Københavns restauratører i opråb: Vi famler i blinde med en åbning lige om hjørnet

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Mad & Kaffe Amager Foto PR
Mad & Kaffe Amager Foto PR

Efter formiddagens pressemøde blev det konkluderet, at der er grund til forsigtig optimisme.

I sidste uge blev det samtidig meldt ud, at restauranter, caféer og barer må åbne fra mandag d. 18. maj, men de konkrete retningslinjer og restriktioner må restauratørerne stadig se langt efter.

”Det er svært at fylde sin bog eller sætte en vagtplan, når vi stadig ikke ved under hvilke vilkår, vi skal gå på arbejde, eller om det overhovedet kan betale sig for os at åbne,” lyder det bekymrende fra Alexander Topp fra Frk. Barners Kælder og Barril Pasta & Wine Bar på Vesterbro.

Læs også Netop meldt ud: Københavns Lufthavn danner ramme om store Drive-in koncerter

Barril Pasta & Wine Bar PR Foto

Manglende retningslinjer gør det svært

Det gør det svært at lave en bordplan, eller vide hvor meget personale man skal have klar, når man ikke ved under hvilke omstændigheder restauranterne må åbne under, har de måtte sande på Vesterbro.

“Lige nu tager vi imod alle reservationer med åbne arme, men i værste tilfælde må vi jo aflyse nogle af dem igen, hvis det viser sig, at der kommer en pladsbegrænsning på antallet af gæster,” siger Alexander Topp.

Samme problematik ser de hos Mad & Kaffe og Møller Kaffe & Køkken.

“Det bliver svært, hvis vi skal arbejde med samme vilkår, der gør sig gældende for storcentre. Det kan ikke lade sig gøre,” siger ejer Benjamin Geisler-Helsted.

Helt konkret handler det for restauranterne om, at regne på hvorvidt det kan betale sig for dem at åbne.

”Hvis vi bliver begrænset alt for meget på antallet af gæster, så kommer det til at koste os penge at gå på arbejde, og det går jo ikke,” pointerer Alexander Topp fra Frk. Barners Kælder og Barril Pasta & Wine Bar.

Læs også Større hoteller og restauranter bløder: Efterlyser klar genåbningsplan

Foto PR

Mere udeservering kan være en løsning

På Frk. Barners Kælder og Barril Pasta & Wine Bar kommer de i år til at se langt efter de udenlandske gæster, der plejer at stå for omtrent halvdelen af sommerens omsætning.

Omsætning, de håber at kunne hive ind på anden vis.

Hos Mad & Kaffe og Møller Kaffe & Køkken er gæsterne primært danske stamgæster til hovedsagligt morgenmad og frokost, som de glæder sig meget til at se igen. Benjamin Geisler-Helsted føler dog med sine kollegaer i branchen, der står i en svær situation med en aftenservering, der formentlig kommer til at lukke tidligt.

Både Alexander Topp og Benjamin Geisler-Helsted peger på, at en udvidelse at udeservering vil være en kæmpe hjælpende hånd til restauranterne.

”Vi har parkeringspladser til både biler og cykler foran begge restauranter, og det vil kunne være en kæmpe fordel at kunne benytte dem til servering under åben himmel, og så håber vi på en fantastisk dansk sommer,” siger Benjamin Geisler-Helsted.

Ved at inddrage lidt mere plads til restauranternes udeservering vil det hjælpe dem med at opveje den omsætning de højst sandsynligt vil miste på manglende gæster indenfor.

Restauratørerne er klar over, der vil komme en form for restriktioner i forhold til afstande mellem gæsterne, men de venter stadig på at høre hvor stramme de bliver.

Læs også Lille perle med opblomstring i Corona-tiden: Take Away med mening hitter på Amager

Mad & Kaffe Vesterbro Foto PR

Klar til at byde gæsterne velkommen

Både på Frk. Barners Kælder, Barril Pasta & Wine Bar, Mad & Kaffe og Møller Kaffe & Køkken er de mere end klar til at byde gæsterne velkommen.

Tiden er blevet udnyttet fornuftigt med masser af pudsning og polering, så lokalerne har fået en kærlig hånd.

Læs også Bliver helt unikt: Meyers åbner traktørsted i historiske Fasangården

Frk Barners Kælder Foto PR

Da udmeldingen om restauranternes åbning kom i sidste uge blev den modtaget med blandede følelser.

Alexander Topp fra Frk. Barners Kælder og Barril Pasta & Wine Bar forudser, at begge restauranter kommer til at miste omsætning uanset hvad.

