ANNONCE
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Guide: De bedste juleudflugter nord for København

Af Henrik Thierlein
Søllerød Kro. Foto: PR
Søllerød Kro. Foto: PR

København er en rigtigt juleby med dens mange forskellige julepyntede torve, restauranter med julemenuer, museer, gløggtåger i storbylarmen og ikke mindst Tivoli og Christiania, som startede bølgen af julemarkeder.

Men der findes mange andre måder at supplere byens trængsel og alarm på, så tag på juleudflugter nord for hovedstaden. 

MigogKbh er igen teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til sine helt egne julefavoritter, hvad end du vil pakke tandbørsten og bo på badehotel og slot, eller vil tage en heldagsudflugt til julestuer, shopping, museer og julefrokoster nordpå. Endda et par forslag til nytårsaften.

Foto: PR, Jette Frölich

En smuk julestue

Jeg starter turen nordpå med første stop i Søllerød hos Jettes Julestue hjemme i legendariske Jette Frölichs smukke tegnestue, have og orangeri.

De flotte mønstre og designs er kendt for enhver juleelsker i det ganske danske land, siden Jette startede tilbage i 1966. I næsten 30 år pyntede hun bl.a. Illum Bolighus’ 14 meter høje juletræ.

Her på adressen på Koefoeds Bakke, tæt på E47 om du er bil, kan du få råd og dåd af Jette herself frem til og med 18. december. Når du ikke nordpå, hvilket jeg stærkt vil anbefale, for Jette og hendes søn Johan er skønne mennesker at kende, kan du købe julelegendens klip og designs både i Jettes Julehus i Tivoli og i Illum Bolighus, hvor julekunsteren jo endeligt startede. 

Foto: PR, Kokkedal Slot

Juleidyl de deluxe på kroen

Presser sulten sig på her i Søllerød, så kør forbi Søllerød Kro. Elsker stedet, som blandt restaurantfolket kærligt blot bliver kaldt kroen. Er kommet her i mange år, og på gulvet nyder man godt af Jans værtskab og Brians kringlede kokkehjerne, som naturligvis også er belønnet med en Michelinstjerne i den røde madbibel.

Stråtækt bindingsværk, julet gårdhave og romantisk branddam. Det er ren juleidyl de luxe, når serveringer af Oscietra-Baerii Caviar med hengemt kål og kartoffel, hummer, morkler, canette, trøffel, æbler og hasselnødder fra Piemonte kommer ind i de hyggeligt stuer.

Menuen kan fås til og med 22. december, og har du ikke fundet et sted at fejre nytår, så står Jan, Brian og holdet klar i Holte igen med champagne og Søllerød en surprise.                    

Er du taget af sted og har pakket tandbørsten, og er du skuffet over, at kroen i Søllerød ikke har værelser, så kør de sølle 19 minutter til Kokkedal Slot Copenhagen, som byder på elegant overnatning på selve slottet og nærliggende bygninger midt mellem skov, strand og golfbanen.

I køkkenet regerer den franske mester og Reims-fødte køkkenchef Philippe Houdet, der her fortrinsvis serverer for overnattende på slottet i julemåneden og sågar nytårsaften i omgivelser, der leder tankerne hen på et afsnit af julekalenderen Jul på Slottet. 

Før turen går længere nordpå til endnu et slot, vil jeg foreslå en gåtur i de skønne naturomgivelser i Raadvad tæt på Kongens Lyngby, hvor også Julemarkedet på Raadvad Fabrik finder steder 10. og 11. december i de enestående og bevarede fabrikslokaler, som har huset både krudtfabrikation og knivefabrik.

Her er mere end 12 værksteder med alt fra skulpturer, tæpper, julepynt, håndlavede sæber og malerier til stoftryk og keramik repræsenteret. 

Foto: “Gensyn med DR’s julekalendere”, Frederiksborg Slot

Gensyn med julekalenderklassikere

Nordpå går turen nu til Hillerød, og her på Nationalhistorisk Museum på Frederiksborg Slot kan du frem til 8. januar opleve udstillingen, som bringer minder frem, nemlig “Gensyn med DR’s julekalendere”, hvor du kan opleve kostumer og rekvisitter fra blandt andet “Vinterbyøster”, “Kikkebakkeboligby” og “Jullerup Færgeby” over også mere nutidige, som “Absalons Hemmelighed” og “Julefeber” og naturligvis også “Tidsrejsen”, som jeg selv blev ret bidt af, selv uden hjemmeboende børn, og hvor Frederiksborg Slot indgår i optagelserne.

Frem til 2. januar kan du også besøge udstillingen Juleduge & Pragtkabinetter, som er en del af museets sjældne, silkebroderede lærredsduge og bliver vist frem i Englesalen, meget apropos. Det er magi på slottet, som er omkrandset af voldgrav og slotsø. Præcis som det skal være i et rigtigt juleeventyr. 

Tæt på slottet nordpå på Hillerødvej 20 skal du besøge det økologiske landbrug Mangholm mellem de store naturområder Gribskov og Arresø, som i weekenderne 9.-11. og 15.-18. december giver dig fortællingen om jord til bord-princippet i landlige omgivelser.

