Mads på mission i Nordhavn: Vil lave Europas bedste sushirestaurant med Sushi Anaba

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Mads Battefeld PR Foto
Mads Battefeld PR Foto

“Jeg ved ikke, hvor jeg har det fra. Jeg er fra Himmerland, og der er der sgu ikke rigtig det helt store asia-boom deroppe i Nordjylland. Asiatisk mad var bestemt ikke noget, jeg fik som dreng. Max en omgang sursød sauce på Bones til min fødselsdag.”

Men et eller andet er der sket, siden kokken Mads Battefeld blev voksen.

Han er måske oprindeligt fra Himmerland, men indeni er hans sjæl japansk. To the bone.

Hans tatoveringer er sushi-motiver som blæksprutte, ris og den dødsensfarlige fisk Fugu. Hans iPhone cover er miniature sushi stykker.

Læs også: Ny perle i København: Topkok åbner fransk restaurant med fokus på value for money

Mads Battefeld har blæksprutter, Fugu og andet sushi på armen – og som cover på mobilen Foto: Rasmus Kramer Schou

Stjerne-sushi
Snart åbner han ikke bare Københavns eller Danmarks bedste sushirestaurant, nej:

“Det skal være Europas bedste sushirestaurant. Michelinstjerner er ikke på nogen måde et mål i sig selv for mig. Det er mere en ting, der følger med den kvalitet og præcision, jeg sigter efter. Michelin gav jo Araki i London de maksimale tre stjerner.”

Store ord for en sursød gut fra Himmerland, men hvis nogen skal sigte efter sushi-stjernerne, er det Mads Battefeld.

Han har tidligere i sin imponerende kokkekarriere været souschef på 2-stjernede Henne Kirkeby Kro, men det der sender ham et par niveauer over de fleste andre er hans kompromisløse dedikation.

Læs også: Yaffa: Kendt trekløver åbner stor mellemøstlig restaurant på Gråbrødretorv

Mads Battefeld Sushi Anaba Privatfoto

Et år i Tokyo
Over et år tog han ud af kalenderen for at bo i Tokyo og arbejde som sushikok på Hakkoku – en top-level sushirestaurant med plads til seks gæster.

Hans dedikation førte ham igennem ALLE elementer af verdens bedste sushi. Fra at stå i selve rismarkerne til at vælge de rigtige fisk på verdens største fiskemarked.

I starten af oktober åbner han så sin egen – Sushi Anaba. Den ligger på Sandkaj 39 i Nordhavn, hjørnet med vand til begge sider.

Læs også: Vild Alchemist-succes: 2000 borde solgt på fire minutter

Japaner-frisure
Da MigOgKbh møder ham, har han lige parkeret sin japanske Honda Gl 1000 Goldwing motorcykel.

Han hiver motorcykelhjelmen af og afslører en frit fortolket frisure i form af en chonmage. Den traditionelle japanske topknotklip, der er forbundet med Edo-perioden, samuraier og sumobrydere.

Edo perioden var fra 1603 til 1867, hvor de herskende shoguner næsten komplet lukkede Japan af fra resten af omverdenen.

Kun kinesere og hollændere kunne få adgang, hvis deres varer var gode nok. Øvrige europæere, som nåede Japans kyst, blev henrettet for at beskytte Japan mod kristendommen.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Mads Battefeld med sin elskede Honda foran Sushi Anaba Foto: Rasmus Kramer Schou

Japansk sjæl
Mads er en japansk sjæl i en dansk krop.

Opslugt af de japanske traditioner og med et samuraisværds knivskarpe fokus på renhed og kvalitet.

“Men på Anaba vil jeg ikke belære folk. Jo, selvfølgelig går vi op i mad, men vi kommer ikke med snobbede foredrag. Det er meget mere nede på jorden. Hvis du vil drikke en fadøl herinde i stedet for sake, jamen, så gør du det.”

Læs også: Pita-kunst: Københavns nye gourmet-pita er overdådig

Tanke bag alt
Men rammerne, dem har Mads styr på.

Håndlavede lamper i elegant cedertræ, bambus og store traditionelle papirskydedøre præger det højtloftede lokale med plads til 8 spisende gæster ved den sænkede spisebar – så Mads er i øjenhøjde med de siddende gæster.

“Navnet Anaba betyder skjult sted. Ana betyder hul. Ba betyder stamsted. Og så hedder min kæreste Ana,” forklarer Mads, hvis kæreste er keramiker og laver en del til restauranten.

Læs også: Franske fristelser: København har fået sin første eclair-butik

Mads Battefeld tjekker riskaret – hangiri sawara – og den kæmpe handllavede lampe, der skal hænge bag ham i baren på Sushi Anaba Foto: Rasmus Kramer Schou

22 serveringer
På Anaba serverer han en menu på 22 serveringer til 1400,- mens 5 glas matchende sake står i 600,- Både Mads og hans japaner-partner-in-crime, Henrik Levinsen har gennemført sakeuddannelse og er uden tvivl landets mest vidende sake-mestre.

Herinde serveres selvfølgelig kun den ypperste dagsfriske fisk fanget nænsomt i Skandinaviske farvande, primært fra Fiskerikajen. Laks og ørred er normalt ikke på sortimentet, med mindre de kan skaffes vildtfanget.

Læs også: Bagel-himlen: Amerikansk bagel-bager tryller luksus bagels frem i København

Tokoystil
Mads sværger til Tokyo-stilen, som kendes under navnet Edomae.

“Tokyo hed Edo tidligere, og mae betyder stil. Vores eddike er lavet på mæsk fra sake-produktion, hvilket gør risene rødlige og smager tydeligere af umami. Men i 1950’erne skiftede de fleste til den lyse riseddike, de fleste kender i dag.”

Til gengæld skal man se langt efter mayonnaise og andre fiksfakserier på toppen af sushi.

Her er heller ikke maki, men deridmod 14 retter nigiri samt 8 otsumami – små retter som grillet fisk, en lille salat eller måske grillede svampe. Rent, enkelt og ultra-japansk.

Læs også: Genialt koncept: Ny mejeri-butik i Nordhavn laver Aperol Spritz-is

Alt er unikt
Spisepindene er lavet af sort ibenholttræ fra Cameroun.
“Siden 1970’erne har ibenholt været fredet og forbudt at fælde, men jeg snakkede med den ældste japanske familie, der håndlaver vores spisepinde, og de havde noget gemt.”

Spisebaren er bygget af Douglasgran, der blev plantet som det første af sin art i Danmark i 1868.

Eddiken, der bliver brugt til risen, har lagret i 20 år.

Ligesom risen selv er nøje udvalgt og lagret tre år for at få den rigtige struktur.

Den friske wasabi kommer fra ekspert-området Shizuoka og bliver revet på ægte hajskind, og sådan kan man blive ved herinde.

Her er en tanke bag alting. Nøje overvejet og optimeret.

Af en sursød gut fra Himmerland.

10. oktober giver han København en sushirestaurant i verdensklasse.

Læs også: Kaptajn-kitsch: Sejl havnen rundt i en brun hjørnesofa

Hvad: Sushi Anaba
Hvor: Sandkaj 39, Nordhavn
Hvornår: Planlagt åbning 10. oktober
Hvor meget: 22 serveringer til 1400,-
Hvordan:
Bookinger åbner mandag 2. september. Læs mere lige her

Perfekt til sommerferien: Byt skrald for en gratis is

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Arkivfoto
Arkivfoto

Hansens Is elsker sommer, sol og is.

Men de elsker også rene strande.

Derfor er de i år gået sammen med Livredningstjenesten og den plastfri Maistic-pose for at holde de danske rene strande – og præmien til dig er en gratis vaffelis.

Læs også God byttehandel: Få en iskold GT på flere forskellige steder for en agurk

Arkiv foto

Byt skrald for is

Hos familien Hansen har de fremstillet is i Nordsjælland igennem snart 100 år, og de har altid haft et kæmpe hjerte for de nordsjællandske strande.

Derfor har de sammen med Livredningstjenesten og den plastfri Maistic-pose fundet en sjov måde at holde stranden ren på.

En sjov aktivitet der gør en forskel, og som alle i sommerlandet kan kaste sig over – lige meget om det regner, eller solen skinner.

Få en plastfri pose hos livredderen og gå straks i gang med at samle skrald.

Skraldet kan du bytte for en gratis is hos Hansens ishuse.

Læs også Strand, brunch og drinks: Få en lille bid af Sydens strande på Bryggen

Foto PR

Sådan gør du

  1. Se hvilke strande der er med her
  2. Hent en plastfri Maistic-pose hos livredderen på stranden
  3. Fyld posen med skrald, og aflever den tilbage til livredderen
  4. Få et gavekort til en Hansens-vaffelis som tak for hjælpen
  5. Indløs dit gavekort hos følgende Hansens ishuse på listen her

1, 2, 3 – sæt i gang og god sommer!

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Gysertal fra Københavns Lufthavn: Så mange turister mister vi denne sommer

Skrevet af: Redaktionen
Genåbningen af Europas grænser og en række flyruter kan så småt mærkes i Københavns Lufthavn.I juni var der 151.085 rejsende igennem terminalerne i forhold til blot 40.118 i maj.Sammenlignet med juni sidste år var der dog et massivt fald på 94,9 procent.

Denne sommer forventes omkring 1,5 millioner færre udenlandske gæster til Danmark.Det skriver Københavns Lufthavn i en pressemeddelse.

Det ser ud til at blive den mest stille sommer i Københavns lufthavn i mands minde.

Antallet af destinationer man kan flyve til voksede i juni til 44 mod 161 sidste år (charter undtaget).

Fald på antal rejsende på 85%

Der er dog langt færre afgange og ankomster. Derfor var andelen af udbudte ruteflysæder til og fra CPH blot 8,3 procent i forhold til juni sidste år.

Så denne sommer kigges der forgæves efter de normalt knap ni millioner rejsende i juni, juli og august:  Både danskere og svenskere, der flyver på ferie, og de udenlandske turister og forretningsfolk, der kommer til landet.

“Som verden ser ud lige nu, forventer vi et fald i antal rejsende denne sommer på omkring 85 procent.

Det betyder, at Danmark vil miste op mod 1,5 millioner udenlandske turister og forretningsfolk i sommermånederne.

Det er dyrt ikke blot for luftfarten men også for hele den danske oplevelsesøkonomi med f.eks. hoteller, kultur og restauranter,” siger kommerciel direktør Peter Krogsgaard.

Små lysglimt i mørket

I juni rejste 151.085 igennem terminalerne – et fald på 94,9 procent i forhold til samme måned sidste år. Der blev i gennemsnit talt 4.870 passagerer dagligt i juni, alt andet lige en stigning fra lavpunktet den 9. april, hvor der blot var 427 rejsende.

Normalt er der dog 83.000 rejsende dagligt og i sommerperioden ofte over 100.000.

“Luftfarten er forsat i dyb krise, og det vil vare længe endnu. Men der er heldigvis de første lysglimt at spore: passagerne og flyselskaberne er så småt begyndt at vende tilbage, og de første serveringssteder og den store TAX FREE har trukket gitteret op, så der i dag er åbnet omkring 20 af de 146 butikker og serveringssteder vi havde, før Coronaen knock-outede lufthavnen og alle virksomhederne herude,” siger Peter Krogsgaard.

Forventer vækst i juli

Det er også godt nyt, at væksten forventes at fortsætte i juli, men dog på et helt andet niveau end sidste år. I forhold til de ruter og frekvenser, der er meldt ud fra flyselskaberne, vil antallet af destinationer vokse til 85. Sidste år var der ruteflyvning til 167 destinationer.

Der er dog langt færre ruteflyvninger til de enkelte destinationer, så andelen af flysæder til salg forventes at lande på knap 28 procent i forhold til juli sidste år.

“Den gode nyhed er, at det igen er muligt at rejse ud og mærke dele af verden, holde ferie eller lave forretning. Den dårlige nyhed er, at der er meget, meget langt igen til vi ser noget der bare minder om situationen før Coronaen,” siger Peter Krogsgaard.

Tryg rejse i en Corona tid

For Københavns Lufthavn er det også afgørende at skabe tryghed, så rejseglæden og rejselysten langsomt kan vende tilbage. Derfor efterleves de fælles europæiske retningslinjer om mundbind, hygiejne og afstand i lufthavnen.

Udenfor Terminal 3 i et telt på Lufthavnstorvet har Region Hovedstaden et Corona testcenter. Der er ingen tidsbestilling, det er gratis, og podningen tager cirka fem minutter. Danske borgere kan få podesvar på sundhed.dk inden for 1-2 døgn, mens udenlandske borgere bliver kontaktet, hvis der er tale om et positivt testsvar.

Werkstatt er nu åbnet: Gammel maskinfabrik er blevet nyt stort eventsted

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

Det altid urbane Refshaleøen har fået et nyt eventspace.

Werkstatt bliver det nye samlingssted for kultur, musik og kunst og vil henover sommeren gæste madmarkedet Reffen med innovative kulturelle tiltag, workshops, udstillinger, koncerter og meget mere.

Oveni hatten udlodder de 10.000 kr. til det mest innovative kulturprojekt.

Læs også: Masser af fordele og tilbud hver måned – prøv MigOgKbhs helt nye fordelsklub gratis

Råt og upoleret

Efter 2 års istandsættelse af et gammelt maskinværksted fra B&W-tiden slår Werkstatt 167 nu endelig dørene op.

De rå og upolerede rammer er smukt bevaret i den gamle hal, som nu er omdannet til et moderne eventspace med respekt for hallens fortid.

”Vi har glædet os til at byde en masse glade mennesker indenfor i Werkstatt.

Vi var klar til at åbne allerede tilbage i marts, før coronakrisen satte ind, men valgte at udsætte åbningen”, udtaler Frederik Schlütter, Eventchef på Reffen.

Werkstatt 167 er klar til at byde gæster velkommen til det nye samlingssted for kultur, musik og kunst, og vil i sommerperioden indgå som en del af Reffen – Copenhagen Street Food som det eneste indendørsområde på 1.000 m2.

Henover sommeren inddrages Werkstatt med innovative kulturelle tiltag, workshops, udstillinger, koncerter og lignende.

”Vi er nu helt klar og glæder os til at kunne inddrage Werkstatt som et aktivt og socialt samlingssted på Reffen” slutter Frederik.

Læs også Vildt samarbejde: Øl-kongen Mikkeller laver alkolholfri øl til Burger King

Reffens nye sociale samlingssted

Visionen for Werkstatt 167 i sommerperioden er at skabe et samlingspunkts for byen og en platform, der rummer alle typer for kreativitet og kultur.

Hallen blev åbnet i weekenden med et program fyldt med kunst, kultur, musik, talks og alt derimellem.

I de kommende måneder bydes gæster indenfor i Werkstatt til forskellige workshops, musikarrangementer, kunstudstillinger og meget meget mere.

I denne uge er programmet fyldt til bristepunktet med jazzede vibes, hvor du kan nyde den sprudelende jazzstemning i selskab med Kaidi Tatham og et arsenal af musikere, instrumenter og maskiner, hvor de fra onsdag d. 8. juli til lørdag d. 11. juli skaber ny og unik musik.

Læs også Kaffebar i absolut topklasse: Nu er April Coffee med eget risteri åbnet i København

Werkstatt uddeler 10.000 kr til kulturprojekt

I forbindelse med åbningen, stiller Reffen det nye kulturelle samlingssted til rådighed som kreativ platform for alle, der har en god idé, et koncept eller bare mangler en plads at udfolde sig eller udstille på.

Reffen udlodder derfor 10.000 kr. til det mest innovative kulturprojekt, der tager udgangspunkt i Werkstatts fantastiske rammer – indendøre, udendøre og sågar digitalt.

Alle kreative ildsjæle, koncepter og forslag er velkomne, det eneste krav, er at kulturen skal være i højsædet.
For at deltage i konkurrencen, skal man sende sit forslag, idé eller koncept til kultur@werkstatt167.dk inden 16. juli 2020 kl. 12:00.

Hvad: Werkstatt 167
Hvor: Refshalevej 167A, 1432 København K
Hvornår: Alle dage 12-21

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram