Rygtet spreder sig: Kyros er Københavns nye hemmelige cocktailbar

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou
Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou

Der findes forskellige typer cocktailbarer.

Speakeasy cocktailbarene fik deres øgenavn under den amerikanske forbudstid 1920-1933, hvor salg af alkohol var forbudt.

Ergo blev barene gemt halvhemmeligt væk, og  man ikke skulle snakke for højt og dermed vække naboer og forbipasserendes interesse, så de blev afsløret – altså speak-easy.

København har fået sig en seriøs speakeasy i Teglgårdsstræde 13.

Man går let forbi vinduerne, selvom de er ganske store – for når man kigger ind, kan der da ikke ligge en ambitiøs cocktailbar vel? Der er jo helt tomt.

Men prøv at tage i håndtaget, hvis de to lamper på begge sider af døren er tændte. Et par trin fører op på en hævet halv førstesal, men der er sat to gamle kontorstole til at spærre vejen.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her får du Københavns bedste cocktails

Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou

Træk tæppet til side

Altså er eneste vej ned i kaninhullet – ned af trappen til et næsten fuldkomment tomt lokale, bare vægge og klinkegulv – og så en hvælvet passage, hvor der hænger et grøntblomstret gardin for.

Træk tæppet til side, så begynder forestillingen –  velkommen til Kyros & Co.

Rå murstensvægge, grønne planter, forskelligfarvet og skiftende Hue-belysning, klinkegulv og velourmøbler mødes i et miks af industrielt upscale. Her lå tidligere en illegal hiphop klub.

Læs også: Her kæles der for detaljerne: Vesterbro får ny ambitiøs cocktailbar

Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou

Hygge og livlig snak er meget velkomment, men decideret fest er ikke hernede – ligesom man maks kan være en gruppe på fire gæster.

Smagen og oplevelsen er centrum i cocktailhulen, som har masser af albueplads til de ca. 34 gæster her er plads til.

Rotationsfordamper

Kyros betyder ‘prestige’ på oldpersisk og er ejet af Christian Tang, som selv har persiske aner løbende i blodet.

Han har oprindeligt en IT baggrund, men det meste af livet har han brugt fordybet i kemi, især gastrokemi, hvor smag, sammensætninger og teksturer føres til et helt nyt niveau.

Hvis man er i tvivl om, han er ambitiøs, kan man bare kigge til højre for baren. Der står rotationsfordamperen – et andet ord for et destillationsapparat – altså en maskine til at lave egen alkohol.

Læs også: Magisk nyhed: Nu får København landets første Magic Room

Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou

24 flasker spiritus kan den lave i timen og er en af landets eneste i en cocktailbar.

“Den står i 488.000 kr., så den var dyrere end udbetalingen til min lejlighed,” fortæller Christian Tang.

Til gengæld er den også et legetøj af karat og et som troldmand Tang benytter til fulde, når han eksperimenterer løs med sine avantgarde-cocktails.

“Vi har en drink, hvor vi laver et ikke-alkoholisk destillat, og vander blomsterhonning ned fra 80 procent sukker til 25 procent.

Ved hjælp af et sous-vide og vakuum, varmer vi massen op til 32 grader og brygger kamille te ind i den. Lilla gulerødder farver den, og til sidst blander vi den op med Piemonte vermouth lavet på muskat druer.”

Intet menukort

Al lys alkohol er egenproduceret og 100 procent økologisk.

Kyros & Co. serverer ikke øl, vin eller champagne – og her er for øvrigt heller ikke noget menukort.

Christian eller en anden bartender indgår i stedet i en dialog, som sporer sig ind på stilen, som man er ude efter.

Læs også: MigogKbh: Anders Hemmingsen om tidslomme på Amager og egne testikler i creme

Kyros & Co. Foto Rasmus Kramer Schou

Stærk, mellem eller mild? Sur-sød, bitter, umami? Frisk eller tung i udtrykket?

Alle bestillinger har én pris – nemlig 145 kr.

“Til gengæld må man selvfølgelig sende sin cocktail tilbage, hvis ikke vi rammer den. Og det ligeså mange gange, som det behøves, det er en dialog, og vi elsker at nørde cocktails.”

Seriøse virgin-cocktails

De gælder også for ikke-alkoholiske bestillinger, som der bliver kræset om, udviklet for og generelt behandlet præcist ligeså ambitiøst som dem med procenter i.

“Vi er her for at prøve at udvikle cocktails og skubbe grænserne. Vi har intet imod klassiske cocktails, der er blot mange steder, der fokuserer på den stil, og vi er gået i en anden retning.

Der er meget klassisk, som vi ikke serverer, enten fordi vi ikke vil, eller ikke kan.”

“Vi vil gerne være det rum for folk, som synes, at de ikke længere kan tage i byen fredag aften, fordi man skal masse sig igennem en gruppe og råbe af en bartender for at få en Gin tonic til 120 kr.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om cocktailbarer…

Hvad: Kyros & Co
Hvor: Teglgårdsstræde 13
Hvornår: Åben torsdag – lørdag 17-02
Hvor meget: 145 ,- pr. bestilling
Hvordan: Se mere på Facebook

1-2-3 NU: Nordens bedste til sten-saks-papir vinder 40.000 kr.

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Det er blevet kaldt verdens nemmeste spil.

Og det har afgjort episke dueller igennem historien – som hvem skal hente øl, hvem giver pizza og den vigtigste – hvem tager de to ugers opvask.

Som alt andet godt og billigt, så er spillet Made in China.

Første gang sten-saks-papir er nævnt, er i en bog fra det kinesiske Ming-dynsti, som beskriver, hvordan de tilbage i Han-dynastiet spillede håndspillet, omkring 200 år før vor tidsregning.

Siden blev det ført til Europa via handelsruter, og er nu verdenskendt.

Der er sågar en amerikansk domstol, der i 2006 har afgjort en sag ved hjælp af sten-saks-papir. I Japan har de lært chimpanser at spille det.

Ellers bliver det mest spillet i både skolegården og på bodegaerne rundt omkring.

Læs også: MigOgKbh: Kokken Mads Dalsborg om dengang han sad fast på den lille havfrue

Vind 40.000,- her i København

Og netop de hyggelige drikkesteder afholder nu Nordens største mesterskab i sten-saks-papir. Det sker på ca. 250 bodegaer, pubber, værtshuse, barer og cafeer i hele Storkøbenhavn

Mesterskabet foregår fra kampagneperiodens start (juni og juli 2019) henover indledende runder på alle respektive værtssteder i august 2019.

I september 2019 afvikles de regionale semifinaler på bl.a. McKluuds, Vesterbro, Nanok Bar i Valby, Copenhagen Pool House Frederiksberg, Frihavnskroen Østerbro og 5-Øren Amagerbrogade

Læs også: MigogKbh: Morten Sabroe fortæller om dengang på Cosy Bar…

Finale og goodiebag

Når de hæsblæsende regionale semifinaler er færdigspillet går turneringen ind i sin endelige afgørelse.

Mandag d. 7. oktober løber den store finale nemlig af staben, hvor de 64 heldigste/dygtigste mødes på The Dubliner, Strøget for at finde den ultimative vinder.

Hun/han kan efter finalen som vinder stikke godt 40.000,- i lommen.

Der er gratis adgang til finalen – og generelt til alle kampe turneringen igennem.

Deltagerprisen er en flad 50,- og hver deltager får udleveret en sponsor goodiebag for anstrengelserne – sponsorer tæller blandt andet TUBORG (Carlsberg Danmark) samt Gammel Dansk og Fishermans Friend.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Hvad: Sten saks papir
Hvor: På 250 forskellige steder. Finale på The Dubliner, Amagertorv 5
Hvornår: Fra juni 2019 – finalen mandag d. 7. oktober
Hvor meget: 50 kr. for at deltage – der medfølger goodiebag
Hvordan: Læs mere her

Stem og vind fede præmier: Hvilken brunch er bedst i København?

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: PR
Foto: PR

MigogKbh kårer den bedste brunch i byen. Nu kan du stemme på din favorit.

Røræg, spejlæg, bacon, champagne, ostemadder, pandekager, chiagrød, vafler, croissanter, smoothies, avokadomadder… Vi kunne blive ved.

Brunch kan bestå af alverdens herligheder, og i København kan du få det meste. Men hvor finder man egentlig den bedste brunch i byen?

Det har vi på MigogKbh sat os for at finde ud af, for vi er ganske enkelt pjattede med brunch.

Men vi har brug for din hjælp til at kåre den bedste i Kbh.

Stem på din favorit og vind fede præmier

Vi har udvalgt ni steder, som er vores brunch-favoritter, og blandt dem skal vi finde en vinder, som kan kalde sig bedst i Kbh.

Du kan hjælpe os med at komme frem til en afgørelse ved at vælge din top 3 her.

Når du har valgt din personlige top 3, trykker du blot på “Stem og få din video”, og herefter har du mulighed for at deltage i konkurrencen om lækker brunch for to på ALLE dine tre favoritsteder.

Alt, du skal gøre for at deltage i lodtrækningen, er at indtaste din email-adresse og trykke på tilmeldingsknappen.

De ni nominerede er Gaarden & Gaden, The Union Kitchen, Café Livingstone, Nimb, Mad & Kaffe, Sidecar, Møller Kaffe & Køkken, Wulff & Konstali og Café Baryl.

Synes du, vi har glemt nogen på listen? Så har du mulighed for at tippe os om gode steder, som du synes, vi bør tjekke ud.

Stem på den bedste brunch i Kbh her

Mens vi venter på verdens bedste kåres: Fire restauranter fra Kbh lander i top 120

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Matt Orlando. Foto Rasmus Kramer Schou
Matt Orlando. Foto Rasmus Kramer Schou

Verdens bedste restaurant?

Det kan man selvfølgelig på ingen måde kåre, men man kan gøre forsøget.

Og det gør et utal af lister verden over. Nogen med større succes end andre.

The World’s 50 Best Restaurants har placeret sig øverst i hierarkiet over den mest prestigefyldte liste over alverdens restauranter.

Det var blandt andet den, der tre år i træk satte Noma på allerøverste placering, og dermed fik interessen for gastronomi i København til at eksplodere.

Snart skal vi til det igen – faktisk i næste uge – hvor de løfter sløret for verdens 50 bedste restauranter 2019. Det sker på tirsdag d. 25. juni

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Løftet sløret

Men de har allerede spist lidt af kagen og løftet sløret for pladserne fra nr. 120 til nr. 51.

Fire restauranter fra København stikker allerede nu hovedet frem og viser, at den kulinariske kunnen i Kbh er ren kongeklasse.

Kadeau lander som nr. 105
Restaurant 108  er på trods af deres navn nr. 89
Amass Restaurant er nr. 85
Relæ er nr.  56.

Du kan læse om dem alle i Københavns bedste Spiseguide

En ny regel er, at hvis man allerede har været nr. 1 på listen én gang, så kan der ikke længere afgives stemmer på den pågældende restaurant.

Det betyder blandt andet, at The Fat Duck, El Celler de Can Roca og Eleven Madison Park ikke længere er med. Det samme skriver de om Noma – original location.

Hvilket jo betyder at Noma – new location er med igen.

Læs også: Kæmpe rejseportal kårer: Her er Danmarks bedste hoteller

Regler og kriterier

The World’s 50 Best Restaurants så dagens lys for første gang i 2002 og var en opfindelse af det engelske gastronomimagasin »Restaurant Magazine«.

Listen udarbejdes på baggrund af stemmer fra over 1000  jurymedlemmer og i en kønsfordeling af 50 procent kvinder og 50 procent mænd.

Juryerne består blandt andet af journalister, kokke, gourmeter og restauratører og de må hver afgive 10 stemmer.

Der er 26 forskellige regioner, man kan stemme i og man må aflevere op til 6 stemmer sin egen region – og mindst 4 i andre regioner.

For at kunne stemme på en restaurant, skal jurymedlemmet have besøgt pågældende restaurant indenfor de seneste 18 måneder – dette skal bekræftes for hvert besøg.

Man stemmer anonymt, og hele optællingen er også hemmelig.

Det er forbudt at stemme på en restaurant, som man selv ejer eller har økonomisk interesse i.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram