Husk at få tjekket tandsættet

Skrevet af: Redaktionen

Der er umådeligt mange muligheder for sjove oplevelser i København og de omkringliggende store byer.

Om det er årsagen til, at flere og flere unge dropper tandlægen skal stå uvist. Ikke desto mindre har medierne tidligere vist grafer, som indikerer, at procentandelen af 18-29-årige der besøger tandlægen mindst en gang årligt, er tilbagegående.

Fra 2006 til 2017 var tallet faldet fra 50 procent til blot 38,3 procent, hvilket formanden for Tandlægeforeningen, Susanne Kleist, vurderede som en bekymrende udvikling.

Hold fast i den gode tandpleje

Blandt årsagerne til at udviklingen i de unges tandlægebesøg omtales som bekymrende, finder man argumentet, at tænderne skal plejes løbende og igennem hele livet. Kun på den måde kan man forebygge huller og sygdomme i munden.

Mange får f.eks. huller i tænderne, fordi deres livsstil er hård ved tandsættet. Måske har de et højt forbrug af sukker eller syreholdige drikke.

Fanges sådanne problemer i opløbet, er det nok at få rådgivning og omlægge vaner, mens udvikling af huller, syreskader eller endnu værre mundsygdomme fører til større og større tandlægeregninger.

Taget i betragtning af, at mange vil kunne nøjes med bare én årlig kontrol og rensning til mellem 300 og 500 kroner, er det ganske enkelt en forkert prioritering at holde sig fra tandlægen, fordi det bliver ’for dyrt’.

Ligeledes nytter det ikke at bruge sin hidtidige tandlægehistorik som undskyldning.

Selv hvis man f.eks. aldrig har fået konstateret huller i løbet af sine 18 år med fri tandlægeordning, er det ikke ensbetydende med, man ikke har begyndende huller. Og med tanke på livsstilsændringer i særligt denne alder, er det regelmæssige tandeftersyn bestem anbefalelsesværdigt.

Holder tandlægeskrækken dig væk?

Selv for unge med tandlægeskræk findes der efterhånden bedre og beder muligheder for at få klaret besøgende hos den lokale tandlæge. Hos Teamtand, der har tandklinik i Ishøj og af tandlægeafdeling i Taastrup, er man særligt opmærksomme på at tage imod denne gruppe af patienter.

Her ved man, at tandlægeskræk ikke skal være ensbetydende med manglende pleje af tænderne og løbende tilsyn. Derfor har man fokuseret på at indrette et hyggeligt miljø og lade tandlægerne tage sig ekstra tid, så patienten oplever at eftersyn eller behandling finder sted i trygge rammer og i et passende tempo.

Det er nemlig vigtigt, at alle unge kommer afsted.

Kan påvirke andre sygdomme negativt

Selvom Sundhedsstyrelsen før har udtrykt, der endnu ikke er tilstrækkeligt med dokumentation omkring forholdet mellem dårlige tænder og andre alvorlige sygdomme, viser forskning, at mundsygdomme kan forværre f.eks. diabetes.

Der er med andre ord mange gode grunde til at huske at få tjekket tandsættet – både set fra et helbredsmæssigt og økonomisk synspunkt.