I morgen sker det: 99 år gammel hemmelig hule er kun åben én dag om året
Det er ikke kun amerikanerne, der fejrer 4. juli.
I Danmark, nærmere bestemt Søndermarken i København er et mindesmærke for danske udvandrere tæt ved indgangen fra Pile Alle og Frederiksberg Slot.
Og én dag hvert år, kan du komme ind i den.
Mindehøjen åbnede første gang 9. august 1925 hovedsageligt for at mindes de danske udvandrere, der rejste til Amerika, og aldrig kom tilbage igen.
Dengang var mindehøjen et kæmpe tilløbsstykke.
Både kongehuset, Rigsdagen og mere end 40.000 gæster var med på åbningsdagen – dobbelt så mange i løbet af året.
I dag er der nul gæster 364 dage hvert år.
Men én dag – på den amerikanske uafhængighedsdag, 4. juli, har monumentet åbent for offentligheden.
Mange kalder den hemmelige hule for den københavnske pendant til Rebild Bakker, og københavnerne var da også glade for, at det var manden bag Gefionspringvandet, Anders Bundgaard, der udformerede mindesmærket.
Midlerne til projektet blev skaffet ved internationale og verdensomspændende indsamlinger blandt udlandsdanskere. I alt blev der indsamlet 12.000 dollars.
Lys som i Pantheon
Monumentet var oprindelig tiltænkt en placering i Dyrehaven eller på volden omkring Kastellet, men det endte altså med en placering i Søndermarken i forbindelse med Frederiksberg Slot, og det er vi glade for hvert år 4. juli, hvor portene slås op for de mange københavnere, der gerne vil have en oplevelse ud over det sædvanlige.
Hvis du synes Mindehøjen ser lidt ældre end 99 år ud, skyldes det, at den skulle repræsentere Danmark og noget dansk, og derfor forestiller en oldtidshøj dækket af græstørv.
Den officielle beskrivelse forklarer, at en gang med kæmpesten fører fra Mindehøjen ind til et cirkulært rum hvor en statue forestiller Moder Danmark – en kvinde med to børn på armen. Kvinden står på en femtakket stjerne, der repræsenterer de fem verdensdele, hvortil danskerne udvandrede.
Rummet er kuppelformet med et lysindfald for oven – ligesom Pantheon i Rom.
Hvad: Mindehøjen i Søndermarken
Hvor: Lige for enden af stien, hvis du tager indgangen ved Pile Allé og Vesterbrogade.
Hvornår: Kun åbent 4. juli fra 11-19.
På væggen er der ni relieffer, der hver især skildrer en del af udvandrernes liv og færd.