Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

25. maj 2023
Kl. 17.00 - 19.00

Fad & Foredrag: Margrete 1.

Slaget ved Falköping den 24. februar 1389 blev afgørende for Nordens historie. Her nedkæmpede dronning Margrete 1’s styrker den svenske kong Albrechts hær

Da unionen mellem Danmark, Sverige og Norge blev indgået på Kalmar slot i sommeren 1397 indledtes en fredelig periode i Norden, men forud var gået et blodigt opgør med kong Albrecht af Sverige. Generelt undgik dronning Margrete åben krig og foretrak at vinde sine kampe ved forhandlingsbordet, men visse situationer krævede et opgør på slagmarken.

Slaget ved Falköping den 24. februar 1389 blev afgørende for Nordens historie. Her nedkæmpede dronning Margretes styrker den svenske kong Albrechts hær, og kongen og hans søn blev taget til fange og ført til Lindholm slot. Det var en sejr, der vakte opsigt i udlandet, og den hjemlige Skånske Årbog skrev triumferende: ”Ære være Gud i al evighed, som gav en uventet sejt i en kvindes hånd”.

Men fjendtlige magter udgjorde en fare for unionen, og det gjaldt særligt Den Tyske Orden, der beherskede store områder i Polen, Preussen og Baltikum. Det var en gejstlig ridderorden, der havde enorm betydning i hele Østersøområdet, og i 1398 erobrede de Gotland. Man forklarede, at det var for at nedkæmpe sørøverne på øen, men Margrete krævede, at Tyske Orden skulle forlade øen omgående. I slutningen af 1403 sendte dronningen en hær til Gotland, som hurtigt indtog hele øen undtaget Visby. Mod Visbys tårnende mure og ordenens højteknologiske våben mødte Magrete imidlertid en fjende, hun ikke kunne besejre.

Seniorforsker Vivian Etting fortæller den dramatiske historie om krigene i dronning Margretes regeringstid, hvor de nye ildvåben vandt indpas.

FAD & FOREDRAG er Krigsmuseet fyraftenskoncept, hvor krigsaficionados og historietørstige får serveret en kold fadøl og et lunefuldt foredrag efter museets lukketid.

OBS: Krigsmuseet er desværre ikke egnet for gangbesværede eller kørestolsbrugere.

 

Finder sted: Krigsmuseet