MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

3. februar 2022
Kl. 11.00 - søn Kl. 18.00

Copenhagen Contemporary – LIGHT & SPACE

Træd ind i en verden af lys, farver og monumentale installationer i Light & Space, når CC for første gang i Europa samler en lang række af den internationale kunstscenes absolutte verdensstjerner i en 5.000 m2 stor udstilling om den amerikanske Light and Space bevægelse.

Gå på opdagelse i historiske værker af James Turrell, Doug Wheeler, Helen Pashgian, Robert Irwin, Larry Bell, Bruce Nauman og Mary Corse og mange flere, der udstilles side om side med europæiske samtidskunstnere, hvis praksis går i dialog med den banebrydende kunstbevægelse som Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Ann Veronica Janssens og Jeppe Hein.

Den enestående udstilling – CCs største til dato – strækker sig over alle CCs fem udstillingshaller og ender i et interaktivt laboratorie, hvor I selv kan eksperimentere med lys, farve og rum samt bygge med gennemsigtigt LEGO og lys.

B&W’s gamle giganthaller lægger ramme om en række storslåede værker, som på tværs af skala og materialer eksperimenterer med kunstoplevelsen: Fra Robert Irwins 16×8 meter store værk oplyst af 115 lysstofrør til Anish Kapoors berømte tomrum, der suger lyset til sig. Fra Connie Zehrs sirligt skulpturerede landskab af sandtoppe til Doug Wheelers over 20 meter store kuppelformede installation, hvor rummets grænser opløses i en lysende horisont. Fra Larry Bells menneskehøje glaskuber inspireret af tågen, der ruller ind over Venice Beach til James Turrells endeløse rum af lys og atmosfære, Aftershock, som er et af hans verdensberømte Ganzfeld-værker, skabt særligt til udstillingen på CC.

Light & Space viser både historiske og helt nye værker fra den amerikanske lys- og installationskunst, der opstod i Californien i 1960’erne. Det var en tid, hvor en række unge kunstnere eksperimenterede med at skabe kunst af lys og nye industrielle materialer inspireret af Los Angeles’ særegne blanding af sol, surferkultur, Hollywood-glamour, spiritualitet, ørkenlandskab og bilkøer. I tiden arbejdede kunstnerne hver for sig, men kaldes i dag for Light and Space bevægelsen, og flere af dem er blevet nogle af de mest eftertragtede i verden.

De nye materialer, som vandt frem efter 2. Verdenskrig, satte gang i undersøgelser af rum og lys, og Light and Space kunstnerne bidrog på hver deres måde til et radikalt skift i kunsten fra et fokus på objekt til en opmærksomhed på det at erfare kunsten kropsligt. I deres søgen efter nye kunstneriske muligheder og udtryk indgik de samarbejder med Californiens voksende rumindustri og med forskere ved University of California, hvor fælles eksperimenter med lys, rum og materialer fandt sted.
Glasfiber, epoxy og tonet glas gjorde det bl.a. muligt at skabe glatte og reflekterende overflader, som banede vejen for en ny kunstnerisk stil, der udvidede traditionelle kategorier som maleri og skulptur, og deres arbejde med rum forandrede den måde, vi oplever kunsten på.

De nybrud og eksperimenter, som Light and Space kunstnerne introducerede i anden halvdel af det 20. århundrede, har inspireret og formet flere af vor tids populære arkitekter og samtidskunstnere. Bevægelsens medlemmer har ageret foregangsmænd og -kvinder for europæiske kunstnere som Anish Kapoor, Olafur Eliasson, AVPD, Ann Veronika Janssens, Jeppe Hein og mange flere, som også deltager med værker i Light & Space.

Udstillingen belyser forbindelserne mellem kunsten fra den amerikanske vestkyst og den europæiske samtidskunst på tværs af tid og sted. Den viser nye perspektiver på den ofte oversete kobling mellem Light and Space bevægelsens kunst og den fænomenologisk orienterede europæiske samtidskunst.

 

 

Finder sted: Indre By