MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

30. april 2022
Kl. 10.00 - tors Kl. 20.00

Kassandras søstre – fremtidens malere hæver forbandelsen

Lørdag d. 30. april åbner gruppeudstillingen Kassandras søstre – fremtidens malere hæver forbandelsen. 15 aktuelle kvindelige kunstnere har skabt alsidige værker indenfor udvidet maleri, virtuose, pastose og med den mytologiske figur Kassandra som omdrejningspunkt. Udstillingen er en hyldest til maleriet, et solidarisk søsterskab og en nyfortolkning af Kassandrafigurens skæbne. 

Maleriet har været dømt inde og ude, erklæret dødt og sprællevende. Kvindelige kunstnere har mestendels været både fortrængt og forbudt; i kunsthistorien og på kunstakademierne, men skærpet fokus og initiativ tegner et opbrud og gennembrud for både kvindelige nutidskunstnere, og dem som har været skrevet ud af kunsthistorien. Kunsthistorien står nu til revision. Kuratorerne bag denne udstilling er på en mission, når de også fremsætter den græske fortælling om Kassandra til nyfortolkning.

Et udvalg af 15 kvindelige samtidskunstnere er inviteret til at skabe værker omkring det højaktuelle tema “sandhed og konsekvens” med afsæt i myten om Kassandra. Kassandra var attraktiv og prinsesse og blev tildelt profetiens gave af guden Apollon; dog en gave som hun skulle gengælde med sin kærlighed. Men Kassandra havde hverken følelser eller lyst til Apollon. I vrede over afvisningen fremkaldte han en forbandelse over hende, som betød at ingen fremadrettet troede på hendes forsyn. Kunstnerne griber fra hver sin vinkel myten an og fremhæver, fortolker og fabulerer videre på mytens facetterede perspektiver og Kassandrafigurens karakter og lidelser ud fra en nutidig læsning.

Kunstnerne vil med deres stærke fortælleevne, evnerige maleriske greb og insisterende sympati for visionære men udstødte Kassandra vise hvordan antikkens myte fortsat er aktuel i dag. Apollon-typer hører desværre ikke kun til den ældste græske litteratur, men kunstnerne her står sammen i både personlige erfaringer og modstanden mod strukturelle udfordringer i nutidens kunstbranche. De viser billedverdener præget af vrede, ensomhed, trøst, paranoia, forfald, forsoning, kampgejst, solidaritet, integritet, suverænitet, modstandskraft og meget mere, når de sætter deres egne perspektiver på Kassandra og maleriet i de historiske rammer i Bibliotekssalen i Rundetaarn.

Initiativtagerne til udstillingen og netværket Kassandras søstre er Henriette Hellstern, Anna Walther og Helle Moalem. Udstillingen er kurateret af Henriette Hellstern og Anna Walther og præsenterer både etablerede og yngre kunstnere. I samarbejde med art advisor Helle Moalem har kuratorerne også ønsket at etablere et fællesskab, netværk og en kollegial udveksling udover udstillingen, som et tiltag til mere samarbejde, synergi kunstnere imellem og for at løfte hinanden ind et søstrefælleskab der maler hinanden bedre.

De deltagende kunstnere er: Agnete Bertram, Ditte Marie Frost, Emily Gernild, Henriette Hellstern, Mie Olise Kjærgaard, Tanja Nis-Hansen, Coline Marotta, Mie Mørkeberg, Marie Rud Rosenzweig, Bolatta Silis-Høegh, Ida Sønder Thorhauge, Anne Torpe, Helene Vestergaard, Anna Walther og Maria Wæhrens.

Til udstillingen udgives en publikation med forord af kuratorerne Henriette Hellstern, Anna Walther samt art advisor Helle Moalem og filosof Helene von Tabouillot. Kunstnerportrætterne er skrevet af kunsthistoriker Natalia Gutman og grafisk design skabt af Anders Gerning med Rine Rodin som fotograf.

 

Finder sted: Rundetaarn