MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

1. april 2022
Kl. 20.00 - ons Kl. 21.05

Stina Nyberg Thunderstruck

Moderne videnskab tilsiger: Solen er fortiden, jordkloden er nutiden, månen er fremtiden. Ud af en hvidglødende masse er vi skabt, og til en frossen masse skal vi blive. Ubarmhjertig er naturens lov, og hurtigt og uimodståeligt drages vi mod vores endeligt. (…) I mellemtiden oplyser videnskabernes og kunstens muntre lys vores vej, og de vidundere, de afslører, og fornøjelserne, de tilbyder, gør os mærkbart glemsomme i forhold til vores dystre fremtid. (Nikola Tesla, The problem of increasing human energy, 1900)

I fuld beskyttelsesdragt træder Stina Nyberg på scenen, sender et lyn fra sin langefinger og skaber et feministisk elektricitetsshow. Thunderstruck går i geniet og galningen Nikola Teslas fodspor. Sidst i det 19. århundrede bragte den serbisk-amerikanske opfinder os flere af århundredets vigtigste fornyelser inden for elektricitet og kommunikation. Han opfandt også Teslaspolen, et elektrisk resonanstransformerende kredsløb, som er i stand til at producere ekstremt høj spænding – en mekanisme, der producerer lyn, og som nu anvendes som underholdning.

Thunderstruck taget sit afsæt i et fænomen fra det 19. århundrede, hvor man turnerede med ”elektriske forestillinger”. Dengang, da det stadig var en videnskabelig nyhed, blev elektricitet anvendt som et magisk indslag i offentlige optrædener. I dag fremstår forestillingen med Teslaspolen som en moderne arvtager til de magiske forestillinger, hvor man anvendte de spektakulære lyd- og lyseffekter, spolen frembringer, men ofte i hypermaskuline, teknikonanerende og rock’n’roll-fetichistiske forestillinger.

I Thunderstruck vender Stina Nyberg tilbage til en tid, hvor kunstneren og videnskabspersonen troede på, at man kunne omdanne naturens kræfter til den slags kræfter, der driver samfundet fremad; at man kunne tæmme naturens energi og anvende den til at fremstille nærmest magiske apparater.

Ved at skabe et alternativ til de eksisterende macho-spektakulære Teslaspole-forestillinger, sammenstiller Thunderstruck effektive tekniske nyskabelser med langsigtet forskning om videnskab og magi.

 

Finder sted: Frederiksberg