De vil dog ikke åbne blot for at lave underskud, men for at det regnestykke skal gå op, mangler de konkrete retningslinjer fra regeringen.

Modsat frisører og andre liberale erhverv fik restauratørerne udmelding i god tid til at forberede sig på en åbning, men som Benjamin Geisler-Helsted påpeger, så giver det ikke meget mening for dem, når de stadig ikke kender restriktionerne.

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Vind EM-billetter til næste år: Just Eat lancerer fed fodboldquiz

Skrevet af: Michael Qureshi

Elsker du fodbold og god mad leveret lige til døren, så vil du elske seneste tiltag fra Just Eat.

Just Eat har i år lanceret en stor fodboldquiz her i Danmark, hvor hovedpræmien er fire billetter til EM i fodbold næste år.

Oprindeligt skulle Euro 2020 have været afviklet i år med blandt andet fire kampe i Parken i København.

Men Corona kom som bekendt også i vejen for denne gigantiske begivenhed.

Nu er blikket i stedet rettet mod næste år, og for enhver fodboldelsker er det en drøm at opleve en EM-kamp. Måske endda en af Danmarks kampe på hjemmebane i Parken.

Få klik på mobilen og så er du i gang

Hvis du går og drømmer om sådan en præmie, så kan du allerede nu gå i krig med den fodboldquiz, Just Eat har lanceret. Det kræver ikke særligt mange klik på mobilen, før du er i fuld gang med spørgsmålene.

Det gode er også, at selv om du måske ikke vinder selve hovedpræmien, så er der stadig tusindvis af rabatkoder til Just Eat på spil.

Så du kan helt sikkert få noget af værdi ud af prøve deres fodboldquiz.

Her på redaktionen har vi også testet sværhedsgraden i quizzen, og der er ingen tvivl om, at der er spørgsmål til alle niveauer.

Det kan være alt fra hvor i målet en spiller i en særlig finale placerede bolden. Det kan også være noget hvor man skal gætte hvilken fodboldspiller, der matcher med en madvare eller særlig ret.

Underholdende quiz

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at fodboldquizzen er gennemtænkt og gennemført. Den er fyldt med videoklip, som hører sammen med spørgsmål, og man skal holde tungen lige i munden for at svare rigtigt på dem alle.

Men set fra en almindelig fodboldfans synspunkt, så er det en ganske underholdende quiz, og man føler, at man bliver testet på sin paratviden og evne til at tænke logisk.

Den kan godt tage omkring et kvarter at gennemføre, og så er det jo spændende, om man vinder noget.

Du kan starte quizzen lige her – og du skal nå det inden 23. september

Prøv 1 meter lang Durum: Umut åbner Guldkebab i Valby

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Hvis der er noget kendis-kokken Umut Sakarya kan, så er det at tænke ekstraordinært.

På fredag d. 25. september udvider han sammen med sine trofaste partnere “imperiet” med endnu en kebabshop.

Det sker i Valby på Toftegaards Alle 38, og der er 200 gratis kebab til de første 200 gæster.

Valby-filialen hedder også Guldkebab by Guldkroen, og er således en tro kopi af deres første Guldkebab, som åbnede på Nørrebro i februar.

Læs også: Klassisk hangover-hapser: Bryghus lancerer snasket gourmet cowboytoast

Vild – vildere

Som alt andet med Umut er Guldkebab selvfølgelig ikke en klassisk kebabrestaurant.

Det bliver vild, vildere.

Eksempelvis kan man bestille 1 meter lang Durum, eller rullekebab som andre foretrækker at kalde det.

Det bliver også med en hemmelig chilisovs til at smøre ud over den, som kommer til at give dig nogle problemer på toilettet dagen efter.

Men mon ikke den smager himmelsk og man nyder det så længe, det varer?

Læs også: Farlig torsdagsklub: Spis burger ad libitum for 150 kr

Hjemmelavet kebab af svinenakke

Lidt utraditionelt bliver det en kebabbiks med hjemmelavet kebab af svinenakke, så Umut holder sig i svinekøds-genren.

Det er jo Umut og Guldkroen, der står bag, så naturligvis kan man også få deres sprøde fritter med deres berømte hjemmelavede bearnaise sovs hældt ud over.

Det er i hvert fald en sjælden kombi, når det gælder kebab. Der bliver også iskolde fadøl og Umuts yndlingsdrik – Fernet Branca.

Normalt hader Umut og hans partnere alt hvad der handler om vegetar, men også her skrives der historie. Der er nemlig føjet to vegetar-retter til kortet, som begge er ud fra hjemmelavede opskrifter.

Den ene med hjemmelavede falaffel.

På selve åbningsdagen bydes der på gratis kebab til de 200 første.

Læs også:  Ny burgerjoint på Vesterbro opkaldes efter dansk opfinder af burgeren

Hvad: Åbning af Guldkebab Valby
Hvor: Toftegaards Alle 38, Valby
Hvornår: 25. September 2020 kl. 16.00
Hvor meget: 200 gratis kebab

Læs også: Madskribenternes hemmelighed: Her får du den vildeste pasta-oplevelse

Københavns helt nye madoase: Her er Banegaardens helt særlige spisehus

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

Næsten side om side med togskinner langs Enghavevej finder man byens nye madoase, Banegaarden.

Det er dog ikke noget man lægger mærke til, for her er dybt idyllisk og fyldt med rå natur og gamle trælader.

I én af dem holder Rakils Spisehus til, og her er hele menuen økologisk, bæredygtig og primært vegetarisk.

Læs også Lige åbnet: Her er Københavns nye skønne madoase

BaneGaarden PR Foto

Hvem er Rakil?

Det første, som måske falder dig ind kunne meget vel være: ”Hvem i alverden er Rakil?”

Og folkene bag Rakils Spisehus kan ikke gøre dig meget klogere.

”Vi aner faktisk ikke hvem Rakil er, men han eller hun har sat sin autograf på laden.

Det kan også være, at der slet ikke står Rakil, men det er hvad vi kunne tyde det til, og så skulle restauranten da hedde det,” fortæller Kenn Husted, som er en af partnerne bag.

Banegaarden fungerer i samarbejde med Aarstiderne, så det var derfor helt naturligt, at spisehuset skulle være vegetarisk.

”Alt hvad vi laver er selvfølgelig økologisk, og så er det bæredygtigt. Så det kan godt være, at man kan få økologisk laks fra Island, men på grund af flytransporten bruger vi det ikke,” forklarer han.

”Vi er på ingen måde frelste omkring det at være vegetar – det er bare den vej det går. Man kan godt til vælge økologisk kød eller fisk, men det er sekundært, og der er mange som bare kører den rent vegetarisk.

Læs også Kan du smage forskel?: Vegansk burger-restaurant på Østerbro har fået god start

Foto Mathilde Mågård Hansen

Genkendelige grøntsager

Bag kødgryderne (undskyld, grøntsagsgryderne) finder man erfarne kræfter i form af køkkenchef, Henrik Junker (tidl. Paustian) og souschef Jonas Harboe (tidl. Palægade og Restaurant Copenhague i Paris).

Og hele tanken med restauranten er, at de erfarne kokke har frit spil.

”Det skal ikke være Michelin det her. Grøntsagerne skal være genkendelige, rustikke og selvfølgelig velsmagende.

Det kunne være fedt hvis vi kunne inspirere gæsterne til selv at bruge flere grøntsager derhjemme,” forklarer Kenn Husted.

Menuen skifter hver uge, og afhænger af hvilke råvarer, de får ind.

”Har de overskud af aubergine på markedet, så bruger vi det. Vi tænker meget på madspild, og det hele bliver en leg om hvordan vi kan bruge råvarerne.

Vi laver kun én menu i køkkenet hver aften, og man kan ikke få andet. Så handler det om at man stoler på, at det vi laver er godt,” fortæller Kenn Husted.

Læs også Københavns nye hotte restaurant er vegansk – og vanvittig velsmagende

Foto Mathilde Mågård Hansen

Vin ad libitum

Man skal naturligvis ikke tørste sig igennem sådan en dejlig middag, og nogle fordele må der være ved at importere sin egen vin.

Legen fra køkkenet er derfor taget videre med ud i restauranten, hvor vinmenuen er droppet til fordel for et koncept om vin ad libitum.

”Jeg er selv på gulvet for første gang i mange år, og det er skide skægt,” fortæller Kenn Husted, der bl.a. har Husted Vin fire steder i byen.

”Jeg har selvfølgelig nogle tanker om hvilke vine, der passer til menuen hver aften, men er folk mere til noget andet, så klarer vi det. Vinene skal ramme gæsterne, og det skal ikke være sådan nogle bitte små glas, man får.”

Du slipper for bare 345 kr. for syv serveringer og 295 kr. for vin ad libitum hos byens nye vegetariske spisehus – og husk lige igen at alle råvarerne både er økologiske og bæredygtige!

Hvad: Rakils Spisehus
Hvor: Otto Busses vej 45, 2450 København SV
Hvornår: Onsdag-lørdag

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram