Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Københavnsk kommune får tredjeplads på klamydialiste

Af Redaktionen

Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen er antallet af klamydiasmittede faldet fra 2016 til 2017 – en udvikling som naturligvis er positiv.

Der er dog stadig for mange, som ender med at blive inficeret med sexsygdommen, som ganske let kunne være undgået med et kondom.

Særligt skidt står det til i Frederiksberg Kommune, som tager tredjepladsen på listen med flest indbyggere, som testes positivt for klamydia.

De fleste unge kan sikkert nikke genkendende til, at der bliver gjort en stor indsats for at undgå sexsygdomme.

Kampagner, som minder unge om at huske prævention, undervisning i skolen, hvor der skal sættes kondom på en dildo, og forældre, som giver gode råd, er nogle af de tiltag, som skal have kredit for det faktum, at antallet af klamydiatilfælde mellem 2016 og 2017 er faldet.

Der er dog stadig lang vej endnu, hvis antallet af smittede skal ned på nul, og ifølge Sex og Samfund er det især de danske kommuner, som skal øge indsatsen.

Frederiksberg Kommune får tredjeplads på uheldig liste

Der er ikke noget sted i Danmark, hvor klamydia ikke er et problem, men særligt skidt står det til i Kolding Kommune, hvor 31,6 ud af 1000 unge mellem 15 og 29 år, testes positiv for klamydia.

Det er den højeste andel i landet, hvilket giver den jyske kommune en førsteplads på den relativt kedelige liste.

Andenpladsen løber Aalborg Kommune med – de har 31,3 positive tests per 1000 testede unge.

Ikke langt fra første- og andenpladsen ligger Frederiksberg Kommune med 30,2 positive tests pr 1000 testede unge.

Resultatet kan diskuteres

Selvom det er fristende at konkludere en masse på baggrund af undersøgelsen, bør man slå koldt vand i blodet. Tallene giver nemlig ikke nødvendigvis det fulde overblik over situationen:

Det kan jo være udtryk for, at der er gjort en ekstra indsats for at få flere unge testet for klamydia, og jo flere, man tester, des flere finder man. Desværre er det sådan, at en stor del af de smittede ikke mærker symptomer”, siger Cecilie Andersen, projektleder i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Mange danskere menes at være smittede med klamydia uden at vide det. Det er nemlig langt fra alle, som oplever symptomer på sygdommen, og når det hverken kløer eller sviger, så er det de færreste, der tager til lægen og bliver tjekket. Antallet af klamydiasmittede menes derfor at være væsentligt højere, end det målte.

Der skal forebygges

Klamydia er et problem – det kan vi nok alle sammen blive enige om. Man kan dog undre sig over, hvorfor vi stadig skal døje med sygdommen, når det ikke kræver andet end et kondom at undgå smitte.

Ligeledes er det alment kendt, at et kondom beskytter mod uønsket graviditet. Med et kondom undgår man dermed også ufrivilligt at blive forælder, der skal tænke over at investere i klapvogn, barnevogn og bedside crib lige pludselig.

Det er naturligvis de unge selv, som skal gå forrest og tænke sig om, inden de dyrker ubeskyttet sex, men også de danske kommuner kan komme endnu mere ind i kampen, mener de hos Sex og Samfund.

Der skal gøres endnu mere ud af seksualundervisningen i folkeskolen, og så skal der laves kampagner målrettet ungdomsuddannelserne.

Sundhedsstyrelsen har desuden udgivet et katalog med 30 konkrete forslag til, hvordan udbredelsen af klamydia kan mindskes.

Del artikel

Andre læser også