Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

København på budget: Find vej til billig Michelin-mad, museer og oplevelser

Af Henrik Thierlein
Restaurant Bouillon. Foto: PR
Restaurant Bouillon. Foto: PR

At bruge penge er for de fleste ikke noget problem. Spise eksklusivt, bo dyrt på hotel og bruge det halve af månedsbudgettet på oplevelser er nemt.

Men den virkelige øvelse er at finde spændende oplevelser uden, at det behøver at blive den helt store spareøvelse og være kedeligt. 

MigogKbh er igen teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. I dag rådgiver i turisme, presse og gastronomi. Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til oplevelser, der ikke behøver at koste det store.

Du skal dog ikke gå på kompromis, men stadig nyde et ophold på et centraltbeliggende hotel, spise i skønne omgivelser og opleve byens kultur og puls. Pak igen tandbørsten for en overnatning, eller hop blot på cyklen og oplev good value for money!

Next House Copenhagen. Foto: PR

Bo billigt og oplev kunsten

Vi kan lige så godt kaste os ud i det. Jeg er sulten, og jeg er startet min tour de København på grænsen mellem Vesterbro og Frederiksberg ved at spise en sen morgenmad på Les Trois Cochons. Her på Værnedamsvej kan jeg nemlig få min favoritmorgenmad, Eggs Benedict, for en hundredkroneseddel eller toppe den i anledning af tronskiftet med en Eggs Royale for 20 kroner mere, og så endda helt til klokken 11 i omgivelser, der minder om en tur til Paris.

Jeg er på vej ud at opleve byen uden, at det skal koste en formue i museumsentréer og offentlig transport, og derfor har jeg allieret mig med oplevelseskortet Copenhagen Card, som ofte har været min følgesvend, når jeg skal på tur i hovedstadsområdet.

Det kan købes i fem forskellige versioner fra 24 til 120 timers, og hvor en voksen gratis kan medbringe op til to børn i alderen 0-11 år. Transport er inkluderet med alt fra metro, Kystbanen, S-tog, de skønne gule havnebusser og næsten 90 museer og attraktioner. Jeg er fan, og hold da op! Alt det, man får oplevet og sparet!  

Der skal checkes ind på hotel nu, og jeg har valgt et af de tre Wakeup Copenhagen-hoteller, der findes i byen, nemlig det i det hyggelige Borgergadekvarter. Prøv deres Sky og Heaven-værelser med udsigt over byen, og morgenmadens brød er fra det lækre Meyers Bageri – bare som en lille bonusinfo.

Et andet lavpris-hotelkoncept er byens seks CABINN-hoteller med favoritplaceringen CABINN City tæt på Tivoli, havnens badezoner, Hovedbanegården og nabo til museet over dem alle – Glyptoteket

Og når talen falder på brygger Jacobsens pragtmuseum med palmehave, egyptiske mumier og verdens største samling af de franske impressionister uden for Frankrig, så er Glyptoteket for øvrigt gratis at besøge sidste onsdag hver måned samt på udvalgte mærkedage, og øvrige dage er adgang for alle under 18 år ligeså gratis.

Genåbnet Home of Carlsberg og ny Madklubben i Husbyggeriet Jacobsen
Så skete det endelig. Carlsbergs gamle besøgscenter VisitCarlsberg er genopstået i nye klæ’r som Home of Carlsberg på den historiske matrikel.

Godt nok koster det entré at besøge udstillingen med interaktive skærme, personlige ejendele fra Carlsbergs grundlægger J.C. Jacobsen og hans søn Carl samt spændende videoer med skuespillere, der på yderst livagtig vis spiller bryggeridynastiets persongalleri. Alt sammen afsluttende med en Carlsbergøl/-vand. Som noget nyt er det muligt at besøge den hyggelige bryggergård, skulpturhaven med Den Lille Havfrues søster og staldene helt gratis. Home of Carlsbergs helt egen mini-zoo byder endvidere på fem bryggerheste og tre ponyer, deriblandt stedets maskot-pony. 

Er du blevet sulten af al den Carlsberg viden, så har Madklubben Home of Carlsberg indrettet sig smukt i Husbyggeriet Jacobsen med udsigt til de tre store kobberkedler, hvor restauranten får sine fire bryg fra. To lager, en ale og det sorte får wheat sour. Pale lager er virkelig en smagsbombe – ja Carlsberg på steroider!

Brødet bliver bagt med mask fra ølproduktionen og det tilhørende smør med humlestøv og mad tilsat øl som smagsforstærker i flere retter.

Jeg går straks i gang med tatar med løgringe i øldej af brown ale og fortsætter med dagens fangst i muslingesauce med weissbeer og for dem, der ikke kan få nok øl, så prøv et Beer Flight bestående af fire smagsglas á 10 cl husbryg med tilhørende ølpølse, som her på husbryggeriet er i sit rette hjemlige element. Like coming home – Home of Carlsberg. Skål! 

Nu vi er ved kunsten og de gratis glæder, så ligger Davids Samling over for Kongens Have. Foruden europæisk porcelæn rummer samlingen også en af de ti væsentligste islamiske samlinger i den vestlige verden.

Dette museum minder om de fantastisk samlinger (også kaldet collections), som London huser, og er gratis at opleve året rundt. 

Smørrebrød på Restaurant Selma. Foto: PR

Michelin koster ikke altid en formue

Tid til et måltid? Så gå efter veltillavet mad til rimelige priser eller det, som Guide Michelin kalder Good value for money i deres Bib Gourmand-kategori. Her finder du 12 steder i hovedstaden.

Skal jeg fremhæve syv, som jeg kender specielt godt og holder af, må det foruden de to nyeste i Bib Gourmand-klassen, veganske Bistro Lupa og koreanske Juju, være MøntergadePlutoSelma, frederiksbergske Bjørnekælderen og Norrlyst tæt på Strøget og Christiansborg Slot. 

Nu vi er så tæt på Christiansborg, så er det oplagt at opleve en af byens bedste gratis-attraktioner, nemlig en tur med elevatoren i slottes tårn og op til udsigtsplatformen kaldet Tårnet – udsigt over den nye konges København og broen til Malmø i godt vejr. 

Byens billigste bistro – centralt på Frederiksberg 
Bouillion er Paris på Frederiksberg, og det er næsten som at være på bistro i byernes by: Du sidder tæt, portionerne er en smule mindre, og du kan ikke sidde hele dagen – og så smager det bare godt, og du skal ikke lede efter din franske favoritret, for de er her alle.

Tjenerne er i hvide skorter og sorte veste, duge på bordene og kortet er enkelt opdelt i entrées – plats – fromage – desserts.

Grundlæggeren af Cofoco, Torben Klitbo, har startet dette geniale og yderst billige koncept op, og når man får regningen tænker man; sig mig, har de glemt noget – bon appétit! 

Jeg skifter nu budgethotellet ud med en overnatning i nok det, jeg vil kalde det mest banebrydende inden for hostel-genren set i København.

Da Steel House Copenhagen åbnede var det banebrydende på flere måder. Pool, fælleskøkken, fitness, game room og biograf, og så ved Søerne – byens grønne lunge. Next House Copenhagen er det nyeste inden for luksus-hostels, her kan du toppe de fleste af ovennævnte tilbud med rooftop-have, lounge, fem barer, yogarum og en sports-arena under jorden! 

Restaurant Hanzo. Foto: PR

To kendte imperier

Jeg er nu sulten efter alt den aktivitet. Vi kan ikke komme uden om de to pionerer, der opfandt et godt måltid til en lav pris og begge opbyggede hver deres imperium, nemlig Cofoco og Madklubben

Cofoco med deres 15 spisesteder, hvoraf du endda kan overnatte på Coco Hotel, det nyeste skud på stammen. Her kan jeg nævne tre steder, som altid vil stå for mig som deres dna. Foruden deres første restaurant Cofoco fra 2004 i kælderen i Abel Cathrinesgade er det Oysters & Grill på Nørrebro, hvor min søn lærte at spise østers. En rigtigt naboresturant. 

Høst og Vækst har taget den nordiske dna til sig og hylder vores råvarer på disse breddegrader i to unikke restaurantindretninger. Nyeste skud på stammen foruden japanske Posh Jah er Delphine, hvor råvarer og opskrifter til gengæld er hentet rundt om Middelhavet i én af byens flotteste og mest højloftede lokaler. Prøv også deres frokost.

Den anden pioner, der gav danskerne mulighed for at komme kloden rundt gastronomisk uden at behøve at betale en dyr flybillet, var Madklubben og dens 13 koncepter fordelt på endnu flere spisesteder i København og nu i hele landet. 

Jeg har altid haft et soft spot for den første location i kælderen i Store Kongensgade, nemlig den originale Madklubben København fra 2007, som efter mange års tilløb fokuserer på det moderne danske køkken.

Tilgengæld har den asiatiske Madklubben darling og feel-good-restaurant Hanzo knald på asiatiske smage og har nu hele fem locations. Husker mange af retterne fra mine rejser til Vietnam, Kina, Thailand, Cambodia og Indonesien. Kom Asien rundt til en god pris. 

En restaurantchef fra flere af Madklubbens steder, som brød ud og skabte sit helt eget lille imperium på foreløbig tre smovse-koncepter i byen, er Simon Leo Hansen. Ham, vidste jeg fra day one, ville gøre karriere i branchen, og i dag kan du for overkommelige 385 kroner få hele otte serveringer – et koncept, han kører på de to Nørrebro-steder Safari, Omar og det nyeste Vesterbro-hangout Larmar. Vin, indretning, mad med mening og tætpakket neighborhood-hygge ad libitum. Hurra for løven Leo! 

En helt anden spiller i byen er Mahalle og deres fem restauranter med retter fra Mellemøsten, det tætteste jeg kommer på min tur til Beirut. Prøv favoritten kyllingelever med granatæblesirup og dertil den skønneste limonade, som jeg husker den fra den libanesiske kyst. Åbner snart i Malmø, om du har lidt udlængsel og vil billigt til udlandet på 30 minutter via Øresundsbron.

Copenhill. Foto: PR

Kom ud og brug byen

For en billig og hurtigt transport i byen foregår cykeludlejning i hele byen inkl. hoteller og hostler. Du kan også downloade appen Donkey Republic, om du ikke lige har en cykel ved hånden eller kommer langvejs fra. Byen ses billigst og bedst fra en cykel uden parkeringsbesvær.

Glæd dig desuden til endnu flere gratis glæder, når verdens ældste forlystelsespark Bakken i marts igen slår dørene op midt i Dyrehaven for endnu en gratis sæson, og jeg igen kan besøge min yndlingsby Korsbæk.

Og vil du ud på en gratis kajaktur i Københavns havn fra maj til oktober, så skal du blot finde en ledsager og med tang samle affald op fra havnen i projekt GreenKayak, mens du nyder kanalerne og vandet – gratis og med grøn samvittighed. 

Apropos grønt, så er byens mange gratis parker en gåtur værd fra Landbrughøjskolens Have på Frederiksberg over Kongens Have ved Rosenborg til Botanisk Have.

Ønsker du derimod grønt græs hele året, så tag elevatoren gratis op til toppen af den 78 meter høje skibakke Copenhill på toppen af Amagerforbrændingen med fabelagtig udsigt over Refshaleøen og broen til Sverige fra Rooftop Café – det bedste ski er altid afterski.

Så kom ud og brug byen, for der er mange gratis glæder og good value for money-oplevelser, hvor end man kigger hen. 

Du kan følge Henrik Thierlein på Instagram, hvis du vil have flere tips og mere inspiration.

Del artikel

Andre læser også