Kamp for overlevelse: Hviids Vinstue og Skindbuksen får støtte fra kommunen

Lad os lige hoppe tilbage til 1728. Altså før den franske revolution og dengang Christian 6. var den enevældige konge i Danmark.
Dengang var droskekuske – datidens taxachauffører – som regel iført skindovertræksbukser – som i daglig munde blev kaldt skindbukser.
Landets næstældste værtshus reddet fra lukning af Michelin-kok og Remee
Og når droskekuskene havde fri, så gik de gerne ind på skænkestue Grand Café i Lille Kongensgade ved Kongens Nytorv og fik sig en ordentlig omgang dansk mad – gerne skipperlabskovs.
I folkemunde blev stedet mere og mere omtalt som Skindbuksen, og i 1930 blev det da også det officielle navn.
Læs også: For første gang i 20 år: ZOO har fået en lille isbjørne-unge
Men Skindbuksen var for nylig ved at forsvinde fra det kendte københavnerkort. Der har nemlig været utallige tovtrækkerier i hele den blok, som restauranten er en del af.
Investorer har igennem længere tid forsøgt at få de gamle lejere ud, så de kunne modernisere og skumme fløden.
Sådan skulle det heldigvis ikke gå denne gang.
For Skindbuksen er tilbage. Det sker efter, at Remees anpartsselskab ARCH Copenhagen har købt den historiske restaurant.

Benjamin Berg Harts, som oprindeligt er uddannet kok på Kong Hans Kælder og med i anpartsselskabet ARCH Copenhagen, er blevet sat til at styre stedet.
Han understreger, at Skindbuksen er bodega og spisested – ikke noget højtravende, men som det altid har været, folkeligt, hyggeligt og mættende.
Selvfølgelig med skipperlabskovs med hjemmelavede rødbeder og rugbrød til på menuen.
Den kan man spise sig mæt i, mens man betragter de utallige malerier og billeder af datidens bohemer og kendte, som pryder de gamle skæve vægge.
Læs også: Gemt i en kælder: Tidligere Michelin-kokke laver geniale pastaretter ’to go’
De gamle beværtninger har stor opbakning – blandt andet har 7000 samlet sig i en Facebookgruppe for bevarelse af Københavns historiske udskænkningssteder.
Og nu følger politikerne trop. Håbet er en bevarende lokalplan for karréen.
“Med en bevarende lokalplan kan vi i Teknik- og Miljøudvalget forhåbentlig medvirke til at sikre, at denne unikke del af Københavns sjæl bliver bevaret.”
“Skindbuksen og Hviids Vinstue er nogle af de ældste beværtninger i byen, så det er helt forståeligt, at mange københavnere er frustrerede over udsigten til, at værtshusene kan risikere at forsvinde,” siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL).
Læs også: Byens bedste julemad: Her får du god julefrokost i København
Kommunen vil hjælpe
Planen er at stille krav til, at stue- og kælderetage i karréen bruges til publikumsorienterede serviceerhverv.
Det vil sætte en stopper for eventuelle planer om at ændre brugen af lokalerne, til andet end servering og samtidig vil det blive forbudt at rive de historiske bygninger ned.
Hun erkender dog, at en bevarende lokalplan faktisk ikke er nok til at sikre de to beværtningers overlevelse. Men det er, hvad kommunen kan inden for den eksisterende lovgivning.
Ninna Hedeager Olsen så dog gerne, at kommunen fik mulighed for at regulere huslejepriserne, så det ikke kun er store selskaber, der har råd til at etablere sig i det indre København.
“Vi forsøger at løse et lokalt problem med denne indstilling, men det løser ikke det overordnede problem.
Store kæder opkøber stadig ejendomme i København, og da flere af dem er amerikanske, er der ikke noget at sige til, at deres hovedfokus er profit og ikke københavnerens behov og kulturhistorie.”
“Vi skal arbejde videre på at få markedet under kontrol, så vi kan bevare byens sjæl,” siger Ninna Hedeager Olsen.
Læs også: Villavej går AMOK i julelys
Hvad: Restaurant Skindbuksen og Hviids Vinstue
Hvor: Lille Kongensgade 4