Guide: Her får du det bedste smørrebrød i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto: Øl og Brød
Foto: Øl og Brød

Smørrebrød, Danmarks nationalspise.

Man kan nok ikke sige, at smørrebrød har været yt.

Men rugbrød med pålæg ovenpå har til alles glæde gennemgået en regulær renæssance og er mere moderne end nogensinde.

Det betyder også, at der er virkelig mange restauranter, der serverer rigtig godt smørrebrød i København.

Her er en liste over steder, hvor du aldrig kan gå galt i byen.

Velbekomme.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om smørrebrød…


Sildemad hos Aamanns Foto Rasmus Kramer Schou

Aamanns

Man må simpelthen ikke misse smørrebrødet hos Adam Aamann. Og sådan er det.

Han er, ganske fortjent, kendt som smørrebrødskongen og manden der sendte vores gastronomiske kulturarv smukt ind i det nye årtusind, da han moderniserede de gamle klassikere.

Aamanns 1921 er et mekka for alle smørrebrødsfans, og faktisk også indrettet lidt som en kirke i lyse moderne toner.

Maden er ganske enkelt verdensklasse gourmetsmørrebrød fra øverste hylde, og det ikke for ingenting at Jørgen Leth helst nyder sin sild her.

Her er selvfølgelig ofte fuldt booket, men prøv for din egen skyld at find et bord i ugens tidlige dage, hvor man sagtens kan være heldig.
Hvad: Aamanns
Hvor: Aamanns 1921 Niels Hemmingsens Gade 19-21 og Øster Farigmagsgade 12

Læs også: Guide: Her er 4 perfekte romantiske get-aways tæt på København


Foto Chris Tonnesen

Restaurant Kronborg

Restaurant Kronborg kører nogle gange lidt under radaren, når byens bedste smørrebrødsrestauranter bliver nævnt.

Men ægte feinschmeckere har for længst fundet ud af, at hernede hos Claes og Walther i kælderen, dér bliver der kælet om en.

Alle retter er 100 procent gammeldaws hjemmelavede og holdt i en enkel, men særdeles velsmagende stil – med mæthedsgaranti.

Og når Walther skænker snaps, så er der så meget til kanten, at man skal ned og kysse glasset.

At kælderen også er historisk charmerende gør jo heller ikke tingene dårligere.

Hvad:
 Restaurant Kronborg
Hvor: Brolæggerstræde 12

Læs også: Franske fristelser: København har fået sin første eclair-butik


Ravelinen smørrebrød PR Foto

Ravelinen

Ravelinen har sjæl. Sådan rigtig historisk vingesus.

Den blev bygget 1700-tallet, herude lige på grænsen mellem Christianshavn og Amager, hvor bønder spiste og overnattede, når de kom ind til byen med deres varer.

For et par år siden satte køkkenet ambitionsniveauet op i femte gear og har ikke kigget sig tilbage siden med deres klassiske madprofil.

Klassisk er også deres smørrebrød, en med det velkendte twist. Sublime råvarer bliver tryllet om til madder, der får folk til at komme tilbage.

Placeret næsten midt i en sø med panoramaudsigt over voldgraven, beskyttet fra den moderne verden er den samtidig et genialt tilflugtssted med old-school indretning og hygge fra top til tå.

Hvad: Ravelinen
Hvor: Torvegade 79

Læs også: MigOgKbh med Hr. Skæg: ‘Jeg hang på toppen af Vor Frelser Kirke med bukserne nede om anklerne’


Palægade Foto Rasmus Kramer Schou

Palægade

Palægade åbnede for et par år siden og – bum – så føltes det, som om de altid har ligget her.

De røg simpelthen direkte ind på toplisten over byens bedste steder, og Rasmus, Simon og Karina bag er da også en farlig gruppe med erfaringer fra diverse Michelinrestauranter og topsteder i smørrebrødssammenhæng.

Palægade har forstået, at for at få succes i København, skal maden ikke bare være fra øverste luftlag, men hygge er et kodeord, der aldrig bliver nedslidt.

