Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou
Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou

Der findes forskellige typer cocktailbarer.

Speakeasy cocktailbarene fik deres øgenavn under den amerikanske forbudstid 1920-1933, hvor salg af alkohol var forbudt.

Ergo blev barene gemt halvhemmeligt væk, og  man ikke skulle snakke for højt og dermed vække naboer og forbipasserendes interesse, så de blev afsløret – altså speak-easy.

København har fået sig en seriøs speakeasy i Teglgårdsstræde 13.

Man går let forbi vinduerne, selvom de er ganske store – for når man kigger ind, kan der da ikke ligge en ambitiøs cocktailbar vel? Der er jo helt tomt.

Men prøv at tage i håndtaget, hvis de to lamper på begge sider af døren er tændte. Et par trin fører op på en hævet halv førstesal, men der er sat to gamle kontorstole til at spærre vejen.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails

Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou

Træk tæppet til side

Altså er eneste vej ned i kaninhullet – ned af trappen til et næsten fuldkomment tomt lokale, bare vægge og klinkegulv – og så en hvælvet passage, hvor der hænger et grøntblomstret gardin for.

Træk tæppet til side, så begynder forestillingen –  velkommen til Kyros & Co.

Rå murstensvægge, grønne planter, forskelligfarvet og skiftende Hue-belysning, klinkegulv og velourmøbler mødes i et miks af industrielt upscale. Her lå tidligere en illegal hiphop klub.

Læs også: Her kæles der for detaljerne: Vesterbro får ny ambitiøs cocktailbar

Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou

Hygge og livlig snak er meget velkomment, men decideret fest er ikke hernede – ligesom man maks kan være en gruppe på fire gæster.

Smagen og oplevelsen er centrum i cocktailhulen, som har masser af albueplads til de ca. 34 gæster her er plads til.

Rotationsfordamper

Kyros betyder ‘prestige’ på oldpersisk og er ejet af Christian Tang, som selv har persiske aner løbende i blodet.

Han har oprindeligt en IT baggrund, men det meste af livet har han brugt fordybet i kemi, især gastrokemi, hvor smag, sammensætninger og teksturer føres til et helt nyt niveau.

Hvis man er i tvivl om, han er ambitiøs, kan man bare kigge til højre for baren. Der står rotationsfordamperen – et andet ord for et destillationsapparat – altså en maskine til at lave egen alkohol.

Læs også: Magisk nyhed: Nu får København landets første Magic Room

Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou

24 flasker spiritus kan den lave i timen og er en af landets eneste i en cocktailbar.

“Den står i 488.000 kr., så den var dyrere end udbetalingen til min lejlighed,” fortæller Christian Tang.

Til gengæld er den også et legetøj af karat og et som troldmand Tang benytter til fulde, når han eksperimenterer løs med sine avantgarde-cocktails.

“Vi har en drink, hvor vi laver et ikke-alkoholisk destillat, og vander blomsterhonning ned fra 80 procent sukker til 25 procent.

Ved hjælp af et sous-vide og vakuum, varmer vi massen op til 32 grader og brygger kamille te ind i den. Lilla gulerødder farver den, og til sidst blander vi den op med Piemonte vermouth lavet på muskat druer.”

Intet menukort

Al lys alkohol er egenproduceret og 100 procent økologisk.

Kyros & Co. serverer ikke øl, vin eller champagne – og her er for øvrigt heller ikke noget menukort.

Christian eller en anden bartender indgår i stedet i en dialog, som sporer sig ind på stilen, som man er ude efter.

Læs også: MigogKbh: Anders Hemmingsen om tidslomme på Amager og egne testikler i creme

Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou

Stærk, mellem eller mild? Sur-sød, bitter, umami? Frisk eller tung i udtrykket?

Alle bestillinger har én pris – nemlig 145 kr.

“Til gengæld må man selvfølgelig sende sin cocktail tilbage, hvis ikke vi rammer den. Og det ligeså mange gange, som det behøves, det er en dialog, og vi elsker at nørde cocktails.”

Seriøse virgin-cocktails

De gælder også for ikke-alkoholiske bestillinger, som der bliver kræset om, udviklet for og generelt behandlet præcist ligeså ambitiøst som dem med procenter i.

“Vi er her for at prøve at udvikle cocktails og skubbe grænserne. Vi har intet imod klassiske cocktails, der er blot mange steder, der fokuserer på den stil, og vi er gået i en anden retning.

Der er meget klassisk, som vi ikke serverer, enten fordi vi ikke vil, eller ikke kan.”

“Vi vil gerne være det rum for folk, som synes, at de ikke længere kan tage i byen fredag aften, fordi man skal masse sig igennem en gruppe og råbe af en bartender for at få en Gin tonic til 120 kr.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om cocktailbarer…

Hvad: Kyros & Co
Hvor: Teglgårdsstræde 13
Hvornår: Åben torsdag – lørdag 17-02
Hvor meget: 145 ,- pr. bestilling
Hvordan: Se mere på Facebook