Åbner med menu til en 20’er: Ny burgerjoint opkaldes efter dansk opfinder af burgeren

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Louis Burger PR Foto
Louis Burger PR Foto

Det var en dansker, der opfandt burgeren.

Mind. Blown.

Man tror, det er løgn. Men den er god nok.

Det er i hvert fald hvad USA’s eget nationalmuseum, Library of Congress, fortæller.

Den 21-årige danske smed Louis Lassen emigrerede i 1886 til USA.

Han solgte i starten smør og æg fra en lille vogn (lidt ala en food-truck), men parkerede den siden permanent og lavede den om til caféen Louis’ Lunch i New Haven, 120 km nord for New York.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns 12 bedste burgere

Louis Lassen bag desken i hans lille restaurant. Foto Louis Lunch.

Travlhed opfandte burgeren

En dag kom en stamgæst ind og ville gerne have en frokost, han kunne tage med på farten.

“Louie! I’m in a rush, slap a meatpuck between two planks and step on it!”

Og den gode Louis Lassen gjorde som befalet og smækkede en flad kødbolle imellem to stykker toastbrød, og vupti – en gastronomisk verdenssensation var født.

Læs også: Pita-kunst: Københavns nye gourmet-pita er overdådig

Som Louis Lunch serverer deres burger i dag. Foto: Eater.com

Og resten er historie…

Louis Lassen kunne se fidusen i den let transporterbare frokost og satte den fast på menukortet, og hans efterkommere kørte forretningen videre.

I 1970 fik hans barnebarn Ken Lassen så endnu en genial idé, da han smurte en form for ostecreme ud over kødet, og så havde de også en cheeseburgeren.

Femte generation af Lassen kører i dag stadigvæk Louis’ Lunch, hvis man er på de kanter.

Læs også: Jul på Byens Kro: Hvem er klar til dødsgløgg med finsprit

Nu åbner Louis Burger i København

På fredag 20. december får den gode Louis Lassen så endelig den respekt, han vitterlig fortjener fra hans hjemland.

Her åbner Louis Burger nemlig på Vesterbro, nærmere bestemt Istedgade 42B.

“Vi har selvfølgelig også den helt originale burger på menuen,” fortæller ejeren Alex.

“Altså to stykker toastbrød med en bøf, tomat og lidt salat imellem.

Louis Lassen havde ikke ketchup i hans burger, men der har vi altså taget os en kunstnerisk frihed og kommer ketchup i vores.”

Læs også: Ugens tip: Luksuriøs slikbutik laver episk varm chokolade med choko-flødeskum

Den originale burger i toastbrød hos Louis Burger PR Foto

Burgermenu til en 20’er

Louis Burger har udover toastburgeren fire andre burgere på menuen.

Der er briochebolle og blandt andet en kyllingburger og en vegansk burger.

“Og de bliver alle sammen fedtede på den gode måde. More juicy than our wife, siger vi til hinanden hernede.”

Til frokost kan man få en burgermenu med burger, fritter, dip og en sodavand til 59,-. Den koster så 85,- om aftenen.

På åbningsdagen fredag 20. december kører de en burgermenu til en flad 20’er. Det starter kl. 12.00 og kører til kl. udsolgt.

Læs også: Sindssygt gys: Kom i Escape Room med pigen fra The Ring

Hvad: Louis Burger
Hvor: Istedgade 42B
Hvornår: Åbner fredag 20. december fra kl. 12.00
Hvor meget: 20 kr. pr. person for burgermenu med fritter, dip og sodavand

Læs også: Bedste julegave: Ny nichebutik sælger KUN julesweaters