MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Stor McDonalds-nyhed: Kendt københavnsk kok laver burger med rødvinssauce

Af Anders Aistrup
Foto PR
Foto PR

Fransk klassisk simremad, but as a burger?

Lyder det vanvittigt? Måske.

Men ikke desto mindre har Michelinkokken, Jonathan Berntsen fra restauranten The Samuel i Hellerup, lavet en McDonalds-burger med udgangspunkt i klassikeren over dem alle fra det franske køkken: Boeuf Bourguignon.

Kom med bag processen

MigogKbh tager dig eksklusivt med bag kulisserne ved tilblivelsen af det nyeste skud på stammen af dygtige kokke, der kaster sig over McDonalds-burgere.

For hvordan skaber man egentlig noget unikt og nyt omkring noget, som er lavet på så ufatteligt mange forskellige måder før?

”Jeg har altid elsket Boeuf Bourguignon, så for mig var det en sjov og anderledes udfordring at forsøge at lave en burger, som jeg på en eller anden måde tænker på som den ultimative comfortfood,” fortæller chefkok på michelinrestauranten The Samuel, Jonathan Berntsen.

Ifølge ham selv var det da heller ikke det nemmeste.

For saftigt oksekød, rødvin og kartoffelmos lyder bestemt ikke som noget, man ville kende fra en klassisk burger.

Så hvordan får man en af sine favoritretter ind mellem to stykker briochebrød?

Dét var det store spørgsmål, da kokken for et år siden gik ind i samarbejdet med McDonalds om at lave en ny og anderledes burger til deres sortiment.

Foto PR

Dét havde McD aldrig gjort før…

Resultatet kan man smage fra tirsdag d. 18. januar 2022 i alle landets McDonalds-restauranter: Homestyle Beef Burgundy by Berntsen.

En oksekødsbøf, kartoffelmayo, grillede løg, friske tomater og forårsløg og – som prikken over i’et, der binder det hele sammen – rødvinssauce.

Og det er første gang for den verdensomspændende gigant, at der er rødvin i en burger.

Migogkbh har været med gennem hele processen.

Hvordan skaber en Michelinkok sådan en burger for en stor madkoncern uden de samme friheder, som man ville have i sit eget køkken? Den meget større produktion kan have sine begrænsninger.

”Det var noget, jeg lige skulle vænne mig til: At jeg ikke bare kunne gøre helt, som jeg ville.

I tilblivelsen af Beef Burgundy-burgeren skulle jeg også vænne mig til, at jeg ikke kunne tilføje alle de ingredienser jeg ville.

Jeg forstod jo ikke automatisk, at for at en burger skal kunne samles på hvilken som helst restaurant i landet, så må der kun være det her forudbestemte antal af bøtter med ingredienser.

Det er jo logisk nok, men man skal lige ind i tankegangen,”fortæller Jonathan Berntsen.

Foto PR

Det er saucen, der gør det

En grundsten i Berntsens burger er saucerne. Og i særdeleshed rødvinssaucen.

Her måtte kokken da også erkende, at det tog tid, før de rette smage var til stede.

Den store udvikling og test af smage stod kokken selv for på en McDonald’s workshop i München, hvor en leverandør hurtigt kunne levere ingredienser.

”Det tog virkelig mange forsøg. For at være ærlig, så var jeg frustreret efter den første dag dernede. Jeg kunne ikke ramme den rigtige smag af rødvinssauce.

Heldigvis kunne jeg få nye, friske forsyninger efter mine ønsker, og til min grundsauce tilføjede jeg blandt andet varme krydderier – stjerneanis, kanel og en masse timian, der gjorde den meget dybere i smagen. Men det var først da jeg tilsatte rødvin, og kogte det ned sammen med karamelliserede skalotteløg, at jeg ramte noget, der gjorde mig tryg ved at vende tomlen op.

I den endelige sauce er der rent faktisk en fjerdedel nedkogt rødvin” fortæller Jonathan Berntsen og uddyber, hvorfor saucen er noget af det vigtigste i burgeren:

”Den skal binde det hele sammen. Ingen ’Beef Burgundy’ uden ‘Burgundy’!”

Foto PR

Kokke tænker anderledes

At kunne tænke en simreret med rødvinssauce ind i et burgerkoncept er noget, som Jonathan Berntsen har kunnet åbne en stor koncern som McDonalds øjne for.

Kæden hylder den måde at tænke på, og var med på ideen fra start:

”Hele ideen med at samarbejde med nogle af vores dygtigste kokke er, at vi gerne vil udfordres.

Jeg er ret sikker på, at vi ikke selv var kommet på ideen med at lave en fransk simreretklassiker om til en burger. Men det gjorde Jonathan heldigvis, og jeg synes, det er fedt, at vi på denne måde kan rykke ved burgeren som koncept og tilbyde vores gæste nye smagsoplevelser.

For det er jo lige netop smagen, der er i fokus – også i Beef Burgundy, som jeg synes, er en fantastisk innovativ burger,” siger Marie Hürdum, der er marketingdirektør hos McDonalds Danmark.

Og nu – et år efter de første spadestik – kan Migogkbh afsløre den endelige Homestyle Beef Burgundy by Berntsen fra McDonalds:

Den første burger nogensinde i McDonalds’ sortiment, der rent faktisk indeholder alkohol.

Fransk simremad med ÆGTE rødvinssauce.

Burgeren består helt præcist af en briochebolle, kartoffelmayo, oksekødsbøf, rødvinssauce, grillede løg, friske tomater og forårsløg.

En kombination som opfinderen selv er meget glad for:

”Jeg er blevet rigtig, rigtig glad for den. For at være ærlig synes jeg, den smager sindssygt godt.

Nu glæder jeg mig egentlig bare enormt til at høre, hvad danskerne synes om den!” siger Jonathan Berntsen.