Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

8. oktober 2022
Kl. 10.00 - søn Kl. 21.00

Leg kan forandre samfundet – ARKEN

Kom og leg med, når ARKEN fra den 8. oktober præsenterer den østrigske arkitekt- og kunstnergruppe Haus-Rucker-Co’s legendariske installation Giant Billiard. Med udstillingen på ARKEN bliver det første gang i Skandinavien, at værket opføres.

En tre meter høj, oppustelig kugle kommer rullende mod dig i høj fart. Hvad gør du? Springer du for livet, lader du dig vælte over ende, eller spiller du kuglen videre til nogle andre, mens du tumler rundt på en kæmpemæssig hvid luftmadras? Uanset hvad er det en unik oplevelse. Du er på et kunstmuseum med regler og begrænsninger, men i værket Giant Billiard må du lege, uanset om du er voksen eller barn.

Legen på Giant Billiard rejser spørgsmål om, hvordan vi indretter vores hverdag og vores samfund. For hvad betyder de fysiske rammer for den måde, vi er sammen med andre mennesker på? Museumsinspektør Jenny Lund fremhæver, hvorfor Haus-Rucker-Co’s Giant Billiard stadig har en relevans i dag:

Haus-Rucker-Co udforsker med Giant Billiard, hvordan leg kan skabe fællesskaber og forandringer i hverdagen og i samfundet. Kunstnerkollektivet reagerede i slutningen af 1960’erne på forbrugersamfundets øgede fremmedgørelse og den stigende luftforurening og skabte med deres utopiske modeller nye sociale rum og forestillinger om fremtiden,” siger museumsinspektør Jenny Lund.  

”Vi har brug for Haus-Rucker-Co’s arkitektoniske visioner, fordi vi lever i en tid med voksende social ulighed og isolation, og hvor fællesskaber er truet af anti-demokratiske tendenser, fødevarekrise og de store klimaudfordringer,” siger museumsinspektør Jenny Lund.

Oprørske arkitekter
Giant Billiard blev skabt i 1970 af Haus-Rucker-Co – et sprudlende og rebelsk arkitekt- og kunstnerkollektiv fra Wien. Bag navnet gemmer sig Laurids Ortner, Günter Zamp Kelp og Klaus Pinter. Tiden kaldte på radikale forandringer, og de ville udfordre traditionelle forståelser af rum, nedbryde magthierarkier og skabe utopiske byrum med ren luft og stærke fællesskaber.

Gruppens projekter var fantasifulde, og Haus-Rucker-Co udfordrede enhver vanetænkning. De skabte beboelige bobler, der væltede ud ad vinduerne på høje bygninger og gik med futuristiske masker, der fik bæreren til at se verden i helt nye farver og former. De inviterede også borgere til at bygge en storby af brød og kage, som alle kunne deltage i spisningen af. Byen blev til krummer, mens dens indbyggere fandt sammen i et nyt fællesskab.

I 1972 flyttede kunstnergruppen hovedsæde fra Wien til Düsseldorf, hvor den nyuddannede maler Manfred Ortner tilsluttede sig til kollektivet. Et år senere fik gruppen endnu et medlem, kunstner og forfatter Carroll Michels. I dag er alle medlemmer af Haus-Rucker-Co aktive hver for sig.

Giant Billiard blev oprindeligt vist på 20er Haus (i dag Mumok) i Wien i 1970, og senere samme år på Museum for Contemporary Crafts, i New York. Værket blev genopført på Mumok i Wien 2019 og kan med udstillingen på ARKEN for første gang opleves i Skandinavien.

OBS: Af sikkerhedshensyn skal børn være over 120 cm for at opholde sig i værket.

 

Finder sted: Arken