MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

10. februar 2022
Kl. 18.00 - 21.00

Iskerner, klima og Willi Dansgaard

Foredrag om dansk iskerneforsknings historie.

I samarbejde med Det Grønlandske Selskab byder vi velkommen til foredrag ved professor Jørgen Peder Steffensen om Willi Dansgaard og iskerneforskningens historie samt skælsættende opdagelser

Forskning i iskerner kan komme med skelsættende opdagelser om klimaet. Isen, der er boret op fra indlandsisens indre, er en direkte kilde til hvordan atmosfæren så ud, før vi begyndte at forurene. Kom og få historien om danske Willi Dansgaard, grundlægger af forskningen i iskerner.

Willi Dansgaard og dansk iskerneforskning
Det var den danske geofysiker Willi Dansgaard og hans forskerkollega Chester Langway i New Hampshire, der i 1968 forenede deres kræfter og grundlagde al international forskning i iskerner. Danske forskeres arbejde i Grønland har siden spillet en central rolle i hele iskerneforskningens historie. I København opbyggede Dansgaard en forskningsgruppe, som siden 1979 har udviklet dansk boreudstyr og boret fem dybe iskerner i Grønland. Boringer i Grønland viser blandt andet, at selv store klimaforandringer kan opstå fra det ene år til det andet.

Globalt er det danske udstyr blevet brugt til boring af 11 iskerner med mere end to kilometers dybde, herunder to boringer i Antarktis. I de kommende år vil det igen blive brugt til at bore i Antarktis, hvor man planlægger at nå ned til is, som er en million år gammel.

Tag med professor Jørgen Peder Steffensen fra Niels Bohr Instituttets sektion for is, klima og geofysik, på en historisk gennemgang af Willi Dansgaard og de danske forskeres arbejde og få et bud på forskningens betydning i fremtiden.

 

Finder sted: Christianshavn