Helt fantastisk: Restaurant BARRs julebord er intet mindre end et ægte julemirakel

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Restaurant BARR Foto Tim-Spreadbury
Restaurant BARR Foto Tim-Spreadbury

Pssst – konkurrence i bunden af artiklen…

Vi har en vinder.

Der er rigtig mange restauranter i København, der tilbyder julemad i den kommende tid.

Men absolut ingen laver julemad som Restaurant BARR.

Hånden på hjertet, det er herinde selveste julemanden, de 3 vise mænd og alverdens julenisser booker bord, når de skal holde RIGTIG jul.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Restaurant BARR Foto Tuala-Hjarnø

Nomas søsterrestaurant

Først en lille julehistorie om Restaurant BARR.

Da Noma flyttede fra sin gamle adresse i Strandgade 93, ville René Redzepi gerne bruge de smukke gamle lokaler til noget nyt.

Så han hev fat i den molekylære mesterkok, det gastronomiske geni og kulinariske troldmand Thorsten Schmidt.

Thorsten var straks med på idéen og gik med det samme i gang med researche, træne og studere.

For Restaurant BARR mission var nemlig at hive det traditionelle”nordsøkøkken” med øl og snaps op på et niveau verden aldrig har set før.

Byg, gris, kål og andre historiske ingredienser og retter skulle simpelthen æres ordentligt.

Den mission lykkedes selvfølgelig.

Læs også: Guide: Her er der hyggelig varm pejs i København

Restaurant BARR PR Foto

International genlyd

BARRs frikadeller, surdejspandekager og ikke mindst deres signatur schnitzel gav lynhurtigt genlyd i hele verden.

Madanmelderne kastede topkarakterer efter den nye restaurant i Nomas gamle lokaler, hvor BARR hylder de nordiske landes fælles gastronomiske kulturarv.

BARR vandt tilmed prisen som Europas bedste nye restaurant i OAD’s Europe top 100 liste.

De var også nomineret ved World Restaurant Award med deres schnitzel i kategorien ”House Special”.

Læs også: Mundvand: Se hele jule-menuen på BARR lige her

Restaurant BARR Foto Tuala-Hjarnø

Og nu JUL

Og så er vi tilbage ved den go’e danske jul. Den har som bekendt en lang historie, der strækker sig tilbage til en fællesgermansk fortid.

BARR og dansk jul er simpelthen det perfekte makkerpar.

Sådan må det nødvendigvis gå, når holdet på BARR dykker ned i den danske folkesjæl, gennemtester smagssammensætninger og udforsker selve smagen af jul.

“Vi startede planlægningen allerede da sidste jul gik på hæld, og vi har brugt året på at samle forråd. Vi har syltet og saltet, tørret og røget, samlet bær og fundet krydderierne til vores hjemmelavede snapse,” fortæller Lau Richter, General Manager hos BARR.

I nogle af de mange forskellige øl, der tappes herinde har de selv været inde over bryggeprocessen, så smagene passer som fod i jule-hose.

“Vi kan godt lide traditionerne, men uden at det skal blive til et moderne mormorkøkken.

Vi kigger på regionens madtraditioner, men med vores syn på, hvad der bør fremhæves og arbejdes med, for at trække ”hverdagsoplevelsen” op på et højere niveau.

Læs også: Stjerneregn: Sådan ville MigOgKbh strø Michelin-stjernerne i København

Restaurant BARR Foto Tuala-Hjarnø

Flere muligheder for julemad

Fra 22. november til 22. december kan man til aften forkæle smagløgene med BARRs 4-retters julemiddag. Den kommer forbi gravad islandsk laks, røget andebryst, krogmodnet gris stegt på ben med sort trøffel og krydret ‘julekage’.

Genkendelige navne, men alle sammen tilføjet lidt kreativitet.

Læs også: Mundvand: Se hele jule-menuen på BARR lige her

Restaurant BARR PR Foto

Det Store BARR Julebord

Fredag til søndag fra 29. november til 22. december kan man også hoppe ombord i Det Store BARR Julefrokostbord.

