Mads på mission i Nordhavn: Vil lave Europas bedste sushirestaurant med Sushi Anaba

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Mads Battefeld PR Foto
Mads Battefeld PR Foto

“Jeg ved ikke, hvor jeg har det fra. Jeg er fra Himmerland, og der er der sgu ikke rigtig det helt store asia-boom deroppe i Nordjylland. Asiatisk mad var bestemt ikke noget, jeg fik som dreng. Max en omgang sursød sauce på Bones til min fødselsdag.”

Men et eller andet er der sket, siden kokken Mads Battefeld blev voksen.

Han er måske oprindeligt fra Himmerland, men indeni er hans sjæl japansk. To the bone.

Hans tatoveringer er sushi-motiver som blæksprutte, ris og den dødsensfarlige fisk Fugu. Hans iPhone cover er miniature sushi stykker.

Læs også: Ny perle i København: Topkok åbner fransk restaurant med fokus på value for money

Mads Battefeld har blæksprutter, Fugu og andet sushi på armen – og som cover på mobilen Foto: Rasmus Kramer Schou

Stjerne-sushi
Snart åbner han ikke bare Københavns eller Danmarks bedste sushirestaurant, nej:

“Det skal være Europas bedste sushirestaurant. Michelinstjerner er ikke på nogen måde et mål i sig selv for mig. Det er mere en ting, der følger med den kvalitet og præcision, jeg sigter efter. Michelin gav jo Araki i London de maksimale tre stjerner.”

Store ord for en sursød gut fra Himmerland, men hvis nogen skal sigte efter sushi-stjernerne, er det Mads Battefeld.

Han har tidligere i sin imponerende kokkekarriere været souschef på 2-stjernede Henne Kirkeby Kro, men det der sender ham et par niveauer over de fleste andre er hans kompromisløse dedikation.

Læs også: Yaffa: Kendt trekløver åbner stor mellemøstlig restaurant på Gråbrødretorv

Mads Battefeld Sushi Anaba Privatfoto

Et år i Tokyo
Over et år tog han ud af kalenderen for at bo i Tokyo og arbejde som sushikok på Hakkoku – en top-level sushirestaurant med plads til seks gæster.

Hans dedikation førte ham igennem ALLE elementer af verdens bedste sushi. Fra at stå i selve rismarkerne til at vælge de rigtige fisk på verdens største fiskemarked.

I starten af oktober åbner han så sin egen – Sushi Anaba. Den ligger på Sandkaj 39 i Nordhavn, hjørnet med vand til begge sider.

Læs også: Vild Alchemist-succes: 2000 borde solgt på fire minutter

Japaner-frisure
Da MigOgKbh møder ham, har han lige parkeret sin japanske Honda Gl 1000 Goldwing motorcykel.

Han hiver motorcykelhjelmen af og afslører en frit fortolket frisure i form af en chonmage. Den traditionelle japanske topknotklip, der er forbundet med Edo-perioden, samuraier og sumobrydere.

Edo perioden var fra 1603 til 1867, hvor de herskende shoguner næsten komplet lukkede Japan af fra resten af omverdenen.

Kun kinesere og hollændere kunne få adgang, hvis deres varer var gode nok. Øvrige europæere, som nåede Japans kyst, blev henrettet for at beskytte Japan mod kristendommen.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Mads Battefeld med sin elskede Honda foran Sushi Anaba Foto: Rasmus Kramer Schou

Japansk sjæl
Mads er en japansk sjæl i en dansk krop.

Opslugt af de japanske traditioner og med et samuraisværds knivskarpe fokus på renhed og kvalitet.

“Men på Anaba vil jeg ikke belære folk. Jo, selvfølgelig går vi op i mad, men vi kommer ikke med snobbede foredrag. Det er meget mere nede på jorden. Hvis du vil drikke en fadøl herinde i stedet for sake, jamen, så gør du det.”

Læs også: Pita-kunst: Københavns nye gourmet-pita er overdådig

Tanke bag alt
Men rammerne, dem har Mads styr på.

Håndlavede lamper i elegant cedertræ, bambus og store traditionelle papirskydedøre præger det højtloftede lokale med plads til 8 spisende gæster ved den sænkede spisebar – så Mads er i øjenhøjde med de siddende gæster.

“Navnet Anaba betyder skjult sted. Ana betyder hul. Ba betyder stamsted. Og så hedder min kæreste Ana,” forklarer Mads, hvis kæreste er keramiker og laver en del til restauranten.

Læs også: Franske fristelser: København har fået sin første eclair-butik

Mads Battefeld tjekker riskaret – hangiri sawara – og den kæmpe handllavede lampe, der skal hænge bag ham i baren på Sushi Anaba Foto: Rasmus Kramer Schou

22 serveringer
På Anaba serverer han en menu på 22 serveringer til 1400,- mens 5 glas matchende sake står i 600,- Både Mads og hans japaner-partner-in-crime, Henrik Levinsen har gennemført sakeuddannelse og er uden tvivl landets mest vidende sake-mestre.

Herinde serveres selvfølgelig kun den ypperste dagsfriske fisk fanget nænsomt i Skandinaviske farvande, primært fra Fiskerikajen. Laks og ørred er normalt ikke på sortimentet, med mindre de kan skaffes vildtfanget.

Læs også: Bagel-himlen: Amerikansk bagel-bager tryller luksus bagels frem i København

Tokoystil
Mads sværger til Tokyo-stilen, som kendes under navnet Edomae.

“Tokyo hed Edo tidligere, og mae betyder stil. Vores eddike er lavet på mæsk fra sake-produktion, hvilket gør risene rødlige og smager tydeligere af umami. Men i 1950’erne skiftede de fleste til den lyse riseddike, de fleste kender i dag.”

Til gengæld skal man se langt efter mayonnaise og andre fiksfakserier på toppen af sushi.

Her er heller ikke maki, men deridmod 14 retter nigiri samt 8 otsumami – små retter som grillet fisk, en lille salat eller måske grillede svampe. Rent, enkelt og ultra-japansk.

Læs også: Genialt koncept: Ny mejeri-butik i Nordhavn laver Aperol Spritz-is

Alt er unikt
Spisepindene er lavet af sort ibenholttræ fra Cameroun.
“Siden 1970’erne har ibenholt været fredet og forbudt at fælde, men jeg snakkede med den ældste japanske familie, der håndlaver vores spisepinde, og de havde noget gemt.”

Spisebaren er bygget af Douglasgran, der blev plantet som det første af sin art i Danmark i 1868.

Eddiken, der bliver brugt til risen, har lagret i 20 år.

Ligesom risen selv er nøje udvalgt og lagret tre år for at få den rigtige struktur.

Den friske wasabi kommer fra ekspert-området Shizuoka og bliver revet på ægte hajskind, og sådan kan man blive ved herinde.

Her er en tanke bag alting. Nøje overvejet og optimeret.

Af en sursød gut fra Himmerland.

10. oktober giver han København en sushirestaurant i verdensklasse.

Læs også: Kaptajn-kitsch: Sejl havnen rundt i en brun hjørnesofa

Hvad: Sushi Anaba
Hvor: Sandkaj 39, Nordhavn
Hvornår: Planlagt åbning 10. oktober
Hvor meget: 22 serveringer til 1400,-
Hvordan:
Bookinger åbner mandag 2. september. Læs mere lige her

3 dages festival: Københavns største kaffefestival åbner i weekenden

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Mmmmm kaffe. PR Foto
Mmmmm kaffe. PR Foto

Kaffe er så meget mere end bare kaffe.

De seneste år har vi skiftet den gamle, snorkende filterkaffemaskine ud.

Nu brygger vi i stigende grad på forkromede espressomaskiner eller som ”pour over” med temperaturstyrede elkedler, dyre kværne og manuelt bryggeudstyr som på de fineste kaffebarer.

Hvis man er ægte kaffe-kendere eller bare aficionado, skal man gå efter den liflige friskkværnede kaffeduft til Danish Coffee Festival 2020 i Valby fredag 28. februar – søndag 1. marts.

