Guide: Her får du det bedste smørrebrød i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto: Øl og Brød
Foto: Øl og Brød

Smørrebrød, Danmarks nationalspise.

Man kan nok ikke sige, at smørrebrød har været yt.

Men rugbrød med pålæg ovenpå har til alles glæde gennemgået en regulær renæssance og er mere moderne end nogensinde.

Det betyder også, at der er virkelig mange restauranter, der serverer rigtig godt smørrebrød i København.

Her er en liste over steder, hvor du aldrig kan gå galt i byen.

Velbekomme.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om smørrebrød…


Sildemad hos Aamanns Foto Rasmus Kramer Schou

Aamanns

Man må simpelthen ikke misse smørrebrødet hos Adam Aamann. Og sådan er det.

Han er, ganske fortjent, kendt som smørrebrødskongen og manden der sendte vores gastronomiske kulturarv smukt ind i det nye årtusind, da han moderniserede de gamle klassikere.

Aamanns 1921 er et mekka for alle smørrebrødsfans, og faktisk også indrettet lidt som en kirke i lyse moderne toner.

Maden er ganske enkelt verdensklasse gourmetsmørrebrød fra øverste hylde, og det ikke for ingenting at Jørgen Leth helst nyder sin sild her.

Her er selvfølgelig ofte fuldt booket, men prøv for din egen skyld at find et bord i ugens tidlige dage, hvor man sagtens kan være heldig.
Hvad: Aamanns
Hvor: Aamanns 1921 Niels Hemmingsens Gade 19-21 og Øster Farigmagsgade 12

Læs også: Guide: Her er 4 perfekte romantiske get-aways tæt på København


Foto Chris Tonnesen

Christianshavns Færgecafé

Færgecaféen er ikke en dansk smørrebrødsrestaurant som andre. Nok anvender kokken Erik Frandsen friske råvarer i sæson og serverer danske klassikere som veltillavet smørrebrød, hvor alt er lavet fra bunden, fra de syltede rødbeder til de flere end 30 hjemmelavede snapse. Men her begynder Færgecaféen at skille sig lidt ud.

For Erik, indehaver, kok og selvudnævnt Skipper, er ikke bare restauratør. Han er snapse- og hyggeentusiast udover det sædvanlige, han brygger snaps på snart sagt alle urter, frugter og nødder, der findes, og han underviser året rundt i en decideret Snapseskole.

Erik har i husets maritime ånd også købt en færge, der fungerer som restaurant og selskabslokale, og han er altid garant for et skævt grin, en ekstra snaps og godt med afslappet selvironi. På den måde bærer de historiske lokaler på Strandgade 50 stadig ånden fra stedets oprindelige ejer, en sømand og hans kone, der startede hjemmebrænderi, da sømanden ulykkeligvis gik ned med sit skib.

På Færgecaféen er der bindingsværk, lysekroner og plads til både skumsprøjt og snublefødder – og så er der altid en særlig plads til traditioner, hygge og den slags mad, som vor Mor lavede den.

Hvad: Christianshavns Færgecafe
Hvor: Strandgade 50
Hvordan: Læs mere her

Restaurant Kronborg

Restaurant Kronborg kører nogle gange lidt under radaren, når byens bedste smørrebrødsrestauranter bliver nævnt.

Men ægte feinschmeckere har for længst fundet ud af, at hernede hos Claes og Walther i kælderen, dér bliver der kælet om en.

Alle retter er 100 procent gammeldaws hjemmelavede og holdt i en enkel, men særdeles velsmagende stil – med mæthedsgaranti.

Og når Walther skænker snaps, så er der så meget til kanten, at man skal ned og kysse glasset.

At kælderen også er historisk charmerende gør jo heller ikke tingene dårligere.

Hvad:
 Restaurant Kronborg
Hvor: Brolæggerstræde 12

Læs også: Franske fristelser: København har fået sin første eclair-butik


Ravelinen smørrebrød PR Foto

Ravelinen

Ravelinen har sjæl. Sådan rigtig historisk vingesus.

Den blev bygget 1700-tallet, herude lige på grænsen mellem Christianshavn og Amager, hvor bønder spiste og overnattede, når de kom ind til byen med deres varer.

For et par år siden satte køkkenet ambitionsniveauet op i femte gear og har ikke kigget sig tilbage siden med deres klassiske madprofil.

Klassisk er også deres smørrebrød, en med det velkendte twist. Sublime råvarer bliver tryllet om til madder, der får folk til at komme tilbage.

Placeret næsten midt i en sø med panoramaudsigt over voldgraven, beskyttet fra den moderne verden er den samtidig et genialt tilflugtssted med old-school indretning og hygge fra top til tå.

Hvad: Ravelinen
Hvor: Torvegade 79

Læs også: MigOgKbh med Hr. Skæg: ‘Jeg hang på toppen af Vor Frelser Kirke med bukserne nede om anklerne’


Palægade Foto Rasmus Kramer Schou

Palægade

Palægade åbnede for et par år siden og – bum – så føltes det, som om de altid har ligget her.

De røg simpelthen direkte ind på toplisten over byens bedste steder, og Rasmus, Simon og Karina bag er da også en farlig gruppe med erfaringer fra diverse Michelinrestauranter og topsteder i smørrebrødssammenhæng.

Palægade har forstået, at for at få succes i København, skal maden ikke bare være fra øverste luftlag, men hygge er et kodeord, der aldrig bliver nedslidt.

Så de har prioriteret netop hyggen herinde, selvom stilen er moderne med skakternsgulve og smukke materialer i mørke trætoner. Deres smørrebrød er to-die-for og har på ingen tid opbygget en hær af stamgæster, ganske fortjent.

Hvad: Palægade
Hvor: Palægade 8

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram


Restaurant Mondän PR Foto

Restaurant Mondän

Køkkenchef på Restaurant Mondän, Mads Dalsborg, laver mad efter den gamle skole – med ekstra tryk på smagen.

De klassiske franske teknikker går perfekt hånd i hånd med det danske smørrebrød. Her på Frederiksberg er alting lavet fra bunden, tilsmagt med omhyggelighed, og så er der det med smagen.

Mads’ smørrebrød smager simpelthen, som var det på gastronomiske steroider – forstået på den allerbedste måde.

Hvert stykke står i yderst rimelige 95- og kortet byder på små mesterværker som ‘Løvemad’ (hindbærd, friskost og græskarkerner) og ‘Fiskefillet’ (kimchi-remoulade, chips og karse) samt de mere klassiske som sild og æg.

Hvad: Restaurant Mondän
Hvor: Godthåbsvej 26, Frederiksberg
Hvordan: Læs mere her

Læs også: 18 forskellige slags: Nyt indisk sted har specialiseret sig i naan-brød


Foto: Restaurant Tårnet på Christiansborgs Facebook side

Restauranten i Tårnet på Christiansborg

Restauranten i Tårnet på Christiansborg

Muligvis landets højest beliggende restaurant – og niveauet følger selvfølgelig trop. Sådan må det være, når man ligger ovenpå selve Folketinget – i et af byens mest spektakulære spiserum.

Tårnets frokostkort er ikke stort – en god håndfuld madder – men kvaliteten er lige i det berømte skab. Fint afstemte smage og teksturer samt råvarer, der smager af det, de er.

Smørrebrødet er af den klassiske skole, men med moderne twists i anretningen. Præcis som Folketinget selv, der både står på mål for at bevare den danske kulturarv, men samtidig klæde den på til fremtiden.

Bonusinfo: Lokalet som Restaurant Tårnet ligger i fungerede tidligere som Folketingets pulterkammer og opbevaringsrum for statuer og buster.

Nu har kunstværkerne fået nyt liv i restauranten, så du kan nyde dem som side-order til smørrebrødet.

Glem ikke at slå mave med et par minutter foran Tårnets centrale panoramavindue, der byder på den smukkeste udsigt over Ridebanen, Tivoli, Indre By og Vesterbro.

Hvad: Restauranten i Tårnet på Christiansborg
Hvor: Christiansborg Slotsplads

Læs også: Guide: 10 restauranter med udsigt i København


Restaurant Selma smørrebrød PR Foto

Selma

Selma er relativt ny i klassen, men skal have det største velkommen med på vejen.

Den moderne smørrebrødsrestaurant lige ved Torvehallerne har fokus på skandinaviske sæsonråvarer, når de sammensætter de små kunstværker med kulinarisk kirurgisk præcision.

Her bliver leget talentfuldt med sammensætninger, som f.eks. hyldeblomstsild eller confiterede unge selleri med osten Gammel Knas og brunet smør.

Eller en hel mad dedikeret til sommerens danske tomater. Hvis man har lyst til at ryste smørrebrødsposen lidt, er Selma et garanteret hit.

Ølkortet har 12 forskellige kvalitetsøl på hane, ligesom her er både normal og naturvin at skylle efter med.

Hvad: Selma
Hvor: Rømersgade 20

Læs også: Luksusguide: Her får du den bedste brunch i København


Restaurant Øl&Brød PR Foto

Øl&Brød

Den danske brygger Mikkeller har også sin egen smørrebrødsrestaurant. Den ligger lige ved siden af hans bar i Viktoriagade på Vesterbro.

Til frokost serverer de moderne fortolkninger af vores elskede smørrebrød – og med godt gas på smagen. Hop ud i en kyllingesalat,med ristede hasselnødder, kyllingskind og syltede rødløg eller en af kortets 7 andre muligheder.

Øl&Brød har altid 10 haner med gode Mikkeller øl klar til de tørstige. Der er også et bredt udvalg af andre Mikkeller øl i flasker og dåser samt glutenfri og alkoholfri indstillinger.

De her også et af Danmarks største udvalg af snaps fra danske, svenske, norske, islandske, færøske og amerikanske destillatører. Samt den hjemmelavede selvfølgelig.

Hvad: Øl&Brød
Hvor: Viktoriagade 6

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails


Restaurant Scønnemann PR Foto

Schønnemann

Schønnemann er kendt vidt og bredt. Det er en rendyrket frokostrestaurant og et af de ældste eksisterende spisesteder i København – tilbage fra 1877.

Og der er ikke luget ud i menukortet, så husk at bestille en stor øl, mens du beslutter dig, for det kan godt tage lidt tid.

Over 110 stykker forskelligt smørrebrød er der at vælge imellem. Eller sagt på en anden måde: Hvis du spiser to om dagen kan du sidde dernede 70 dage i træk og ikke smage det samme stykke to gange.

Der er f.eks. over 21 forskellige sildemadder.  Den gamle restaurant blev for øvrigt også anbefalet af Lonely Planet som en af verdens bedste ’eats’ i 2018.

Hvad: Restaurant Schønnemann
Hvor: Hauser Plads 16

Læs også: Vild Alchemist-succes: 2000 borde solgt på fire minutter


Restaurant Koefoed PR Foto

Restaurant Koefoed

Koefoed kan også kaldes den Bornholmske ambassade i København.

Hernede i den elegante og lyse kælder (det er ironisk nok en tidligere kulkælder) har de nemlig fokus på alt godt fra klippeøen mod øst.

De kører med ‘Den bornholmske smørrebrødsmenu’, og man kommer selvfølgelig igennem Bornholms nationalret “Sol over Gudhjem”, men der gøres flere interessante stop undervejs.

Det hele kan skylles ned med øl fra Svaneke Bryghus, og efter en frokost hernede skinner solen altid.
Hvad: Restaurant Koefoed
Hvor: Landgreven 3
Læs også: 18 forskellige slags: Nyt indisk sted har specialiseret sig i naan-brød

Restaurant Frihavnen PR Foto

Restaurant Frihavn

Restaurant Frihavn fra 1895 ligger placeret imellem Østerbros moderne bygninger med sit bindingsværk, et lille tårn og de sprossede vinduer.

Klemt inde som en nationalromantisk sæbeboble imellem tidens travle jag og stress.

De serverer selvfølgelig – smørrebrød. Og en virkelig god omgang tilmed.

Sild, laks, rejemadder, hummersalat, hønsesalat, tatar og andre klassikere fra kongeriget bliver omhyggeligt bygget fra bunden i køkkenet, inden de bliver sat på designbordene i den lyse restaurant i nordisk stil.

Man slipper 85-145,- pr. stykke smørrebrød
Hvad: Restaurant Frihavn
Hvor: Amerika Plads 28, Østerbro
Hvordan: Læs mere her
Læs også: Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

Toplækkkert smørrebrød på Bredgade 28 – i Odd Fellow Palæet – Foto Rasmus Kramer Schou

Bredgade 28

Lidt hemmeligt og under radaren har vores smukke by faktisk fået en ny perle, hvor man kan nyde den danske nationalspise. Det sker under så fine forhold som Odd Fellow Palæet. Dog kun i sommermånederne.

Bredgade 28 er en fortovsrestaurant i gården på det mondæne gamle palæ.

Smørrebrødssedlen er ikke lang, men hvad gør det, når alt på den frister.

Lidt over en håndfuld smørrebrød kan man vælge imellem, og man bestemmer selv, om det skal være på det hjemmebagte rugbrød eller brioche.

En koldrøget laks fra Hiddenfjord med rygeostcreme, radiser, agurk og blomkål står i 75,-, men en kartoffelmad med urtemayo, syltede løg, chips og mandler koster 65,-.

Det er, uden at tage munden for fuld, et ægte røverkøb.

Hvad: Bredgade 28
Hvor: Odd Fellow Palæet, Bredgade 28

Læs også: Har du set den?: Derfor sejler der en bil rundt i Københavns Havn

MigOgKbh og Early Bird præsenterer: Spis til under halv pris på over 75 københavnske restauranter i september

Ejer dropper egen løn: Madklubben sikrer 750 medarbejderes løn

Skrevet af: Redaktionen
Madklubben Østerbro. Foto: Yu Zhao / PR
Madklubben Østerbro. Foto: Yu Zhao / PR

Der går ikke en dag uden at vi ser flere store kæder, koncerner samt mindre virksomheder være nødsaget til at fyre medarbejdere her midt i en uoverskuelig krise.

Især restaurant- og hotelbranchen står i frontlinjen og bløder ekstremt i disse tider. Heldigvis er der også positive historier.

For hos den københavnske restaurantkæde Madklubben, der har 21 steder i hele landet har man sikret, at 750 medarbejdere beholder deres job.

Det gælder både dem på fuldtid- og deltid.

Det skriver B.T. 

Ejer dropper sin egen løn

Madklubbens ejer Anders Aagaard har valgt at droppe sin egen løn.

På trods af krisens hårde tag i restaurationsbranchen, kan han med hjælp fra regeringens lønkompensationspakke sikre sine 750 medarbejdere deres job.

“Der er ikke nogen fyresedler, der er ikke nogen dommedagsscenarier, vi bliver sgu ved. Det har været fantastisk at kunne fortælle. Det har været en god dag,” siger Anders Aagaard til B.T.

Madklubben laver stadig Take Away.

Restaurantkæde vil lade de små komme til

Forleden havde Morten Pedersen, partner og direktør i restaurantkæden DiningSix, et budskab til sin branche i håb om, at de mindre spillere også vil eksistere efter at krisen er ovre.

”Har du en større virksomhed og noget at stå imod med, så få hjælp fra regeringen, og lad takeaway-markedet gå til de mindre restauratører i stedet,” opfordrede han over for MigOgKbh.

En opfordring de allerede selv har efterlevet hos DiningSix.

Virksomheden, der bl.a. omfatter restauranterne KöD, Basso, Klokken og cocktaibaren LouLou i København, Aarhus og Oslo, har valgt at drosle ned for al aktivitet og medarbejderne er sendt hjem.

Vild video: Smukke København er helt mennesketom

Skrevet af: Michael Qureshi
Screenshot - video Heartbeats.dk
Screenshot - video Heartbeats.dk

Det ligner nye optagelser til Nik & Jays legendariske En Dag Tilbage video.

Eller måske optagelser til en zombie-film, hvor hele menneskeheden er truet.

Men det er nutid. Det er den nye hverdag.

Mediet Heartbeats havde sendt deres video-fotograf ud i Københavns gader ved højlys dag, hvor fotografen også havde dronen i brug.

Uvirkelige billeder

Og det er totalt uvirkelige billeder af et mennesketomt København på tidspunkter, hvor der normalt ville være fyldt med biler, cykler og masser af liv.

Det positive er, at folk lytter efter regeringens anvisninger og anbefalinger – og vi er sammen hver for sig.

Se videoen herunder

Og nu hvor vi er ved det – jamen så lad os da lige tage Nik & Jay’s En Dag Tilbage Video.

Fællesskål og højt humør: Kom med til Danmarks største virtuelle ølsmagning

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Øl
Øl

Selvom vi lever i en på mange måder underlig tid, lever vi også i en digital verden, hvor alt kan lade sig at gøre i det virtuelle univers … hvis man er lidt omstillingsparat.

Mange danskere går en påskeferie i møde, hvor påskefrokoster og oplevelser med familie og venner må aflyses på grund af coronavirus.

Men bare rolig! Man kan sagtens stadig “mødes”  om en dejlig tår øl.

Læs også: Weekendfråderen: Smørbøffen er takeaway og til under halv pris

12 bryggerier går sammen

Sæt kryds i kalenderen langfredag i påsken, d. 10. april, hvor Royal Unibrew i samarbejde med Craft Makers Collective og 12 mikrobryggerier inviterer til Danmarks største virtuelle ølsmagning livestreamet direkte fra Anarkist og de små bryggerier rundt om i landet.

“Som et plaster på såret har vi taget initiativ til denne virtuelle ølsmagning for at give danskerne en anledning og et sted, hvor de kan mødes og skåle – uden at gå på kompromis med myndighedernes anbefalinger,” skriver arrangørerne om ølsmagningen.

Læs også: CORONA-GUIDE: De her lokale restauranter tilbyder nu takeaway

Sådan fungerer en virtuel ølsmagning

De 12 bryggerier har fået til opgave at vælge én øl fra deres sortiment, der samles i en kasse og sælges fra Craftmakerscollective.com frem til den 5. april.

Den eneste forberedelse til den virtuelle ølsmagning er altså blot at få købt smagekassen til 349 kr. … og selvfølgelig sørge for, at øllet er koldt fredag d. 10 april.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Craft Makers Collective (@craftmakerscollective) den

“Målet med Danmarks Største Ølsmagning er at give danskerne et sted at samles om god øl i en vanskelig tid. Samtidig skal arrangementet give en håndsrækning til en branche, der kæmper en hård kamp i disse tider.

Vi vil gerne lave en slags virtuelt langbord – en folkefest for alle uanset om man er til pilsner, stout eller IPA’er. Det savner vi her midt i den tid, hvor danske barer, ølværksteder og brewpubs er tørlagte,” skriver de videre.

Følgende bryggerier er med: Svendborgsund Bryghus, Midtfyns Bryghus, Ugly Duck Brewing Co., Ørbæk Bryggeriet, The Man Behind, Anarkist, Fanø Bryghus, Århus Bryghus, Thisted Bryghus, Amager Bryghus, Herslev Bryghus, Svaneke Bryghus.

Læs også: Opråb: Støt restauranterne på de her 4 måder

Fakta

  • Danmarks største ølsmagning i cyberspace er åben for alle.
  • Man kan købe en samlet ølkasse med alle 12 øl, der er med i smagningen, på www.craftmakerscollective.com.
  • Prisen er kr. 349 inkl. moms + fragt og kassen kan blive leveret lige til kundens dør
  • Ølkasserne kan bestilles frem til søndag d. 5. april kl. 23.59.
  • Smagningen vil naturligvis også kunne streames efterfølgende, så man kan nyde de mange øl henover påskedagene, hvis man ikke har mulighed for at se med live om fredagen.
  • Har man ikke mod på at smage sig igennem 12 øl, er man også velkommen til gratis at se med på Danmarks Største Ølsmagning.
  • Ølsmagningen livestreames via facebook.com/anarkistodense.

Du finder info om køb mm. her.