MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Københavns Museum gør det igen: Hjertevarm og nærværende fotos fra grill til rens

Af Flemming Frøde
Kan du huske alle de gamle gode butikker. Foto: Presse
Kan du huske alle de gamle gode butikker. Foto: Presse

Hvor mange gange har du ikke bare slentret rundt i byen og pludselig bemærket og tænkt : ”det var da en meget sjov butik, har den ikke ligget der i 100 år”, eller måske siddet i festligt lag og diskuteret; ”kan du huske hvad der lå der, før der kom endnu en kaffebar”.

Den sjove lidt skæve butik nede på hjørnet, der gennem generationer har forsynet nabolaget med alt fra smørrebrød, takkekort, dæk, eller nyklippede hårspidser til rene persienner.

Butikker med service, butikker med gode historier, menneskeligt nærvær og en særlig stemning.

Udstillingen på Københavns Museum er voldsomt populær – og du kan stadig se den. Foto: Presse

Små steder, der alle har bidraget med lokalidentitet og samhørighed med storbyen i en tid, hvor man gik ned på hjørnet for at gøre sine daglige indkøb. En tid før internettet, onlineshopping og storcentre, – og en verden, før vi blev moderne. 

Et øjebliksbillede af byen

Københavns museums nye fotoudstilling tager os med ind i en glemt verden af nichebutikker og serviceudbydere i Storkøbenhavn, og fortæller historien bag butiksfacaderne.

Udstillingen bygger på bogen ”Hovedstaden bag facaden” og er et øjebliksbillede fra 2020-2023, skabt af fotograf Ulf Svane og historiker Mathias Kobberrød Rasmussen fra onlinearkivet og projektet Copenhagen Archive.

Københavns Museum har sammen med Ulf og Mathias udvalgt 20 steder, der tilsammen fortæller en historie om de forandringer, en storby undergår, og om, hvordan indkøbsvaner, demografi og byfornyelser påvirker byens beboere og erhvervsdrivende. 

Elinor Infred’s kjolebutik i Mimersgade, er et godt eksempel på netop det. Butikken har eksisteret siden 1964 og er den længst ejet enkelmandsforretning på Nørrebro.

Elinor har rundet de 90 år, men møder stadig dagligt op og passer butikken. En butik der ifølge Elinor selv, blev erhvervet for et stort honorar hun modtog i 1964, for medvirken i en skandaleombrust dansk erotisk film ”Villa Vennely”, eller hvad med Arnkildes Lamper, et andet eksempel på en butik og et erhverv der er ved at ”brænde ud”.

Arnkildes Lamper i Gothersgade, byens sidste reparatør af olielamper. Butikken har eksisteret siden 1966 og drives til dagligt af Svend Arnkilde. 

Udstillingen kan ses frem til 20. oktober 2024

Københavns Museum, Stormgade 18, 1555 Kbh. V

Museet er som et af meget få, åbent alle ugens dag

Entré : Voksne kr. 100,- , Børn/unge op til 18 år er gratis

Del artikel

Andre læser også