Så de har prioriteret netop hyggen herinde, selvom stilen er moderne med skakternsgulve og smukke materialer i mørke trætoner. Deres smørrebrød er to-die-for og har på ingen tid opbygget en hær af stamgæster, ganske fortjent.

Hvad: Palægade
Hvor: Palægade 8

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram


Restaurant Mondän PR Foto

Restaurant Mondän

Køkkenchef på Restaurant Mondän, Mads Dalsborg, laver mad efter den gamle skole – med ekstra tryk på smagen.

De klassiske franske teknikker går perfekt hånd i hånd med det danske smørrebrød. Her på Frederiksberg er alting lavet fra bunden, tilsmagt med omhyggelighed, og så er der det med smagen.

Mads’ smørrebrød smager simpelthen, som var det på gastronomiske steroider – forstået på den allerbedste måde.

Hvert stykke står i yderst rimelige 95- og kortet byder på små mesterværker som ‘Løvemad’ (hindbærd, friskost og græskarkerner) og ‘Fiskefillet’ (kimchi-remoulade, chips og karse) samt de mere klassiske som sild og æg.

Hvad: Restaurant Mondän
Hvor: Godthåbsvej 26, Frederiksberg
Hvordan: Læs mere her

Læs også: 18 forskellige slags: Nyt indisk sted har specialiseret sig i naan-brød


Foto: Restaurant Tårnet på Christiansborgs Facebook side

Restauranten i Tårnet på Christiansborg

Restauranten i Tårnet på Christiansborg

Muligvis landets højest beliggende restaurant – og niveauet følger selvfølgelig trop. Sådan må det være, når man ligger ovenpå selve Folketinget – i et af byens mest spektakulære spiserum.

Tårnets frokostkort er ikke stort – en god håndfuld madder – men kvaliteten er lige i det berømte skab. Fint afstemte smage og teksturer samt råvarer, der smager af det, de er.

Smørrebrødet er af den klassiske skole, men med moderne twists i anretningen. Præcis som Folketinget selv, der både står på mål for at bevare den danske kulturarv, men samtidig klæde den på til fremtiden.

Bonusinfo: Lokalet som Restaurant Tårnet ligger i fungerede tidligere som Folketingets pulterkammer og opbevaringsrum for statuer og buster.

Nu har kunstværkerne fået nyt liv i restauranten, så du kan nyde dem som side-order til smørrebrødet.

Glem ikke at slå mave med et par minutter foran Tårnets centrale panoramavindue, der byder på den smukkeste udsigt over Ridebanen, Tivoli, Indre By og Vesterbro.

Hvad: Restauranten i Tårnet på Christiansborg
Hvor: Christiansborg Slotsplads

Læs også: Guide: 10 restauranter med udsigt i København


Restaurant Selma smørrebrød PR Foto

Selma

Selma er relativt ny i klassen, men skal have det største velkommen med på vejen.

Den moderne smørrebrødsrestaurant lige ved Torvehallerne har fokus på skandinaviske sæsonråvarer, når de sammensætter de små kunstværker med kulinarisk kirurgisk præcision.

Her bliver leget talentfuldt med sammensætninger, som f.eks. hyldeblomstsild eller confiterede unge selleri med osten Gammel Knas og brunet smør.

Eller en hel mad dedikeret til sommerens danske tomater. Hvis man har lyst til at ryste smørrebrødsposen lidt, er Selma et garanteret hit.

Ølkortet har 12 forskellige kvalitetsøl på hane, ligesom her er både normal og naturvin at skylle efter med.

Hvad: Selma
Hvor: Rømersgade 20

Læs også: Luksusguide: Her får du den bedste brunch i København


Restaurant Øl&Brød PR Foto

Øl&Brød

Den danske brygger Mikkeller har også sin egen smørrebrødsrestaurant. Den ligger lige ved siden af hans bar i Viktoriagade på Vesterbro.

Til frokost serverer de moderne fortolkninger af vores elskede smørrebrød – og med godt gas på smagen. Hop ud i en kyllingesalat,med ristede hasselnødder, kyllingskind og syltede rødløg eller en af kortets 7 andre muligheder.

Øl&Brød har altid 10 haner med gode Mikkeller øl klar til de tørstige. Der er også et bredt udvalg af andre Mikkeller øl i flasker og dåser samt glutenfri og alkoholfri indstillinger.

De her også et af Danmarks største udvalg af snaps fra danske, svenske, norske, islandske, færøske og amerikanske destillatører. Samt den hjemmelavede selvfølgelig.

Hvad: Øl&Brød
Hvor: Viktoriagade 6

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails


Restaurant Scønnemann PR Foto

Schønnemann

Schønnemann er kendt vidt og bredt. Det er en rendyrket frokostrestaurant og et af de ældste eksisterende spisesteder i København – tilbage fra 1877.

Og der er ikke luget ud i menukortet, så husk at bestille en stor øl, mens du beslutter dig, for det kan godt tage lidt tid.

Over 110 stykker forskelligt smørrebrød er der at vælge imellem. Eller sagt på en anden måde: Hvis du spiser to om dagen kan du sidde dernede 70 dage i træk og ikke smage det samme stykke to gange.

Der er f.eks. over 21 forskellige sildemadder.  Den gamle restaurant blev for øvrigt også anbefalet af Lonely Planet som en af verdens bedste ’eats’ i 2018.

Hvad: Restaurant Schønnemann
Hvor: Hauser Plads 16

Læs også: Vild Alchemist-succes: 2000 borde solgt på fire minutter


Restaurant Koefoed PR Foto

Restaurant Koefoed

Koefoed kan også kaldes den Bornholmske ambassade i København.

Hernede i den elegante og lyse kælder (det er ironisk nok en tidligere kulkælder) har de nemlig fokus på alt godt fra klippeøen mod øst.

De kører med ‘Den bornholmske smørrebrødsmenu’, og man kommer selvfølgelig igennem Bornholms nationalret “Sol over Gudhjem”, men der gøres flere interessante stop undervejs.

Det hele kan skylles ned med øl fra Svaneke Bryghus, og efter en frokost hernede skinner solen altid.
Hvad: Restaurant Koefoed
Hvor: Landgreven 3
Læs også: 18 forskellige slags: Nyt indisk sted har specialiseret sig i naan-brød

Restaurant Frihavnen PR Foto

Restaurant Frihavn

Restaurant Frihavn fra 1895 ligger placeret imellem Østerbros moderne bygninger med sit bindingsværk, et lille tårn og de sprossede vinduer.

Klemt inde som en nationalromantisk sæbeboble imellem tidens travle jag og stress.

De serverer selvfølgelig – smørrebrød. Og en virkelig god omgang tilmed.

Sild, laks, rejemadder, hummersalat, hønsesalat, tatar og andre klassikere fra kongeriget bliver omhyggeligt bygget fra bunden i køkkenet, inden de bliver sat på designbordene i den lyse restaurant i nordisk stil.

Man slipper 85-145,- pr. stykke smørrebrød
Hvad: Restaurant Frihavn
Hvor: Amerika Plads 28, Østerbro
Hvordan: Læs mere her
Læs også: Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

Toplækkkert smørrebrød på Bredgade 28 – i Odd Fellow Palæet – Foto Rasmus Kramer Schou

Bredgade 28

Lidt hemmeligt og under radaren har vores smukke by faktisk fået en ny perle, hvor man kan nyde den danske nationalspise. Det sker under så fine forhold som Odd Fellow Palæet. Dog kun i sommermånederne.

Bredgade 28 er en fortovsrestaurant i gården på det mondæne gamle palæ.

Smørrebrødssedlen er ikke lang, men hvad gør det, når alt på den frister.

Lidt over en håndfuld smørrebrød kan man vælge imellem, og man bestemmer selv, om det skal være på det hjemmebagte rugbrød eller brioche.

En koldrøget laks fra Hiddenfjord med rygeostcreme, radiser, agurk og blomkål står i 75,-, men en kartoffelmad med urtemayo, syltede løg, chips og mandler koster 65,-.

Det er, uden at tage munden for fuld, et ægte røverkøb.

Hvad: Bredgade 28
Hvor: Odd Fellow Palæet, Bredgade 28

Læs også: Har du set den?: Derfor sejler der en bil rundt i Københavns Havn

MigOgKbh og Early Bird præsenterer: Spis til under halv pris på over 75 københavnske restauranter i september

MASH tweaker menukortet med masser af fisk og skaldyr

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
MASH Penthouse, PR Foto
MASH Penthouse, PR Foto

Den succesfulde bøfkæde MASH fylder i år 10 år.

Men den erfarne kæde hviler på ingen måde på laurbærrene.

Tværtimod følger de trofast med deres gæsters smagsløg.

Læs også: Guide: 10 restauranter med udsigt i København

Mere grønt, fisk og skaldyr
Og det er vist ikke gået nogens næse forbi, at flere tænker mere over deres valg, miljø og bæredygtighed.

Der er stadigvæk plads til de saftige bøffer, men mange har skruet ned, indført kødfrie dage eller måske blevet flexitarer.

Så MASH har med deres nye menukort sat masser af maritim mundgodt på menuen, så alle i selskabet nu har et overflødighedshorn at vælge imellem.

Uanset om man er til store bøffer eller saftig skaldyr – eller det helt grønne køkken.

Se hele menukortet lige her

Med andre ord: MASH introducerer masser af fisk og skaldyr – og lavet med fokus på kvalitetsråvarer, tilberedning og smagssammensætninger, som de gør sig umage med for kødets vedkommende.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

MASH nyt menukort med masser af fisk og skaldyr PR Foto

Umami-darling tilbage
Nyhederne tæller bl.a. følgende starters:

Grillede jomfruhummere med kryddersmør og grillet citron.

Gratineret King Crab med hvidløgssmør, brødkrummer, grillet citron og citrusmarineret salat.

King Crab Ravioli serveret med skaldyrsboullion.

Black Cod UMAMI style (en hyldest til Restaurant Umami). Misomarineret chilensk havbars og wasabimarineret tang.

Jordskokkesuppe med stegte kammuslinger. Æble, hasselnød, syltede jordskokker og purløg.

Torskeceviche. Citron, lime, ingefær, hvidløg, avocado, rødløg, blegselleri, peanuts, wasabi og urter.

Læs også: MigogKbh møder byens bedste gæst: Ken bruger 250.000 kr. om året på at spise ude

MASH nyt menukort med masser af fisk og skaldyr PR Foto

Klassikere er her stadig
De gamle fisk og skaldyrsfavoritter er her selvfølgelig stadigvæk.

Det betyder, man altid kan smage tuntatar eller de populære Gillardeau østers. Man kan også hoppe ombord i caviar med blinis, løg og creme fraiche.

Og har man lyst til at blive i havet til hovedretten kan man fornøje sig med en tunsteak med chimichurri eller gå grønt til værks med enten råstegt blomkål, karamelliseret blomkålspuré og grillet porre eller en vegetarburger med chili fries.

Læs også: Luksusbiograf: Røde velourlænestole, lysekroner, champagne og havudsigt

Hvad: Nyt menukort
Hvor: Alle MASH restauranter
Hvordan: Læs mere her

Fest med stjernerne og oplev showet live: Danish Music Awards er tilbage

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
The Minds of 99. Foto: PR
The Minds of 99. Foto: PR

Efter et års pause hylder den danske musikbranche igen sig selv med et brag af en prisuddeling, og du er inviteret.

Torsdag 17. oktober indtager Danish Music Awards den funklende nye KB Hallen på Frederiksberg, der i omkring 2,5 timer vil lægge gulv til en af årets største musikfester.

Aftenens vært er Nabiha, og programmet er spækket med i alt 10 liveoptrædener med blandt andre The Minds of 99, Jada, Nik & Jay, Clara, Sivas og NODE.

Læs også: Grammy-vindende Snarky Puppy indtager Falkoner Salen med 12 mands fest-orkester

Ikke som det plejer

Årets udgave af Danish Music Awards skiller sig lidt ud fra de foregående.

Traditionen tro skal der selvfølgelig uddeles en række prestigefyldte statuetter i løbet af aftenen, men som noget særligt har nomineringsperioden op til årets prisuddeling varet to år i stedet for et. Det skyldes, at der ikke blev afholdt Danish Music Awards i 2018.

Du kan således forvente, at udgivelser fra august 2017 til august 2019 hyldes.

Live-musik vil desuden være en endnu større del af showet denne gang, og flere af de optrædende har derfor fået lov til at spille op til tre numre i stedet for blot et.

Det betyder, at publikum altså vil blive forkælet med flere minikoncerter.

Læs også: Lukas Graham giver kæmpe sommerkoncert i København

Oplev showet live

Danish Music Awards vises i en redigeret udgave på TV 2 lørdag 19. oktober, men hvis du foretrækker at mærke stemningen og være til stede, når musikken spiller live, og priserne uddeles, kan du tage plads blandt publikum torsdag 17. oktober.

En ståplads til Danish Music Awards koster 440 kroner og kan købes her.

Showet begynder klokken 20, og dørene åbner klokken 18.30.

Hvad: Danish Music Awards
Hvor: KB Hallen, Peter Bangs Vej 147, Frederiksberg
Hvornår: Torsdag 17. oktober 2019 kl. 20

Læs også: Udsolgt på få minutter: Kashmir laver ekstra-koncert i Royal Arena

Retro-fund og designklassikere: Kom med til stort vintage-marked i Nordhavn

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR
Foto: PR

At gå på genbrugsjagt kan være en sjov men tidskrævende aktivitet, og oftest kan man kun nå at besøge få butikker på en dag.

Men i weekenden 19.-20. oktober vil det være muligt at shoppe hos et stort udvalg af landets mest populære loppe- og vintage-sælgere, som for en stund samles under et tag.

Det er Docken i Nordhavn, der danner rammen om Vintage Deluxe Marked, som er et tilbagevendende shoppingparadis for genbrugsfans.

Læs også: Første butik i Danmark: Japansk design-favorit åbner midt i København

Møbelkunst og klassisk design

Fra klokken 10 til 18 lørdag og klokken 10 til 16 søndag byder Vintage Deluxe Marked på et stort udvalg af boder, og flere af sælgerne kender du formentlig fra diverse antikprogrammer i tv, hvor de dyster mod hinanden og gør imponerende fund rundt omkring i landet.

Foto: PR

Som navnet antyder, har Vintage Deluxe Marked fokus på genbrugsvarer af høj kvalitet, og du kan derfor forvente at finde designklassikere i god stand og sjældne sager i massevis.

Boderne vil blandt andet være fyldt med møbler, keramik, tøj, industrielt design samt fransk og nordisk vintage.

Læs også: Stort loppeparadis på Østerbro er fyldt med genbrugsguld

Sådan får du VIP-adgang

Hvis du vil have adgang til genbrugsguldet som en af de først, kan du købe en VIP-billet i forsalg og få lov at komme ind på markedet allerede fredag 18. oktober mellem klokken 16 og 20.

Som VIP-gæst bydes du fredag velkommen med et glas bobler og får udleveret et armbånd, som også giver adgang til Vintage Deluxe Marked lørdag og søndag.

Prisen for en VIP-billet er 120 kroner, og den kan købes her.

Almindelige billetter koster 50 kroner og giver adgang lørdag og søndag.

Dockens café vil være åben alle tre dage, så man kan købe mad og drikke, når man trænger til en pause.

Læs mere og køb billet på vintagedeluxemarked.dk.

Hvad: Vintage Deluxe Marked
Hvor: Docken, Færgehavnsvej 35, Nordhavn
Hvornår: 18.-20. oktober 2019

Læs også: Nu åbner Nordhavns nye flydende aktivitetshus og sauna