Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Stor guide: De bedste juleudflugter i Nordsjælland

Af Henrik Thierlein
Kokkedal Slot. Foto: PR
Kokkedal Slot. Foto: PR

København er en rigtig juleby med dens mange forskellige julepyntede torve, restauranter med julemenuer, museer, gløggtåger i storbylarmen og ikke mindst Tivoli og Christiania, som startede bølgen af julemarkeder.

Men der findes mange andre måder at supplere byens trængsel og alarm på, så tag på juleudflugter nord for hovedstaden. 

MigogKbh er igen teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. I dag rådgiver i turisme, presse og gastronomi.

Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til sine helt egne julefavoritter, hvad end du vil pakke tandbørsten og bo på badehotel og slot, eller vil tage en heldagsudflugt til julestuer, shopping, museer og julefrokoster nordpå. Endda et par forslag til nytårsaften.

Foto: PR, Jette Frölich

En smuk julestue

Jeg starter turen nordpå med første stop i Søllerød hos Jettes Julestue hjemme i legendariske Jette Frölichs smukke tegnestue, have og orangeri.

De flotte mønstre og designs er kendt for enhver juleelsker i det ganske danske land, siden Jette startede tilbage i 1966. I næsten 30 år pyntede hun bl.a. Illum Bolighus’ 14 meter høje juletræ.

Her på adressen på Koefoeds Bakke 5, tæt på E47 om du er bil, kan du få råd og dåd af Jette herself fra 26. november frem til og med 17. december. Når du ikke nordpå, hvilket jeg stærkt vil anbefale, for Jette og hendes søn Johan er skønne mennesker at kende, kan du købe julelegendens klip og designs både i Jettes Julehus i Tivoli og i Illum Bolighus, hvor julekunsteren jo egentlig startede. 

Søllerød Kro. Foto: PR

Juleidyl de deluxe på kroen

Presser sulten sig på her i Søllerød, så kør forbi Søllerød Kro. Elsker stedet, som blandt restaurantfolket kærligt blot bliver kaldt kroen. Er kommet her i mange år, og på gulvet nyder man godt af Jans værtskab og Brians kringlede kokkehjerne, som naturligvis også er belønnet med en Michelinstjerne i den røde madbibel, og for nyligt vandt Brian verdens mest prestigefulde kokkekonkurrence, Bocuse d’Or.

Stråtækt bindingsværk, julet gårdhave og romantisk branddam. Det er ren juleidyl de luxe, når serveringer af Caviar Søllerød Selected med hengemt kål og kartoffel, hummer, morkler, canette, syltet trøffel og sprød gris kommer ind i de hyggeligt stuer.

Menuen kan fås til og med 30. december, og har du ikke fundet et sted at fejre nytår, så står Jan, Brian og holdet klar i Holte igen med champagne og Søllerøds ekstravagante nytårsmenu.                

Er du taget af sted og har pakket tandbørsten, og er du skuffet over, at kroen i Søllerød ikke har værelser, så kør de sølle 19 minutter til Kokkedal Slot Copenhagen, som byder på elegant overnatning på selve slottet og nærliggende bygninger midt mellem skov, strand og golfbanen.

I køkkenet regerer den franske mester og Reims-fødte køkkenchef Philippe Houdet, der her fortrinsvis serverer for overnattende på slottet i julemåneden og sågar nytårsaften i omgivelser, der leder tankerne hen på et afsnit af julekalenderen Jul på Slottet. 

Den smukke, hvide bygning byder igen op til Te på Slottet hver søndag, Kokkedal Slots svar på en Afternoon Tea med både salte og søde serveringer. 


Før turen går længere nordpå til endnu et slot, vil jeg foreslå en gåtur i de skønne naturomgivelser i Raadvad tæt på Kongens Lyngby, hvor også Julemarkedet på Raadvad Fabrik finder sted i weekenderne 2.-3. og 9.-10. december i de enestående og bevarede fabrikslokaler, som har huset både krudtfabrikation og knivefabrik.

Her er mere end 12 værksteder med alt fra skulpturer, tæpper, julepynt, håndlavede sæber og malerier til stoftryk og keramik repræsenteret. 

Julens markeder, juletræsfældning, veterantog, koncerter og Jule-Bornholm i Hillerød
Listen er lang, og inspirationen er stor i denne guide til Jul i Nordsjælland 2023.

Kør med veterantog fra København til hyggelige Helsingør og besøg bl.a. Jul på Kronborg, Jul på Flyderupgård og julestue på Hammermøllen på udvalgte dage mellem 25. november og 17. december med Nordsjællands Veterantog.

Den 2. og 3. december kommer Bornholm til Hillerød med et hav af delikatesser fra Solskinsøen.

Mere julet bliver det ikke, når Esrum Kloster slår dørene op for to weekender med julemarked i historiske rammer, og skal der fældes årets juletræ på Nordsjælland, så finder du listen her, og så sluttes det hele af med julens toner, så check listen her over julekoncerter.

Det smukke loft på Frederiksborg Slot. Foto: Henrik Thierlein

Jul på slottet  – magiske lofter, koncerter og omvisninger

Nordpå går turen nu til Hillerød, og her på Frederiksborg – Nationalhistorisk Museum, kan du opleve Julekoncert i Slotskirken med koret Tritonus 2. december, og 16. december er der Musikalsk Juleomvisning i udvalgte stuer og pragtsale, hvor Frederiksborg Kammerkor synger julen ind suppleret med julefortællinger.

Frem til 14. januar kan du også besøge udstillingen Magiske lofter – Frederiksborg x Dark Matters, som er en iscenesættelse af seks loftsmalerier og renæssancelofter med en spektakulær projektion og lyssætning. Lofterne vækkes til live med engle og stjerner med lys og musik, mens du bliver ført gennem udstillingen med en særlig audioguide – lige noget for dig der måske allerede er træt af røde nisser og julesange!

Skulle du gå glip af omvisningen og koncerten, så er slottet ren magi i julen og altid et besøg værd og afsluttende med julegaveindkøb i museumsbutikken.

Tæt ved slottet nordpå ved Hillerødvej 20 skal du besøge det økologiske landbrug Mangholm mellem de store naturområder Gribskov og Arresø, som i weekenderne i december giver dig fortællingen om jord til bord-princippet i landlige omgivelser.

Stedet leverer til blandt andet Restaurant Geranium, og det regenerative landbrug gør så lidt ved jorden som muligt. Her kan du opleve både en skøn gårdbutik med indbygget julestue i den nænsomt renoverede staldbygning med udsigt over markerne, hvor der gives mere tilbage til naturen, end man tager, som stedets filosofi lyder. Jeg er fan!

Spis her til frokost eller aften, eller køb din juleand af racen den Danske Landand her. Økologisk naturligvis. 

Værftets Madmarked. Foto: Daniel Rasmussen, Visit Copenhagen

Endnu et slot og Værftets Madmarked i Helsingør

Helsingør har altid haft en dragende effekt på mig op til jul. Kronborg Slot ligger som en julekulisse ved sundet, og faktisk var Hamlets slot med i DR Julekalenderen Jul på Kronborg, så stemningen er sat.

I weekenderne 25.-26. november og 2.-3- december åbnes de tunge porte til slottets julemarked. Her er alt, hvad hjertet begærer af gaveidéer, så som julepynt, smykker og madvarer, og naturligvis er der også både julemand, juletræsdans, historiefortællinger og et klippe-klistre-værksted, og skulle du være på slottet 18. og 19. december, så er der julekoncert med alt fra musical, pop, oldies og naturligvis kendte juleklassikere.

Tæt på slottet finder du det charmerende og rå Helsingør værfts gamle bygninger, som i dag huser Værftets Madmarked. Besøg Jul på Værftets Madmarked, som er åbent 26.-27 november og 3.-4. december og tilbyder en hel hal fyldt med keramik, dekorationer, vin, brugskunst og julepynt – og der er gratis adgang.

Er du sulten, så kan det ikke siges bedre end med Værftets Madmarkeds egne ord: “Er du ikke lige til brugskunst og jul, og maven i stedet føles lidt hul, er der ingen fare på færde, vi har nemlig alt, hvad hjertet begærer.”

Færgebyen Helsingør byder også på Øresundslinjen, der sejler hvert 20. minut Helsingborg tur-retur med juleshopping til en mere end fordelagtig kronekurs, som har skabt den største invasion af danskere siden Svenskekrigene!

Kultorvets Julemarked – Nordsjælland i København
Hvis du ikke når at komme til Nordsjælland, ja så kommer Nordsjælland til dig, idet Kultorvet i det centrale København lægger kulisse til et marked med små og mindre, lokale madhåndværkere og producenter nord for hovedstaden, som fra 24. november til 23. december sælger deres hjemmelavede madvarer.

Traditionen med salg på torvet er ikke ny, da de såkaldte kulsviere fra Nordsjælland i gamle dage solgte deres trækul til Københavnerne her, deraf navnet.

Julemarkedet har også sit eget lounge-område, hvor maden kan nydes, og sørme om det ikke også er muligt at købe juletræet med hjem. Endelig et kvalitetsmarked – så blev det alligevel jul.

