Guide: Her får du den gode stegt flæsk med persillesovs i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Stue 11 PR foto
Stue 11 PR foto

Københavns bedste stegt flæsk og persillesovs.

Ja, hvor får man egentlig det henne? Vi giver her vores bud på byens bedste stegt flæsk.

Umut og Frank fra Guldkroen PR foto

Guldkroen

De to gastro-stjerner/tosser, Umut og Frank fra Guldkroen har selvfølgelig også stegt flæsk på repertoiret.

Når de ikke har travlt med at vælte de sociale medier eller være med i dokumentarprogrammer, laver de kick-ass dansk mad fra bunden.

Deres flæsk bliver skåret i 1,5 cm tykkelse, og sovsen bliver lavet dagen i forvejen.

De koger frisk dansk fløde op med urter, laurbærblade, sort peber og persillestilke og lader den trække natten over, inden de sigter og jævner og smager til med salt og vender friskhakket persille i.

Under stegningen af flæsk hælder de fedtet fra to gange, så det bliver mørt og sprødt uden at tørre ud.

Lige inden servering får det et ekstra skud i ovnen ved 220 gader, så sværene puffer op, og bliver lidt ligesom, når man laver flæskesvær.

Hvor: Guldkroen,
Hvor meget: 195 kr. for ad libitum hver søndag

Læs også: Landets vildeste grillbar: Hippe Umut åbnede Guldgrillen med et brag af brun sovs

bar jacobsen PR foto

Bar Jacobsen

Man forbinder måske ikke det fine shoppingmekka Illum med traditionel dansk mad. Men det kan være man skulle blive klogere.

For oppe på toppen, med fremragende udsigt over København, ligger nemlig Bar Jacobsen.

De gør sig umage med på tilberedning og råvarer, når de tryller deres flæsk med persillesovs frem.

Hvor: Bar Jacobsen, Østergade 52, på toppen af Illum
Hvor meget: 150 ,- for en portion med flæsk fra frilands gris. For 40 kr. mere får man en Vikingportion

Læs også: Overset mexi-perle: Her får du Københavns bedste tacos til prisen

axelborg bodega pr foto

Axelborg Bodega

Axelborg Bodega har eksisteret siden 1918 og er opkaldt efter Københavns grundlægger, Biskop Absalon, hvis danske navn var Axel.

Axelborg Bodega er bl.a. kendt for at have haft Simon Spies, som stamgæst gennem mange år.

Hvor: Axelborg Bodega, Axeltorv 1
Hvor meget: 158 for ad libitum

Læs også: Madskribenternes hemmelighed: Her får du den vildeste pasta-oplevelse

Christianshavn Færgecafe Foto Mikkel Bækgaard

Christianshavns Færgecafé

I 1850 lejede en sømandsfamilie værelser ud til sømænd her i Strandgade. Da sømanden og hans skib gik til bunds, startede hans kone et hjemmebrænderi.

Politimesteren var stamgæst, og sjovt nok var Christianshavns Færgecafé blandt de første, der opnåede alkohol- og restaurationsbevilling.

De har derfor selvfølgelig over 30 hjemmeblandede urte- og frugtsnaps på kortet.

Christianshavns Færgecafé hygger med maritim stemning, bindingsværk, skæve døre og gulve, så man kan næsten bogstaveligt talt kan mærke skumsprøjt.

Maden er klassisk dansk, og kipper således med kaptajnshatten til stedets rødder.

Hvor: Christianshavns Færgecafé, Strandgade 50
Hvor meget: 159,- for ad libitum hver onsdag

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns 12 bedste burgere

Fridas PR foto

Fridas

Fridas’ åbnede i 1954 og var i mange år hovedsageligt  bodega, men blev i 2000 også til kombineret spisested. Og hver onsdag kører de stegt flæsk med persillesovs.

Deres motto er: Det er usømmeligt at leve for at spise, men da dette er nødvendigt for at leve, bør vi opfylde denne pligt, som alle andre pligter med glæde og på den fornøjeligste måde

Hvor: Fridas, Gammel Kongevej 5
Hvor meget: 168,- for en god portion hver onsdag

Læs også: Luksusguide: Her får du den bedste brunch i København

Restaurant Vita PR foto

Restaurant Vita

Klassisk og traditionel dansk mad tager mange afskygninger og kommer i både varm og kold form. Hos Restaurant Vita har de pladen fuld med det bedste med fra det danske borgerkøkken.

Selvfølgelig også stegt flæsk.

Restauranten, der også har åbent til kl. 01 og 03 (05 fredag og lørdag), har i årtier budt store personligheder fra den politiske og kulturelle scene velkommen.

Hvor: Restaurant Vita, Store Kongensgade 25
Hvor meget: 139,-

Læs også: Er Danmarks næste hotdog-konge fra København?: Spis så mange du kan på 15 minutter

Stue 11 PR foto

Stue 11

Stue 11 har både billardstue, terninger og spillemaskiner, hvis man er ude efter en rigtig herrefrokost. Og så serverer baren selvfølgelig også små skarpe.

Ellers gør de det ikke mere kompliceret, end det behøver at være. Indretningen er spartansk, men maden er overvældende.

Hvor: Stue 11, Øster Farimagsgade 11
Hvor meget: 159,- for ad libitum

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns 12 bedste italienske restauranter

Stegt flæsk med persillesovs PR foto

Nyboders Køkken

Sidste år solgte den traditionelle danske restaurant Nyboders Køkken, som ligger i smørhullet på hjørnet af Olfert Fischer gade og Borgergade, 16 tons stegt flæsk.

Nyboders Køkken serverer dansk mad som i gamle dage, med inspirationen hentet fra Nyboder, der blev opført af Kong Christian IV i 1631, som små familieboliger til flådens folk i bydelen Ny-København.

Hvor: Nyboders Køkken, Borgergade 134
Hvor meget: 169,- for ad libitum

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Hvis man er mere sulten efter stegt flæsk, kan man også gå amok hos de her restauranter:

Hvor: Rio Bravo, Vester Voldgade 86
Hvor meget: 139 for ad libitum

Hvor: Stafetten, Gunnar Nu Hansens Pl. 9
Hvor meget: 89,- for 8-9 skiver. 119,- for 14-15 skiver

Hvor: Søpromenaden, Sortedam Dossering 103
Hvor meget: 149,- ad libitum

Hvor: Klubben, Enghavevej 4
Hvor meget: Ad libitum 130,- hver mandag inkl. lille fadøl. 159,- alle andre dage

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.

Spis med: 4 københavnske topkokke går amok i stør og caviar

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Hellere lidt for meget, end lidt for lidt. Caviar PR Foto
Hellere lidt for meget, end lidt for lidt. Caviar PR Foto

Caviar er luksus i ypperste potens.

De fine rogn fra støren er de fleste kokkes yndlings-garniture. Det er næsten ikke en ret i kataloget, der ikke lige kan pimpes med lidt caviar.

Så på Michelinrestauranten 108 har de bare tænkt sig at gå hele vejen.

Derfor har de inviteret Andreas Bagh (Marchal), Bo Bech (Geist), Per Tøstesen (Bistro Boheme) samt 108’s egen køkkenchef Kristian Baumann til at sammensætte en middag, der yder fuld respekt til både stør og dens caviar.

Alle tre kokke vil hver især medbringe 3 retter, og de vil i samarbejde med hinanden kreere 3 snacks, så menuen i alt lyder på 12 serveringer.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Cavi-eksperter

De fire kokke kan med rette kaldes cavi-eksperter.

Bo Bech har i sin kogebog »What does memory taste like?« dedikeret 78 sider til retten med avocado, caviar og mandelolie.

Andreas Bagh med sin daglige gang på Hotel d’Angleterre næsten svømmer i caviar, når luksusturister fra nær og fjern skal have stillet den lille sult.

Per Thøstesen bruger næsten hellere caviar end salt, hvis retten mangler et lille pift, og hjemmebanekokken Kristian Baumann er en mester i at fortolke de finere nuancer fra de små æg.

De fire kokke vil ud over caviar også bruge hele støren fra hoved til hale i de forskellige serveringer.

Stør og caviar vil komme fra GASTROunika og Royal Belgian Caviar.

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.

Hvad: Potluck Dinner
Hvor: Restaurant 108, Strandgade 108
Hvornår: Søndag d. 22. september 17.00 – 23.30
Hvor meget: 1.200 kr. for 12 serveringer. Vin- og juicemenu kan tilkøbes
Hvordan: Læs mere her

Læs også: Gemt i en kælder: Tidligere Michelin-kokke laver geniale pastaretter ’to go’

Guide: Her får du det bedste smørrebrød i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto: Øl og Brød
Foto: Øl og Brød

Smørrebrød, Danmarks nationalspise.

Man kan nok ikke sige, at smørrebrød har været yt.

Men rugbrød med pålæg ovenpå har til alles glæde gennemgået en regulær renæssance og er mere moderne end nogensinde.

Det betyder også, at der er virkelig mange restauranter, der serverer rigtig godt smørrebrød i København.

Her er en liste over steder, hvor du aldrig kan gå galt i byen.

Velbekomme.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om smørrebrød…


Sildemad hos Aamanns Foto Rasmus Kramer Schou

Aamanns

Man må simpelthen ikke misse smørrebrødet hos Adam Aamann. Og sådan er det.

Han er, ganske fortjent, kendt som smørrebrødskongen og manden der sendte vores gastronomiske kulturarv smukt ind i det nye årtusind, da han moderniserede de gamle klassikere.

Aamanns 1921 er et mekka for alle smørrebrødsfans, og faktisk også indrettet lidt som en kirke i lyse moderne toner.

Maden er ganske enkelt verdensklasse gourmetsmørrebrød fra øverste hylde, og det ikke for ingenting at Jørgen Leth helst nyder sin sild her.

Her er selvfølgelig ofte fuldt booket, men prøv for din egen skyld at find et bord i ugens tidlige dage, hvor man sagtens kan være heldig.
Hvad: Aamanns
Hvor: Aamanns 1921 Niels Hemmingsens Gade 19-21 og Øster Farigmagsgade 12

Læs også: Guide: Her er 4 perfekte romantiske get-aways tæt på København


Foto Chris Tonnesen

Restaurant Kronborg

Restaurant Kronborg kører nogle gange lidt under radaren, når byens bedste smørrebrødsrestauranter bliver nævnt.

Men ægte feinschmeckere har for længst fundet ud af, at hernede hos Claes og Walther i kælderen, dér bliver der kælet om en.

Alle retter er 100 procent gammeldaws hjemmelavede og holdt i en enkel, men særdeles velsmagende stil – med mæthedsgaranti.

Og når Walther skænker snaps, så er der så meget til kanten, at man skal ned og kysse glasset.

At kælderen også er historisk charmerende gør jo heller ikke tingene dårligere.

Hvad:
 Restaurant Kronborg
Hvor: Brolæggerstræde 12

Læs også: Franske fristelser: København har fået sin første eclair-butik


Ravelinen smørrebrød PR Foto

Ravelinen

Ravelinen har sjæl. Sådan rigtig historisk vingesus.

Den blev bygget 1700-tallet, herude lige på grænsen mellem Christianshavn og Amager, hvor bønder spiste og overnattede, når de kom ind til byen med deres varer.

For et par år siden satte køkkenet ambitionsniveauet op i femte gear og har ikke kigget sig tilbage siden med deres klassiske madprofil.

Klassisk er også deres smørrebrød, en med det velkendte twist. Sublime råvarer bliver tryllet om til madder, der får folk til at komme tilbage.

Placeret næsten midt i en sø med panoramaudsigt over voldgraven, beskyttet fra den moderne verden er den samtidig et genialt tilflugtssted med old-school indretning og hygge fra top til tå.

Hvad: Ravelinen
Hvor: Torvegade 79

Læs også: MigOgKbh med Hr. Skæg: ‘Jeg hang på toppen af Vor Frelser Kirke med bukserne nede om anklerne’


Palægade Foto Rasmus Kramer Schou

Palægade

Palægade åbnede for et par år siden og – bum – så føltes det, som om de altid har ligget her.

De røg simpelthen direkte ind på toplisten over byens bedste steder, og Rasmus, Simon og Karina bag er da også en farlig gruppe med erfaringer fra diverse Michelinrestauranter og topsteder i smørrebrødssammenhæng.

Palægade har forstået, at for at få succes i København, skal maden ikke bare være fra øverste luftlag, men hygge er et kodeord, der aldrig bliver nedslidt.

Så de har prioriteret netop hyggen herinde, selvom stilen er moderne med skakternsgulve og smukke materialer i mørke trætoner. Deres smørrebrød er to-die-for og har på ingen tid opbygget en hær af stamgæster, ganske fortjent.

Hvad: Palægade
Hvor: Palægade 8

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram


Restaurant Mondän PR Foto

Restaurant Mondän

Køkkenchef på Restaurant Mondän, Mads Dalsborg, laver mad efter den gamle skole – med ekstra tryk på smagen.

De klassiske franske teknikker går perfekt hånd i hånd med det danske smørrebrød. Her på Frederiksberg er alting lavet fra bunden, tilsmagt med omhyggelighed, og så er der det med smagen.

Mads’ smørrebrød smager simpelthen, som var det på gastronomiske steroider – forstået på den allerbedste måde.

Hvert stykke står i yderst rimelige 95- og kortet byder på små mesterværker som ‘Løvemad’ (hindbærd, friskost og græskarkerner) og ‘Fiskefillet’ (kimchi-remoulade, chips og karse) samt de mere klassiske som sild og æg.

Hvad: Restaurant Mondän
Hvor: Godthåbsvej 26, Frederiksberg
Hvordan: Læs mere her

Læs også: 18 forskellige slags: Nyt indisk sted har specialiseret sig i naan-brød


Foto: Restaurant Tårnet på Christiansborgs Facebook side

Restauranten i Tårnet på Christiansborg

Muligvis landets højest beliggende restaurant – og niveauet følger selvfølgelig trop. Sådan må det være, når man ligger ovenpå selve Folketinget – i et af byens mest spektakulære spiserum.

Tårnets frokostkort er ikke stort – en god håndfuld madder – men kvaliteten er lige i det berømte skab. Fint afstemte smage og teksturer samt råvarer, der smager af det, de er.

Smørrebrødet har små historier tilknytter fra ejer, Rasmus Bo Bojesens, store personlige videnskatalog.

Blandt andet er leverpostejen inspireret fra dengang, da han som dreng kom op til mormor på Skelgården ved Agersted i Nordjylland på sommerferie.

Selv snapsen er man på fornavn på – den laves nemlig af restauratør Rasmus Bo Bojesens egen Fætter Erik, der plukker urter og bær i Nordjyllands magre jorde og laver traditionel nordjysk bjesk.

Hvad: Restauranten i Tårnet på Christiansborg
Hvor: Christiansborg Slotsplads

Læs også: Guide: 10 restauranter med udsigt i København


Restaurant Selma smørrebrød PR Foto

Selma

Selma er relativt ny i klassen, men skal have det største velkommen med på vejen.

Den moderne smørrebrødsrestaurant lige ved Torvehallerne har fokus på skandinaviske sæsonråvarer, når de sammensætter de små kunstværker med kulinarisk kirurgisk præcision.

Her bliver leget talentfuldt med sammensætninger, som f.eks. hyldeblomstsild eller confiterede unge selleri med osten Gammel Knas og brunet smør.

Eller en hel mad dedikeret til sommerens danske tomater. Hvis man har lyst til at ryste smørrebrødsposen lidt, er Selma et garanteret hit.

Ølkortet har 12 forskellige kvalitetsøl på hane, ligesom her er både normal og naturvin at skylle efter med.

Hvad: Selma
Hvor: Rømersgade 20

Læs også: Luksusguide: Her får du den bedste brunch i København


Restaurant Øl&Brød PR Foto

Øl&Brød

Den danske brygger Mikkeller har også sin egen smørrebrødsrestaurant. Den ligger lige ved siden af hans bar i Viktoriagade på Vesterbro.

Til frokost serverer de moderne fortolkninger af vores elskede smørrebrød – og med godt gas på smagen. Hop ud i en kyllingesalat,med ristede hasselnødder, kyllingskind og syltede rødløg eller en af kortets 7 andre muligheder.

Øl&Brød har altid 10 haner med gode Mikkeller øl klar til de tørstige. Der er også et bredt udvalg af andre Mikkeller øl i flasker og dåser samt glutenfri og alkoholfri indstillinger.

De her også et af Danmarks største udvalg af snaps fra danske, svenske, norske, islandske, færøske og amerikanske destillatører. Samt den hjemmelavede selvfølgelig.

Hvad: Øl&Brød
Hvor: Viktoriagade 6

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails


Restaurant Scønnemann PR Foto

Schønnemann

Schønnemann er kendt vidt og bredt. Det er en rendyrket frokostrestaurant og et af de ældste eksisterende spisesteder i København – tilbage fra 1877.

Og der er ikke luget ud i menukortet, så husk at bestille en stor øl, mens du beslutter dig, for det kan godt tage lidt tid.

Over 110 stykker forskelligt smørrebrød er der at vælge imellem. Eller sagt på en anden måde: Hvis du spiser to om dagen kan du sidde dernede 70 dage i træk og ikke smage det samme stykke to gange.

Der er f.eks. over 21 forskellige sildemadder.  Den gamle restaurant blev for øvrigt også anbefalet af Lonely Planet som en af verdens bedste ’eats’ i 2018.

Hvad: Restaurant Schønnemann
Hvor: Hauser Plads 16

Læs også: Vild Alchemist-succes: 2000 borde solgt på fire minutter


Restaurant Koefoed PR Foto

Restaurant Koefoed

Koefoed kan også kaldes den Bornholmske ambassade i København.

Hernede i den elegante og lyse kælder (det er ironisk nok en tidligere kulkælder) har de nemlig fokus på alt godt fra klippeøen mod øst.

De kører med ‘Den bornholmske smørrebrødsmenu’, og man kommer selvfølgelig igennem Bornholms nationalret “Sol over Gudhjem”, men der gøres flere interessante stop undervejs.

Det hele kan skylles ned med øl fra Svaneke Bryghus, og efter en frokost hernede skinner solen altid.
Hvad: Restaurant Koefoed
Hvor: Landgreven 3
Læs også: 18 forskellige slags: Nyt indisk sted har specialiseret sig i naan-brød

Restaurant Frihavnen PR Foto

Restaurant Frihavn

Restaurant Frihavn fra 1895 ligger placeret imellem Østerbros moderne bygninger med sit bindingsværk, et lille tårn og de sprossede vinduer.

Klemt inde som en nationalromantisk sæbeboble imellem tidens travle jag og stress.

De serverer selvfølgelig – smørrebrød. Og en virkelig god omgang tilmed.

Sild, laks, rejemadder, hummersalat, hønsesalat, tatar og andre klassikere fra kongeriget bliver omhyggeligt bygget fra bunden i køkkenet, inden de bliver sat på designbordene i den lyse restaurant i nordisk stil.

Man slipper 85-145,- pr. stykke smørrebrød
Hvad: Restaurant Frihavn
Hvor: Amerika Plads 28, Østerbro
Hvordan: Læs mere her
Læs også: Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

Toplækkkert smørrebrød på Bredgade 28 – i Odd Fellow Palæet – Foto Rasmus Kramer Schou

Bredgade 28

Lidt hemmeligt og under radaren har vores smukke by faktisk fået en ny perle, hvor man kan nyde den danske nationalspise. Det sker under så fine forhold som Odd Fellow Palæet. Dog kun i sommermånederne.

Bredgade 28 er en fortovsrestaurant i gården på det mondæne gamle palæ.

Smørrebrødssedlen er ikke lang, men hvad gør det, når alt på den frister.

Lidt over en håndfuld smørrebrød kan man vælge imellem, og man bestemmer selv, om det skal være på det hjemmebagte rugbrød eller brioche.

En koldrøget laks fra Hiddenfjord med rygeostcreme, radiser, agurk og blomkål står i 75,-, men en kartoffelmad med urtemayo, syltede løg, chips og mandler koster 65,-.

Det er, uden at tage munden for fuld, et ægte røverkøb.

Hvad: Bredgade 28
Hvor: Odd Fellow Palæet, Bredgade 28

Læs også: Har du set den?: Derfor sejler der en bil rundt i Københavns Havn

Vild med dans: Giv den gas til årets dansefest med Silas Holst

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Dans dig glad PR Foto
Dans dig glad PR Foto

Dans gør dig glad.

Hvis du vil blive rigtig glad, så kom med til årets dansefest.

Det sker i Terminalerne i Nordhavn søndag 3. november, når Silas Holst og Jan Svensson svinger hofterne sammen med 1000 danseglade deltagere.

Silas Holst er en af Danmarks mest kendte dansere og er bl.a. kendt fra Vild med Dans og som musicalstjerne. Jan Svensson har 20 års erfaring inden for dans og fitness.

Læs også: Franske fristelser: København har fået sin første eclair-butik

Dans dig glad PR Foto

Indre danser

”Jeg kan slet ikke vente med at komme på ”dansegulvet” igen,” fortæller chefredaktør på ALT for damerne, Tina Nikolaisen, som står bag eventet.

“Sidste år var en kæmpe succes, hvor der blev grinet og danset ud over det sædvanlige. Jeg tror mange gemmer på en lille indre danser, som faktisk gerne vil ud.”

“Men måske man mangler modet til at slippe energien løs. Sammen med Silas og Jan bliver det helt naturligt, og man føler sig som en stjerne når dagen er omme.”

Læs også: Helt unik café er åbnet i København: Her serveres marengs og rosé i lyserødt univers

Goodiebag

Alle deltagere får en goodiebag med lækre produkter.

Dansefesten varer tre timer, og der er indlagt pauser undervejs.

Du kan vælge at deltage fra klokken 9.30-12.30 eller fra klokken 14.00-17.00 Det koster 300 kroner pr. person og det inkluderer tre timers skøn danseundervisning, en goodiebag og deltagelse i konkurrence om  præmier.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Hvad: Dans dig glad
Hvor: Terminalerne i Nordhavn, Oceankaj
Hvornår: Søndag 3. november – kl. 9.30-12.30 eller 14.00-17.00
Hvor meget: 300,-
Hvordan: Læs mere her