Byens bedste julemad: Her får du god julefrokost i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
PR Foto
PR Foto

Hvor serveres den bedste julefrokost i København egentlig?

Niveauet er højt, så MigOgKbh har her i guiden udvalgt steder, der kan noget ekstra.

PR Foto

Ravelinen

Ravelinen har sjæl. Sådan rigtig historisk vingesus.

Den blev bygget 1700-tallet, herude lige på grænsen mellem Christianshavn og Amager, hvor bønder spiste og overnattede, når de kom ind til byen med deres varer.

For et par år siden satte køkkenet ambitionsniveauet op i femte gear og har ikke kigget sig tilbage siden med deres klassiske madprofil.

Placeret næsten midt i en sø med panoramaudsigt over voldgraven, beskyttet fra den moderne verden er den et genialt tilflugtssted med old-school indretning og hygge fra top til tå.

Her servers julefrokost både frokost og aften.
Hvad: Ravelinen
Hvor: Torvegade 79

Læs også: Guide til julehyggen: Her får du Københavns bedste gløgg


PR Foto

Bakken

Bakken har måske ikke været kendt for sin gastronomiske profil, men det blev der lavet godt og grundigt om på, da Korsbæk på Bakken blev åbnet i 2015.

Ud med præfabrikeret og ind med gode råvarer lavet fra bunden.

For første gang nogensinde holder Bakken her i 2018 juleåbent, og det betyder også, at man kan komme til Matador-julefrokost med skuespillere flere forskellige steder.

Varnæs (Maudes elegante luksusudgave), Jernbanerestauranten (Den folkelige hos Tjener Boldt), Lauras Køkken (Klassisk hygge) og på Postgården (enkel og ærlig gammel dansk mad).

Bakken holder åbent fredag, lørdag og søndag i december.
Hvad: Jul i Korsbæk
Hvor: Bakken, Dyrehavevej 62

Læs også: For første gang i 20 år: ZOO har fået en lille isbjørne-unge


Foto Rasmus Kramer Schou

Christianshavns Færgecafé

I 1850 lejede en sømandsfamilie værelser ud til sømænd her i Strandgade. Da sømanden og hans skib gik til bunds, startede hans kone et hjemmebrænderi.

Politimesteren var stamgæst, og sjovt nok var Christianshavns Færgecafé blandt de første, der opnåede alkohol- og restaurationsbevilling.

De har derfor selvfølgelig over 30 hjemmeblandede urte- og frugtsnaps på kortet.

Christianshavns Færgecafé hygger med maritim stemning, bindingsværk, skæve døre og gulve, så man kan næsten bogstaveligt talt kan mærke skumsprøjt.

Maden er klassisk dansk, og kipper således med kaptajnshatten til stedets rødder.

Hvad: Christianshavns Færgecafé
Hvor: Strandgade 50

Læs også: Hemmelig pakistaner nær Vanløse: Laver “wauw”brunch til ingen penge


PR Foto

Maven

Restaurant Maven er en helt speciel restaurant – de ligger nemlig guddommeligt i Nikolaj Kirke.

Lokalerne er intet mindre end grandiose, med højt til loftet med de kæmpestore træbjælker, næsten middelalderstemning med de gamle vinduer og levende lys, og ejerne har virkelig formået at gøre det hyggeligt herinde.

Absolut et af Københavns smukkeste restaurantlokaler.

Maven serverer julemenuer til både frokost og aften i rustik, men veltilberedt stil. Nyd julens sild, tatar, æbleskiver og ris a la ‘Maven’ i de historiske rammer.
Hvad: Restaurant Maven
Hvor: Nikolaj Plads 10

Læs også: Guide: De her fede juleting SKAL du opleve i København


Foto Chris Tonnesen

Restaurant Kronborg

Restaurant Kronborg kører nogle gange lidt under radaren, når byens bedste smørrebrødsrestauranter bliver nævnt.

Men ægte feinschmeckere har for længst fundet ud af, at hernede hos Claes og Walther i kælderen, dér bliver der kælet om en.

Alle retter er 100 procent gammeldaws hjemmelavede og holdt i en enkel, men særdeles velsmagende stil – med mæthedsgaranti.

Og når Walther skænker snaps, så er der så meget til kanten, at man skal ned og kysse glasset.

At kælderen også er historisk charmerende gør jo heller ikke tingene dårligere.
Hvad: Restaurant Kronborg
Hvor: Brolæggerstræde 12

Læs også: Grøn jul: Her kan du spise grøn julemad i København


PR Foto

Aamanns

Man må simpelthen ikke misse smørrebrødet hos Adam Aamann. Og sådan er det.

Han er, ganske fortjent, kendt som smørrebrødskongen og manden der sendte vores gastronomiske kulturarv smukt ind i det nye årtusind, da han moderniseret de gamle klassikere.

Aamanns 1921 er et mekka for alle smørrebrødsfans, og faktisk også indrettet lidt som en kirke i lyse moderne toner.

Maden er ganske enkelt verdensklasse gourmetsmørrebrød fra øverste hylde, og det ikke for ingenting at Jørgen Leth helst nyder sin sild her.

Her er selvfølgelig ofte fuldt booket, men prøv for din egen skyld at find et bord i ugens tidlige dage, hvor man sagtens kan være heldig.
Hvad: Aamanns
Hvor: Aamanns 1921 Niels Hemmingsens Gade 19-21 og Øster Farigmagsgade 12

Læs også: Vores bud på toppen: Her er de bedste mellemklasse restauranter


PR Foto

Palægade

Palægade åbnede for et par år siden og – bum – så føltes det, som om de altid har ligget her.

De røg simpelthen direkte ind på toplisten over byens bedste steder, og Rasmus, Simon og Karina bag er da også en farlig gruppe med erfaringer fra diverse Michelinrestauranter og topsteder i smørrebrødssammenhæng.

Palægade har forstået, at for at få succes i København, skal maden ikke bare være fra øverste luftlag, men hygge er et kodeord, der aldrig bliver nedslidt.

Så de har prioriteret netop hyggen herinde, selvom stilen er moderne med skakternsgulve og smukke materialer i mørke trætoner.
Hvad: Palægade
Hvor: Palægade 8


Hey Darling

Hvis man skulle have lyst til at prøve noget helt nyt i julesammenhæng, så er Hey Darling et godt bud.

De har specialiseret sig i meat-balls, og der er smæk på smagen.

Her til jul har de så udviklet deres Hey Christmas menu som kommer i tre retter.

Den byder blandt andet på meatballs lavet på and med appelsin, bagt fennikel og estragon.
De serveres med en sauce lavet på hvidvin, anis og citrontimian.

Den lille intime kælderrestaurant lige overfor Kartoffelrækkerne har også en drikkemenu, man kan bestille til med både cocktails, vin og Sauternes.

Hvad: Hey Darling
Hvor: Øster Farimagsgade 24


Foto PR

Restauranten i Tårnet på Christiansborg

Traditionen tro kan julegæster søge op i toppen af den danske regeringsbygning og sætte en julefrokost til livs.

Det gastronomiske udgangspunkt er besøg rundt i de danske regionale køkkener – med surrib fra Sønderjylland, sild fra Hanstholm og den efterhånden berømte lammepølse fra Nørre Søby.

Selv snapsen er man på fornavn på – den laves nemlig af restauratør Rasmus Bo Bojesens egen Fætter Erik, der plukker urter og bær i Nordjyllands magre jorde og laver traditionel nordjysk bjesk.

Julefrokosten serveres både til frokost og aften, og udsigten er altid helt suveræn. Og desserten laves af Tor Stubbe, der for nyligt blev nummer seks ved VM i chokolade.
Hvad: Restauranten i Tårnet på Christiansborg
Hvor: Christiansborg Slotsplads


Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Vi lover, det er godt.
Altid nyt på Facebook. Lækre billeder på vores Instagram.

Annonce
Julefrokost catering – Se DiningSix’ store udvalg af julemenuer her

Endelig: Danmarks bedste bryghus åbner egen ambitiøs ølbar

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Mmmm øl. PR Foto
Mmmm øl. PR Foto

Hvem laver landets bedste øl?

Det er selvfølgelig en individuel sag, men når man sådan kigger i officielle konkurrenceresultater peger svaret i den grad i retning af Amager.

Amager Bryghus blev i december sidste år kåret til Årets Danske Bryggeri af Danske Ølentusiaster.

Titlen kom i kølvandet på Den Danske Ølpris, som også gik til Amager Bryghus sidste år.

Læs også: Stor triumf: Danmarks bedste bryghus ligger på Amager

Nu går de så noget ved det – de åbner deres helt egen bar.

Den kommer til at hedde Amager Bryghus Taproom og er sat til at åbne 29. marts.

Åbner et par slingrende skridt fra Nørreport

Om placeringen er strategisk, så deres gæster kan drikke lidt mere, vides ikke, men adressen for den nye ølbar er Nørre Voldgade 27, bare et par slingrende skridt fra Københavns vigtigste kollektive knudepunkt – Nørreport Station.

Bag Amager Bryghus står de to passionerede ølbryggere Morten Lundsbak og Jacob Storm.

Bryghuset har gennem en årrække været blandt verdens bedste bryggerier og eksporterer op mod 70 procent af øllet til ølkunder i hele verden.

Læs også: Mor ska’ ha’ en øl: Nu er der torsdagsbar for nybagte forældre

15 forskellige fadølshaner

I Amager Bryghus Taproom bliver der indrettet på en hyggelig rustik facon og plads til 70 drikkende gæster.

De kan så vælge imellem 15 fadølshaner – hvoraf omkring 10 er reserveret Danmarks bedste bryghus selv, eller hoppe ombord i et spændende flaskekort, og skulle man – Gud forbyde det – få nok af øl, så er her faktisk også vin.

Hovedfokus er selvfølgelig på kvalitet og ikke kvantitet – og her bliver mulighed for at komme vidt omkring i øllets fantastiske verden.

Hvad: Amager Bryghus Taproom
Hvor: Nørre Voldgade 27
Hvornår: Planlagt åbning 29. marts 2019

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om øl…

Pilsner og perleplader: Perfekt event til tørstige krea-voksne

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Hvis du har børn, kender du måske scenariet:

Ungen vil lave perleplader, og selv om du selvfølgelig bakker fuldt op om podens kreative udfoldelser, så kræver det alle de mindfullness-øvelser, du har lært på weekend-retreaten i Sverige ikke at udbryde et ”for helvede Vega My, det der bliver aldrig til en mandala, når du bliver ved med at bruge blå perler, hvor der TYDEligvis skal være grønne!”

Få afløb for din egen perlepladekreativitet

Okay, eksemplet ovenfor er måske tænkt, men ikke desto mindre findes der voksne, som elsker at lave perleplader og godt kunne tænke sig at kombinere det med en kold øl og gode venners selskab.

Undertegnede passer i hvert fald fint på beskrivelsen.

Heldigvis står de krøllede, kærlige og kreative hjerner fra kulturhuset Absalon klar med et event, som kombinerer lige præcis de to ting.

Således er der pilsner, perleplader og popcorn på programmet onsdag den 20. februar fra kl. 20 til 23.

Læs også: Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

HAMA og humle til folket

Absalon sørger for perler og plader, og det er ganske gratis at designe farverige, små kunstværker af plastikstykkerne fra nolstagi-producenten HAMA.

I baren køber du flydende fristelser fra fadølshanerne, og forhåbentlig kan den perlende øl være med til at sætte fut i fantasien. Der vanker nemlig hæder og ære til aftenens dygtigste perleplade-poeter.

Som altid hos Absalon er der fællesspisning fra kl. 18, og det koster kun 50 kr. at sætte sig med til bords.

Læs også: Legendariske Lonely Planet: Her er de 15 fedeste gratis oplevelser i Kbh

Hvad: Pilsner og perleplader
Hvor: Absalon, Sønder Boulevard 73, 1720 København V
Hvornår: Onsdag den 20. februar 2019 kl. 20-23
Hvor meget: Gratis perler og plader. Øl købes i baren.
Hvordan: Læs mere om eventet via dette link.

Redningsplan: Ildsjæl samler over 190.000 kr. ind til Fantask på et døgn

Skrevet af: Michael Qureshi

Fredag kom det frem, at en af Københavns mest legendariske butikker er lukningstruet.

Fantask er verdens ældste tegneseriebutik, og den digitale verden har helt sikkert haft en voldsom påvirkning på butikkens kundebesøg og indtægter.

Det er ægte nørdestof at træde ind i specialbutikken i Skt. Peders Stræde midt i København, men dem bør der stadig være rigtig mange af.

Nethandlen har dog taget en stor del af tegneserie-markedet.

Butikken har i første omgang i blandt andet i Ekstra Bladet og på Facebook meldt ud, at de lukker i juni medmindre, der dukker en løsning op på den trængte økonomi.

Har startet fundraiser kampagne

Noget tyder dog på, at der er stor vilje til at bevare den legendariske butik.

Indehaveren af legetøjsbutikken Nordre Frihavnsgade Benjamin Lund Preisler Herbst har i hvert fald startet en fundraiser kampagne, hvor man kan donere et lille eller større beløb til bevarelse af Fantask.

På under et døgn er der indsamlet lørdag aften knap 190.000 kr., hvor målet i første omgang hedder 200.000.

Benjamin håber dog, at det indsamlede beløb overstiger langt over de 200.000, så Fantask kan få en økonomisk håndsrækning.

“Fantask SKAL overleve, men det kommer til at koste nogen penge. For en ting er, at de får dækket det hul de har nu, men så skulle de jo også gerne have en god start, på de næste 50 år. Derfor er beløbet på de 200.000, kun en start. Jeg så gerne at beløbet, endte på det dobbelte,” skriver han på Fundraiser-siden.

Støtter selv personligt og med forretning

Benjamin støtter selv med 20.000 kr. både personligt og fra sin egen butik på Østerbro.

“Derfor starter jeg med at smide 10.000 kr selv, og 10.000 kr fra mit firma.

Men husk, selv om du er på SU, så betyder HVER en krone noget. Så slagt sparegrisen, sælg de tegneserier du ikke læser mere (så du i fremtiden kan købe nogen i overstående), vær lige så god til at dele opslaget som Flash på speed, og gør hele verden den tjeneste, at bibeholde denne klenodie af et eventyr,” lyder det fra Benjamin.

Ildsjælen med egen specialbutik mener, at Fantask har spillet en gigantisk rolle for alle “nørderne” i København og resten af landet.

“Jeg er selv ejer af Superhelten Legetøj, en butik som ikke havde været noget uden Fantask. Jeg vil nærmest gå så langt, og sige at nørdekulturen i Danmark, ikke havde været halvt så stor, hvis det ikke havde været for dem,” skriver Benjamin.

Efter 47 år kan de blive tvunget til at lukke

For dem der ønsker at støtte op omkring Fantask i kampen for at holde forretningen kørende, så er det også betryggende, at det er en indehaver af en kendt specialbutik, som står for selve indsamlingen.

Omkring selve beslutningen om at lukke, meldte Fantask følgende ud fredag.

“Det er med sorg, vi må meddele, at det efter 47 år kan ende med, at Fantask bliver nødt til at lukke. 

Vi har længe kørt med et underskud, og det ser desværre ud som om, vi til trods for adskillelige tiltag, ikke kan vende denne nedadgående spiral selv.

Vi har måttet sande, at konkurrencen fra andre butikker og det store internet, samt en del kunder, der lader til at være vokset fra os, alt i alt betyder, at den mængde vi sælger, ikke længere står mål med, hvad det koster os at ligge her i Skt. Peders Stræde.” 

Der skal laves ændringer for at overleve

Det er dog ikke kun lyserøde roser omkring Fantask. For de er også nødt til at kigge indad på forretningsmodellen og følge med tiden.

På sociale medier deles historien om Fantask i stigende grad, og her skriver den kendte serie iværksætter Martin Thorborg bl.a.

“Det er super prisværdigt, men kommer næppe til at hjælpe mere end tis i et par kolde bukser.

Det de har brug for, er nok at kigge på forretningen og lave de ændringer der skal til, for at fastholde deres publikum. Men flot gestus!”

Man kan selv støtte Fantask med at forblive som specialbutik på fundraiser-siden her