MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Verdens hidtil mest omfattende: Kom tæt på aberne på ny udstilling

Af Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: Frederik Wolff, Statens Naturhistoriske Museum
Foto: Frederik Wolff, Statens Naturhistoriske Museum

De er vores nærmeste nulevende slægtninge, men mange af os ved ikke særlig meget om dem.

Nu kan du blive klogere på aberne samt mennesket og naturen i en ny udstilling, som netop er åbnet i København.

Det er Statens Naturhistoriske Museum, der er klar med udstillingen “Aber – vores vilde familie”, som er verdens hidtil mest omfattende udstilling om primater.

På udstillingen kan du i regnskovsagtige omgivelser hilse på mere end 50 forskellige arter, og ifølge Statens Naturhistoriske Museum får man som besøgende ikke blot et fascinerende indblik i primaternes verden, men også en bedre forståelse af mennesket og den natur, vi er en del af.

Mere end chimpanser og gorillaer

“Vi mennesker er også primater, så vi kan se os selv i aberne og bruger dem ofte til at forklare menneskelig adfærd, hvad enten det er omsorg, sociale bånd eller aggressivitet,” fortæller Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum, og tilføjer:

“Når vi på den måde spejler os i vores nærmeste slægtninge, oplever vi evolutionen på nye måder, og med større forståelse for vores egen rolle i naturen på godt og ondt.”

Vi har alle hørt om gorillaer og chimpanser, men det er nok de færreste af os, der er klar over, at der findes 521 nulevende arter af primater.

Der er derfor god grund til at gå på opdagelse i “Aber – vores vilde familie” for at møde stribevis af spændende væsner – heriblandt halvaber som lemurer, lorier og galagoer.

Udstillingen fortæller dog også om det faktum, at mange af arterne er truede, hvilket i høj grad skyldes, at vi med vores levevis ødelægger primaternes levesteder.

Der er dog heldigvis også et opløftende budskab i udstillingen:

“I dag er 2 ud af 3 arter af primater truede, og nogle er på randen af udryddelse. Men udstillingen fortæller også historien om, hvordan vi kan redde arter fra udryddelse, når vi gør en indsats og beskytter dem. Det er det vigtige positive budskab: Det nytter at gøre noget,” fortæller Peter C. Kjærgaard.

For både børn og voksne

“Aber – vores vilde familie” er skabt for at gøre både børn og voksne klogere på aberne og naturen.

Udstillingen byder derfor på både viden, leg og alvor i såvel børne- som voksenhøjde, og man lærer blandt andet om abernes sociale adfærd og kommunikation.

Foto: Frederik Wolff, Statens Naturhistoriske Museum

Rundt omkring på museet møder man museets værter, som har fundet spændende genstande frem og fortæller gode historier fra abernes verden.

Børn vil helt sikkert sætte pris på et visit i Abe-værkstedet, hvor man ved at undersøge kranier og knogler kan lære mere om alverdens aber.

Man kan også efterabe abernes ansigter og lave sin helt egen abemaske til at tage med hjem.

Udstillingen åbnede 17. maj og kan ses frem til 25. februar 2024.

Læs mere og se åbningstider her.

Hvad: Aber – vores vilde familie
Hvor: Statens Naturhistoriske Museum, Øster Voldgade 5-7, København K
Hvornår: 17. maj 2023 til 25. februar 2024

Del artikel

Andre læser også