København på budget: Find vej til oplevelser, museer og billig bistro- og Michelin-mad

At bruge penge er for de fleste ikke noget problem. Spise eksklusivt, bo dyrt på hotel og bruge det halve af månedsbudgettet på oplevelser er nemt.
Men den virkelige øvelse er at finde spændende oplevelser uden, at det behøver at blive den helt store spareøvelse og være kedeligt.
MigogKbh er igen teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. I dag rådgiver i turisme, presse og gastronomi.
Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.
Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til oplevelser, der ikke behøver at koste det store.
Du skal dog ikke gå på kompromis, men stadig nyde et ophold på et centraltbeliggende hotel, spise i skønne omgivelser på bl.a. byens tre nye billig-bistroer og opleve byens kultur og puls. Pak tandbørsten for en overnatning, eller hop blot på cyklen og oplev good value for money.

Bo billigt og oplev kunsten – tv-kok går amok i ad libitum
Vi kan lige så godt kaste os ud i det. Jeg er sulten, og jeg er startet min tour de København på grænsen mellem Vesterbro og Frederiksberg ved at spise en sen morgenmad på Les Trois Cochons.
Her på Værnedamsvej kan jeg nemlig få min favoritmorgenmad, Eggs Benedict, for omkring en hundredkroneseddel eller toppe den i anledning af tronskiftet med en Eggs Royale for 10 kroner mere, og så endda helt til klokken 11 i omgivelser, der minder om en tur til Paris.
Jeg er på vej ud at opleve byen uden, at det skal koste en formue i museumsentréer og dyr offentlig transport, og derfor har jeg allieret mig med oplevelseskortet Copenhagen Card, som ofte har været min følgesvend, når jeg skal på tur i hovedstadsområdet.
Det kan købes i fem forskellige versioner fra 24 til 120 timers, og hvor en voksen gratis kan medbringe op til to børn i alderen 0-11 år. Transport er inkluderet med alt fra metro, Kystbanen, S-tog, de skønne gule havnebusser og næsten 90 museer og attraktioner. Jeg er fan, og hold da op. Alt det, man får oplevet og sparet.
Nyhed på rådhuspladsen – kendt tv-kok går amok i ad libitum
På rådhuspladsen åbner i februar i kælderen under Palace Hotel Restaurant Haps, en lillebror til Casper Sobczyks Capa i stueetagen på det ikoniske Art Nouveau-hotel. Fireserveringer, drikkevarer ad libitum, kaffe og avec fra 450,- og som tv-kokken og ejeren Casper Sobczyk udtaler op til åbningen i februar ”Du kan gå amok hvis du har lyst til det” – så kender vi vildbassen Casper igen.
Der skal checkes ind på hotel nu, og jeg har valgt et af de tre Wakeup Copenhagen-hoteller, der findes i byen, nemlig det i det hyggelige Borgergadekvarter. Prøv deres Sky og Heaven-værelser med udsigt over byen, og morgenmadens brød er fra det lækre Meyers Bageri – bare som en lille bonusinfo.

Et andet lavpris-hotelkoncept er byens seks CABINN-hoteller med favoritplaceringen CABINN City tæt på Tivoli, havnens badezoner, Hovedbanegården og nabo til museet over dem alle – Glyptoteket.
Og når talen falder på brygger Jacobsens pragtmuseum med palmehave, egyptiske mumier og verdens største samling af de franske impressionister uden for Frankrig, så er Glyptoteket for øvrigt gratis at besøge sidste onsdag hver måned samt på udvalgte mærkedage, og øvrige dage er adgang for alle under 18 år ligeså gratis.
Klap en bryggerhest hos Home of Carlsberg og spis på Madklubben i Husbyggeriet
Carlsbergs gamle besøgscenter VisitCarlsberg er genopstået i nye klæ’r som Home of Carlsberg på den historiske matrikel.
Godt nok koster det entré at besøge udstillingen med interaktive skærme, personlige ejendele fra Carlsbergs grundlægger J.C. Jacobsen og hans søn Carl samt spændende videoer med skuespillere, der på yderst livagtig vis spiller bryggeridynastiets persongalleri. Som noget nyt er det muligt at besøge den hyggelige bryggergård, skulpturhaven med Den Lille Havfrues søster og staldene helt gratis. Home of Carlsbergs helt egen mini-zoo byder endvidere på fem bryggerheste og tre ponyer, deriblandt stedets maskot-pony.
Er du blevet sulten af al den Carlsberg viden, så har Madklubben Home of Carlsberg indrettet sig smukt i Husbyggeriet Jacobsen med udsigt til de tre store kobberkedler, hvor restauranten får sine fire bryg fra. To lager, en ale og det sorte får wheat sour. Pale lager er virkelig en smagsbombe – ja Carlsberg på steroider!
Brødet bliver bagt med mask fra ølproduktionen og det tilhørende smør med humlestøv og mad tilsat øl som smagsforstærker i flere retter.
Prøv et Beer Flight bestående af fire smagsglas á 10 cl husbryg med tilhørende ølpølse, som her på husbryggeriet er i sit rette hjemlige element. Like coming home – Home of Carlsberg. Skål!
Nu vi er ved kunsten og de gratis glæder, så ligger Davids Samling over for Kongens Have. Foruden europæisk porcelæn rummer samlingen også en af de ti væsentligste islamiske samlinger i den vestlige verden.
Dette museum minder om de fantastisk samlinger (også kaldet collections), som London huser, og er gratis at opleve året rundt.

Michelin koster ikke altid en formue – 16 Bib Gourmand i byen
Tid til et måltid? Så gå efter veltillavet mad til rimelige priser eller det, som Guide Michelin kalder Good value for money i deres Bib Gourmand-kategori. Her finder du 16 steder i hovedstaden.
Skal jeg fremhæve syv, som jeg kender specielt godt og holder af, må det foruden de to nye i Bib Gourmand-klassen, veganske Bistro Lupa og koreanske Juju, være Møntergade, Pluto, Selma, frederiksbergske Bjørnekælderen og Norrlyst tæt på Strøget og Christiansborg Slot.
Nu vi er så tæt på Christiansborg, så er det oplagt at opleve en af byens bedste gratis-attraktioner, nemlig en tur med elevatoren i slottes tårn og op til udsigtsplatformen kaldet Tårnet – udsigt over den nye konges København og broen til Malmø i godt vejr.

CopenPay – gør en indsats for den grønne omstilling og få en gave
Har du lyst til at gøre noget for miljøet i København og endda får en gave for det? Så er sommer-initiativet CopenPay klar igen til sommer. Deltag i indsamling af plastaffald eller cykel til attraktionerne rundt i byen. Efter fuldført grøn gerning kan du se frem til en gratis gave i form af besøg hos bl.a. Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst, Sparta Running Club, GreenKayak, CopenHill og cykeludlejningen Donkey Republic. Hold øje med sæsonstart og de deltagende steder her.
Byens billigste bistroer – en blev til tre
Der er kamp til stregen efter Bouillion tog den Københavnske madscene med storm til discount priser.
Billig-bistro konceptet startede i Paris i 1890’erne med den berømte Le Bouillon Chartier – en revolution i Paris for menigmand der med hvide duge og vinglas på bordet kunne få et godt måltid, som på den tid ellers kun var forbeholdt overklassen.
Bouillion er Paris på Frederiksberg, og det er næsten som at være på bistro i byernes by: Du sidder tæt, portionerne er en smule mindre, og du kan ikke sidde hele dagen – og så smager det bare godt, og du skal ikke lede efter din franske favoritret, for de er her alle.
Tjenerne er i hvide skorter og sorte veste, duge på bordene og kortet er enkelt opdelt i entrées – plats – fromage – desserts. Grundlæggeren af Cofoco, Torben Klitbo, har startet dette geniale og yderst billige koncept op, og når man får regningen tænker man; sig mig, har de glemt noget – bon appétit!
Når man får så genial idé, ja så følger andre trop til stor glæde for hele byen. Sovino Brands bud på en billig-bistro er Le Petit Rouge opkaldt efter kokkelegenden ”Røde Claus”. Fransk brasserie i Kristen Bernikows Gade ved Galleri K i Indre By – og der er dømt hygge ved de tætte borde.
MASH-koncernen gik også efter det billige bistro-koncept og skabte på Skovriderkroen uformelle La Table med franske bistro-klassikere, som alle kan betale. Her er servicen hurtig og retterne mange og mindre. Klassisk fransk bistro til frokost og middag med både á la carte og 3-retters menu. Husets gimmick er Softice-maskinen med selfservice ad libitum – så stå i kø og gå så mange gange du vil. En bid af Frankrig tæt på Øresund i Charlottenlund med gratis parkering afsluttende med et dyb i Øresund.
Jeg skifter nu budgethotellet ud med en overnatning i nok det, jeg vil kalde det mest banebrydende inden for hostel-genren set i København.
Da Steel House Copenhagen åbnede var det banebrydende på flere måder. Pool, fælleskøkken, fitness, game room og biograf, og så ved Søerne – byens grønne lunge. Next House Copenhagen er det nyeste inden for luksus-hostels, her kan du toppe de fleste af ovennævnte tilbud med rooftop-have, lounge, fem barer, yogarum og en sports-arena under jorden!

To kendte mad-imperier – asiatisk nyhed i Kødbyen
Jeg er nu sulten efter alt den aktivitet. Vi kan ikke komme uden om de to pionerer, der opfandt et godt måltid til en lav pris og begge opbyggede hver deres imperium, nemlig Cofoco og Madklubben.
Cofoco med deres 16 spisesteder, hvoraf du endda kan overnatte på Coco Hotel og Hotel Bella Grande, som er det nyeste skud på stammen.
Her kan jeg nævne fire steder, som altid vil stå for mig som deres dna. Foruden deres første restaurant Cofoco fra 2004 i kælderen i Abel Cathrinesgade er det Oysters & Grill på Nørrebro, hvor min søn lærte at spise østers. En rigtigt naboresturant. Høst og Vækst har taget den nordiske dna til sig og hylder vores råvarer på disse breddegrader i to unikke restaurantindretninger.
Nyeste skud på stammen foruden Delphine, hvor råvarer og opskrifter til gengæld er hentet rundt om Middelhavet i én af byens flotteste og mest højloftede lokaler, er Superbon med asiatisk køkken i hjertet af Kødbyen.
Menukortet spænder fra dampende Bao, til grillede halve hummere til softshell crabs. Derudover rummer restauranten også en stor bar med masser af cocktails. Spar turen til Singapore og bestil klassikeren Singapore Gin Sling, som er opfundet på Raffles Hotels bar, hvor jeg fik den første gang.

Den anden pioner, der gav danskerne mulighed for at komme kloden rundt gastronomisk uden at behøve at betale en dyr flybillet, var Madklubben og dens over 10 koncepter fordelt på endnu flere spisesteder i København og nu i hele landet.
Jeg har altid haft et soft spot for den første location i kælderen i Store Kongensgade, nemlig den originale Madklubben København fra 2007, som efter mange års tilløb fokuserer på det moderne danske køkken.
Tilgengæld har den asiatiske Madklubben darling og feel-good-restaurant Hanzo knald på asiatiske smage og har nu hele fem locations. Husker mange af retterne fra mine rejser til Vietnam, Kina, Thailand, Cambodia og Indonesien. Kom Asien rundt til en god pris.
En restaurantchef fra flere af Madklubbens steder, som brød ud og skabte sit helt eget lille imperium på foreløbig fire smovse-koncepter i byen, er Simon Leo Hansen. Ham, vidste jeg fra day one, ville gøre karriere i branchen, og i dag kan du for overkommelige 335-385,- kroner få fem til otte serveringer – et koncept, han kører på de to Nørrebro-steder Safari, Omar og Vesterbro-hangout Larmar.
Seneste skud på stammen er Kima i Nordvest. Vin, indretning, mad med mening og tætpakket neighborhood-hygge ad libitum. Hurra for løven Leo!
En helt anden spiller i byen er Mahalle og deres tre restauranter med retter fra Mellemøsten, det tætteste jeg kommer på min tur til Beirut. Prøv favoritten kyllingelever med granatæblesirup og dertil den skønneste limonade, som jeg husker den fra den libanesiske kyst. Har du lidt udlængsel og vil billigt til udlandet på 30 minutter via Øresundsbron så prøv Mahalle Malmö.

Kom ud og brug byen på cykel, ski og kajak – og kom gratis på Bakken
For en billig og hurtigt transport i byen foregår cykeludlejning i hele byen inkl. hoteller og hostler. Du kan også downloade appen Donkey Republic, om du ikke lige har en cykel ved hånden eller kommer langvejs fra. Byen ses billigst og bedst fra en cykel uden parkeringsbesvær.
Glæd dig desuden til endnu flere gratis glæder, når verdens ældste forlystelsespark Bakken i april igen slår dørene op midt i Dyrehaven for endnu en gratis sæson, og jeg igen kan besøge min yndlingsby Korsbæk.
Og vil du ud på en gratis kajaktur i Københavns havn fra maj til oktober, så skal du blot finde en ledsager og med tang samle affald op fra havnen i projekt GreenKayak, mens du nyder kanalerne og vandet – gratis og med grøn samvittighed.
Apropos grønt, så er byens mange gratis parker en gåtur værd fra Landbrughøjskolens Have på Frederiksberg over Kongens Have ved Rosenborg til Botanisk Have. Læs min guide til otte oaser i byen her.
Ønsker du derimod grønt græs hele året, så tag elevatoren gratis op til toppen af den 78 meter høje skibakke Copenhill på toppen af Amagerforbrændingen med fabelagtig udsigt over Refshaleøen og broen til Sverige fra Rooftop Café – det bedste ski er altid afterski.
Så kom ud og brug byen, for der er mange gratis glæder og good value for money-oplevelser, hvor end man kigger hen.
Du kan følge Henrik Thierlein på Instagram, hvis du vil have flere tips og mere inspiration.