Kendt madanmelder: Aalborgs madscene er klart et weekend-besøg værd

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: RASMUS PALSGÅRD
Foto: RASMUS PALSGÅRD

Her i København er vi vant til at kunne pille ned fra alle hylder af gastronomien.

Fra trestjernede Geranium, over vilde Alchemist til alle de fantastiske middelklasse-restauranter, der let kunne være førende i andre byer.

Men det har også sin charme at bevæge sig lidt uden for Hovedstaden og dykke ned i nye gastronomiske oplevelser.

Det gjorde Rasmus Palsgård, der er Danmarks vel nok mest anerkendte madanmelder, og som driver én af landets mest kendte mad-websites under navnet Feinschmeckeren.

Han tog flyet til Aalborg – Nordens Paris som den nordjyske hovedstad også bliver kaldt med et glimt i øjet. Flyveturen tager knap 40 minutter, og lige nu kan man få billetter med både Norwegian og DAT for under 300 kr. hver vej.

Hyggelige gader i Aalborg

Sket meget på otte år

Det er så her i Aalborg, at Rasmus Palsgård på egen hånd oplevede det, han kalder for Aalborgs blomstrende madscene. Sidst han var i Danmarks fjerdestørste by var i 2012.

“Det er otte år siden, at jeg senest var i Aalborg at spise … indtil for nogle uger siden, hvor jeg langt om længe kom tilbage til Aalborg, og jeg skal love for, at der er sket meget siden mit besøg i 2012,” skriver han her.

Turen var arrangeret i samarbejde med Visit Aalborg, men Rasmus Palsgård havde frie hænder til at skrive om de bedste restauranter og hyggelige caféer i byen.

Her har vi udvalgt nogle højdepunkter fra hans weekendtur til Aalborg.

Frokost på Struktur

I Aalborgs største restaurantgade Vesterå ligger Struktur som er et forholdsvis nyt spisested i Aalborg. Rasmus Palsgård skriver eksempelvis om sin frokost på Struktur;

“Maden er så sandelig også anbefalelsesværdig. Man kan sagtens mærke Dennis Juhls fortid som køkkenchef på Ruths Hotel i Skagen, hvor han også arbejdede sammen med den levende legende Michel Michaud, som har været med til at give Dennis Juhl et værdifuldt indblik i det klassiske franske brasseriekøkken”.

Foto: RASMUS PALSGÅRD

Kaffe og kage på Penny Lane Café

Elsker man kager, så er et besøg på Penny Lane et must.

Det skriver Feinschmeckeren;

“Der er et stort udvalg af brød, boller og croissanter, men den store attraktion hos Penny Lane er i mine øjne montren med kager. Her finder man alt fra det friske og syrlige til det helt tunge skyts med tætte, fyldige kager med nødder og chokolade.

I den friske ende kan jeg bestemt anbefale den klassiske tarte au citron i miniatureudgave, og man skal heller ikke snyde sig selv for en eclair, det aflange vandbakkelsesbagværk, her med en luftig mokkacreme. Den helt store stjerne var dog for mig peanutbrownien bestående af et tæt, chokoladeintens browniebund og en endnu mere tæt, fudgelignende tekstur samt et lag chokoladeganache øverst.”

Foto: RASMUS PALSGÅRD

Middag på Alimentum

Det er ikke lang tid siden, at selveste Søren Frank fra Berlingske roste Alimentum i Aalborg til skyerne. Rasmus Palsgård er også svært begejstret;

“I forhold til mange andre gourmetrestauranter, som ofte holder ved deres menuer i meget lang tid ad gangen, forekommer Alimentum mig at være en mere impulsiv restaurant, der bruger, hvad de har lige nu, og så serverer de det, så længe i den korte tid, hvor råvarerne lige præcis er i sæson.”

Foto: RASMUS PALSGÅRD

Omakase på Restaurant Fusion

Fusion er en af Aalborgs mest veletablerede restauranter med udsigt over den smukke Havnefront. Her har den erfarne køkkenchef Vinh Q. Du sammensat en helt særlig gourmetoplevelse – som faktisk er i Michelin-klasse.

En såkaldt Omakase, hvor maden tilberedes frisk lige foran gæsten af køkkenchefen selv.

Rasmus Palsgård skriver;

Selv om det lå i kortene, at Tabu ville blive turens højdepunkt – uden ønske om at negligere Tabu – skulle det vise sig at blive en anden restaurant, der på baggrund af mit besøg i Aalborg, får status af titlen som byens bedste restaurant.

Der er tale om Restaurant Fusion, som ligger på havnefronten med smuk udsigt over fjorden og kig til Nørresundby på den anden side af vandet. Restauranten fejrer i år sit 10-års jubilæum, og således er den sammen med Mortens Kro en af byens ældste gourmetrestauranter.

En opvisning af japansk madtradition tilsat et solidt skud luksus og eksekveret på denne måde er ikke alene unik for Aalborg. Meget få sushisteder inden for de danske grænser kan måle sig med omakase-menuen på Fusion. Det er faktisk kun Sushi Anaba i København, der reelt kan være med på samme niveau herhjemme.

Foto: RASMUS PALSGÅRD

Du kan læse hele Feinschmeckerens gastronomiske besøg i Aalborg her

Vind EM-billetter til næste år: Just Eat lancerer fed fodboldquiz

Skrevet af: Michael Qureshi

Elsker du fodbold og god mad leveret lige til døren, så vil du elske seneste tiltag fra Just Eat.

Just Eat har i år lanceret en stor fodboldquiz her i Danmark, hvor hovedpræmien er fire billetter til EM i fodbold næste år.

Oprindeligt skulle Euro 2020 have været afviklet i år med blandt andet fire kampe i Parken i København.

Men Corona kom som bekendt også i vejen for denne gigantiske begivenhed.

Nu er blikket i stedet rettet mod næste år, og for enhver fodboldelsker er det en drøm at opleve en EM-kamp. Måske endda en af Danmarks kampe på hjemmebane i Parken.

Få klik på mobilen og så er du i gang

Hvis du går og drømmer om sådan en præmie, så kan du allerede nu gå i krig med den fodboldquiz, Just Eat har lanceret. Det kræver ikke særligt mange klik på mobilen, før du er i fuld gang med spørgsmålene.

Det gode er også, at selv om du måske ikke vinder selve hovedpræmien, så er der stadig tusindvis af rabatkoder til Just Eat på spil.

Så du kan helt sikkert få noget af værdi ud af prøve deres fodboldquiz.

Her på redaktionen har vi også testet sværhedsgraden i quizzen, og der er ingen tvivl om, at der er spørgsmål til alle niveauer.

Det kan være alt fra hvor i målet en spiller i en særlig finale placerede bolden. Det kan også være noget hvor man skal gætte hvilken fodboldspiller, der matcher med en madvare eller særlig ret.

Underholdende quiz

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at fodboldquizzen er gennemtænkt og gennemført. Den er fyldt med videoklip, som hører sammen med spørgsmål, og man skal holde tungen lige i munden for at svare rigtigt på dem alle.

Men set fra en almindelig fodboldfans synspunkt, så er det en ganske underholdende quiz, og man føler, at man bliver testet på sin paratviden og evne til at tænke logisk.

Den kan godt tage omkring et kvarter at gennemføre, og så er det jo spændende, om man vinder noget.

Du kan starte quizzen lige her – og du skal nå det inden 23. september

Prøv 1 meter lang Durum: Umut åbner Guldkebab i Valby

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Hvis der er noget kendis-kokken Umut Sakarya kan, så er det at tænke ekstraordinært.

På fredag d. 25. september udvider han sammen med sine trofaste partnere “imperiet” med endnu en kebabshop.

Det sker i Valby på Toftegaards Alle 38, og der er 200 gratis kebab til de første 200 gæster.

Valby-filialen hedder også Guldkebab by Guldkroen, og er således en tro kopi af deres første Guldkebab, som åbnede på Nørrebro i februar.

Læs også: Klassisk hangover-hapser: Bryghus lancerer snasket gourmet cowboytoast

Vild – vildere

Som alt andet med Umut er Guldkebab selvfølgelig ikke en klassisk kebabrestaurant.

Det bliver vild, vildere.

Eksempelvis kan man bestille 1 meter lang Durum, eller rullekebab som andre foretrækker at kalde det.

Det bliver også med en hemmelig chilisovs til at smøre ud over den, som kommer til at give dig nogle problemer på toilettet dagen efter.

Men mon ikke den smager himmelsk og man nyder det så længe, det varer?

Læs også: Farlig torsdagsklub: Spis burger ad libitum for 150 kr

Hjemmelavet kebab af svinenakke

Lidt utraditionelt bliver det en kebabbiks med hjemmelavet kebab af svinenakke, så Umut holder sig i svinekøds-genren.

Det er jo Umut og Guldkroen, der står bag, så naturligvis kan man også få deres sprøde fritter med deres berømte hjemmelavede bearnaise sovs hældt ud over.

Det er i hvert fald en sjælden kombi, når det gælder kebab. Der bliver også iskolde fadøl og Umuts yndlingsdrik – Fernet Branca.

Normalt hader Umut og hans partnere alt hvad der handler om vegetar, men også her skrives der historie. Der er nemlig føjet to vegetar-retter til kortet, som begge er ud fra hjemmelavede opskrifter.

Den ene med hjemmelavede falaffel.

På selve åbningsdagen bydes der på gratis kebab til de 200 første.

Læs også:  Ny burgerjoint på Vesterbro opkaldes efter dansk opfinder af burgeren

Hvad: Åbning af Guldkebab Valby
Hvor: Toftegaards Alle 38, Valby
Hvornår: 25. September 2020 kl. 16.00
Hvor meget: 200 gratis kebab

Læs også: Madskribenternes hemmelighed: Her får du den vildeste pasta-oplevelse

Københavns helt nye madoase: Her er Banegaardens helt særlige spisehus

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

Næsten side om side med togskinner langs Enghavevej finder man byens nye madoase, Banegaarden.

Det er dog ikke noget man lægger mærke til, for her er dybt idyllisk og fyldt med rå natur og gamle trælader.

I én af dem holder Rakils Spisehus til, og her er hele menuen økologisk, bæredygtig og primært vegetarisk.

Læs også Lige åbnet: Her er Københavns nye skønne madoase

BaneGaarden PR Foto

Hvem er Rakil?

Det første, som måske falder dig ind kunne meget vel være: ”Hvem i alverden er Rakil?”

Og folkene bag Rakils Spisehus kan ikke gøre dig meget klogere.

”Vi aner faktisk ikke hvem Rakil er, men han eller hun har sat sin autograf på laden.

Det kan også være, at der slet ikke står Rakil, men det er hvad vi kunne tyde det til, og så skulle restauranten da hedde det,” fortæller Kenn Husted, som er en af partnerne bag.

Banegaarden fungerer i samarbejde med Aarstiderne, så det var derfor helt naturligt, at spisehuset skulle være vegetarisk.

”Alt hvad vi laver er selvfølgelig økologisk, og så er det bæredygtigt. Så det kan godt være, at man kan få økologisk laks fra Island, men på grund af flytransporten bruger vi det ikke,” forklarer han.

”Vi er på ingen måde frelste omkring det at være vegetar – det er bare den vej det går. Man kan godt til vælge økologisk kød eller fisk, men det er sekundært, og der er mange som bare kører den rent vegetarisk.

Læs også Kan du smage forskel?: Vegansk burger-restaurant på Østerbro har fået god start

Foto Mathilde Mågård Hansen

Genkendelige grøntsager

Bag kødgryderne (undskyld, grøntsagsgryderne) finder man erfarne kræfter i form af køkkenchef, Henrik Junker (tidl. Paustian) og souschef Jonas Harboe (tidl. Palægade og Restaurant Copenhague i Paris).

Og hele tanken med restauranten er, at de erfarne kokke har frit spil.

”Det skal ikke være Michelin det her. Grøntsagerne skal være genkendelige, rustikke og selvfølgelig velsmagende.

Det kunne være fedt hvis vi kunne inspirere gæsterne til selv at bruge flere grøntsager derhjemme,” forklarer Kenn Husted.

Menuen skifter hver uge, og afhænger af hvilke råvarer, de får ind.

”Har de overskud af aubergine på markedet, så bruger vi det. Vi tænker meget på madspild, og det hele bliver en leg om hvordan vi kan bruge råvarerne.

Vi laver kun én menu i køkkenet hver aften, og man kan ikke få andet. Så handler det om at man stoler på, at det vi laver er godt,” fortæller Kenn Husted.

Læs også Københavns nye hotte restaurant er vegansk – og vanvittig velsmagende

Foto Mathilde Mågård Hansen

Vin ad libitum

Man skal naturligvis ikke tørste sig igennem sådan en dejlig middag, og nogle fordele må der være ved at importere sin egen vin.

Legen fra køkkenet er derfor taget videre med ud i restauranten, hvor vinmenuen er droppet til fordel for et koncept om vin ad libitum.

”Jeg er selv på gulvet for første gang i mange år, og det er skide skægt,” fortæller Kenn Husted, der bl.a. har Husted Vin fire steder i byen.

”Jeg har selvfølgelig nogle tanker om hvilke vine, der passer til menuen hver aften, men er folk mere til noget andet, så klarer vi det. Vinene skal ramme gæsterne, og det skal ikke være sådan nogle bitte små glas, man får.”

Du slipper for bare 345 kr. for syv serveringer og 295 kr. for vin ad libitum hos byens nye vegetariske spisehus – og husk lige igen at alle råvarerne både er økologiske og bæredygtige!

Hvad: Rakils Spisehus
Hvor: Otto Busses vej 45, 2450 København SV
Hvornår: Onsdag-lørdag

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram