MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Guide: Her er Københavns bedste museumcaféer

Af Henrik Thierlein
Picnic på Glyptoteket. Foto: PR
Picnic på Glyptoteket. Foto: PR

En del af en spændende museumsoplevelse er en god museumsbutik og ikke mindst et godt køkken, når sulten melder sig, når man er ved at være mættet af samlingerne, og ryggen trænger til et hvil.

De københavnske museer har de senere år stået i kø med spændende koncepter på mad både fra det søde og salte køkken. 

MigogKbh er igen teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavner- og danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år. I dag rådgiver i turisme, presse og gastronomi.

Du kan læse flere af hans guides til København og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til otte museumskøkkener i kongens København, en kommende museumsåbning og sørme om der ikke også har sneget sig en nordsjællandsk nyhed ind tre kvarter fra Rådhuspladsen – Danmarks mest ventede museumscaféåbning!

En kulturoplevelse krydret med godt til maven

Jeg har altid godt kunnet lide at vandre rundt på byens museer og lade tankerne flyve, når jeg vandrer fra sal til sal. Jeg kommer så godt som aldrig for en bestemt udstilling, men for selve museumsbygningen og de permanente samlinger.

Er der en lille shopper i maven på dig, så er museumsbutikkerne blevet utroligt spændende og alsidige. Der er til gengæld noget andet i min mave, og det er plads til et godt måltid, og her kommer mine bud på et tiltrængt hvil.

Picnic på Glyptoteket. Foto: Henrik Thierlein

Glyptoteket er kongen! Den imponerende bygning er tegnet af Vilhelm Dahlerup og med samlinger af internationalt format, ja i den grad, så den grønne Michelin-guide, som de færreste kender, har uddelt hele tre stjerner, er det fuld plade. Leve kongen! 

Smut ned i kælderen og oplev mumierne, eller gå rundt og se på græske guder, studer Degas’ ikoniske Danserinde nu med nyt tylskørt, og drøm dig til Frankrig med de franske  impressionister, hvis samling ikke er set mage uden for Frankrig. 

Picnic er museets café, og intet museum i kongeriget har formået af få deres café, ja få måltidet, gjort til centre stage midt i den smukke palmehave, som nok, ja undskyld I andre museer, er Danmarks smukkeste.

Lasse Askov Meyer er manden bag den gode kaffe fra Prolog, som serveres her på matriklen, men også hjernen bag det gode køkken her under palmerne.

Spis månedens rustikke ret torsdag aften, og ellers kast dig ud i alt fra smørrebrød, Fransk affære, som her på stedet er tatar på dansk okse, Vinterhaven er også til grøntfolket, og har du taget lille Carl med, så er der bolle med hjemmelavet nutella og småkager med anis og hibiscus.

TIP PÅ GLYPTOTEKET:
Der er gratis adgang til Glyptoteket hver den sidste onsdag i måneden, præcis som brygger Carl Jacobsen havde tænkt sig det. Kunst til og for folket. Bag Glyptoteket i den lille have står for øvrigt Auguste Rodins kæmpe statue af Grubleren – gratis og åbent året rundt.

Smör på Nationalmuseet. Foto: PR

Nationalmuseet er jo moderen over dem alle. Det er her, de nationale skatte udstilles, så flest danskere og turister udefra kan betragte vores stolte danefæ, og heldigvis er alt ikke leveret tilbage til hjemegnen, og her er altid noget af interesse for enhver alder.

Mød Egtvedpigens avatar, en teknik som museet var en af de første museer i verden til at bruge. Drøm dig tilbage til vikinge- og bronzealderen, eller gå gennem sale af kirkekunst, og hør stemmer fra den danske kolonitid. 

Smör er Nationalmuseets restaurant med flot udsigt over museets foyer, og her bliver nørdet med historien. Smørrebrødet, som blev opfundet i 1800-tallet, er faktisk det eneste, vi 100 procent kan kalde dansk og er derfor rigt repræsenteret på menukortet både á la carte, men også som en lille frokostmenu.

Der er tavleretter, lune retter, all you can eat tarteletter, men det sjoveste koncept er nok Spis som en viking med ølbraiseret spoleben, vikingebrød med urteolie og perlebygotto med svampe. Skyl det hele ned med Margrete 1.’s bryg, hjemmelavet lemonade eller snaps og mjød. Historie med historie på. 

TIP PÅ NATIONALMUSEET:
Besøg også museet oppe under loftet, en verden jeg først, sidst jeg besøgte museet, fandt vej til. Antiksamlingen er stor og spændende, og før du besøger museet, så prøv turen rundt i rummene via Google Street View hjemme fra sofaen først.

Et børnemuseum er der også blevet plads til. Lyt til Danmarkshistorien for børn, og prøv at trykke på kedsomhedsknappen! 

TIP UD AF BYEN – ÅRETS NYHED: Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot
Danmarks Versailles bliver slottet i Hillerød ofte kaldt og med museets placering ved Slotssøen og barokhaven er det ikke svært at forstå hvorfor. Slottet blev genopbygget af brygger J. C. Jacobsen efter en ødelæggende brand og repræsenterer i dag 500 års Danmarkshistorie samlet på disse tre små holme i søen og huser i dag Nationalhistorisk Museum med bl.a. statsminister-portrætter, møbler, riddersalens prægtige kongeportrætter og slotskirkens mange våbenskjold. 

Som noget helt nyt i sæson 2024, så har den økologiske nordsjællandske gårdbutik, bageri og restaurant Rabarbergaarden i Vejby har fået en aflægger ved navn Rabarbergaarden Slottet, som hver dag får leverancer af økologiske råvarer her til den gamle vognport og staldbygning på slottets område og, hvor frokosten byder på et bæredygtigt jord-til-bord-køkken. 

Kafeteria på SMK. Foto: PR

Statens Museum for Kunst finder du kongerigets ypperste og største samling af billedkunst samlet i Vilhelm Dahlerups bygning tæt på Kongens- og Botanisk Have.

Samlingerne er enorme og spænder over alt fra europæisk, nordisk og dansk kunst til den store samling af dansk og international kunst efter 1900-tallet. 

Kafeteria er kokken Frederik Bille Brahes museumssatsning. Kunsthal Charlottenborg er også under Frederiks vinger med den hypede og anmelderroste Apollo Bar, og her på Statens Museum for Kunst eller nationalgalleriet, som jeg plejer at sige, har han skabt et stort og højloftet rum med det bæredygtige og økologiske koncept fra jord til bord, så også næste generation af museumsbesøgende har mulighed for at nyde den smukke kunst med ren samvittighed.

Smut ind og få en nærende og bæredygtig dagens ret eller suppe, hjemmelavede kager eller en kop kaffe, om du har billet eller ej, for her er direkte adgang fra gaden over for Kongens Have. 

TIP PÅ SMK:
Den er svær for her er så meget, men jeg er vild med Vilhelm Hammershøjs Stue i Strandgade, Christen Købkes Udsigt fra Dosseringen og min ynglingskunstner er Emil Nolde, som for øvrigt har sit eget museum nær den dansk/tyske grænse – spørge efter hans værker. 

Format Café på Designmuseum Danmark. Foto: PR

Designmuseum Danmark er jeg begejstret for. Her i det gamle Frederiks Hospital i Bredgade bydes på den danske designhistorie, og det må nok siges at være den ypperste designformidler i Danmark, deraf navnet.

Jeg er mest til nutidig dansk design efter 1930, men museet er så logisk bygget op, at du starter fra Danmarks designvugge og op til i dag, så jeg sluger det hele fra møbler, sølv, mode og keramik og dvæler så mere ved slutningen af udstillingen af især møbler og min all time favorite Arne Jacobsen og plastik-provokatøren Verner Panton. 

Format Café er praktisk placeret med udgang til den skønne museumshave Grønnegården, hvor maden også kan nydes i designede stole og på designservice apropos stedets navn.

Om torsdagen er køkkenet åbent til kl. 19. Der er gratis adgang til caféen, og der er lagt særlig vægt på dyrevelfærd, økologi og lokale råvarer.

Kom til sen morgenmad kl. 10 med blødkogt æg med Gastro Unika kaviar (!), eller nyd en frokost med alt fra salater over dansk røget laks, håndpillede rejer til grillet unghanebryst fra Gråsten. 

TIP PÅ DESIGNMUSEUM DANMARK:
Museet blev renoveret fra 2020 til 2022 – oplev de smukkeste stengulve og renoveringen af sandstensudsmykningerne, og det hele kan følges her. Og fik jeg sagt, at Arne Jacobsen og Verner Pantons værker i samlingen er helt fantastiske?

MUSEET VI VENTER PÅ
Statens Naturhistorisk Museum er museet, vi alle går og venter på, når Lundgaard & Tranberg Arkitekter har lagt sidste hånd på byggeriet, som forventes klar i 2026.

Det nye museum samler Zoologisk Museum, Geologisk Museum og Botanisk Museum i nye og eksisterende bygninger både over og under jorden.

Museet er stadig åbent under ombygningen med skiftende udstillinger, og der arbejdes for tiden på et nyt koncept for et spisested, når museets nye sale åbner sammen med den store glas- og stålfoyer.

Indtil da kan du nyde en kop hjemmeristet kaffe hos Riccos Kaffebar sammen med et måltid til den lille sult. 

Orangeriet i Bakkehusets have. Foto: PR

En gemt perle og den nye pige i klassen

Bakkehuset ligger mellem Søndermarken, Carlsberg Byen og Vesterbrogade og er en godt gemt perle med en historie, som er værd at få fortalt.

Her på bakken boede Kamma og Knud Lyne Rahbek, og herfra holdt de saloner med guldalderens mest prominente personer såsom H.C. Andersen, Adam Oehlenschläger, H.C. Ørsted, N.F.S. Grundtvig, B.S. Ingemann og Johan Ludvig Heiberg.

Huset er bedårende, og selv haven står som dengang i 1800-tallet, og byen Frederiksberg er således skudt op omkring den romantiske perle.

Det var for øvrigt her Kamma Rahbek overbeviste H.C. Andersen om, at han skulle være digter og vidner om, hvilken betydning dette gamle hjem har haft for litteraturen. 

Orangeriet er museets café i et drivhus midt i den skønne have og har åbent fra maj og frem til slut september, og her bydes på et småt, men gennemtænkt menukort enten ude eller inde i orangeriet.

TIP I BAKKEHUSET:
Book en rundvisning, eller gå rundt i stuerne på egen hånd. Det er muligt at købe en fællesbillet til Frederiksberg Museernes fire lokationer, som alle ligger inden for gåafstand, og billetten er gyldig i et år. 

Brasserie Post. Foto: PR

Enigma Museum for post, tele og kommunikation er den nye pige i klassen og så alligevel ikke.

Du husker nok Post- og Telegrafmuseet i det gamle posthus i Købmagergade, som nu endelig er genåbnet i nye klæder og med nyt og mere nutidigt navn, som Enigma Museum for post, tele og kommunikation i det tidligere Østerbro Posthus på Øster Allé ved Trianglen og med metrostop lige ved hoveddøren.

Kommunikation er det nye i museets navn, og her på stedet kan du besøge 80’ernes arkadehal, grillbar eller drengeværelse med computerspil eller tage en rejse i teleportalens analoge verden længe før internettet blev opfundet.

Museet udstiller desuden verdens ældste Enigma-kodemaskine, der blev brugt under 2. verdenskrig. 

Brasserie Post er Claus Meyers nyeste restaurant og franske brasserie, som modsat mange museer har åbnet både til frokost og aften i hele museets åbningstid.

Små leverandører af grønt og kød leverer  til den gamle postbygning, og det er altid muligt at komme ind fra gaden til et glas og snacks.

Menuen er fransk, og der er ikke den ret, jeg ikke kunne kaste mig ombord i og, som jeg ikke genkender fra de utallige Café de la Poste rundt om i Frankrig.

Men jeg skal jo vælge, så jeg starter med Salade de crabe efterfulgt af Tarte flambée, jeg skal jo ind og se den sidste udstilling færdig, men kommer igen og får Gateau de jour, dagens kage med en kop stærk mokka. 

TIP PÅ ENIGMA:
Hold dig orienteret med museets kalender for foredrag og udstillinger med temaer som Knæk Enigmaens ubrydelige koder og Hvis krigen kommer – virker telefonen så

Café Spirrevippen på Københavns Museum. Foto: PR, Instagram

Historie tilsat gode madoplevelser

Københavns Museum er en lille perle, om du vil vide mere om byens historie – og det vil jeg!

Selve bygningen emmer af historie og er et fantastisk stykke arkitektur, som byens gamle Overformynderi.

Lær om brokvartererne, om byens LGBT-historie i en lyd-omvisnings-podcast, se den gamle portnøgle til Vesterport, få historien om Københavnerbænken og se den smukke seks meter lange og fire meter brede bymodel, som viser det indre af byen i 1:400. 

Spirrevippen er museets lille café, som mor og søn Louise og Emil står for, og selv om der ikke er varm mad her i det lille køkken, deraf navnet Spirrevippen, så er maden lavet fra grunden og lækker.

Det er gratis at besøge caféen, som fra forår til efterår har den skønneste gårdhave. Avokado og hjemmelavet tunsalat på rugbrød er stedets signatur, og så er jeg vild med det lille, men kuraterede udvalg af kager.

Her på museet, repræsenterende de forskellige bydele, er det på sin plads med en Nørrebro Bryghus-pils eller æblecider fra samme bryggeri.

Den hjemmelavede æblecrumble med flødeskum ville få æbleentusiast og tidligere overborgmester Ritt Bjerregaard til at kigge ned fra sin himmel med et anerkendende nik mod sin gamle by her bag rådhuset, hvor hun havde sin gang. 

TIP PÅ KØBENHAVNS MUSEUM:
Museet har nogle fantastiske podcasts, såsom København i 100 år og lydomvisingen om byens LGBT+-historie – geniale lydklip.

Arbejdermuseet. Foto: PR

Arbejdermuseet er en tidslomme ud i arbejderklassens kamp gennem tiderne. Et helt igennem interessant museum i kategorien kulturhistorisk museum, der tager udgangspunkt i arbejdernes udvikling inden for hverdagsliv, arbejdsvilkår og ikke mindst arbejderbevægelsens over 150-årige historie.

Salene er unikke, og museets kronjuvel er festsalen, som mange sikkert husker fra politiske møder op til bl.a. folketingsvalg. 

Kaffebaren har til huse i selve museet og er en rekonstruktion af et ægte stykke arbejderklassekultur fra 1950’erne, hvor du kan få kaffe, kiksekage, Ankers æblekage, Yankiebar, Stjernepilsner og kakaomælk, som i gamle dage, og i kælderen med indgang fra gaden finder du Café & Øl-Halle 1892 med smørrebrødsbord med små stykker smørrebrød, så du kan få smagt så mange som muligt og lige så mange, som du vil.

Råvarerne kommer fra glade grise, sprøjtefri grønsager og skånsomt fiskeri, nøjagtigt som i gamle dage på gården.

Når solen skinner, og vejret tillader det, så køres smørrebrødsvognen ud på gaden, som man gjorde i 20’ernes og 30’ernes København før pølsevognen, og så er det bare at sætte sig på bænkene og få fyldt glasset med Stjernepilsner og Øl-Halles egen kældersnaps og lade smørrebrødet flyde. 

TIP PÅ ARBEJDERMUSEET:
Elsker simpelthen familie Hansens lejlighed og forretningsgaden – se mere her.

Museumsruten er slut for denne gang, og jeg må indrømme, at museumscaféerne har lagt sig i tøjlen de senere år for at få endnu flere ind og se udstillingerne og samtidigt få noget skønt, hjemmelavet mad i dejlige omgivelser, og dermed er museerne mere og mere blevet en destination med både kunst, kultur, museumsbutikshopping og gastronomi.

Museerne lever – glæd dig og velbekomme.

Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration. 

Del artikel


 


 


 


 


Udvalgte artikler

Top 3 i dag




 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien