Københavns restauratører i opråb: Vi famler i blinde med en åbning lige om hjørnet

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Mad & Kaffe Amager Foto PR
Mad & Kaffe Amager Foto PR

Efter formiddagens pressemøde blev det konkluderet, at der er grund til forsigtig optimisme.

I sidste uge blev det samtidig meldt ud, at restauranter, caféer og barer må åbne fra mandag d. 18. maj, men de konkrete retningslinjer og restriktioner må restauratørerne stadig se langt efter.

”Det er svært at fylde sin bog eller sætte en vagtplan, når vi stadig ikke ved under hvilke vilkår, vi skal gå på arbejde, eller om det overhovedet kan betale sig for os at åbne,” lyder det bekymrende fra Alexander Topp fra Frk. Barners Kælder og Barril Pasta & Wine Bar på Vesterbro.

Læs også Netop meldt ud: Københavns Lufthavn danner ramme om store Drive-in koncerter

Barril Pasta & Wine Bar PR Foto

Manglende retningslinjer gør det svært

Det gør det svært at lave en bordplan, eller vide hvor meget personale man skal have klar, når man ikke ved under hvilke omstændigheder restauranterne må åbne under, har de måtte sande på Vesterbro.

“Lige nu tager vi imod alle reservationer med åbne arme, men i værste tilfælde må vi jo aflyse nogle af dem igen, hvis det viser sig, at der kommer en pladsbegrænsning på antallet af gæster,” siger Alexander Topp.

Samme problematik ser de hos Mad & Kaffe og Møller Kaffe & Køkken.

“Det bliver svært, hvis vi skal arbejde med samme vilkår, der gør sig gældende for storcentre. Det kan ikke lade sig gøre,” siger ejer Benjamin Geisler-Helsted.

Helt konkret handler det for restauranterne om, at regne på hvorvidt det kan betale sig for dem at åbne.

”Hvis vi bliver begrænset alt for meget på antallet af gæster, så kommer det til at koste os penge at gå på arbejde, og det går jo ikke,” pointerer Alexander Topp fra Frk. Barners Kælder og Barril Pasta & Wine Bar.

Læs også Større hoteller og restauranter bløder: Efterlyser klar genåbningsplan

Foto PR

Mere udeservering kan være en løsning

På Frk. Barners Kælder og Barril Pasta & Wine Bar kommer de i år til at se langt efter de udenlandske gæster, der plejer at stå for omtrent halvdelen af sommerens omsætning.

Omsætning, de håber at kunne hive ind på anden vis.

Hos Mad & Kaffe og Møller Kaffe & Køkken er gæsterne primært danske stamgæster til hovedsagligt morgenmad og frokost, som de glæder sig meget til at se igen. Benjamin Geisler-Helsted føler dog med sine kollegaer i branchen, der står i en svær situation med en aftenservering, der formentlig kommer til at lukke tidligt.

Både Alexander Topp og Benjamin Geisler-Helsted peger på, at en udvidelse at udeservering vil være en kæmpe hjælpende hånd til restauranterne.

”Vi har parkeringspladser til både biler og cykler foran begge restauranter, og det vil kunne være en kæmpe fordel at kunne benytte dem til servering under åben himmel, og så håber vi på en fantastisk dansk sommer,” siger Benjamin Geisler-Helsted.

Ved at inddrage lidt mere plads til restauranternes udeservering vil det hjælpe dem med at opveje den omsætning de højst sandsynligt vil miste på manglende gæster indenfor.

Restauratørerne er klar over, der vil komme en form for restriktioner i forhold til afstande mellem gæsterne, men de venter stadig på at høre hvor stramme de bliver.

Læs også Lille perle med opblomstring i Corona-tiden: Take Away med mening hitter på Amager

Mad & Kaffe Vesterbro Foto PR

Klar til at byde gæsterne velkommen

Både på Frk. Barners Kælder, Barril Pasta & Wine Bar, Mad & Kaffe og Møller Kaffe & Køkken er de mere end klar til at byde gæsterne velkommen.

Tiden er blevet udnyttet fornuftigt med masser af pudsning og polering, så lokalerne har fået en kærlig hånd.

Læs også Bliver helt unikt: Meyers åbner traktørsted i historiske Fasangården

Frk Barners Kælder Foto PR

Da udmeldingen om restauranternes åbning kom i sidste uge blev den modtaget med blandede følelser.

Alexander Topp fra Frk. Barners Kælder og Barril Pasta & Wine Bar forudser, at begge restauranter kommer til at miste omsætning uanset hvad.

De vil dog ikke åbne blot for at lave underskud, men for at det regnestykke skal gå op, mangler de konkrete retningslinjer fra regeringen.

Modsat frisører og andre liberale erhverv fik restauratørerne udmelding i god tid til at forberede sig på en åbning, men som Benjamin Geisler-Helsted påpeger, så giver det ikke meget mening for dem, når de stadig ikke kender restriktionerne.

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram