Kalder alle portvinsfans: Smag den tawny som vinanmelderne går amok over

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
The Tawny Day
hos Vinspecialisten, H.J. Hansen Vin og Magasin du Nord
The Tawny Day hos Vinspecialisten, H.J. Hansen Vin og Magasin du Nord

En dag i december for nogle år siden valgte chefen for Vinspecialisten, Martin Regelsen Andersen, at åbne en lille flaske Graham’s The Tawny for sine kunder i butikken til en smagsprøve.

Det var noget, kunderne kunne lide.

Og da Martin er en gavmild mand, vil han naturligvis ikke vil skuffe nogen.

Derfor er den lille flaske efterhånden skiftet ud med en noget tungere 4,5-liters udgave, som smager lige så fantastisk.

Men vægten er blevet en udfordring for armmuskulaturen hos den gode chef.

Vinspecialisten synes dog, at idéen er så god, at de gerne vil udvide den til hele landet.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

The Tawny Day

Derfor holder de The Tawny Day – lørdag den 7. december hos din lokale Vinspecialisten, H.J. Hansen Vin og Magasin du Nord.

Her kan du med dine egne smagsløg opleve, hvad portugisiske Graham’s kan præstere.

Vi taler tørrede frugter, valnødder, karamel, kakao, krydderier og læder.

Sødmefuld med masser af modne tanniner og en fin, medium syre. En eftersmag med fine nuancer af valnødder og karamel. Alt sammen i ét og samme glas.

Anmelderne har stået i kø for at kaste stjerne efter The Tawny – se selv længere nede i artiklen.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

The Tawny Day
hos Vinspecialisten, H.J. Hansen Vin og Magasin du Nord

Portugisisk besøg og chokolade

I Magasin du Nord på Kgs. Nytorv kan du lørdag d. 7. december møde Mariana Botto fra Graham’s, som kommer hele vejen fra Portugal for at skænke og fortælle kunderne alt om portvin.

For at sætte prikken over det berømte ’i’ bydes der også på  lækker chokolade fra Xocolatl, som fuldender smagsoplevelsen. Husk at sætte et kryds i kalenderen.

Læs også: Franske fristelser: København har fået sin første eclair-butik

Historien om The Tawny

Indtil 1820 handlede Graham’s med tekstilvarer. En kunde kunne dog ikke betale sin forfaldne veksel til firmaets afdeling i Porto, og man måtte derfor nødtvunget acceptere 27 piber (fade) portvin som betaling.

Vinen blev dog solgt med så stor succes, at firmaet ligefrem blev opfordret til at gentage handelen.

Grahams fik hurtigt opbygget et godt ry indenfor portvin, og i slutningen af det 19. århundrede var man ikke alene en af de største afskibere, men også en af de mest anerkendte.

Læs også: Ugens Tip: Restaurant Lola i den gamle mølle er Københavns nye must-visit

The Tawny Day
hos Vinspecialisten, H.J. Hansen Vin og Magasin du Nord

Familien Symingtons ankomst

I 1882 blev den unge skotte, Andrew James Symington, ansat, men efter et par år drog han videre ud i portvinens verden.

Men – da Graham’s i 1970 fik finansielle problemer og dermed behov for kapitalindsprøjtning, benyttede Symingtons børnebørn sig af lejligheden til at købe huset.

I dag har Symington-familien en meget central position indenfor portvin, da de nu ejer en række af de bedste huse.

Robert Parker havde da også følgende kommentar til Graham’s: “The most consistent producer of great port in the post worldwar 2 era.”

Læs også: Helt fantastisk: Restaurant BARRs julebord er intet mindre end et ægte julemirakel

7 år på egetræsfade

Grahams The Tawny er klassificeret som en Tawny Reserve, hvilket betyder, at den skal lagre minimum 7 år.

Denne lagring sker typisk på 550 liters egetræsfade, der stilles i et lokale, som er en lille smule varmere end den klassiske portugisiske lagringskælder.

Dette øger koncentrationen af vinen, hvorved den bliver mere tæt og koncentreret. The Tawny kan måske netop derfor med rette kalde sig for THE Tawny.

Læs også: Spoiler-alert: Få det første kig indenfor hos Restaurant Alchemist

Hvad: The Tawny Day
Hvor: Vinspecialisten, H.J. Hansen Vin og Magasin du Nord.
Hvornår: Lørdag den 7. december
Hvor meget: Gratis
Hvordan: Læs mere her

De danske vinanmeldere har i hvert fald ikke været i tvivl…

5 Stjerner af Jesper Bo Bendtsen – SMAG PÅ VIN

5 STJERNER af Jesper Bo Bendtsen i SPIS BEDRE

5 STJERNER af Rasmus Just i Jysk Fynske Medier

6 af 6 STJERNER på www.finansbureauet.dk

5 STJERNER af Thomas Rydberg i Ekstra Bladet

5 STJERNER af Thomas Ilkjær i Politiken

9 af 10 POINTS af Jørgen La Cour-Harbo i Nordjyske Stiftstidende

5 STJERNER – UGENS VIN – af Henrik Steen Andersen i Politiken

5 STJERNER af Mads Jordansen på www.winelab.dk

5 af 5 Stjerner i www.vinavisen.dk

KÅRET SOM ET AF DE 100 BEDSTE VINKØB på www.de100bedstevine.dk

SØLVMEDALJE – Best in Class ved International Wine & Spirits Competition 2008

Ejer dropper egen løn: Madklubben sikrer 750 medarbejderes løn

Skrevet af: Redaktionen
Madklubben Østerbro. Foto: Yu Zhao / PR
Madklubben Østerbro. Foto: Yu Zhao / PR

Der går ikke en dag uden at vi ser flere store kæder, koncerner samt mindre virksomheder være nødsaget til at fyre medarbejdere her midt i en uoverskuelig krise.

Især restaurant- og hotelbranchen står i frontlinjen og bløder ekstremt i disse tider. Heldigvis er der også positive historier.

For hos den københavnske restaurantkæde Madklubben, der har 21 steder i hele landet har man sikret, at 750 medarbejdere beholder deres job.

Det gælder både dem på fuldtid- og deltid.

Det skriver B.T. 

Ejer dropper sin egen løn

Madklubbens ejer Anders Aagaard har valgt at droppe sin egen løn.

På trods af krisens hårde tag i restaurationsbranchen, kan han med hjælp fra regeringens lønkompensationspakke sikre sine 750 medarbejdere deres job.

“Der er ikke nogen fyresedler, der er ikke nogen dommedagsscenarier, vi bliver sgu ved. Det har været fantastisk at kunne fortælle. Det har været en god dag,” siger Anders Aagaard til B.T.

Madklubben laver stadig Take Away.

Restaurantkæde vil lade de små komme til

Forleden havde Morten Pedersen, partner og direktør i restaurantkæden DiningSix, et budskab til sin branche i håb om, at de mindre spillere også vil eksistere efter at krisen er ovre.

”Har du en større virksomhed og noget at stå imod med, så få hjælp fra regeringen, og lad takeaway-markedet gå til de mindre restauratører i stedet,” opfordrede han over for MigOgKbh.

En opfordring de allerede selv har efterlevet hos DiningSix.

Virksomheden, der bl.a. omfatter restauranterne KöD, Basso, Klokken og cocktaibaren LouLou i København, Aarhus og Oslo, har valgt at drosle ned for al aktivitet og medarbejderne er sendt hjem.

Vild video: Smukke København er helt mennesketom

Skrevet af: Michael Qureshi
Screenshot - video Heartbeats.dk
Screenshot - video Heartbeats.dk

Det ligner nye optagelser til Nik & Jays legendariske En Dag Tilbage video.

Eller måske optagelser til en zombie-film, hvor hele menneskeheden er truet.

Men det er nutid. Det er den nye hverdag.

Mediet Heartbeats havde sendt deres video-fotograf ud i Københavns gader ved højlys dag, hvor fotografen også havde dronen i brug.

Uvirkelige billeder

Og det er totalt uvirkelige billeder af et mennesketomt København på tidspunkter, hvor der normalt ville være fyldt med biler, cykler og masser af liv.

Det positive er, at folk lytter efter regeringens anvisninger og anbefalinger – og vi er sammen hver for sig.

Se videoen herunder

Og nu hvor vi er ved det – jamen så lad os da lige tage Nik & Jay’s En Dag Tilbage Video.

Fællesskål og højt humør: Kom med til Danmarks største virtuelle ølsmagning

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Øl
Øl

Selvom vi lever i en på mange måder underlig tid, lever vi også i en digital verden, hvor alt kan lade sig at gøre i det virtuelle univers … hvis man er lidt omstillingsparat.

Mange danskere går en påskeferie i møde, hvor påskefrokoster og oplevelser med familie og venner må aflyses på grund af coronavirus.

Men bare rolig! Man kan sagtens stadig “mødes”  om en dejlig tår øl.

Læs også: Weekendfråderen: Smørbøffen er takeaway og til under halv pris

12 bryggerier går sammen

Sæt kryds i kalenderen langfredag i påsken, d. 10. april, hvor Royal Unibrew i samarbejde med Craft Makers Collective og 12 mikrobryggerier inviterer til Danmarks største virtuelle ølsmagning livestreamet direkte fra Anarkist og de små bryggerier rundt om i landet.

“Som et plaster på såret har vi taget initiativ til denne virtuelle ølsmagning for at give danskerne en anledning og et sted, hvor de kan mødes og skåle – uden at gå på kompromis med myndighedernes anbefalinger,” skriver arrangørerne om ølsmagningen.

Læs også: CORONA-GUIDE: De her lokale restauranter tilbyder nu takeaway

Sådan fungerer en virtuel ølsmagning

De 12 bryggerier har fået til opgave at vælge én øl fra deres sortiment, der samles i en kasse og sælges fra Craftmakerscollective.com frem til den 5. april.

Den eneste forberedelse til den virtuelle ølsmagning er altså blot at få købt smagekassen til 349 kr. … og selvfølgelig sørge for, at øllet er koldt fredag d. 10 april.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Craft Makers Collective (@craftmakerscollective) den

“Målet med Danmarks Største Ølsmagning er at give danskerne et sted at samles om god øl i en vanskelig tid. Samtidig skal arrangementet give en håndsrækning til en branche, der kæmper en hård kamp i disse tider.

Vi vil gerne lave en slags virtuelt langbord – en folkefest for alle uanset om man er til pilsner, stout eller IPA’er. Det savner vi her midt i den tid, hvor danske barer, ølværksteder og brewpubs er tørlagte,” skriver de videre.

Følgende bryggerier er med: Svendborgsund Bryghus, Midtfyns Bryghus, Ugly Duck Brewing Co., Ørbæk Bryggeriet, The Man Behind, Anarkist, Fanø Bryghus, Århus Bryghus, Thisted Bryghus, Amager Bryghus, Herslev Bryghus, Svaneke Bryghus.

Læs også: Opråb: Støt restauranterne på de her 4 måder

Fakta

  • Danmarks største ølsmagning i cyberspace er åben for alle.
  • Man kan købe en samlet ølkasse med alle 12 øl, der er med i smagningen, på www.craftmakerscollective.com.
  • Prisen er kr. 349 inkl. moms + fragt og kassen kan blive leveret lige til kundens dør
  • Ølkasserne kan bestilles frem til søndag d. 5. april kl. 23.59.
  • Smagningen vil naturligvis også kunne streames efterfølgende, så man kan nyde de mange øl henover påskedagene, hvis man ikke har mulighed for at se med live om fredagen.
  • Har man ikke mod på at smage sig igennem 12 øl, er man også velkommen til gratis at se med på Danmarks Største Ølsmagning.
  • Ølsmagningen livestreames via facebook.com/anarkistodense.

Du finder info om køb mm. her.