Stedet leverer til blandt andet Restaurant Geranium, og det regenerative landbrug gør så lidt ved jorden som muligt. Her kan du opleve både en skøn gårdbutik med indbygget julestue i den nænsomt renoverede staldbygning med udsigt over markerne, hvor der gives mere tilbage til naturen, end man tager, som stedets filosofi lyder. Jeg er fan! 

Spis her til frokost eller aften, eller køb blot din juleand af racen den Danske Landand her. Økologisk naturligvis. 

Foto: PR, Hotel Hornbækhus

Juleshopping og romantisk overnatning

Er du mere til udsigt til sø eller hav, så spis frem til og med 22. december i Skipperhuset ved Esrum sø. Stedet er også som taget ud af et afsnit fra julekalenderen her ved søbreden, når du har gået dig sulten ved Fredensborg Slot og Danmarks næststørste sø. Prøv æbleflæsk og også deres orangesild med meget mere. 

Restaurant Sletten ved vandet og havnen af samme navn syd for Louisiana er stedet, når du efter juleshopping i Danmarks største design museumsbutik bliver sulten. Til og med 23. december og mellem jul og nytår kan du her lade dig forkæle med croquette af and med karljohansvampe og syltet grønne tomater – eller hvad med kejserinderis med mandler, hvid chokolade og kirsebær som afslutning? 

Nytåret kan også holdes her ved vandet, og jeg vil glæde mig til en god blanding af østers, ristet pighvar, kronvildt i sæson og Havtorn en Surprise, stedets klassiker. 

Nu er det tid til at bo godt, og selv om ordet badehotel lyder lidt koldt på denne årstid, så ligger det romantiske rød- og hvidmalede Hotel Hornbækhus fra 1904 ikke i første parket til havet, men i læ omgivet af nåletræer og er noget af det mest hyggelige og vellykkede restaurerede med ild i pejsen og åbent alle årets dage. Ja, du hørte rigtigt. Alle årets dage! 

Designfirmaet EEN har håndplukket møbler, tapeter, malerier, planter og kunsthåndværk til alle rum, så glæd dig. Spis ved det store plankebord til fællesspisningen hver aften kl. 19, eller kom til morgenmad, frokost eller eftermiddagskaffe og hjemmebagte julekager.

Stedet er som et skønt forsamlingshus med løbeklub, strikkecafé, morgenyoga og arrangmentet Syng sammen i Pejsestuen. Ejer Lennart Lajboschitz og hustru har virkelig tilføjet den lidt søvninge, men også hyggelige enklave Hornbæk et pust af lige del fornyelse og gamle traditioner og dyder. TAK! 

Foto: PR, Rungstedlund

Besøg Blixen

Jeg slutter min tour de nord for København af med mit all time favorit enkelsmandsmuseum, nemlig Rungstedlund også bedre kendt som Karen Blixen Museum, hvor jeg har været et utal af gange med international presse for at mærke baronesse Blixens ånd og se skrivemaskinen, hun i Afrika skrev “Min Afrikanske Farm” på, som senere blev filmatiseret under navnet “Out of Afrika” eller på dansk “Mit Afrika”.

Royalties fra filmen tilbage i 1989 gjorde, at museet i dag er en realitet trods en trængt økonomi, og julen er i særdeleshed en oplevelse her i Rungsted.

Gå med på en oplevelsesrig omvisning i forfatterindens stuer, og smag de lækreste hjemmebagte ingefærsmåkager efter Karen Blixens egen opskrift.

Karen Blixen elskede sine sprøde ingefærsmåkager og havde dem ofte liggende i lommen, hvis sulten pludselig trængte sig på. Spis dem i caféen med en kop Kenya-kaffe – fairtrade, lige i Karens ånd, og som taget ud af forfatterindens afrikanske farm, som en hyldest til Karens farm i Afrika, eller tag dem med hjem.

Er du sulten efter det salte køkken, så prøv en Blixen Burger med kød fra områdets egne kvier eller smag Rungstedlunds risalamande. Og er du i shoppehumør, så køb en julesouvenir, nemlig Karen Blixen by Rosendahl – julepynt med motiver af nordstjernen, vinterblomster og mistelten med inspiration i parken og fuglereservatet bag Rungstedlund, hvor forfatterinden for øvrigt er begravet så smukt. 

Mættet af and, julekalendere og Karen Blixen Museets ingefærsmåkager er juleudflugten slut for denne december, og du kan sikkert komme i tanke om mange andre markeder og steder, som kunne komme med på min liste, eller som enten kun holder åbent ganske få weekender, eller steder du selv holder af at komme.

Og så er det bare heldigt, at julen vender tilbage til næste år samme tid og sted, hvor jeg igen tipper til til den søde juletid.

Indtil da; Glædelig Jul og god udflugt nordpå. 

Hvad: Juleudflugter nord for København
Hvor:  Nord for Søllerød – syd for Helsingør – vest for Rungsted og Hillerød 
Hvem: Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration
Hvordan: Læs mere om jul og nytår på Nordsjælland på Visitnordsjælland, og husk at checke stedernes egne hjemmesider for lukkedage

Del artikel