Hver dag sender de hunde på hospitalet: Forslag mod dem mangler kun 8000 underskrifter
Dyrevelfærdsorganisationer kræver politisk indgreb for at stoppe salget af nikotinposer!
Sådan lyder fredagens korteste og mest iørefaldende budskab.
I hvert fald, hvis man følger med i de lokale københavnske digitale opslagstavler.
På Facebook går der stort set ikke en dag, uden en hund i en af vores bydele har spist en nikotinpose på sin lufte-snusetur og som følge deraf er endt på dyrehospitalet eller med at dø.
Med god grund.
Nikotinposerne – de små, hvide snusposer, der er blevet en populær erstatning for cigaretter – udgør nemlig en så alvorlig trussel for dyrelivet, at flere dyrevelfærdsorganisationer nu advarer om, at de efterladte poser, der ofte findes på gader og i naturen, kan forgifte hunde og andre dyr.
I flere artikler har MigogKbh, da også tidligere dækket, hvordan hunde er blevet forgiftet efter at have spist nikotinposer.
Nu kræver både Dyrenes Beskyttelse, Dansk Kennel Klub, Den Danske Dyrlægeforening og Dyreværnsorganisationernes Samarbejdsorganisation (DOSO) et politisk indgreb for at forbyde salget af produkterne.
Nikotinforgiftning: Et stigende problem
Nikotinposerne, der består af små stofposer fyldt med nikotin, ender desværre ofte som affald på offentlige pladser, parker og stier. For hunde, der er nysgerrige og hurtigt opsamler ting fra jorden, kan disse poser være både giftige og fatale.
“Nikotinforgiftning kan i værste tilfælde koste en hund livet. Det er et tiltagende og alvorligt problem. Det må politikerne komme med løsninger på. Vi så allerhelst, at der blev indført et forbud mod salget af nikotinposer,” siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
En ny rapport fra DTU Sustain for Miljøstyrelsen viser, at omkring 5,3 millioner nikotinposer årligt ender i naturen. Poserne udgør en alvorlig risiko for dyrelivet, da de kan indeholde op til 63 procent af det oprindelige nikotin.
Lise Lotte Christensen, adfærdskonsulent og pressekontakt i Dansk Kennel Klub, fortæller:
“I Dansk Kennel Klub hører vi alt for ofte om hunde, der havner hos dyrlægen efter indtagelse af de farlige nikotinposer. Hunde, særligt unge hunde, er jo nysgerrige væsner, der meget gerne samler ting op, fordi de tænker, at det er noget spiseligt.”
Akut behandling af forgiftning er nødvendigt
Når hunde bliver forgiftet, er der ofte behov for akut behandling for at undgå dødelige konsekvenser. Hanne Knude Palshof, forperson for Den Danske Dyrlægeforening, forklarer, at mange hundeejere ikke er klar over, hvad deres hund har spist, hvilket kan forsinke behandlingen:
“I mange tilfælde ser vi, at ejerne ikke er klar over, hvad hunden har spist, hvilket kan forsinke den korrekte behandling og dermed forværre prognosen. Det er en krævende behandling, hvor tidsfaktoren spiller en afgørende rolle,” siger hun.
Borgerforslag tæt på målet
I håb om at få politisk opbakning til et forbud mod nikotinposer har et borgerforslag allerede fået mere end 42.000 underskrifter, og nu mangler der kun 8.000 underskrifter, før forslaget kan blive sendt videre til politikerne.
De fire organisationer bag opfordringen håber, at borgerforslaget vil sende et klart signal til politikerne om nødvendigheden af at beskytte både dyr og natur mod nikotinforgiftning.
- Borgerforslag: Forbud mod salget af nikotinposer
- Underskrifter: 8.000 underskrifter mangler for at forslaget kan behandles af politikerne
- Risiko for dyr: Nikotinposer udgør en alvorlig risiko for hunde og andre dyr, der kan spise dem
- Årligt affald: 5,3 millioner nikotinposer ender i naturen hvert år
Både dyrevelfærdsorganisationer og bekymrede kæledyrsejere håber, at politikerne vil tage ansvar og handle hurtigt for at forhindre flere tilfælde af nikotinforgiftning og beskytte dyrene i naturen.