Foto: PR, Hotel Hornbækhus

Juleshopping og romantisk overnatning

Er du mere til udsigt til sø eller hav, så spis frem til og med 30. december i Skipperhuset ved Esrum sø. Stedet er også som taget ud af et afsnit fra julekalenderen her ved søbreden, når du har gået dig sulten ved Fredensborg Slot og Danmarks næststørste sø. Prøv stegte sild og ristepølse med grønlangkål og meget mere. 

Restaurant Sletten ved vandet og havnen af samme navn syd for Louisiana er stedet, når du efter juleshopping i Danmarks største design museumsbutik bliver sulten. Til og med 23. december og mellem jul og nytår kan du her lade dig forkæle med croquette af braiseret gris med vintertrøffel – eller hvad med risalamande som afslutning? 

Nytåret kan også holdes her ved vandet, og jeg vil glæde mig til en god blanding af østers, ristet hummer, kronvildt i sæson og Havtorn en Surprise, en klassiker fra søsterrestauranten formel B.

Nu er det tid til at bo godt, og selv om ordet badehotel lyder lidt koldt på denne årstid, så ligger det romantiske rød- og hvidmalede Hotel Hornbækhus fra 1904 ikke i første parket til havet, men i læ omgivet af nåletræer og er noget af det mest hyggelige og vellykkede restaurerede med ild i pejsen og åbent alle årets dage. Ja, du hørte rigtigt. Alle årets dage! 

Designfirmaet EEN har håndplukket møbler, tapeter, malerier, planter og kunsthåndværk til alle rum, så glæd dig. Spis ved det store plankebord til fællesspisningen hver aften kl. 19, eller kom til morgenmad, frokost eller eftermiddagskaffe og hjemmebagte julekager.

Stedet er som et skønt forsamlingshus med løbeklub, strikkecafé, morgenyoga og arrangmentet Syng sammen i Pejsestuen. Ejer Lennart Lajboschitz og hustru har virkelig tilføjet den lidt søvninge, men også hyggelige enklave Hornbæk et pust af lige del fornyelse og gamle traditioner og dyder. TAK! 

Foto: PR, Rungstedlund

Besøg Blixen

Jeg slutter min tour de nord for København af med mit all time favorit enkelsmandsmuseum, nemlig Rungstedlund også bedre kendt som Karen Blixen Museum, hvor jeg har været et utal af gange med international presse for at mærke baronesse Blixens ånd og se skrivemaskinen, hun i Afrika skrev “Min Afrikanske Farm” på, som senere blev filmatiseret under navnet “Out of Afrika” eller på dansk “Mit Afrika”.

Royalties fra filmen tilbage i 1989 gjorde, at museet i dag er en realitet trods en trængt økonomi, og julen er i særdeleshed en oplevelse her i Rungsted.

Gå med på en oplevelsesrig omvisning i forfatterindens stuer, og smag de lækreste hjemmebagte ingefærsmåkager efter Karen Blixens egen opskrift.

Karen Blixen elskede sine sprøde ingefærsmåkager og havde dem ofte liggende i lommen, hvis sulten pludselig trængte sig på. Spis dem i Madam Carlsens Café & Bistro med en kop fairtrade Kenya-kaffe, lige i Blixens ånd, og som taget ud af forfatterindens afrikanske farm, som en hyldest til Karens farm i Afrika, eller tag småkagerne med hjem.

Er du sulten efter det salte køkken, så prøv bl.a. retter med kød fra områdets egne kvier, det kan være du er heldig, at der er Blixen Burger, som dagens ret eller smag Rungstedlunds risalamande. Og er du i shoppehumør, så køb en julesouvenir, nemlig Karen Blixen by Rosendahl – julepynt med motiver af nordstjernen, vinterblomster og mistelten med inspiration i parken og fuglereservatet bag Rungstedlund, hvor forfatterinden for øvrigt er begravet så smukt.

Mættet af slotte, and og Karen Blixen Museets ingefærsmåkager er juleudflugten slut for denne december.

Og så er det bare heldigt, at julen vender tilbage til næste år samme tid og sted, hvor jeg igen tipper til den søde juletid.

Indtil da; Glædelig Jul og god udflugt nordpå.

Hvad: Juleudflugter nord for København
Hvor:  Nord for Søllerød – syd for Helsingør – vest for Rungsted og Hillerød 
Hvem: Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration
Hvordan: Læs mere om jul og nytår på Nordsjælland på Visitnordsjælland, og husk at checke stedernes egne hjemmesider for lukkedage

Del artikel

Andre læser også