Madskribenternes hemmelighed: Her får du den vildeste pasta-oplevelse

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto

Hvad har nogle af Danmarks bedste madbloggere og gastrojournalister til fælles? De spiser italiensk mad i Lyngby Storcenter.

Dit livs bedste pasta i Lyngby Storcenter? Lyder det lidt crazy? Så er det nok fordi, det er en hemmelighed blandt nogle af landets bedste madskribenter.

Jeg fortryder også allerede den kø, jeg bliver mødt med ved mit næste besøg, men jeg kan ikke lade være med at dele mit allerbedste tip.

”Carb loading er super vigtigt,” siger de af mine venner, der finder ro og glæde ved at trække i stram lycra og løbe hele og halve maraton.

I min optik er livet i sig selv lidt af et kapløb, og derfor behøver jeg ikke yderligere undskyldning for at dyrke min favoritsport: 100 meter fri carbonara direkte ned i svælget.

Startede som en sommerflirt i 2014

For lidt over fire år siden fik jeg en ny italiensk forelskelse i København.

Dengang var det godt nok ikke pasta, der var tilløbsstykket i den midlertidige madvogn Parma Buskers parkeret i Torvehallerne ved Nørreport.

Det var derimod sandwiches, skinker i metermål og rygtet om en Michelinkok på sommerferie, der trak masserne til.

Dengang, tilbage i 2014, skrev jeg om Parma Buskers på AOK, og snart efter var GASTROs chefredaktør, Jesper Uhrup Jensen, også på pletten for at råde læserne til at stikke snuden forbi, inden pop-uppen var slut.

Hvad de færreste ved er, at kokkene blev hængende i København.

Den ene medejer, Matteo Ugolotti, nåede at vinde to titler som uofficiel verdensmester i risotto til Copenhagen Cooking, inden han for nylig vendte snuden hjem mod Italien.

Nu er det den resterende del af makkerparret, Filippo Cadossi, der disker op med vidunderlige råvarer og ditto kokkehåndværk sammen med sit team.

I Lyngby freakin’ Storcenter!

Det foregår i Lyngby Storcenter. Af alle tænkelige steder.

Lyngby freakin’ Storcenter!

Jo, den er god nok. På det centrale Store Torv midt i komplekset byggede man for nogle år tilbage ”Staderne” med udgangspunkt i de københavnske torvehaller.

Man kan kun lige akkurat sige ”Staderne” i flertal, for kun fire af slagsen blev der plads til.

Her finder du Parma og Pasta gemt lidt væk i hjørnet.

Den lille bod med lufttørret prosciutto dinglende fra loftet, gode støvelandsvine på hylderne og cirka tyve skamler placeret rundt om køkkenet som en spisebar tiltrækker et solidt klientel.

Men det er stort set altid muligt at få plads. Indtil videre i hvert fald.

Her kan du møde en topblogger og god journalistveninde som Mira Arkin, der sidder som en vaskeægte donna og ruller spaghettien op om gaflen i stedet for at bruge kniv.

Jeg har også spottet en bred vifte af andre branchefolk, bloggere og journalister, som jeg ikke nævner ved navn, da de – modsat Mira – ikke har skrevet offentligt om deres hemmelige pastapusher. De er simpelthen ikke klar til at indrømme det endnu.

Friskskåret pasta og friteret dej

Når du bestiller din pasta hos Parma og Pasta, bliver den rullet ud i en meldrysset drømmeseng og skåret på maskine og med kniv for øjnene af dig, før den ryger i det spilkogende vand.

Herefter tilføjes simple ingredienskombinationer som f.eks. smør, parmesan og sort peber, en klassisk tomatsauce eller et møde mellem smeltet gorgonzola og parmaskinke skåret papirtyndt.

Du må heller ikke snyde dig selv for en gang Tagliatelle ai Funghi med cremet svampesauce.

Og, nåh ja, så er der pastaen med salsicciapølse, tomat og sortkål. ”Hej, mit navn er Kaspar, jeg er pastaholiker og kan ikke stoppe”.

Hvis humøret ikke lige har løst billet til pastaland denne dag, eller hvis du simpelthen – som mig – vender tilbage igen og igen, må du heller ikke snyde dig selv for deres ”Tagliere di salumi misti con torta fritta.”

Det lyder måske tungevridende, men det eneste du behøver at bruge munden til, er at nyde et kvalitetsudvalg af salumi (aka. skinker og pølser) som salame, coppa, mortadella og culatello i selskab med små stykker af friteret brød.

Ja, ”torta fritta” er din nye obsession: Perfekt puffede og skoldhede stykker sprød pizzadej direkte fra ønskebrønden til at trække igennem den semiflydende blåskimmelost på træbrættet, før de toppes med brudstykker af tørret gris.

”Mamma Mia, here I go again!”, som Agnetha og Anni-Frid ville synge det. Vi ses i Lyngby Storcenter.

Hvad: Parma og Pasta

Hvor: Lyngby Storcenter på Store Torv. Parma og Pasta har faktisk også en filial i det ligeså eksotiske City 2 i Høje Tåstrup, men jeg foretrækker deres madbod i Kgs. Lyngby.

Website: www.parmaogpasta.dk

Vil du have Top 10 lister og vores bud på de bedste spisesteder og caféer i København og i de forskellige bydele – så tjek vores Spiseguide her

Tilmeld dig til MigogKbh Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indbakke – tilmeld dig her

 

Vækker opsigt: Gastromand og Mads Cortsen leverer vild nytårsmenu til døren

Skrevet af: Michael Qureshi

Mads Cortsen og Gastromand går sammen om at levere den ultimative nytårsmenu – til døren

Er du typen der ikke kan få det vildt nok på årets sidste aften, ja så er det måske nu du skal spidse ører.

For hvordan lyder kaviar, trøffel, hummer og bladguld måske?

Det er det unge stjernefrø Mads Cortsen, der dagligt lever af at servere menuer i 3-4000 kroners klassen, der er gået sammen med folkene bag Danmarks måske mest populære madblog Gastromand.dk, om at lave vores svar på den ultimative nytårsmenu.

Menuen indeholder 3 snacks og 4 retter.

Med andre ord: Alt hvad man behøver for en nytårsaften i særklasse!

Læs også: Guide: De her fede juleting SKAL du opleve i København

Ingen detalje er for lille

Ifølge de ambitiøse herrer er intet overladt til tilfældighederne.

“Det er bare ikke nytårsaften, du ønsker at stå med en overtilberedt mørbrad eller en skilt sauce!” 

Derfor kommer menuen i 3 kasser – 1 til fryseren, 1 til køleskabet og 1 til køkkenbordet.

Samtlige råvarer er pakket i passende bøtter, poser og flasker, mærket med en farvekode for henholdsvis snacks, forret osv.

En farvekode der går igen i opskrifterne, så det er nemt at afkode og finde de rigtige råvarer – også når alkoholen går ind.

Sidst men ikke mindst er tilberedningen minimal og vejledningerne er overskuelige og nemt forståelige.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Leverer til døren

Som de eneste i landet leveres menuen til døren af professionelle kokke, som personligt gennemgår menuen, så alle forudsætninger er på plads for en perfekt aften.

“For os er det rigtig vigtigt, at alt står helt skarpt og lever fuldt ud op til jeres forventinger.

Derfor kører vores kokke selv ud og leverer alle nytårmenuerne personligt og gennemgår ved leveringen menuen med gæsterne,” forklarer Mads Cortsen til MigogKbh.

Omkring samarbejdet mellem en af Danmarks største madblogs og et uovertruffent kokke-talent lyder det;

“Mads er kompromisløs og det vildeste kokketalent.

Læs også: Farlig torsdagsklub: Spis burger ad libitum for 150 kr

Hans nytårsmenu anno 2017 var med afstand den bedste jeg har prøvet.

Menuen er skræddersyet til den kræsne nytårsvært/gæst, der vil have det bedste af det bedste på årets sidste dag! Hvor mange andre nytårsmenuer får du eksempelvis en hel dåse luksuskaviar pr. mand?,” spørger Anders Damm fra Gastromand retorisk.

