Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Spis i dag

Københavns nye it-restaurant: Kunne ikke have drømt om en bedre start

Af Mathilde Mågård Hansen
JATAK. Foto Mathilde Mågård Hansen
JATAK. Foto Mathilde Mågård Hansen

I midten af januar åbnede den forhenværende køkkenchef på Relæ, Jonathan Tam, en ny restaurant på Nørrebro, og følger du med på Instagram – så kan det næppe være gået din næse forbi.

Restauranten JATAK er nemlig et af byens mest hypede steder lige nu, og det er også selvom ventelisten til et bord er lang.

Men kommer du først indenfor – så er det hele ventetiden værd.

MigogKbh har snakket med Jonathan Tam og hans team om deres tanker med stedet og om den meget overvældende modtagelse på et tidspunkt, der statistisk set er det værste tidspunkt på året at åbne en ny restaurant.

Foto PR

Bringer sin egen baggrund i spil

Det er lidt over et år siden, at den kendte kok Christian Puglisi, der står bag Bæst og Mirabelle Bakery, valgte at lukke den 1-stjernede Michelin-restaurant Relæ og spisestedet Manfreds på Jægersborggade.

Med ham på Relæ havde han køkkenchef, Jonathan Tam, fra start til slut, men da Relæ lukkede dørene, blev det tid for Jonathan til at gå solo.

Jonathan er selv opvokset i Canada, men barndommen var præget af kinesisk og vietnamesisk madlavning.

I 2007 kom han til Danmark og landede sit første job på Noma, men når man smager hans retter på JATAK, så er det tydeligt, at han både bringer sin fortid på et par af Danmarks bedste nordiske restauranter og sin egen gastronomiske baggrund i spil.

Retterne er nemlig på flere måder opbygget efter det rene, nordiske køkken med få ingredienser i hver ret, men smagene stammer fra Vietnam og Kina.

Også i hans råvarevalg er den nordiske filosofi heller ikke svær at gennemskue med bl.a. gris fra Hindsholm på Fyn og spiritus fra Empirical Spirits på Refshaleøen, men her er det altså hans smage og nyfortolkninger, der kommer til at udfordre dig. På den gode måde vel at mærke.

Det er efterhånden et stykke tid siden, at Relæ lukkede, men det betyder bestemt ikke, at tingene har stået stille for Jonathan i mellemtiden.

”Mellem lukningen af Relæ og indtil vores egen åbning fik jeg mulighed for at blive køkkenchef på den 2-stjernede Michelin-restaurant, Blue Hill At Stone Barns, i New York.

Det var en helt vild oplevelse, og jeg fik også mulighed for at teste en masse ideer af,” fortæller Jonathan en rolig formiddag på den nye restaurant i Rantzausgade.

En restaurant, der desuden er flyttet ind i cocktailbaren, Gilts, tidligere lokaler, men efter en større renovering, så ligner de altså ikke helt sig selv.

Til daglig deler Jonathan arbejdet på JATAK med hans kæreste, Sarah, der også har stået for indretningen, som er præget af træ i lyse og rolige farver.

Christian Puglisi (tv) og Jonathan Tam (th). Foto PR

Overvældet af støtten

Det er nu knap to måneder siden, at Jonathan og hans internationale team slog dørene op til deres nye restaurant, og de kunne dårligt have drømt om en bedre start.

Både branchefolk og andre madglade københavnere er nemlig strømmet til, og i skrivende stund er det slet ikke muligt at reservere et bord. Her er fuldt booket.

”Jamen, vi er jo helt overvældede af støtten. Vi havde slet ikke regnet med, at det ville stikke sådan af,” fortæller Jonathan.

Og det forstår man egentlig godt, da januar som udgangspunkt er årets mest ‘døde’ måned at åbne en ny restaurant. Men det gælder altså ikke for disse mennesker.

JATAK er som mange andre restauranter delt i to med klassiske lave borde og stole og så en ’kitchen counter’, hvor du kan se kokkenes arbejde gennem hele middagen. Præcis som var du i teatret.

Og det er da også ret imponerende at se de dygtige kokke skære den meget fine og ‘bouncy’  tærte ud i snorlige stykker.

Foto Mathilde Mågård Hansen

Her er kun én menu, men den varierer alt efter, om du sidder i restauranten eller i spisebaren.

”I restauranten serverer vi de retter, som vi synes, alle skal smage. Vores signaturretter.

Ved vores kitchen counter er der plads til at blive en lille smule mere udfordrende og eksperimenterende. Her er menuen også en smule større.

Vi får vores råvarer fra små leverandører, og tit kommer de så friske, at de slet ikke når i køleskabet, før vi skal bruge dem.

Så kan det sagtens være, at vi lige på dagen får nogle helt specielle kammuslinger, som vi så vælger at lave en særlig ret med til counteren. Menuen er meget dynamisk,” forklarer Jonathan.

Og nærværende bliver det altså også, når man spiser i baren med under en meter mellem dig og den, der tilbereder din mad.

Hos JATAK kan du godt regne med en nærværende spiseoplevelse af de helt store – for Jonathan Tam er ikke bare én af branchens dygtigste kokke.

Nej, både ham og kæresten Sarah er også nogle af de rareste mennesker og mest behagelige værter i restaurationsbranchen, som du overhovedet kan finde, og det giver altså en helt særlig aften.

Hvad: JATAK
Hvor: Rantzausgade 39, 2200 København N
Hvornår: Åben til aften torsdag-søndag
Hvor meget: 1.095 kr. for menuen ved Kitchen Counter (11-retter). 725 kr. for dining room (7-retter)
Hvordan: Læs mere og book bord her

Del artikel

Andre læser også