Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Gratis åbningsfest: Dronninger åbner stor festival i København

Af Michael Qureshi
Foto: Malthe Ivarsson
Foto: Malthe Ivarsson

Der er både majestætsbesøg, feministisk masse-hypnose og en ægte Vestegns-dronning på programmet, når Golden Days åbner årets festival ’QUEENS’.

Startskuddet bliver et brag af en gratis åbningsfest d. 2. september på Kgs. Nytorv, som i festivalens anledning omdøbes til “Dronningens Nytorv”.

Blandt aftenens højdepunkter er udstillingsåbning med H.M. Dronningen, en hårdtslående kvindehyldest fra Tessa, talks med bl.a. Ritt Bjerregaard og Ghita Nørby, klassisk kor-fortolkning af Tove Ditlevsens digte, feministisk masse-hypnose af Lilibeth Cuenca Rasmussen samt koncert med drøn-charmerende Dame Dearest.

I år sætter Golden Days Festival fokus på kvinder, køn og magt og hylder historiens heltinder, ukronede dronninger og markante kvindeskikkelser under temaet QUEENS.

Storstilet og gratis åbningsfest

Startskuddet til den 17 dage lange festival lyder den 2. september, når Golden Days inviterer til en storstilet og gratis åbningsfest på Kongens Nytorv, der i festivalens anledning omdøbes til ‘Dronningens Nytorv’.

Festen står i kvindernes tegn og indledes med åbningen af festivalens stort anlagte byrumsudstilling ’50 QUEENS’, med deltagelse af H.M. Dronningen.

Udstillingen er tegnet af BIG – Bjarke Ingels Group og præsenterer 50 piedestaler på Dronningens Nytorv som en offentlig hyldest til historiens visionære, normbrydende og oversete heltinder.

49 af piedestalerne dedikeres til navngivne kvinder fra danmarkshistorien, mens en enkelt piedestal efterlades uden navn, så alle gæster kan give deres bud på, hvem der bør hyldes med en statue i byen.

50 QUEENS’ kan opleves på Kongens Nytorv under hele Golden Days.

Udstillingen er tegnet af BIG  og kurateret i samarbejde med Kunsthal Charlottenborg.

Endvidere indgår Accenture Song og Meta som centrale formidlingspartnere.

Foto Anders Rye Skjoldjensen

Tessa sparker det i gang

Efter udstillingsåbningen fortsætter åbningsfesten, når Vestegns-dronningen Tessa sparker festivalen i gang med attitude og rendyrket queen-energi.

På åbningsfestens to scener kan publikum desuden opleve den levende legende Ghita Nørby, en koncert med Emma Sehested Høegs storladne pop-projekt Dame Dearest og reflektere over repræsentation af kvinder i både byrummet og historiebøgerne i selskab med politiker Ritt Bjerregaard, kunstner Jeannette Ehlers, billedhugger Elisabeth Toubro og museumsdirektørerne Ulrikke Neergaard og Michael Thouber.

Aftenen byder også på en Tove Ditlevsen-korkoncert præsenteret af Gyldendal og koret Lille MUKO, VR-oplevelsen ‘The Female Gaze’ af Meta og Kunsthal Charlottenborg samt performancen ‘Gynophobia’ af kunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen. Det hele toppes af med sensommerstemning, iskolde fredagsøl og et DJ-set af Malika Mahmoud.

Åbningsfesten er gratis og præsenteres i samarbejde med Kunsthal Charlottenborg og Gyldendal.

Rekordstort program

Golden Days fortsætter festivalen helt frem til den 18. september med et rekordstort program på mere end 350 talks, vandringer, debatter, teaterforestillinger, koncerter, filmvisninger og fester – allesammen med kvinderne i forreste række.

Programmet er skabt i samarbejde med over 150 museer, biblioteker, teatre, spillesteder og andre kulturaktører.

Festivalleder Svante Lindeburg fortæller om årets festival:

QUEENS er den største festival i Golden Days’ 30 år lange historie, og det gør mig stolt og fortrøstningsfuld, at netop en festival om kvinder, køn og magt er vores hidtil mest omfangsrige.

Vi åbner festivalen med et brag af en åbningsfest og forsætter de næste 17 dage med at rette fokus på de kvindelige pionerer inden for kunst, kultur, politik og videnskab.

Fra Thyra Danebod, Tove Ditlevsen og Ghita Nørby til nattens dronninger, kattedronninger, drag queens og dronningen af Saba.”

Hvad: Golden Days Festival
Hvor: Kgs. Nytorv
Hvornår: Den 2-18. september 2022

Del artikel

Andre læser også