Her kan man for en billet til 78 kr. få himmelske smagsprøver på alverdens kaffe, serveret af en række af kaffebranchens største personligheder.

Læs også: Københavns luksusbrunch sender dig direkte i himlen

Danish Coffee Festival PR Foto

Afholdes DM til festivalen

I løbet af Danish Coffee Festival bliver der afholdt Danmarksmesterskab i tre discipliner: ”cupping”, ”barista”, og ”brewers cup”, og blandt deltagerne er flere tidligere Danmarks- og verdensmestre.

Forvent kaffe, som giver dig lyst til at slubre som en sommelier, og bruge ord som fersken og appelsin om smagen.

Som publikum vil du også få chancen for at træne egne evner og få viden om kaffe i de forskellige workshops.

Ud over at forkæle smagsløgene med ekstraordinært god kaffe, er der også mulighed for at stille sulten med lidt lækkerier.

Får du brug for en pause fra de mange sublime kaffer på Danish Coffee Festival, bør du unde dig selv lidt lækkert fra årets kulinariske partner.

Restaurant Kadeau at Home disker op med morgen-mad, frokost og aftensmad med Michelin-stjernedrys, et bornholmsk tvist og til favorable priser.

Læs også: Byens højeste bygning: København får vildt luksushotel med pool på taget

Hvad: Danish Coffee Festival 2020
Hvor: Marketenderiet, Kirsten Walthers Vej 5, Valby
Hvornår:  Fredag 28. februar kl. 10-21, lørdag 29. februar kl. 10-22, søndag 1. marts kl. 10-19
Hvor meget: 78 kr.
Hvordan: Læs mere, se program og find billetter lige her

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om kaffe…

Danish Coffee Festival PR Foto

 

Fra ketchup til caviar: Søllerød Kro holder onsdagsaftener for studerende til spotpris

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Søllerød Kro - Michelinrestaurant til S.U. priser PR Foto
Søllerød Kro - Michelinrestaurant til S.U. priser PR Foto

Hvis du er på S.U., står den nok mere på ketchup end caviar.

Det skal der gøres noget ved.

I hvert fald hvis det står til en af landets bedste Michelin-restauranter: Søllerød Kro.

Restauranten er kendt for sit fantastiske værtskab og sin uhyre velsmagende mad baseret på de bedste råvarer, man kan opdrive.

Kvalitet koster som bekendt, og det kan være svært at få råd til, hvis man er på SU.

Læs også: Overblik: Her er alle Michelinstjernerne i København 2020

Søllerød Kro – Michelinrestaurant til S.U. priser PR Foto

Fuld menu til under halv pris
Derfor har Søllerød Kro besluttet at lave et bord for studerende, som kan få en væskeægte Søllerød-oplevelse til en meget favorabel pris på udvalgte datoer i foråret.

”Vi er rigtig glade for, at så mange unge mennesker har lyst til at spise på Søllerød Kro, og det vil vi gerne give dem chancen for til en rigtig god pris. De får naturligvis den samme menu, som alle vores andre gæster får, så der bliver ikke tale om en light-udgave af Søllerød Kro,” forsikrer køkkenchef Brian Mark Hansen.

Læs også: Her er Bib Gourmand restauranterne i København 2020

Søllerød Kro – Michelinrestaurant til S.U. priser PR Foto

Tag studievennerne under armen
Der er tale om et seksmandsbord, så har man fem studiekammerater, der vil med, kan man booke hele bordet, og ellers er det en god mulighed for at få nogle nye madbekendtskaber.

Menuen består af aperitif, snacks, den aktuelle syvrettersmenu med tilhørende vinmenu, mineralvand, kaffe og sødt.

Denne oplevelse koster normalt 2.685 kroner, men studerende på en dansk videregående uddannelse får hele baduljen for blot 1.200 kroner.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Søllerød Kro – Michelinrestaurant til S.U. priser PR Foto

Først til mølle…kroen
Til at begynde med udbyder Søllerød Kro studenterbordet d. 11.3., 25.3., 15.4. og 29.4., og det er naturligvis først til mølle-princippet, der gælder.

Bemærk, at alle ved bordet skal være studerende på en dansk videregående uddannelse.

OBS: Gyldigt studiekort til en dansk videregående uddannelse skal fremvises ved ankomst.

Læs også: De 10 bedste prisvenlige restauranter i København

Hvad: Studenterbord på Michelin-restaurant
Hvor: Søllerød Kro, Søllerødvej 35
Hvornår: Den 11.3., 25.3., 15.4. og 29.4.
Hvor meget: 1.200 kroner for aperitif, snacks, den aktuelle 7-rettersmenu med tilhørende vinmenu, mineralvand, kaffe og sødt
Hvordan: Billetter kan købes lige her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.

Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

 

Ny heldagsrestaurant på Amager vil dyrke lokalsamfundet

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Osso Buco hos SANT Spiseri PR Foto
Osso Buco hos SANT Spiseri PR Foto

Amager er Amager.

Her kommer man hinanden ved og er på fornavn med naboerne.

Det er også drømmen for det nye spiseri SANT, som byder gæsterne indenfor på Strandlodsvej 63A.

De holder test-weekend lørdag 29. februar og søndag 1. marts, hvor der er 50 procent rabat på hele menukortet.

Læs også: 18 forskellige slags: Nyt indisk sted har specialiseret sig i naan-brød

SANT Spiseri på Amager PR Foto

Elsker køkkenet
Det er Petar og Sigurd, som står bag spiseriet SANT. De har tilsammen 27 år i servicebranchen under bæltet.

“På Sant serverer sæsonens bedste, og nøje udvalgte råvarer – og så elsker vi selv at stå i køkkenet og fermentere, sylte og bage friskt surdejsbrød.”

Peter har kroatiske rødder og er opvokset med en naturlig respekt og kærlighed for mad, samtidig med, at køkkenet altid var hele familiens samlingspunkt.

Det er en kærlighed der har hængt ved hele livet og nu, små ti år senere, med mange gåture i området og etableringen af ny familie, har han endelig fundet de helt rigtige rammer for spiseriet Sant – blot et øjekast fra hans eget køkkenvindue.

Lokalsamfundet er vigtigt at værne om. Og derfor invitere de også en gang om ugen til fællesspisning.

Nemlig hver onsdag fra kl. 18.00. Der er 60 pladser. Først til mølle.

Læs også: Overset mexi-perle: Her får du Københavns bedste tacos til prisen

SANT Spiseri på Amager PR Foto

Sænk skuldrene
“Sant er et lokalt åndehul med ugentlig fællesspisning og sociale arrangementer. Vores altoverskyggende mål er, at være det lokale samlingspunkt, hvor vores gæster sænker skuldrene, og så sætter vi en ære i at kunne flere fornavne end vinetiketter. Derfor holder vi åbent alle ugens syv dage.”

Petars partner-in-crime, Sigurd, var i 2014 medansvarlig for åbningen af Köd på Vesterbro.

Efterfølgende blev han driftschef og slutteligt restaurantansvarlig, inden han modtog et opkald fra Petar, der spurgte, om ikke de skulle åbne SANT sammen.

SANT har åbent hver dag, hele dagen. De serverer brunch fra kl. 09 frem til 14.00 hverdag. Der er både almindelig brunch og vegansk brunch.

Her serveres også en håndfuld mættende salater (76,-) med både kylling, laks, falafel eller avocado.

Aftenretterne byder blandt andet på gode gamle Osso Buco (105,-) , fuld power og smørmørt oksekød. Der er også pulled pork bao buns eller en svamperisotto til 90 kr.

Læs også: MigogKbh: Anders Hemmingsen om tidslomme på Amager og egne testikler i creme

Hvad: SANT – Spiseri
Hvor: Strandlodsvej 63A, Amager
Hvornår: Åbner lørdag 29. februar
Hvordan: Læs mere lige her

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.