Kendt madanmelder: Aalborgs madscene er klart et weekend-besøg værd

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: RASMUS PALSGÅRD
Foto: RASMUS PALSGÅRD

Her i København er vi vant til at kunne pille ned fra alle hylder af gastronomien.

Fra trestjernede Geranium, over vilde Alchemist til alle de fantastiske middelklasse-restauranter, der let kunne være førende i andre byer.

Men det har også sin charme at bevæge sig lidt uden for Hovedstaden og dykke ned i nye gastronomiske oplevelser.

Det gjorde Rasmus Palsgård, der er Danmarks vel nok mest anerkendte madanmelder, og som driver én af landets mest kendte mad-websites under navnet Feinschmeckeren.

Han tog flyet til Aalborg – Nordens Paris som den nordjyske hovedstad også bliver kaldt med et glimt i øjet. Flyveturen tager knap 40 minutter, og lige nu kan man få billetter med både Norwegian og DAT for under 300 kr. hver vej.

Hyggelige gader i Aalborg

Sket meget på otte år

Det er så her i Aalborg, at Rasmus Palsgård på egen hånd oplevede det, han kalder for Aalborgs blomstrende madscene. Sidst han var i Danmarks fjerdestørste by var i 2012.

“Det er otte år siden, at jeg senest var i Aalborg at spise … indtil for nogle uger siden, hvor jeg langt om længe kom tilbage til Aalborg, og jeg skal love for, at der er sket meget siden mit besøg i 2012,” skriver han her.

Turen var arrangeret i samarbejde med Visit Aalborg, men Rasmus Palsgård havde frie hænder til at skrive om de bedste restauranter og hyggelige caféer i byen.

Her har vi udvalgt nogle højdepunkter fra hans weekendtur til Aalborg.

Frokost på Struktur

I Aalborgs største restaurantgade Vesterå ligger Struktur som er et forholdsvis nyt spisested i Aalborg. Rasmus Palsgård skriver eksempelvis om sin frokost på Struktur;

“Maden er så sandelig også anbefalelsesværdig. Man kan sagtens mærke Dennis Juhls fortid som køkkenchef på Ruths Hotel i Skagen, hvor han også arbejdede sammen med den levende legende Michel Michaud, som har været med til at give Dennis Juhl et værdifuldt indblik i det klassiske franske brasseriekøkken”.

Foto: RASMUS PALSGÅRD

Kaffe og kage på Penny Lane Café

Elsker man kager, så er et besøg på Penny Lane et must.

Det skriver Feinschmeckeren;

“Der er et stort udvalg af brød, boller og croissanter, men den store attraktion hos Penny Lane er i mine øjne montren med kager. Her finder man alt fra det friske og syrlige til det helt tunge skyts med tætte, fyldige kager med nødder og chokolade.

I den friske ende kan jeg bestemt anbefale den klassiske tarte au citron i miniatureudgave, og man skal heller ikke snyde sig selv for en eclair, det aflange vandbakkelsesbagværk, her med en luftig mokkacreme. Den helt store stjerne var dog for mig peanutbrownien bestående af et tæt, chokoladeintens browniebund og en endnu mere tæt, fudgelignende tekstur samt et lag chokoladeganache øverst.”

Foto: RASMUS PALSGÅRD

Middag på Alimentum

Det er ikke lang tid siden, at selveste Søren Frank fra Berlingske roste Alimentum i Aalborg til skyerne. Rasmus Palsgård er også svært begejstret;

“I forhold til mange andre gourmetrestauranter, som ofte holder ved deres menuer i meget lang tid ad gangen, forekommer Alimentum mig at være en mere impulsiv restaurant, der bruger, hvad de har lige nu, og så serverer de det, så længe i den korte tid, hvor råvarerne lige præcis er i sæson.”

Foto: RASMUS PALSGÅRD

Omakase på Restaurant Fusion

Fusion er en af Aalborgs mest veletablerede restauranter med udsigt over den smukke Havnefront. Her har den erfarne køkkenchef Vinh Q. Du sammensat en helt særlig gourmetoplevelse – som faktisk er i Michelin-klasse.

En såkaldt Omakase, hvor maden tilberedes frisk lige foran gæsten af køkkenchefen selv.

Rasmus Palsgård skriver;

Selv om det lå i kortene, at Tabu ville blive turens højdepunkt – uden ønske om at negligere Tabu – skulle det vise sig at blive en anden restaurant, der på baggrund af mit besøg i Aalborg, får status af titlen som byens bedste restaurant.

Der er tale om Restaurant Fusion, som ligger på havnefronten med smuk udsigt over fjorden og kig til Nørresundby på den anden side af vandet. Restauranten fejrer i år sit 10-års jubilæum, og således er den sammen med Mortens Kro en af byens ældste gourmetrestauranter.

En opvisning af japansk madtradition tilsat et solidt skud luksus og eksekveret på denne måde er ikke alene unik for Aalborg. Meget få sushisteder inden for de danske grænser kan måle sig med omakase-menuen på Fusion. Det er faktisk kun Sushi Anaba i København, der reelt kan være med på samme niveau herhjemme.

Foto: RASMUS PALSGÅRD

Du kan læse hele Feinschmeckerens gastronomiske besøg i Aalborg her