MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Laver du også denne fejl: Populær ‘slankekur’ skader både din præstation og din sundhed

Af André Bentsen
SCIENCE på KU er Danmarks største naturvidenskabelige forsknings- og uddannelsesinstitution. Nu kommer de med overraskende nyt om især kvinders vægttab i forbindelse med sport. Foto: Getty Images
SCIENCE på KU er Danmarks største naturvidenskabelige forsknings- og uddannelsesinstitution. Nu kommer de med overraskende nyt om især kvinders vægttab i forbindelse med sport. Foto: Getty Images

Forleden gik en video af en ung kvinde, der klipper sit hår af til indvejningen inden hun skal i bokseringen viralt.

Hun gør det nemlig for at komme ned i vægt og blive klar til kamp.

Men måske er det i virkeligheden sundere at klippe lidt ekstra hår af, end at bruge den metode som de fleste sportsfolk ofte bruger, når de skal hurtigt i topform; slankekuren.

Især blandt elitesportsfolk er det udbredt praksis at skære drastisk ned på kalorieindtaget for at tabe sig op til konkurrencer.

Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet dog, at ’slankekuren’ både får dem til at præstere dårligere, og at det skader deres immunsystem.

”Især blandt kvindelige udholdenhedsatleter er det en stor problematik. Rigtig mange atleter har et stort fokus på vægt i deres respektive sportsgrene. Derfor har de tendens til at gå ind i kortvarige, men ret kraftige vægttabsperioder med forventning om, at de så vil præstere bedre,” siger professor Ylva Hellsten fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Farligt for sundheden

Hun og ph.d.-studerende Jan Sommer Jeppesen er to af forskerne bag et nyt studie om effekterne af for lavt et energiindtag blandt kvindelige atleter.

”Man ved, at fænomenet med ikke at spise nok er associeret med mange sundhedsskadelige ting – bl.a. udeblivende menstruation og forringelse af knogletæthed og stofskifte, men der er også rigtig meget, at man ikke ved. Derfor undersøgte vi nogle af de mulige konsekvenser nærmere,” siger Jan Sommer Jeppesen, som er førsteforfatter til det nye studie.

Præsterede dårligere på cykel

Studiet gennemførte de på en smart måde.

Først rekrutterede forskerne 12 kvindelige veltrænede triatleter, som havde et normalt energiindtag. Derefter fik atleterne under den ene del af forsøget tilstrækkeligt med kalorier i 14 dage, hvorefter deres præstationsevne blev testet.

De samme atleter gennemgik ligeledes en 14-dages-periode, hvor de kun indtog cirka 50% af deres energibehov samtidig med de opretholdte deres normale høje træningsvolumen, lyder det fra Københavns Universitet.

Perioden uden nok kalorier resulterede i, at atleterne i gennemsnit tabte ca. 4 procent af deres kropsvægt, hvoraf omkring halvdelen var muskelmasse.

Og lige netop det, er ikke så smart, hvis du gerne vil yde noget i idrætsverdenen.

”De 14 dage med for lidt mad forringede deres præstationsevne med 7,7 procent i en 20-minutters tidskørsel på cykel, hvilket må siges at være ret kraftigt. Og under en mere intens korttidstest var deres præstation dalet med hele 18 procent. Så der er ingen tvivl om, at selv kort tid med denne praksis kraftigt forringer ens præstationsevne som atlet,” siger Jan Sommer Jeppesen.

Dårligere immunsystem

Ud over sportspræstationen undersøgte forskerne effekterne på atleternes immunfunktion:

”Vi så blandt andet, at det utilstrækkelige energiindtag var associeret med øget systemisk stress. Atleterne havde en stor stigning i stresshormonet kortisol og et voldsomt øget stressniveau af immuncellerne. Så det tyder altså på, at hvis ikke man spiser tilstrækkeligt, har det en ret kraftig indvirkning på flere aspekter af vores immunforsvar. Dette kan potentielt bidrage til at atleterne er mere udsatte for sygdom,” siger Jan Sommer Jeppesen.

Forskerne håber, at resultaterne fra studiet vil være med til at skabe mere opmærksomhed om fænomenet:

”Der er stadig mange trænere, som presser atleterne til at tabe sig. Det har i mange år været en del af kulturen i idrætsverdenen – og er det stadig. Vi er nødt til at kaste lys over fænomenet og spørge kritisk: Hvad er det egentlig, vi gør ved vores atleter både fysisk og psykologisk?” siger Ylva Hellsten.

KVINDER ER MERE UDSATTE END MÆND

Ifølge forskningslitteraturen tyder det på, at mænd er mere modstandsdygtige, når det gælder lige præcis for lavt energiindtag.

”Ud fra den smule forskning, der er lavet på området, ser det ud til, at mænd kan tåle at gå længere ned i energiindtag, før det påvirker os negativt. Så det tyder altså på, at især kvinder er en udsat population på dette punkt,” siger Jan Sommer Jeppesen.

Kønsforskellen skyldes bl.a., at et for lavt energiindtag kan få kvinders østrogenniveau til at falde drastisk. Eftersom østrogen beskytter kredsløbet, muskler og knogler m.m., har østrogentab omfattende effekter på kvindens fysiologi. Ylva Hellsten pointerer, at skadesvirkningerne af ikke at spise nok i lange perioder, især hos kvinder, derfor også kan være livsvarige.

  • Den videnskabelige artikel om studiet er udgivet i tidsskriftet Redox Biology.
  • Forskerne bag studiet er: Jan Sommer Jeppesen, Ylva Hellsten, Hannah G. Caldwell, Lasse Gliemann op Jens Bangsbo og fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet samt Lone O. Lossius og Anna K. Melin fra Linné­universitetet i Sverige.
  • Studiet er støttet af Kulturministeriet, Frimodt-Heinike Fonden, Novo Nordisk Fonden samt Team Danmark.

Del artikel


Top 3 i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler

 


 


 


Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien