Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

20. november 2021
Kl. 13.00 - 15.00

Orangevin – Vin i mange farver

Du strejfer ned igennem Ravnsborggade, en af de nymoderne sidegader på Nørrebro i København. Her handles med alle former for gastronomi, og inspireret af de mange vinbarer får du lyst til et glas kølig vin. Du træder ned i en vinbar, en kælder fyldt med flasker og berlinerinteriør. En venlig mand modtager dig i læderforklæde, med et på en gang imødekommende men også indforstået blik i øjnene.
Han spørger.
– Skulle det være en rød, hvid, rosé eller ORANGE ?

Orange vin ?

‘Der er sikkert nogle mennesker der har kløet sig lidt i håret når en fuldskægget sommelier fra en af byens såkaldte hipsterrestauranter tilbyder deres kunder orangevin. Hvis man ikke har stiftet bekendtskab med begrebet før,  tænker man måske at der er tale om den nye landeplage Aperol der så voldsomt har indtaget den danske sommerland, men nej.
Det drejer sig om en helt ny korridor i vinlandskabet der i de senere år er vokset frem af forkynderne fra naturvinsbevægelsens følsomme hænder.

Selve fænomenet følger lidt samme logik som den man bruger når man siger at alle vitaminerne og halvdelen af smagen sidder i skrællen på grøntsagerne. Så hvorfor skrælle dem, når alt det gode nu en gang sidder der. Hvis samme logik følges når der laves hvidvin bliver resultatet, for det farveløse (Det hvide) i en hvidvin opstår netop fordi er ikke er kontakt med selve frugten og skindet.
Helt overordnede er definition på orangevin nemlig det at skallerne ligger og bliver opblødt i juicen på samme måde som man kender det fra rødvin der laves af blå druer. I det orange univers sker det samme bare med grønne druer der trods den grønne farve også har en smule rødt og brunt pigment siddende i skallerne, der på denne måde bliver overført til vinen. En del af den brune farve kan også komme fra oxidering af frugten på samme måde som enhver kender det fra det brune der trækker hen over æblestykker når de ligger et lille stykke tid på tallerkenen. Begge dele giver en markant smag til vinen

Nu kan man jo skrive side op og side ned omkring produktionsprocesser når man laver orangevin, men det vigtigste er jo i virkeligheden hvordan de smager.
Det første man tænker over vil nok være at det er en hel anden type vin, end noget man før har smagt. Vinen er ikke sprød og frisk som en almindelig hvidvin, og der kan godt være noget bedaget over oplevelsen første gang man stikker næsen i glasset. Til gengæld kan vinen byde på en lang række andre kvaliteter. Farven er selvfølgelig en orange der kan være mere eller mindre intens i udtrykket. I næsen får man ofte noget moden pære, kvæde, jackfruit, friske hasselnødder og sågar enebær og tit også noget floralt. I munden har vinen en tørrende virkning fra garvesyre, masser af fylde, og der bliver tilføjet indtryk af tørret frugt og meget moden grapefrugt. Orange vine vil som regel have en noget længere efterklang i munden end almindelig hvidvin.

Der er selvfølgelig mange varianter, fra det næsten stramme til det meget oxiderede, men alle byder på en anderledes og ofte spændende oplevelse der skal prøves hvis man er vinentusiast. For nogen bliver en kærlighedsaffære med orangevin lige frem til et forhold til den eneste ene.
Derfor håber vi at du har tid til at komme forbi i dag eller en af de kommende dage og smage på nogle meget smukke eksempler.
Optimalt set kunne du komme forbi lørdag klokken 12 hvor jeg gennemføre en kommenteret smagning af 3 af disse vine. Der vil være masser af tid til spørgsmål under smagningen.

Der vil blive serveret 5 vine

 

Finder sted: Frederiksberg