Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou
Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou

Der findes forskellige typer cocktailbarer.

Speakeasy cocktailbarene fik deres øgenavn under den amerikanske forbudstid 1920-1933, hvor salg af alkohol var forbudt.

Ergo blev barene gemt halvhemmeligt væk, og  man ikke skulle snakke for højt og dermed vække naboer og forbipasserendes interesse, så de blev afsløret – altså speak-easy.

København har fået sig en seriøs speakeasy i Teglgårdsstræde 13.

Man går let forbi vinduerne, selvom de er ganske store – for når man kigger ind, kan der da ikke ligge en ambitiøs cocktailbar vel? Der er jo helt tomt.

Men prøv at tage i håndtaget, hvis de to lamper på begge sider af døren er tændte. Et par trin fører op på en hævet halv førstesal, men der er sat to gamle kontorstole til at spærre vejen.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails

Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou

Træk tæppet til side

Altså er eneste vej ned i kaninhullet – ned af trappen til et næsten fuldkomment tomt lokale, bare vægge og klinkegulv – og så en hvælvet passage, hvor der hænger et grøntblomstret gardin for.

Træk tæppet til side, så begynder forestillingen –  velkommen til Kyros & Co.

Rå murstensvægge, grønne planter, forskelligfarvet og skiftende Hue-belysning, klinkegulv og velourmøbler mødes i et miks af industrielt upscale. Her lå tidligere en illegal hiphop klub.

Læs også: Her kæles der for detaljerne: Vesterbro får ny ambitiøs cocktailbar

Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou

Hygge og livlig snak er meget velkomment, men decideret fest er ikke hernede – ligesom man maks kan være en gruppe på fire gæster.

Smagen og oplevelsen er centrum i cocktailhulen, som har masser af albueplads til de ca. 34 gæster her er plads til.

Rotationsfordamper

Kyros betyder ‘prestige’ på oldpersisk og er ejet af Christian Tang, som selv har persiske aner løbende i blodet.

Han har oprindeligt en IT baggrund, men det meste af livet har han brugt fordybet i kemi, især gastrokemi, hvor smag, sammensætninger og teksturer føres til et helt nyt niveau.

Hvis man er i tvivl om, han er ambitiøs, kan man bare kigge til højre for baren. Der står rotationsfordamperen – et andet ord for et destillationsapparat – altså en maskine til at lave egen alkohol.

Læs også: Magisk nyhed: Nu får København landets første Magic Room

Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou

24 flasker spiritus kan den lave i timen og er en af landets eneste i en cocktailbar.

“Den står i 488.000 kr., så den var dyrere end udbetalingen til min lejlighed,” fortæller Christian Tang.

Til gengæld er den også et legetøj af karat og et som troldmand Tang benytter til fulde, når han eksperimenterer løs med sine avantgarde-cocktails.

“Vi har en drink, hvor vi laver et ikke-alkoholisk destillat, og vander blomsterhonning ned fra 80 procent sukker til 25 procent.

Ved hjælp af et sous-vide og vakuum, varmer vi massen op til 32 grader og brygger kamille te ind i den. Lilla gulerødder farver den, og til sidst blander vi den op med Piemonte vermouth lavet på muskat druer.”

Intet menukort

Al lys alkohol er egenproduceret og 100 procent økologisk.

Kyros & Co. serverer ikke øl, vin eller champagne – og her er for øvrigt heller ikke noget menukort.

Christian eller en anden bartender indgår i stedet i en dialog, som sporer sig ind på stilen, som man er ude efter.

Læs også: MigogKbh: Anders Hemmingsen om tidslomme på Amager og egne testikler i creme

Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou

Stærk, mellem eller mild? Sur-sød, bitter, umami? Frisk eller tung i udtrykket?

Alle bestillinger har én pris – nemlig 145 kr.

“Til gengæld må man selvfølgelig sende sin cocktail tilbage, hvis ikke vi rammer den. Og det ligeså mange gange, som det behøves, det er en dialog, og vi elsker at nørde cocktails.”

Seriøse virgin-cocktails

De gælder også for ikke-alkoholiske bestillinger, som der bliver kræset om, udviklet for og generelt behandlet præcist ligeså ambitiøst som dem med procenter i.

“Vi er her for at prøve at udvikle cocktails og skubbe grænserne. Vi har intet imod klassiske cocktails, der er blot mange steder, der fokuserer på den stil, og vi er gået i en anden retning.

Der er meget klassisk, som vi ikke serverer, enten fordi vi ikke vil, eller ikke kan.”

“Vi vil gerne være det rum for folk, som synes, at de ikke længere kan tage i byen fredag aften, fordi man skal masse sig igennem en gruppe og råbe af en bartender for at få en Gin tonic til 120 kr.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om cocktailbarer…

Hvad: Kyros & Co
Hvor: Teglgårdsstræde 13
Hvornår: Åben torsdag – lørdag 17-02
Hvor meget: 145 ,- pr. bestilling
Hvordan: Se mere på Facebook

Ejer dropper egen løn: Madklubben sikrer 750 medarbejderes løn

Skrevet af: Redaktionen
Madklubben Østerbro. Foto: Yu Zhao / PR
Madklubben Østerbro. Foto: Yu Zhao / PR

Der går ikke en dag uden at vi ser flere store kæder, koncerner samt mindre virksomheder være nødsaget til at fyre medarbejdere her midt i en uoverskuelig krise.

Især restaurant- og hotelbranchen står i frontlinjen og bløder ekstremt i disse tider. Heldigvis er der også positive historier.

For hos den københavnske restaurantkæde Madklubben, der har 21 steder i hele landet har man sikret, at 750 medarbejdere beholder deres job.

Det gælder både dem på fuldtid- og deltid.

Det skriver B.T. 

Ejer dropper sin egen løn

Madklubbens ejer Anders Aagaard har valgt at droppe sin egen løn.

På trods af krisens hårde tag i restaurationsbranchen, kan han med hjælp fra regeringens lønkompensationspakke sikre sine 750 medarbejdere deres job.

“Der er ikke nogen fyresedler, der er ikke nogen dommedagsscenarier, vi bliver sgu ved. Det har været fantastisk at kunne fortælle. Det har været en god dag,” siger Anders Aagaard til B.T.

Madklubben laver stadig Take Away.

Restaurantkæde vil lade de små komme til

Forleden havde Morten Pedersen, partner og direktør i restaurantkæden DiningSix, et budskab til sin branche i håb om, at de mindre spillere også vil eksistere efter at krisen er ovre.

”Har du en større virksomhed og noget at stå imod med, så få hjælp fra regeringen, og lad takeaway-markedet gå til de mindre restauratører i stedet,” opfordrede han over for MigOgKbh.

En opfordring de allerede selv har efterlevet hos DiningSix.

Virksomheden, der bl.a. omfatter restauranterne KöD, Basso, Klokken og cocktaibaren LouLou i København, Aarhus og Oslo, har valgt at drosle ned for al aktivitet og medarbejderne er sendt hjem.

Vild video: Smukke København er helt mennesketom

Skrevet af: Michael Qureshi
Screenshot - video Heartbeats.dk
Screenshot - video Heartbeats.dk

Det ligner nye optagelser til Nik & Jays legendariske En Dag Tilbage video.

Eller måske optagelser til en zombie-film, hvor hele menneskeheden er truet.

Men det er nutid. Det er den nye hverdag.

Mediet Heartbeats havde sendt deres video-fotograf ud i Københavns gader ved højlys dag, hvor fotografen også havde dronen i brug.

Uvirkelige billeder

Og det er totalt uvirkelige billeder af et mennesketomt København på tidspunkter, hvor der normalt ville være fyldt med biler, cykler og masser af liv.

Det positive er, at folk lytter efter regeringens anvisninger og anbefalinger – og vi er sammen hver for sig.

Se videoen herunder

Og nu hvor vi er ved det – jamen så lad os da lige tage Nik & Jay’s En Dag Tilbage Video.

Fællesskål og højt humør: Kom med til Danmarks største virtuelle ølsmagning

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Øl
Øl

Selvom vi lever i en på mange måder underlig tid, lever vi også i en digital verden, hvor alt kan lade sig at gøre i det virtuelle univers … hvis man er lidt omstillingsparat.

Mange danskere går en påskeferie i møde, hvor påskefrokoster og oplevelser med familie og venner må aflyses på grund af coronavirus.

Men bare rolig! Man kan sagtens stadig “mødes”  om en dejlig tår øl.

Læs også: Weekendfråderen: Smørbøffen er takeaway og til under halv pris

12 bryggerier går sammen

Sæt kryds i kalenderen langfredag i påsken, d. 10. april, hvor Royal Unibrew i samarbejde med Craft Makers Collective og 12 mikrobryggerier inviterer til Danmarks største virtuelle ølsmagning livestreamet direkte fra Anarkist og de små bryggerier rundt om i landet.

“Som et plaster på såret har vi taget initiativ til denne virtuelle ølsmagning for at give danskerne en anledning og et sted, hvor de kan mødes og skåle – uden at gå på kompromis med myndighedernes anbefalinger,” skriver arrangørerne om ølsmagningen.

Læs også: CORONA-GUIDE: De her lokale restauranter tilbyder nu takeaway

Sådan fungerer en virtuel ølsmagning

De 12 bryggerier har fået til opgave at vælge én øl fra deres sortiment, der samles i en kasse og sælges fra Craftmakerscollective.com frem til den 5. april.

Den eneste forberedelse til den virtuelle ølsmagning er altså blot at få købt smagekassen til 349 kr. … og selvfølgelig sørge for, at øllet er koldt fredag d. 10 april.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Craft Makers Collective (@craftmakerscollective) den

“Målet med Danmarks Største Ølsmagning er at give danskerne et sted at samles om god øl i en vanskelig tid. Samtidig skal arrangementet give en håndsrækning til en branche, der kæmper en hård kamp i disse tider.

Vi vil gerne lave en slags virtuelt langbord – en folkefest for alle uanset om man er til pilsner, stout eller IPA’er. Det savner vi her midt i den tid, hvor danske barer, ølværksteder og brewpubs er tørlagte,” skriver de videre.

Følgende bryggerier er med: Svendborgsund Bryghus, Midtfyns Bryghus, Ugly Duck Brewing Co., Ørbæk Bryggeriet, The Man Behind, Anarkist, Fanø Bryghus, Århus Bryghus, Thisted Bryghus, Amager Bryghus, Herslev Bryghus, Svaneke Bryghus.

Læs også: Opråb: Støt restauranterne på de her 4 måder

Fakta

  • Danmarks største ølsmagning i cyberspace er åben for alle.
  • Man kan købe en samlet ølkasse med alle 12 øl, der er med i smagningen, på www.craftmakerscollective.com.
  • Prisen er kr. 349 inkl. moms + fragt og kassen kan blive leveret lige til kundens dør
  • Ølkasserne kan bestilles frem til søndag d. 5. april kl. 23.59.
  • Smagningen vil naturligvis også kunne streames efterfølgende, så man kan nyde de mange øl henover påskedagene, hvis man ikke har mulighed for at se med live om fredagen.
  • Har man ikke mod på at smage sig igennem 12 øl, er man også velkommen til gratis at se med på Danmarks Største Ølsmagning.
  • Ølsmagningen livestreames via facebook.com/anarkistodense.

Du finder info om køb mm. her.