Tilmeld dig MigogKbh Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Københavns Kommune bygger børnevenlige byrum

Af Martin Jørgensen

Børnefamilierne bliver i stigende grad boende i byen. Det gør sig også gældende i København, som i perioden 2000-2015 er blevet 19.000 børnefamilier rigere. Men boomet i børnefamilier betyder også, at der bliver behov for nye kvarterer med plads til børnene.

Ifølge tænketanken CEPOS bor halvdelen af de københavnske børnefamilier i lejligheder på under 95 kvadratmeter, ligesom en femtedel har indrettet sig på under 75 kvadratmeter. Der er altså noget, der tyder på en gradvis slukning af 1970’ernes forstadsdrømme.

Men byen er også blevet mere børnevenlig. For selvom pladsen hos den gennemsnitlige københavnske børnefamilie er sparsom, er der blevet væsentligt mere plads i både boliger og byrum. For hvor det var nedslidte og små lejligheder samt trange boligkaréer, der prægede bybilledet før 1970’ernes massive forstadsflugt, ser nutidens bybillede anderledes menneskeligt og børnevenligt ud.

Den tunge, forurenende trafik har fået dårligere betingelser, og industrikvarterer bliver forvandlet til boligkvarterer centreret omkring grønne, rekreative områder – og så bliver boligerne større.

Fremtidens kvarterer bliver endnu mere børnevenlige

Hvor halvdelen af børnefamilierne i dag bor på under 95 kvadratmeter, ser fremtiden formodentligt anderledes ud. Københavns Kommune forlanger nemlig, at nybyggede boliger af hensyn til børnefamilier i gennemsnit er 95 kvadratmeter. Og med en forventet befolkningstilvækst i hovedstaden på 100.000 de næste 10 år bliver behovet for nybyggeri kun større – det samme gør boligerne.

Boligudviklerne bygger da også flittigt flere steder i hovedstaden, og børnefamilierne er tilsyneladende prioriteret højt i både nuværende og kommende byggerier – og det er ikke kun med hensyn til pladsen i boligerne.

For det er plads til leg, bevægelse og sociale fællesskaber samt adgang til grønne oaser, der er de vigtigste faktorer i mange af byggeplanerne.

For eksempel har Københavns Kommune og en række boligudviklere et ambitiøst nybyggeri i Valby på tegnebordet. Det er i det ellers sparsomt udviklede Kulbanekvarter, at der i løbet af de næste par år bliver bygget omkring 300 boliger .

Og her danner cyklist- og fodgængervenlige arealer rammen om svanemærkede boliger med flere kvadratmeter at gøre godt med. Det skal være med til at sikre sunde, sikre og sociale omgivelser for familiens yngste.

Fremtidens kvarterer bliver kun mere børnevenlige.