftede biograf engang. I dag er de gamle biografstole skiftet ud med spisestole. Foruden franske frokost- og aftenretter, så har Rosé Rosé hele 10 forskellige stykker smørrebrød, som skifter fire gange om året, så der altid er et sæsonaktuelt stykke dansk klassiker.

Restaurant & Værtshus Sankt Peder

Sørme om ‘Hellerups hyggelige smørhul siden 1972’, som de selv siger, ikke også har nationalklassikeren, smørrebrød. 25 styks tæller kortet, og nu kommer det bedste – det kan bestilles hele dagen indtil klokken 21:00. Se, det kan jeg lide! Her i de gamle brune lokaler, som stadig bruger navnet Værtshus når Sankt Peder omtales, lægger jeg ud med Sol over Sankt Peder efterfulgt af Æg & Rejer med ørredrogn. Er du mere sulten, så byder kortet på navne som Den Fromme, Englekys og Alterdrengens. De eneste jeg kender ved navn er ‘Dyrlægens’, og sørme om Ruths ikke også er fløjet ind fra Christiansø i form af den velkendte sild med den hemmelige opskift. 

Kulturen og historien kalder, og det er tid til lidt alvor og eftertænksomhed, så jeg tager fra Strandvejens liv og glade dage et smut i Mindelunden i Rygvangen og besøger mindesmærket for KZ-fanger, som dengang var alt fra handicappede, jøder og medlemmer af LGBT+miljøet.

Midt blandt alle disse smukke blomster og træer findes det mest grusomme af alt – nemlig Henrettelsespladsens tre pæle, som i dag er illuderet af tre bronzeafstøbninger. De originale træpæle, hvor bl.a. medlemmer af modstandsgrupperne Holger Danske og Hvidstensgruppen blev likvideret, kan i dag ses på det utroligt spændende og nyindrettede Frihedsmuseum.

Midt mellem smørblomster, blå anemoner og mælkebøtter er mindepladen med inskription af modstandsmand og digterpræst Kaj Munk: ’Drenge, I drenge som døde. I tændte for Danmark i dybeste mulm en lysende morgenrøde’.

Social Foodies. Foto: PR

Vin, is og specialiteter

Hermed beriget med viden og historie, hvor sørgelig den end er, så er det tid til noget at forsøde sindet med igen.

Vi er tilbage på Strandvejen, hvor naboerne Elvis & Newton, den værdidrevne Social Foodies (der arbejder med at støtte den sociale værdikæde i Afrika) og den økologiske pioner Emmerys slås om at servere den bedste kop kaffe med ditto kage. 

Strandvejr? Hellerup Strand ved siden af Hellerup Havn er lille og lokal og med små smukke haver, og  du bare have noget lækkert med, så gå forbi ROOTS Vin Bar og Mastro Restaurant & Wine Bar og få tanket op på vin og specialiteter. 

Atelier September længere oppe ad vejen og næsten tættere på nabostranden Charlottenlund Strandpark er et pragtfuldt arty spisested med den hyppede instagram-venlige avokadomad.

Stedet kan så meget mere, så sæt dig i vindueskarmen og prøv flere af kok og ejer Frederik Bille Brahes kreationer og kig ud på gaden. Du vil være overrasket over, hvor mange her i Hellerup, der er tro mod egnsdragten… pelsen! 

Atelier September. Foto Henrik Therlein

Ved vandet

Tuborg Havn er lidt af en destination for sig i Hellerup, og er du i tvivl om, hvor det er, når du kommer kørende, så kig efter den store grønne 26 meter høje Tuborgflaske ud mod Strandvejen.

Flasken blev bygget til Den Nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling i 1888 og stod på Københavns Rådhusplads før den blev flyttet hertil, hvor Tuborg-øllen blev produceret i området fra 1873 frem til 1996. Tuborgs sodavandsfabrik ud mod Strandvejen er én af kun fem bygninger, der er tilbage fra bryggeritiden, men navnet Tuborg er stadig stærkt definerende for området.

Kommer du sejlende hertil, så er havnefyrene ved indsejlingen til Tuborg Havn stadig en rød- og en grøn Tuborgflaske. 

Tuborg Havn. Foto Gentofte Kommune

Her i havnen har Den Kongelige Danske Yachtklub sin egen Restaurant Address, hvor også folk udefra kan komme ind alle ugens dage og spise frokost og aften. Mandag til torsdag er der endda ugens husmandskost med udsigt til både og vand. 

Længere nede ligger Waterfront shoppingcenter ud til havnen, hvor bl.a. Wulff & Konstali lokker med god kaffe og kage både inde og ude ved vandet. 

Snart åbner Park Lane Copenhagen

Hellerup er ikke en bydel med mange hoteller.

Faktisk er Park Lane Copenhagen det eneste sted for at overnatte i Hellerup, og vi er mange, der glæder os til, at det gamle Hellerup Park Hotel bliver forvandlet til et eksklusivt 69-værelses boutique hotel med værelser, to lejligheder og fem suiter med fem meter til loftet – hvoraf flere har udsigt til den smukke Øregaard Park og Strandvejen.

Hotellet bliver medlem af Small Luxury Hotels of the World – ligesom Nimb

Ifølge Adm. direktør Malene Friis, da jeg spurgte hende ind til projektet, ’bliver det lidt af et madmekka med den lækreste vinbar, ambitiøst gastronomi og en ambiance out of this world’.  

Godt tanket op er det tid til Experimentarium – Danmarks center for science, naturvidenskab og teknologi her i Tuborg Havn. Her bliver du bragt helt tæt på videnskaben, så vær klar til gættelege, byggeri, værksteder og demonstrationer. Bevæg dig i Sansetunnelen og på Pulstorvet er det om at være aktiv.  Vand, lyd, lys, vind og energi – her får du brændt energi af.

Er du sulten efter kalorier efter alt den viden, så er spisestedet SMASK stedet med den spændende sorte hotdog og meget andet godt til den store og lille sult. Her er også god udsigt fra 1. sal til den snoede kobberbeklædte Helix Trappe inspireret af DNA-molekylets svungne dobbelthelix-form og som er lavet af 160 tons kobber.

En kokkelegende

I kælderen under Park Lane Copenhagen og Rosé Rosé Bistro slutter vi, som vi startede artiklen.

I fine dining og gastronomi-kategorien idet Parsley Salon med chefkok Allan Schultz, kokkelegenden fra 90’erne, endnu engang er trukket i den hvide kokkejakke og kreerer noget af de smukkeste og mest kreative retter, jeg længe har smagt. Chef-sommelier Alexander Berntsen styrer de højstilkede glas. 

Parsley Salon. Foto Henrik Therlein

Hvis du genkender navnet Berntsen fra artiklens begyndelse med Jonathan Berntsen fra The Samuel – ja, så er de ikke bare brødre, men har også det tilfælles, at de har vundet verdens største sherry konkurrence.

Kokke-sommelier-parret Allan Schultz og Alexander Berntsen vandt i 2023 den gastronomiske konkurrence Copa Jerez Internacional – altså to vinderbrødre i samme bydel.

Kælderen er lidt af en hule her hos chefkok Allan med persille-tapet og retter, der har direkte referencer til navnet Parsley, og han deler gerne ud af sine erfaringer fra både Los Angeles og København og den klassiske kogekunst med et varmt Allan-twist. 

Besøget i kystnære Hellerup er slut for denne gang, og jeg kan kun sige, at skulle der være nogen tvivl om, at Hellerup blot er et bump på vejen op ad Strandvejen – ja, så håber jeg, at denne artikel har givet lyst til at nærstudere bydelen med postnummer 2900. 

Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration. 

Del artikel

Andre læser også