Kalder alle portvinsfans: Smag den tawny som vinanmelderne går amok over

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
The Tawny Day
hos Vinspecialisten, H.J. Hansen Vin og Magasin du Nord
The Tawny Day hos Vinspecialisten, H.J. Hansen Vin og Magasin du Nord

En dag i december for nogle år siden valgte chefen for Vinspecialisten, Martin Regelsen Andersen, at åbne en lille flaske Graham’s The Tawny for sine kunder i butikken til en smagsprøve.

Det var noget, kunderne kunne lide.

Og da Martin er en gavmild mand, vil han naturligvis ikke vil skuffe nogen.

Derfor er den lille flaske efterhånden skiftet ud med en noget tungere 4,5-liters udgave, som smager lige så fantastisk.

Men vægten er blevet en udfordring for armmuskulaturen hos den gode chef.

Vinspecialisten synes dog, at idéen er så god, at de gerne vil udvide den til hele landet.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

The Tawny Day

Derfor holder de The Tawny Day – lørdag den 7. december hos din lokale Vinspecialisten, H.J. Hansen Vin og Magasin du Nord.

Her kan du med dine egne smagsløg opleve, hvad portugisiske Graham’s kan præstere.

Vi taler tørrede frugter, valnødder, karamel, kakao, krydderier og læder.

Sødmefuld med masser af modne tanniner og en fin, medium syre. En eftersmag med fine nuancer af valnødder og karamel. Alt sammen i ét og samme glas.

Anmelderne har stået i kø for at kaste stjerne efter The Tawny – se selv længere nede i artiklen.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

The Tawny Day
hos Vinspecialisten, H.J. Hansen Vin og Magasin du Nord

Portugisisk besøg og chokolade

I Magasin du Nord på Kgs. Nytorv kan du lørdag d. 7. december møde Mariana Botto fra Graham’s, som kommer hele vejen fra Portugal for at skænke og fortælle kunderne alt om portvin.

For at sætte prikken over det berømte ’i’ bydes der også på  lækker chokolade fra Xocolatl, som fuldender smagsoplevelsen. Husk at sætte et kryds i kalenderen.

Læs også: Franske fristelser: København har fået sin første eclair-butik

Historien om The Tawny

Indtil 1820 handlede Graham’s med tekstilvarer. En kunde kunne dog ikke betale sin forfaldne veksel til firmaets afdeling i Porto, og man måtte derfor nødtvunget acceptere 27 piber (fade) portvin som betaling.

Vinen blev dog solgt med så stor succes, at firmaet ligefrem blev opfordret til at gentage handelen.

Grahams fik hurtigt opbygget et godt ry indenfor portvin, og i slutningen af det 19. århundrede var man ikke alene en af de største afskibere, men også en af de mest anerkendte.

Læs også: Ugens Tip: Restaurant Lola i den gamle mølle er Københavns nye must-visit

The Tawny Day
hos Vinspecialisten, H.J. Hansen Vin og Magasin du Nord

Familien Symingtons ankomst

I 1882 blev den unge skotte, Andrew James Symington, ansat, men efter et par år drog han videre ud i portvinens verden.

Men – da Graham’s i 1970 fik finansielle problemer og dermed behov for kapitalindsprøjtning, benyttede Symingtons børnebørn sig af lejligheden til at købe huset.

I dag har Symington-familien en meget central position indenfor portvin, da de nu ejer en række af de bedste huse.

Robert Parker havde da også følgende kommentar til Graham’s: “The most consistent producer of great port in the post worldwar 2 era.”

Læs også: Helt fantastisk: Restaurant BARRs julebord er intet mindre end et ægte julemirakel

7 år på egetræsfade

Grahams The Tawny er klassificeret som en Tawny Reserve, hvilket betyder, at den skal lagre minimum 7 år.

Denne lagring sker typisk på 550 liters egetræsfade, der stilles i et lokale, som er en lille smule varmere end den klassiske portugisiske lagringskælder.

Dette øger koncentrationen af vinen, hvorved den bliver mere tæt og koncentreret. The Tawny kan måske netop derfor med rette kalde sig for THE Tawny.

Læs også: Spoiler-alert: Få det første kig indenfor hos Restaurant Alchemist

Hvad: The Tawny Day
Hvor: Vinspecialisten, H.J. Hansen Vin og Magasin du Nord.
Hvornår: Lørdag den 7. december
Hvor meget: Gratis
Hvordan: Læs mere her

De danske vinanmeldere har i hvert fald ikke været i tvivl…

5 Stjerner af Jesper Bo Bendtsen – SMAG PÅ VIN

5 STJERNER af Jesper Bo Bendtsen i SPIS BEDRE

5 STJERNER af Rasmus Just i Jysk Fynske Medier

6 af 6 STJERNER på www.finansbureauet.dk

5 STJERNER af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet

5 STJERNER af Thomas Ilkjær i Politiken

9 af 10 POINTS af Jørgen La Cour-Harbo i Nordjyske Stiftstidende

5 STJERNER – UGENS VIN – af Henrik Steen Andersen i Politiken

5 STJERNER af Mads Jordansen på www.winelab.dk

5 af 5 Stjerner i www.vinavisen.dk

KÅRET SOM ET AF DE 100 BEDSTE VINKØB på www.de100bedstevine.dk

SØLVMEDALJE – Best in Class ved International Wine & Spirits Competition 2008