Omkring menuen tilføjer;

“Der er lagt så mange timer og så meget energi i at levere det ultimative produkt. Vi kan stå inde for hvert et gram,” afslutter Mads Cortsen.

Menuen kommer i stærkt begrænset antal, koster 995,- pr. kuvert og kan bestilles på cortsendining.dk og der leveres direkte til hoveddøren i hele Danmark (brofaste øer).

Godt nytår – når vi kommer så langt…

 

Global Top 10 fra Forbes: Denne Kbh-restaurant SKAL du spise på i 2019

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto fra Facebook © Sanchez
Foto fra Facebook © Sanchez

”Restaurantverdenen er mættet med lister,” skriver amerikanske Forbes Magazine i en spritny artikel og uddyber:

”Det er subjektivt, hvad der udgør et fantastisk måltid, så det er pudsigt, at vi i fællesskab går amok over den ene restaurant (eller halvtreds) der er blevet udråbt til verdens bedste i et givent år.”

En liste med ‘oversete’ anbefalinger

Derfor har magasinets senior-biddragsyder, Ann Abel, sat sig for at guide på en ny måde til ti af klodens restauranter, der er et besøg værd i 2019. (Og vel også andre år, hvis man skal tro ordene citeret ovenfor).

For at kunne løse den opgave, har hun spurgt en lang række restauranteksperter til råds. For som hun skriver:

”Jeg spurgte en del af dem, hvilke restauranter de finder mest interessante – og oversete – lige nu. Ingen af dem er voldsomt berømte, men det er der måske en af dem, der bliver.”

Læs også: De 10 bedste prisvenlige restauranter i København

Anbefalinger lige fra Dubai til Vesterbro

I Forbes’ anbefaling er ti restauranter på tværs af klodens længde- og breddegrader nævnt i alfabetisk (og altså ikke kvalitetsmæssig) rækkefølge.

Turen går lige fra Dubai og Oslo over Mexico og Rusland til Tokyo og Danmark.

Nærmere bestemt København. Endnu nærmere bestemt Istedgade.

Det er nemlig den tidligere Noma-dessertdronning, Rosio Sanchez, der brager ind i Forbes-artiklen med sin Restaurant Sanchez.

Den åbnede i slutningen af 2017 på hjørnet af Istedgade og Absalonsgade som tredje knopskud på den amerikansk-mexicanske tacoeksperts mini-imperium, som også tæller to uformelle taqueriaer i henholdsvis Kødbyen og Torvehallerne ved Nørreport.

Læs også: De 5 bedste caféer på Vesterbro

Foto fra Facebook © Sanchez

Sjælen af det mexicanske køkken

Sanchez byder på en mere gennemført, men stadig helt og aldeles afslappet restaurantoplevelse, og det er den prisvindende, amerikanske journalist samt koge- og rejsebogsforfatter, Matt Goulding, der har anbefalet Forbes at sætte Sanchez på listen:

”Østers med habanero og havtorn, et ’killer’ udvalg af mezcal og en hip placering på Vesterbro er alt sammen med til at gøre det til et sjovt sted at spise,” skriver Forbes blandt andet og fortsætter:

”Men i virkeligheden kommer du for majsen, for sjælen af det mexicanske køkken og nøglen til de mest delikate kreationer fra Sanchez’ køkken. Hvis det kommer på en tortilla, bliver du uden tvivl glad.”

Som stolte københavnere har vi kun én ting at sige til Forbes Magazine for de flotte ord om en af byens uden tvivl bedste restauranter: Tusind tacos!

Hvad: Sanchez
Hvor: Istedgade 60, 1650 Køvenhavn V
Hvornår: Alle ugens dage kl. 17-00, lørdag og søndag også brunch kl. 11-14
Hvor meget: Enkeltretter fra 60 til 150 kr. 5-retters menu 375 kr. pr. person
Hvordan: www.lovesanchez.com

Brunch på mexicansk. Foto fra Facebook © Sanchez

Gemt i en kælder: Tidligere Michelin-kokke laver geniale pastaretter ’to go’

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Trøffelfest i Ny Østergade. Foto: Kaspar Mørk Arianto
Trøffelfest i Ny Østergade. Foto: Kaspar Mørk Arianto

”Har du prøvet Pasta La Pasta”, spurgte en god bekendt mig på Facebook, efter jeg for nylig hyldede en lille flok italieneres rendyrkede pastamagi i Lyngby Storcenter.

”Nej?!” måtte jeg svare undrende og næsten ængstelig.

For hvordan pokker var det dog lykkedes mig at gå glip af – hvad jeg allerede nu godt kan afsløre er – Københavns vel nok bedste takeaway-pasta-oplevelse?

En royal verdensmester, en restaurantekspert og to italienere fra Era Ora

Pasta la Pasta åbnede i starten af september 2018, og bag konceptet står de to hovedkræfter, Martin Bøie Ipsen og Morten Paaske Christensen.

Martin har tidligere drevet den hedengangne Restaurant Ergo i Gothersgade, og har sidenhen været et velkendt ansigt i det københavnske natte- og restaurationsliv.

Morten har et gastronomisk CV af den mildest talt imponerende slags: Udlært fra Michelin-restauranten Formel B på Frederiksberg, vinder af VM for unge kokke med U25-landsholdet for en håndfuld år tilbage og kok på 3-stjernede Alinea i Chicago.

Nåh ja, så har Morten også lavet italiensk mad ved en vulkan på Sicilien OG været kok for Kronprins Frederik.

Læs også: De 10 bedste italienske restauranter i København

Morten Paaske Christensen (tv) og Martin Bøie Ipsen står bag Pasta La Pasta. Foto: Kaspar Mørk Arianto

Resten af teamet består af Domenico og Giulia, som har arbejdet henholdsvis syv og tre år på Michelin-klassikeren Era Ora på Christianshavn, som sidste år blevet kåret til verdens bedste italienske restaurant uden for Italien af magasinet Gambero Rosso.

Så er kvalitetsniveauet ligesom lagt.

Et højteknologisk miniaturekøkken

Det har taget over to år at udvikle konceptet til Pasta La Pasta, som har til huse i et lille, hengemt kælderlokale i Ny Østergade lige over for Café Victor.

Stilen er ’italiensk isbil anno 1950’ med grønne pastelfarver, glødepærer, farvestrålende Campari- og Parmigiano-plakater fra Støvlelandet og ikke mindst masser af italiensk marmor.

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Læs også: Du får den vildeste pastaoplevelse i… Lyngby Storcenter?!

Og så er der køkkenet. Det lille bitte og åbne køkken ligner snarere noget fra en gourmetrestaurant end en gå-hjem-og-spis-biks.

(Ret skal være ret: Du kan faktisk også indtage din mad ved et af højbordene i pastakælderen.)

I køkkenet hersker skarpe linjer, pletfri orden og masser af fintunet teknologi.

Specielle pastagrave fyldt med boblende vand er indstillet til at koge forskellige typer pasta på et præcist antal sekunder. I et køleskab står alle takeaway-drikkevarer i farveorden og med etiketterne vendt samme vej.

Intet er overladt til tilfældighederne.

Parmesancreme, trøffel og dehydrerede tomater

Pyha, det var alligevel meget, man kunne skrive, før man overhovedet nåede til det, det hele drejer sig om: Pastaen.

Den er håndlavet af en lille, lokal familie i Piemonte, som Pasta La Pasta har et tæt samarbejde med. Den laves frisk på bestilling og sendes med ekspresfart til København.

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Det lyder måske ikke som det mest bæredygtige udgangspunkt i disse transportbevidste klimatider, men til gengæld smager det helt i gennem guddommeligt, og så prøver Pasta La Pasta at kompensere med emballage, der er biobrydeligt uden at gå på kompromis med den visuelle lækkerhedsfaktor.

Læs også: De 10 bedste gourmetrestauranter i København

Kokketeamet har – med Morten i spidsen – forsøgt at inddrage teknikker og viden fra Michelin-universet for at hæve den klassiske og simple, italienske pasta til nye luftlag.

Det resulterer bl.a. i små, takkede pastapuder kaldet ’plin’ med cremet parmesansauce og sort trøffel, samt ’fagottini’-miniature-pastapakker fyldt med rosmarinkrydret ’lardo’-svinefedt.

For ikke at nævne en bolognese, som du aldrig har fået den før.

Det langtidstilberedte oksekød toppes med dadeltomater dehydreret ved 65 grader i 5-6 timer for at opnå den perfekte karamelliseringsgrad. Naturligvis!

Foto: Kaspar Mørk Arianto

Store ambitioner og fair priser

”Pasta med Michelin-drys lyder fænomenalt, men er det så ikke også stjernedyrt?” tænker du måske.

Nej, faktisk ikke. Alle pastaretterne hos Pasta La Pasta ligger lige omkring en hundredelap.

Herudover kan du få en række små småretter kaldet ‘piccola’ i prislejet 30 til 55 kr.

Af dem kan især en sublim, lufttørret trøffelskinke i papirtynde skiver og de håndrullede, piemontesiske grissini-stænger med rosmarin varmt anbefales.

Forskellige slags ‘piccola’ fra Pasta La Pasta. Foto: Kaspar Mørk Arianto

Alt i alt virker det hele uhyre gennemtænkt og nøje velovervejet hos Pasta La Pasta.

Det er der ikke noget at sige til, for ambitionerne hedder kort og godt ’verdensherredømmet’.

Først tager de København, dernæst resten af Danmark og så vil de kigge ud over landets grænser.

Én ting er sikkert: Vi hepper på Pasta La Pasta hele vejen.

Hvad: Pasta La Pasta
Hvor: Ny Østergade 5, 1101 København K
Hvornår: Mandag til lørdag kl. 11-21. Lukket søndag.
Hvor meget: 100 kr. plus/minus for en hovedret
Hvordan: www.pastalapasta.com

80 designere i Axel Towers: FindersKeepers holder sprødt 3 dages julemarked

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Liv Kastrup Møller
Foto: Liv Kastrup Møller

Det populære designmarked FindersKeepers er kendt for at forbinde elskere af kreativt kunsthåndværk med inspirerende skabere og designere.

Nu vender de tilbage med en storstilet juleudgave.

Indtager Axel Towers med papirpynt og julestemning

I hele tre dage – fra fredag den 14. til og med søndag den 16. december – popper FindersKeepers op i Axel Towers’ kobberbeklædte, sodavandsdåseformede tårne lige over for Tivolis hovedindgang.

Her har de fået lov at overtage tre af de smukke, rå lokaler på 1. og 2. sal i det midterste tårn.

Indgangen til markedet vil blive festligt pyntet af papirkunstneren Emilie Stanton, som kan ses med sine produkter på billedet øverst i artiklen.

80 små designeriværksættere sælger ud

Intet mindre end 80 designere og kreative iværksættere vil have stande på markedet.

Det betyder, at du kan juleshoppe amok i unikke gaver indenfor genrer som keramik, planter, interiør, billedkunst, mode, smykker og andre fine sager.

Der er julegaveidéer til familiens store såvel som små, og med fokus på sidstnævnte er der værd at bemærke, at barnevogne også er velkomne.

Der er elevator fra gadeplan, hvis du har den firhjulede babytank med.

Billetter til markedet koster mellem 40 og 80 kr. alt efter, om du køber i forsalg eller i døren og om du vil shoppe en enkelt dag eller hele weekenden.

I boderne kan der som regel betales med MobilePay eller kolde kontanter.

NB! FindersKeepers havde tidligere meldt ud, at der ville være 120 designerboder på markedet. Det er blevet nedjusteret til 80 grundet pladsudfordringer efter artiklens udgivelse.

Hvad: FindersKeepers Christmas x Axel Towers 2018
Hvor: Axel Towers, Axel Torv 2, 1609 København V
Hvornår: Fredag d. 14/12 kl. 12-18, lørdag d. 15/12 kl. 11-17 og søndag d. 16/12 kl. 11-16
Hvor meget: Dagsbillet 40-50 kr. Weekendpas 70-80 kr.
Hvordan: Billetter via dette link.