MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

7. december 2023
Kl. 18.30 - lør Kl. 10.00

Taiwanesisk Havfrue svømmer i land på GL STRAND

Foto: Chien-Wen Lin
Foto: Chien-Wen Lin

Nyt uafhængigt udstillingssted med fokus på kinesisksproget- og etnisk samtidskunst åbner d. 7. december i GL STRANDs lokaler på Læderstræde 15, når Tofu Collective åbner dørene for en undersøisk cyberekstase med soloudstillingen ‘Mermaid Awakening Club’ af Taiwans queer havfruediva og kunstner Betty Apple.

Den danske kunstforening Tofu Collective åbner i december Danmarks første uafhængige, permanente udstillingssted og tværkulturelle samlingspunkt for kinesisksprogede og -etniske kulturer under navnet Tofu Space, som fra december af vil bringe nye perspektiver til den danske kunstscene og samtidig bidrage til at udfordre dens eksisterende eurocentriske strukturer. Bag initiativet står et hold af unge kreative og kunstfaglige, der de seneste år har arbejdet frivilligt for at give stemme til flere kunstnere fra Kina, Taiwan, Hong Kong og andre kinesisktalende områder gennem udstillinger og udgivelser – områder som foreningens medlemmer deler tilhørsforhold og kendskab til.

Betegnelsen tofu henviser til den lille firkant (☐) som et digitalt fænomen, der ofte fremkommer, når kinesiske skrifttegn forsøges visualiseret ved brugen af latinske skrifttyper – en slags tomrum som visuel markør på kløften mellem øst og vest. Med Tofu Space vil foreningen i samarbejde med et internationalt netværk af kunstinstitutioner og -faglige udfylde dette tomrum ved at skabe et fast forankret kulturtilbud med et konstant globalt udsyn, der kan agere kunstnerisk og mellemfolkeligt bindeled mellem Danmark og verdens mange kinesisktalende områder. Herunder står ambitionen om at knytte tættere bånd til Taiwans fremadstormende – omend i Vesten – yderst underrepræsenterede samtidskunstscene. Som startskuddet på denne indsats har foreningen inviteret den multidisciplinære kunstner Betty Apple til at markere åbningen af Tofu Space med en
stedsspecifik udstilling under titlen ‘Mermaid Awakening Club’, som indledes med en intim performance af kunstneren i GL STRANDs festsal d. 7. december 2023, hvorfra udstillingen løber frem til d. 10. februar 2024.

‘Mermaid Awakening Club’ står i forlængelse af Betty Apples ti år lange performative og digitale bearbejdelse af havfruevæsnet – som kunstner og professionel havfruedykker – i en sci-fi-futuristisk undersøgelse af kroppens og kønnets transformative potentialer, når verdenshavende flyder over, og den digitale verden går i selvsving. Dette har resulteret i en serie af værker, der med kunstnerens havfrueavatar som omdrejningspunkt, og på tværs af video-, lyd-, AI-, VR-, installations- og performancekunst, kredser om samtidens dynamikker mellem identitet, køn, krop, teknologi og forbrug i Taiwans postkoloniale samfund. I et grænsebrydende visuelt sprog og gennem et kropspolitisk og queeraktivistisk perspektiv, har den multidisciplinære kunstner med sin evne til at samle folk om samtidens store udfordringer opnået stor anerkendelse i Østasien, men hendes værker er endnu ikke blevet præsenteret i Danmark. Som afslutningen på sin kunstturné i Europa henover november vil kunstneren nu indfri sin ambition om at advare Den Lille Havfrue i København mod tabet af menneskehedens frie leveform i takt med tiltagende
global polarisering og klimaforandring. Med paralleller til ravekultur, queer sci-fi og post-internet fænomener vil Betty Apple transformere lokalerne i Tofu Space til en multisensorisk oplevelse, der inviterer publikum til at møde sin havfrueavatar i en maritim fremtid, hvor køn, krop, race og nationalitet opløses og frigøres i den digitale dybdes flydende form. Med referencer til Den Lille Havfrue vil spørgsmål om blandt andet repræsentation, kropsautonomi, objektificering og kropslig kommercialisering sættes i højsædet for en diskussion om, hvordan den digitale verden i fremtiden kan bebos i samhørighed og frihed, når verdens kontinenter oversvømmes. Som længslen efter transitionen fra havfrue til menneske i H. C. Andersens eventyr, er det altså nu frihedsbehovet for kødets overgang til pixels, som havfruevæsnet søger.

Udstillingen skydes igang med et grænsesøgende festfyrværkeri i samarbejde med GL STRAND, når Betty Apple, gennem elektroniske rytmer, festlasere og løssluppen dans, indbyder besøgende i et
indlemmelsesritual til sin havfruekult i GL STRANDs festsal d. 7. oktober kl. 18.30. Arrangementet vil foregå i Tofu Space og GL STRANDs gårdhave og festsal, hvor der hele aftenen vil være musik, mad og drikke.

 

Finder sted: Indre By