Det er intet mindre end en gastronomisk julegave til enhver sultende mave.

Snacks, sild, laks, rødspættefillet starter julebordet.

Dernæst går det mod tre serveringer af flæsk, julesylte og medister inden juleanden rammer bordet med stuvet hvidkål og sauce med sorte trøfler.

Undervejs kommer man også igennem hele ”Syltekælderen på BARR”, der byder på rødbeder, tyttebær, asier, hyben, hyldebær, drueagurker, grønne tomater, ramsløg, kål, kirsebær, græskar.

Inden det hele sluttes af med både BARRs risalamande med rigeligt vanilje, mandler og romtopf og den søde og krydrede julekage.

Læs også: Noma, Brace, Amass, Kadeau og Relæ leger bytte bytte købmand i verdensomspændende madlotteri

***VIND en tur på BARRs store julebord for 2 personer***

Sådan vinder du:
Like opslaget på vores Facebookside✔️
Skriv i kommentarfeltet under Facebookartiklen, hvem din mest jule-madglade ven er.
Trippel kram og high fives hvis du også deler opslaget❤️

Hvad: Jul på BARR
Hvor: Restaurant Barr, Strandgade 93
Hvornår: 22. nov. – 22. dec
Hvor meget: Fra 575,- pr person
Hvordan: Læs mere her og se hele jule-menuen lige her

Restaurant BARR Foto Tim-Spreadbury

Overraskelse under jorden: Sjældent fund af menneskeknogler ved museumsbyggeri

Skrevet af: Michael Qureshi

På byggepladsen ved Statens Naturhistoriske Museum arbejder arkæologer side om side med entreprenørens folk, der er i fuld gang med anlægsaktiviteterne.

Arkæologer fra Københavns Museum har ved museumsbyggeriet gjort et uventet fund af menneskeknogler.

Som en del af projektet er arkæologerne med på pladsen for at undersøge jorden for fortidsminder.

Arkæologerne vidste på forhånd, hvad de kunne forvente at finde på pladsen såsom den såkaldte Peymanns Rende, men byggepladsen har vist sig at byde på et fund, de på ingen måde var forberedt på.

De fandt nemlig menneskeknogler fra anslået 15 mennesker.

“Der er tale om et ganske uventet fund. Gravemaskinen var i gang med at fritlægge store vandrør på pladsen, da vi pludselig kunne se knogler.

Jorden gemte på det, der har vist sig at være knogler fra 15 mennesker. Vi har ingen historiske optegnelser af kirkegårde eller andet i byggeområdet, der kunne antyde, at vi ville støde på menneskeknogler her,” siger Sigrid Frances Schmidt, udgravningsleder og arkæolog fra Københavns Museum.

Fra mænd og kvinder i forskellige aldre

Knoglerne, der så ud til at ligge i en tilfældigt anlagt bunke, har tilhørt minimum 12 personer. Knoglerne er identificeret til at stamme fra både kvinder og mænd i forskellige aldre.

Mindst en af knoglerne er afsavet, og på flere af knoglerne er der blevet fundet mærker eller hakker.

“Knoglerne er sendt videre til undersøgelse. Vi overvejer, om det måske kan være ”restmateriale” fra et af byens tidligere hospitaler.

Holmens Kirkegård ligger ikke så langt fra byggepladsen, og her er der tidligere fundet flere koncentrationer af knogler med både snit og savmærker.

Ligresterne fra Holmens Kirkegård stammer fra patologiske undersøgelser foretaget af det Det Kongelige Kirurgiske Akademi, som fungerede fra slut 1700-tallet til midt 1800-tallet,” fortæller Sigrid Frances Schmidt.

Byggeriet gik i jorden i maj 2019

Det Kongelige Kirurgiske Akademi lå dengang i de lokaler på Amaliegade, som i dag huser det lægevidenskabelige museum Medicinsk Museion under Københavns Universitet.

Byggeriet af det nye Statens Naturhistoriske Museum gik i jorden i maj 2019, og der er fuld gang i aktiviteterne på pladsen.

Vejdirektoratet er bygherre på det nye Statens Naturhistoriske Museum og bygger til Københavns Universitet.

Det nye museum skal samle Københavns Universitets Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Have til ét museum.

Tirsdags-testen hos Kokkeriet: Opgrader menuen med fire ekstra testretter

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

Hos Michelin-restauranten, Kokkeriet, mener de at tirsdage fortjener lidt ekstra kærlighed.

Og som kærlighed smager bedst, bliver det i form af ekstra testretter fra køkkenet – helt uden du skal skrive det på regningen.

Du får muligheden for at smage nye retter før alle andre og bliver ”testkanin” i allerbedste klasse – så god at Michelinguiden har belønnet Kokkeriet med en stjerne de sidste 10 år.

Læs også Kan Noma lave en snasket burger?: Gastromand har testet Nomas nye vin- og burgerbar

Morten Krogholm køkkenchef Kokkeriet PR Foto

Tirsdagstesten

Tirsdagen har levet en lidt kummerlig tilværelse.

Det er mandagens venligere lillebror, der ikke rigtigt gør noget væsen af sig. Ugen er stadig lige begyndt, og der er langt til fredag. Uge efter uge bliver tirsdagen overset, forbigået i stilhed, glemt og endelig overstået.

Men det skal være slut nu.

De dygtige kokke hos Kokkeriet – med køkkenchef Morten Krogholm i spidsen – har nemlig givet tirsdagen en ordentlig overhaling og en velfortjent forfremmelse, og de giver nu alle tirsdagsgæsterne muligheden for at opgradere den mindre eller den store menu med de fire ekstra testretter – helt uden du skal betale for det.

Til gengæld giver du køkkenet lov til at lege og eksperimentere med råvarer, som de overvejer at sætte fast på kortet. Det er også muligt, at du får muligheden for at prøve nye og lige så spændende vine.

Med Tirsdagstesten hos Kokkeriet bliver du altså ”testkanin” i allerbedste Michelinklasse.

Læs også Rosé-rejer og jomfruhummer: Havnerestauranten Toldboden genåbner med nyheder

Foto PR

Traditionelle danske retter i bedste form

Hos Kokkeriet er de fans af traditionelle danske retter.

De har nemlig taget ejerskab på danske retter – og genopfinder dem i moderne gourmetversioner.

Den øvelse er de så eminente til, at den franske madbibel over dem alle – Michelinguiden – har givet dem en stensikker stjerne over 10 år i træk.

Kokkeriet er derfor for mange blevet kendetegnet ved høj gastronomi i rebelsk fortolkning af klassiske såvel som nye danske retter.

Læs også Klar til sommer i København: Reffen afslører åbningsdato

Restaurant Kokkeriet PR Foto

Afslappet luksus for alle

På Kronprinsessegade er der plads til alle, og her er rigtig god plads mellem bordene.

Indretningen er smagfuld og elegant, og du finder strøget dug på bordene, nøje udvalgte blomsterdekorationer og en klassisk uniformeret tjenerstab under ledelse af ejer og vært, Sammy Shafi.

På trods af fuld gastro-gas fra Morten og hans dedikerede hold i køkkenet, og en Michelinstjerne i inderlommen, er der absolut intet stift og formelt ved Kokkeriet. Her er ingen dresscode, og alle gæster opfordres til at sænke skuldrene og bare nyde deres aften.

Hvad: Tirsdagstesten på Restaurant Kokkeriet
Hvor: Kronprinsessegade 64
Hvor meget: Få fire ekstra testretter på enten den store menu for 1.200 kr. eller den mindre menu for 900 kr. helt uden betaling
Hvordan: Læs mere lige her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

De bedste milkshakes i København: Her er de store favoritter i byen

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen

Snart bliver det sommer og sol, og hvad er så mere lækkert end en overdådig og lækker milkshake?

København bugner af gode steder, og vi guider her til seks, som du simpelthen skal smage.

Læs også Klar til sommer i København: Reffen afslører åbningsdato


Desserthuset Foto PR

Desserthuset

Det er ikke for meget at sige, at her er kongen af milkshakes.

Desserthuset åbnede for knap fem år siden på Istedgade, og er siden hen flyttet til større lokaler på Frederiksborggade. De var nogle af de første i Danmark til at afprøve det australske koncept, Freakshakes.

En Freakshake består af en smagfuld milkshakes med de mest overdådige toppings til at matche milkshakens indhold.

Prøv for eksempel en Speculoos lavet på bastogne med lidt karamel, smurt med moccacreme, vendt i knasende chokoperler og toppet med den lækreste hjemmelavet tiramisu eller en Banoffee med banancreme, karamelliseret banan og karamelliseret popcorn – det er bare to blandt de mange, lækre varianter.

Derudover laver de også god kaffe og bager deres egne cheesecakes.

Hvor: Frederiksborggade 50, 1360 København K


Paradis Foto PR

Paradis

Udover deres fantastiske is er Paradis også kendt for deres velsmagende milkshakes.

De laver dem på friskrørt paradis-is shaket med økologisk mælk, pynter med en valgfri sauce og topper dem med økologisk flødeskum.

Al isen laver de desuden på naturlige ingredienser såsom frisk frugt, kakao fra Den Dominikanske Republik, Bourbon vanilje fra Madagaskar, italiensk lakridspulver og italienske pistacie- og hasselnødder.

Kast dig ud i for eksempel en jordbær/vanilje milkshake eller en straciatella/espressofrappe.

Hvor: Flere steder i landet – find din nærmeste her


Ismageriet Foto Ismageriet Facebook

Ismageriet

Ismageriet finder man både ved DR-byen og i Søborg.

De er måske mest kendt for deres is, men det er absolut også værd at prøve en af deres milkshakes – her laver du nemlig din helt egen, personlige drik.

Du vælger selv 2-3 slags is, der blendes med økologisk mælk og toppes ved flødeskum. Vælg mellem 32 velsmagende slags is, og der er mange sjove varianter i blandt.

Hvor: Rued Langgaards Vej nr. 6E, 2300 København S og Søborg Hovedgade 34, 2870 Dyssegård

Læs også Laver vilde donuts: Reality-deltager udvider sin donut-kæde med København


The Mudhoney Foto PR

The Mudhoney

På skønne Guldbergsgade på Nørrebro ligger The Mudhoney.

The Mudhoney har et bredt sortiment og fokusere på mødet mellem kaffe, milkshakes og drinks.

Sloganet er ”COFFEE, SHAKES & BOOZE”.

De byder på lidt mere utraditionelle smagsvarianter som koldskål eller avocado/habanero-shakes, men også nogle alkoholiske af slagsen.

Prøv for eksempel en Irish Coffee-shake, vodka/lakrids-shake, Lumumba-shake eller Bourbon Sour-shake.

Hvor: Guldbergsgade 22, 2200 København N


Shakedown Foto PR

Shakedown

Hos Shakedown på Falkoner Allé kan du også få en overdådig milkshake – ægte ”american style”.

Alle deres shakes er lavet på softice og økologisk mælk. De bruger kun rigtig chokolade og ”ægte” råvarer, så Shakedown bruger rigtig mange Mars barer, Oreos og Kinder Buenos hver eneste uge – ingen sirupper eller andet pulver. Og det er et godt valg for smagen er altid i top.

Kast dig over bestselleren ”Needy Girl” med Ferrero Rocher og Kinder Bueno eller en ”Aces High” med Daim og karamel.

Hvor: Falkoner Alle 12A, 2000 Frederiksberg

Læs også Klar til mere kø: Hart Bageri lancerer Donut Tirsdag


Greasy Spoon Foto Greasy Spoon Facebook

Greasy Spoon

I et af de små stræder i Indre by finder du Greasy Spoon.

De er en typisk amerikansk diner, og her er det et godt valg at supplere din burger med en af deres milkshakes. De er lige som de skal være og kommer i alverdens udgaver.

Prøv for eksempel en med Bounty eller Oreo – vi lover du ikke bliver skuffet.

Hvor: Studiestræde 14, 1455 København K


Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram