Wauw: 3 Kbh-steder nomineret til ny global restaurantpris

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Restauarant Amass på Refshaleøen - Foto: PR
Restauarant Amass på Refshaleøen - Foto: PR

Filmverdenen har Oscars. Musikken har Grammys. Men hvad har restauranterne? Svaret er ”en masse forskellige guides og lister”.

Bevares, der findes en række mere eller mindre kendte gastronomi-awards rundt omkring på klodens kontinenter, men ellers er det primært den franskfødte Michelin-guide og ”The World’s 50 Best”-listen, som globale foodies holder øje med.

Nu lanceres World Restaurant Awards

Det ændrer sig den 18. februar 2019. Her løber den allerførste udgave af World Restaurant Awards af stablen til en storstilet gallafest i Paris.

Prisuddelingen er inspireret netop af fænomener som Oscars  og The Grammys – dog med et mere globalt og knapt så snævert, amerikansk fokus.

Konceptet er bygget op omkring 17 relevante, progressive og til tider humoristiske kategorier (f.eks. “Årets Tatoveringsfri Kok”) med nominerede og vindere fra hele verden udvalgt af et lige så globalt ekspertpanel.

Sidstnævnte består af 100 personer med 37 forskellige nationaliteter, herunder også Københavns tacodronning número uno, Rosio Sanchez.

Læs også: Global Top 10 fra Forbes: Du SKAL du spise hos Sanchez i 2019

World’s 50 Best møder Miss Universe

”Er det ikke bare endnu en omgang tilfældigt smagsdommeri?”, tænker du måske. Men folkene bag det nyindstiftede award show hører faktisk til blandt verdens sværvægtere inden for gastronomi og events.

Hoveddrivkraften er det enorme event- og sportsfirma IMG, som blandt andet står bag Miss Universe-konkurrencen, samt en lang række verdensmesterskaber indenfor bl.a. motorsport og golf og ikke mindst e-sport.

IMG er teamet op med Joe Warwick og Andrea Petrini. Joe var med til at grundlægge ”The Worlds 50 Best”-listen, som københavnske Noma har tronet øverst på hele fire gange, mens Andrea har skabt den såkaldte ”Gelinaz Shuffle”, hvor en perlerække af verdens bedste kokke bytter restaurant for en aften på kryds og tværs af landegrænser.

Læs også: Her er tre retter i København du SKAL prøve

3 københavnere nomineret i 4 kategorier

Når den første omgang World Restaurant Awards skal uddeles i Paris om en lille måneds tid, er der flere københavnske vinderchancer i spil.

Det drejer sig om Noma 2.0 på Holmen, Amass på Refshaleøen og Punk Royale i Dronningens Tværgade. Alle tre er nomineret i såkaldte ”Big Plate”-kategorier, der beskrives som de mest prestigefulde.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

The most beautiful of autumn evenings today 🍂☀️🍁 this incredible moment captured by Restaurant Manager @charlieleonardsims 📸😊

Et opslag delt af noma (@nomacph) den

Den nyligt reinkarnerede udgave af Noma på Holmen er både nomineret i kategorierne ”Original Thinking”, og ”Etchical Thinking”. Den første for Nomas kreative og kunstneriske tilgang til mad, og den anden for restaurantikonets miljømæssige og sociale omtanke.

Læs også: MigogKbh guider til byens gourmetrestauranter

Amass på Refshaleøen er skabt af amerikaneren Matt Orlando, der med en fortid på Noma har udviklet sit take på nordisk gourmet til i høj grad at handle om miljørigtighed, selvforsyning og  genanvendelse.

Amass hyldes dog denne gang for sine innovative drikkevarer, og er derfor nomineret i kategorien ”Forward Drinking”.

Matt Orlando har netop også åbnet endnu et spændende projekt her i København – det kan du læse om her.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

View from table 9 #amass

Et opslag delt af Amass Restaurant (@amassrestaurant) den

En overraskelse på listen – i hvert fald hvis man tænker ”hvem er oplagte Københavnerkandidater til en restaurantpris i den internationale superliga?” – er Punk Royale i Dronningens Tværgade.

Konceptet kan bedst beskrives som ”Søllerød Kro møder ungdomshuset”. Et sted hvor trøfler, hummer og magnumchampagne krydres med graffiti, flammekastere, knuste tallerkener og suppe serveret i kanyler.

Punk Royale er oprindeligt et svensk påfund, men det er altså den danske filial, som (med rette) er nomineret i kategorien ”Atmosphere”.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

You had me at caviar and vodka🚗 #punkroyale

Et opslag delt af matilda månsdotter levenborn (@matildalevenborn) den

Muligvis i opløbet til “Årets Restaurant”

Vinder en eller flere af de københavnske nominerede sin “Big Plate”-kategori, er stedet også automatisk med i opløbet til hovedprisen – den prestigefulde titel som “Restaurant of the Year”.

Med i alt tre restauranter og fire nomineringer er Danmark helt i front til World Restaurant Awards i forhold til vores svenske og norske naboer, der hver har scoret en enkelt nominering.

Frankrig løber med hele 10 nomineringer, mens Storbritannien følger trop med 9, USA med 8 og Italien med 6 nomineringer

Vil du se de fulde nomineringslister i samtlige 17 kategorier til urpremieren på World Restaurant Awards, kan du klikke her.

Læs også: Nyt hold vil sikre flere Michelin-stjerner på Den Røde Cottage

Endelig: Danmarks bedste bryghus åbner egen ambitiøs ølbar

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Mmmm øl. PR Foto
Mmmm øl. PR Foto

Hvem laver landets bedste øl?

Det er selvfølgelig en individuel sag, men når man sådan kigger i officielle konkurrenceresultater peger svaret i den grad i retning af Amager.

Amager Bryghus blev i december sidste år kåret til Årets Danske Bryggeri af Danske Ølentusiaster.

Titlen kom i kølvandet på Den Danske Ølpris, som også gik til Amager Bryghus sidste år.

Læs også: Stor triumf: Danmarks bedste bryghus ligger på Amager

Nu går de så noget ved det – de åbner deres helt egen bar.

Den kommer til at hedde Amager Bryghus Taproom og er sat til at åbne 29. marts.

Åbner et par slingrende skridt fra Nørreport

Om placeringen er strategisk, så deres gæster kan drikke lidt mere, vides ikke, men adressen for den nye ølbar er Nørre Voldgade 27, bare et par slingrende skridt fra Københavns vigtigste kollektive knudepunkt – Nørreport Station.

Bag Amager Bryghus står de to passionerede ølbryggere Morten Lundsbak og Jacob Storm.

Bryghuset har gennem en årrække været blandt verdens bedste bryggerier og eksporterer op mod 70 procent af øllet til ølkunder i hele verden.

Læs også: Mor ska’ ha’ en øl: Nu er der torsdagsbar for nybagte forældre

15 forskellige fadølshaner

I Amager Bryghus Taproom bliver der indrettet på en hyggelig rustik facon og plads til 70 drikkende gæster.

De kan så vælge imellem 15 fadølshaner – hvoraf omkring 10 er reserveret Danmarks bedste bryghus selv, eller hoppe ombord i et spændende flaskekort, og skulle man – Gud forbyde det – få nok af øl, så er her faktisk også vin.

Hovedfokus er selvfølgelig på kvalitet og ikke kvantitet – og her bliver mulighed for at komme vidt omkring i øllets fantastiske verden.

Hvad: Amager Bryghus Taproom
Hvor: Nørre Voldgade 27
Hvornår: Planlagt åbning 29. marts 2019

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om øl…

Pilsner og perleplader: Perfekt event til tørstige krea-voksne

Skrevet af: Kaspar Mørk Arianto
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Hvis du har børn, kender du måske scenariet:

Ungen vil lave perleplader, og selv om du selvfølgelig bakker fuldt op om podens kreative udfoldelser, så kræver det alle de mindfullness-øvelser, du har lært på weekend-retreaten i Sverige ikke at udbryde et ”for helvede Vega My, det der bliver aldrig til en mandala, når du bliver ved med at bruge blå perler, hvor der TYDEligvis skal være grønne!”

Få afløb for din egen perlepladekreativitet

Okay, eksemplet ovenfor er måske tænkt, men ikke desto mindre findes der voksne, som elsker at lave perleplader og godt kunne tænke sig at kombinere det med en kold øl og gode venners selskab.

Undertegnede passer i hvert fald fint på beskrivelsen.

Heldigvis står de krøllede, kærlige og kreative hjerner fra kulturhuset Absalon klar med et event, som kombinerer lige præcis de to ting.

Således er der pilsner, perleplader og popcorn på programmet onsdag den 20. februar fra kl. 20 til 23.

Læs også: Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

HAMA og humle til folket

Absalon sørger for perler og plader, og det er ganske gratis at designe farverige, små kunstværker af plastikstykkerne fra nolstagi-producenten HAMA.

I baren køber du flydende fristelser fra fadølshanerne, og forhåbentlig kan den perlende øl være med til at sætte fut i fantasien. Der vanker nemlig hæder og ære til aftenens dygtigste perleplade-poeter.

Som altid hos Absalon er der fællesspisning fra kl. 18, og det koster kun 50 kr. at sætte sig med til bords.

Læs også: Legendariske Lonely Planet: Her er de 15 fedeste gratis oplevelser i Kbh

Hvad: Pilsner og perleplader
Hvor: Absalon, Sønder Boulevard 73, 1720 København V
Hvornår: Onsdag den 20. februar 2019 kl. 20-23
Hvor meget: Gratis perler og plader. Øl købes i baren.
Hvordan: Læs mere om eventet via dette link.

Redningsplan: Ildsjæl samler over 190.000 kr. ind til Fantask på et døgn

Skrevet af: Michael Qureshi

Fredag kom det frem, at en af Københavns mest legendariske butikker er lukningstruet.

Fantask er verdens ældste tegneseriebutik, og den digitale verden har helt sikkert haft en voldsom påvirkning på butikkens kundebesøg og indtægter.

Det er ægte nørdestof at træde ind i specialbutikken i Skt. Peders Stræde midt i København, men dem bør der stadig være rigtig mange af.

Nethandlen har dog taget en stor del af tegneserie-markedet.

Butikken har i første omgang i blandt andet i Ekstra Bladet og på Facebook meldt ud, at de lukker i juni medmindre, der dukker en løsning op på den trængte økonomi.

Har startet fundraiser kampagne

Noget tyder dog på, at der er stor vilje til at bevare den legendariske butik.

Indehaveren af legetøjsbutikken Nordre Frihavnsgade Benjamin Lund Preisler Herbst har i hvert fald startet en fundraiser kampagne, hvor man kan donere et lille eller større beløb til bevarelse af Fantask.

På under et døgn er der indsamlet lørdag aften knap 190.000 kr., hvor målet i første omgang hedder 200.000.

Benjamin håber dog, at det indsamlede beløb overstiger langt over de 200.000, så Fantask kan få en økonomisk håndsrækning.

“Fantask SKAL overleve, men det kommer til at koste nogen penge. For en ting er, at de får dækket det hul de har nu, men så skulle de jo også gerne have en god start, på de næste 50 år. Derfor er beløbet på de 200.000, kun en start. Jeg så gerne at beløbet, endte på det dobbelte,” skriver han på Fundraiser-siden.

Støtter selv personligt og med forretning

Benjamin støtter selv med 20.000 kr. både personligt og fra sin egen butik på Østerbro.

“Derfor starter jeg med at smide 10.000 kr selv, og 10.000 kr fra mit firma.

Men husk, selv om du er på SU, så betyder HVER en krone noget. Så slagt sparegrisen, sælg de tegneserier du ikke læser mere (så du i fremtiden kan købe nogen i overstående), vær lige så god til at dele opslaget som Flash på speed, og gør hele verden den tjeneste, at bibeholde denne klenodie af et eventyr,” lyder det fra Benjamin.

Ildsjælen med egen specialbutik mener, at Fantask har spillet en gigantisk rolle for alle “nørderne” i København og resten af landet.

“Jeg er selv ejer af Superhelten Legetøj, en butik som ikke havde været noget uden Fantask. Jeg vil nærmest gå så langt, og sige at nørdekulturen i Danmark, ikke havde været halvt så stor, hvis det ikke havde været for dem,” skriver Benjamin.

Efter 47 år kan de blive tvunget til at lukke

For dem der ønsker at støtte op omkring Fantask i kampen for at holde forretningen kørende, så er det også betryggende, at det er en indehaver af en kendt specialbutik, som står for selve indsamlingen.

Omkring selve beslutningen om at lukke, meldte Fantask følgende ud fredag.

“Det er med sorg, vi må meddele, at det efter 47 år kan ende med, at Fantask bliver nødt til at lukke. 

Vi har længe kørt med et underskud, og det ser desværre ud som om, vi til trods for adskillelige tiltag, ikke kan vende denne nedadgående spiral selv.

Vi har måttet sande, at konkurrencen fra andre butikker og det store internet, samt en del kunder, der lader til at være vokset fra os, alt i alt betyder, at den mængde vi sælger, ikke længere står mål med, hvad det koster os at ligge her i Skt. Peders Stræde.” 

Der skal laves ændringer for at overleve

Det er dog ikke kun lyserøde roser omkring Fantask. For de er også nødt til at kigge indad på forretningsmodellen og følge med tiden.

På sociale medier deles historien om Fantask i stigende grad, og her skriver den kendte serie iværksætter Martin Thorborg bl.a.

“Det er super prisværdigt, men kommer næppe til at hjælpe mere end tis i et par kolde bukser.

Det de har brug for, er nok at kigge på forretningen og lave de ændringer der skal til, for at fastholde deres publikum. Men flot gestus!”

Man kan selv støtte Fantask med at forblive som specialbutik på fundraiser-siden her