Kamp for overlevelse: Hviids Vinstue og Skindbuksen får støtte fra kommunen

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto Rasmus Kramer Schou
Foto Rasmus Kramer Schou

Lad os lige hoppe tilbage til 1728. Altså før den franske revolution og dengang Christian 6. var den enevældige konge i Danmark.

Dengang var droskekuske – datidens taxachauffører – som regel iført skindovertræksbukser – som i daglig munde blev kaldt skindbukser.

Landets næstældste værtshus reddet fra lukning af Michelin-kok og Remee

Og når droskekuskene havde fri, så gik de gerne ind på skænkestue Grand Café i Lille Kongensgade ved Kongens Nytorv og fik sig en ordentlig omgang dansk mad – gerne skipperlabskovs.

I folkemunde blev stedet mere og mere omtalt som Skindbuksen, og i 1930 blev det da også det officielle navn.

Læs også: For første gang i 20 år: ZOO har fået en lille isbjørne-unge

Men Skindbuksen var for nylig ved at forsvinde fra det kendte københavnerkort. Der har nemlig været utallige tovtrækkerier i hele den blok, som restauranten er en del af.

Investorer har igennem længere tid forsøgt at få de gamle lejere ud, så de kunne modernisere og skumme fløden.

Sådan skulle det heldigvis ikke gå denne gang.

For Skindbuksen er tilbage. Det sker efter, at Remees anpartsselskab ARCH Copenhagen har købt den historiske restaurant.

Foto Rasmus Kramer Schou

Benjamin Berg Harts, som oprindeligt er uddannet kok på Kong Hans Kælder og med i anpartsselskabet ARCH Copenhagen, er blevet sat til at styre stedet.

Han understreger, at Skindbuksen er bodega og spisested – ikke noget højtravende, men som det altid har været, folkeligt, hyggeligt og mættende.

Selvfølgelig med skipperlabskovs med hjemmelavede rødbeder og rugbrød til på menuen.

Den kan man spise sig mæt i, mens man betragter de utallige malerier og billeder af datidens bohemer og kendte, som pryder de gamle skæve vægge.

Læs også: Gemt i en kælder: Tidligere Michelin-kokke laver geniale pastaretter ’to go’

De gamle beværtninger har stor opbakning – blandt andet har 7000 samlet sig i en Facebookgruppe for bevarelse af Københavns historiske udskænkningssteder.

Og nu følger politikerne trop.  Håbet er en bevarende lokalplan for karréen.

“Med en bevarende lokalplan kan vi i Teknik- og Miljøudvalget forhåbentlig medvirke til at sikre, at denne unikke del af Københavns sjæl bliver bevaret.”

“Skindbuksen og Hviids Vinstue er nogle af de ældste beværtninger i byen, så det er helt forståeligt, at mange københavnere er frustrerede over udsigten til, at værtshusene kan risikere at forsvinde,” siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).

Læs også: Byens bedste julemad: Her får du god julefrokost i København

Kommunen vil hjælpe

Planen er at stille krav til, at stue- og kælderetage i karréen bruges til publikumsorienterede serviceerhverv.

Det vil sætte en stopper for eventuelle planer om at ændre brugen af lokalerne, til andet end servering og samtidig vil det blive forbudt at rive de historiske bygninger ned.

Hun erkender dog, at en bevarende lokalplan faktisk ikke er nok til at sikre de to beværtningers overlevelse. Men det er, hvad kommunen kan inden for den eksisterende lovgivning.

Ninna Hedeager Olsen så dog gerne, at kommunen fik mulighed for at regulere huslejepriserne, så det ikke kun er store selskaber, der har råd til at etablere sig i det indre København.

“Vi forsøger at løse et lokalt problem med denne indstilling, men det løser ikke det overordnede problem.

Store kæder opkøber stadig ejendomme i København, og da flere af dem er amerikanske, er der ikke noget at sige til, at deres hovedfokus er profit og ikke københavnerens behov og kulturhistorie.”

“Vi skal arbejde videre på at få markedet under kontrol, så vi kan bevare byens sjæl,” siger Ninna Hedeager Olsen.

Læs også: Villavej går AMOK i julelys

Hvad: Restaurant Skindbuksen og Hviids Vinstue
Hvor: Lille Kongensgade 4

1-2-3 NU: Nordens bedste til sten-saks-papir vinder 40.000 kr.

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Det er blevet kaldt verdens nemmeste spil.

Og det har afgjort episke dueller igennem historien – som hvem skal hente øl, hvem giver pizza og den vigtigste – hvem tager de to ugers opvask.

Som alt andet godt og billigt, så er spillet Made in China.

Første gang sten-saks-papir er nævnt, er i en bog fra det kinesiske Ming-dynsti, som beskriver, hvordan de tilbage i Han-dynastiet spillede håndspillet, omkring 200 år før vor tidsregning.

Siden blev det ført til Europa via handelsruter, og er nu verdenskendt.

Der er sågar en amerikansk domstol, der i 2006 har afgjort en sag ved hjælp af sten-saks-papir. I Japan har de lært chimpanser at spille det.

Ellers bliver det mest spillet i både skolegården og på bodegaerne rundt omkring.

Læs også: MigOgKbh: Kokken Mads Dalsborg om dengang han sad fast på den lille havfrue

Vind 40.000,- her i København

Og netop de hyggelige drikkesteder afholder nu Nordens største mesterskab i sten-saks-papir. Det sker på ca. 250 bodegaer, pubber, værtshuse, barer og cafeer i hele Storkøbenhavn

Mesterskabet foregår fra kampagneperiodens start (juni og juli 2019) henover indledende runder på alle respektive værtssteder i august 2019.

I september 2019 afvikles de regionale semifinaler på bl.a. McKluuds, Vesterbro, Nanok Bar i Valby, Copenhagen Pool House Frederiksberg, Frihavnskroen Østerbro og 5-Øren Amagerbrogade

Læs også: MigogKbh: Morten Sabroe fortæller om dengang på Cosy Bar…

Finale og goodiebag

Når de hæsblæsende regionale semifinaler er færdigspillet går turneringen ind i sin endelige afgørelse.

Mandag d. 7. oktober løber den store finale nemlig af staben, hvor de 64 heldigste/dygtigste mødes på The Dubliner, Strøget for at finde den ultimative vinder.

Hun/han kan efter finalen som vinder stikke godt 40.000,- i lommen.

Der er gratis adgang til finalen – og generelt til alle kampe turneringen igennem.

Deltagerprisen er en flad 50,- og hver deltager får udleveret en sponsor goodiebag for anstrengelserne – sponsorer tæller blandt andet TUBORG (Carlsberg Danmark) samt Gammel Dansk og Fishermans Friend.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Hvad: Sten saks papir
Hvor: På 250 forskellige steder. Finale på The Dubliner, Amagertorv 5
Hvornår: Fra juni 2019 – finalen mandag d. 7. oktober
Hvor meget: 50 kr. for at deltage – der medfølger goodiebag
Hvordan: Læs mere her

Stem og vind fede præmier: Hvilken brunch er bedst i København?

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR
Foto: PR

MigogKbh kårer den bedste brunch i byen. Nu kan du stemme på din favorit.

Røræg, spejlæg, bacon, champagne, ostemadder, pandekager, chiagrød, vafler, croissanter, smoothies, avokadomadder… Vi kunne blive ved.

Brunch kan bestå af alverdens herligheder, og i København kan du få det meste. Men hvor finder man egentlig den bedste brunch i byen?

Det har vi på MigogKbh sat os for at finde ud af, for vi er ganske enkelt pjattede med brunch.

Men vi har brug for din hjælp til at kåre den bedste i Kbh.

Stem på din favorit og vind fede præmier

Vi har udvalgt ni steder, som er vores brunch-favoritter, og blandt dem skal vi finde en vinder, som kan kalde sig bedst i Kbh.

Du kan hjælpe os med at komme frem til en afgørelse ved at vælge din top 3 her.

Når du har valgt din personlige top 3, trykker du blot på “Stem og få din video”, og herefter har du mulighed for at deltage i konkurrencen om lækker brunch for to på ALLE dine tre favoritsteder.

Alt, du skal gøre for at deltage i lodtrækningen, er at indtaste din email-adresse og trykke på tilmeldingsknappen.

De ni nominerede er Gaarden & Gaden, The Union Kitchen, Café Livingstone, Nimb, Mad & Kaffe, Sidecar, Møller Kaffe & Køkken, Wulff & Konstali og Café Baryl.

Synes du, vi har glemt nogen på listen? Så har du mulighed for at tippe os om gode steder, som du synes, vi bør tjekke ud.

Stem på den bedste brunch i Kbh her

Mens vi venter på verdens bedste kåres: Fire restauranter fra Kbh lander i top 120

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Matt Orlando. Foto Rasmus Kramer Schou
Matt Orlando. Foto Rasmus Kramer Schou

Verdens bedste restaurant?

Det kan man selvfølgelig på ingen måde kåre, men man kan gøre forsøget.

Og det gør et utal af lister verden over. Nogen med større succes end andre.

The World’s 50 Best Restaurants har placeret sig øverst i hierarkiet over den mest prestigefyldte liste over alverdens restauranter.

Det var blandt andet den, der tre år i træk satte Noma på allerøverste placering, og dermed fik interessen for gastronomi i København til at eksplodere.

Snart skal vi til det igen – faktisk i næste uge – hvor de løfter sløret for verdens 50 bedste restauranter 2019. Det sker på tirsdag d. 25. juni

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Løftet sløret

Men de har allerede spist lidt af kagen og løftet sløret for pladserne fra nr. 120 til nr. 51.

Fire restauranter fra København stikker allerede nu hovedet frem og viser, at den kulinariske kunnen i Kbh er ren kongeklasse.

Kadeau lander som nr. 105
Restaurant 108  er på trods af deres navn nr. 89
Amass Restaurant er nr. 85
Relæ er nr.  56.

Du kan læse om dem alle i Københavns bedste Spiseguide

En ny regel er, at hvis man allerede har været nr. 1 på listen én gang, så kan der ikke længere afgives stemmer på den pågældende restaurant.

Det betyder blandt andet, at The Fat Duck, El Celler de Can Roca og Eleven Madison Park ikke længere er med. Det samme skriver de om Noma – original location.

Hvilket jo betyder at Noma – new location er med igen.

Læs også: Kæmpe rejseportal kårer: Her er Danmarks bedste hoteller

Regler og kriterier

The World’s 50 Best Restaurants så dagens lys for første gang i 2002 og var en opfindelse af det engelske gastronomimagasin »Restaurant Magazine«.

Listen udarbejdes på baggrund af stemmer fra over 1000  jurymedlemmer og i en kønsfordeling af 50 procent kvinder og 50 procent mænd.

Juryerne består blandt andet af journalister, kokke, gourmeter og restauratører og de må hver afgive 10 stemmer.

Der er 26 forskellige regioner, man kan stemme i og man må aflevere op til 6 stemmer sin egen region – og mindst 4 i andre regioner.

For at kunne stemme på en restaurant, skal jurymedlemmet have besøgt pågældende restaurant indenfor de seneste 18 måneder – dette skal bekræftes for hvert besøg.

Man stemmer anonymt, og hele optællingen er også hemmelig.

Det er forbudt at stemme på en restaurant, som man selv ejer eller har økonomisk interesse i.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram