MigOgKbh: Kokken Mads Dalsborg om dengang han sad fast på den lille havfrue…

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Foto PR
Foto PR

Køkkenchef Mads Dalsborg åbnede sidste år Restaurant Mondän på Frederiksberg, der serverer velsmag født af det nordiske køkken, forfinet af det franske og tilpasset de danske ganer.

Mig og København har det …
Drønlækkert. København er simpelthen den dejligste by i Danmark. Nogle burde måske behandle hende med lidt mere respekt og opføre sig ordentligt.

Skyderierne som nogle gange sker er selvfølgelig ikke så fede, men jeg synes virkelig, der er meget gå-på-mod i byen.

Læs også: Guide: Her er de største Københavnske restaurantåbninger i 2018

Hvis jeg havde frit valg, ville jeg bo …
Helt klart på Frederiksberg.

Det er hjertet i København og kan noget helt specielt. Frederiksberg er en lille hyggelig by i byen, men med lidt mere charme.

Jeg ville gerne bo i en 150 kvm penthouselejlighed med ligeså stor tagterrasse. Så ville jeg sidde hele dagen og nyde spillet imellem de forskellige tagtoppe, kirketårne og høje bygninger – det er virkelig smukt.

Sidst jeg var ude at spise, var på …
Restaurant Trio. Det var nyt og spændende. Jeg har respekt for de mennesker, der arbejder derinde. Det er en high-end restaurant, i den luksuriøse ende og med en udsigt, som man kun kan drømme om.

Meget gennemført og smuk restaurant. Vi gik Full Monty med stor menu og stor vinmenu.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er de bedste mellemklasse restauranter

Næste gang jeg skal ud at spise, vil jeg prøve …
Det kan sgu godt være, jeg skal ned til Per Thøstesen på Bistro Boheme igen.

Der skal helst ikke gå for lang tid, før man kommer ned til Per, Christian og Daniel dernede. Det er bare ‘velkommen hjem’. De er fantastiske, nej, alt er fantastisk dernede.

Der er ikke for mange dikkedarer, det er bare fuld skrue frem, smæk på smagen, ærlighed og kærlighed. Det er lidt de samme ting, jeg selv går og laver på Mondän. Rustikt, men skarpt.

Maden skal smage af det, det er, og gerne af meget.

Læs også: Åbner snart: Restaurant Alchemist i København bliver verdens vildeste restauant

Mit allerbedste måltid i København var…
Jamen, det er jo pinligt.

Men det var sgu også på Bistro Boheme. For et halvt års tid siden fik jeg stegt pigvar, ristede hvide asparges, caviar og klassisk beurre blanc.

Enkelt, men det er tit det bedste. Jeg havde arbejdet fire uger i træk og solen skinnede, min kone var med, og vi fik bobler. Jeg var simpelthen hamrende lykkelig lige der.

Per Thøstesen er jo også herrelandsholdets kok, og vi spiste der lige efter, han havde været i Rusland til fodbold VM. Vi fik ‘Jordbær Romanoff’ til dessert med jordbær, vodka og appelsin. Og der var ikke sparet på vodkaen.

Læs også: Rumbles udvider igen: Her laver de en burger du sjældent vil glemme

Hvis jeg kun måtte spise på én restaurant resten af mit liv, skulle det være på …
Det får du mig kraftedeme ikke til at svare på, det har jeg for meget ADHD til.

Jeg ville blive gal af altid at skulle spise det samme.

Men Jan Friis Mikkelsens Tinggården i Frederiksværk kan noget specielt. Der er jeg udlært og boede faktisk ovenpå i min læretid.

Jeg forstår ikke, at den københavnske restaurantscene…
Jeg undrer mig nogle gange over, hvordan det der café-show kan være så dårligt.. For det er ikke billigt.

Der er meget, der er turistfælder ik’. Det er synd, synes jeg. Det behøver ikke være dårligt, bare fordi det er til turister.

Nej, hvis jeg skal spise frokost i København, så bliver det smørrebrød på Selma eller Schønnemann.

Læs også: Vildt sted: Kendt topkok åbner kæmpe restaurant med stort bryggeri

Hvis jeg går en tur i København, elsker jeg at gå …
Det er så fattigt at sige, men jeg elsker at gå ned igennem Nyhavn og Strøget.

Alt det alle andre i København hader.

Kanalrundfart er også helt klart det bedste i verden. Jeg ved ikke hvorfor, jeg har måske prøvet det 50 gange, men det at se byen nedefra og op, det er ligesom at acceptere, at noget er større end en selv.

Læs også: Copenhill bliver et af Nordens vildeste projekter: Her forventer man at åbne

Hvis jeg skal nævne tre ting, du ikke må glip af i København, er det …
Bistro Boheme, siger ligesom sig selv.

Guldkroen skal man også forbi. Alle skylder sig selv at tage ned og hygge med Umut og Frank og få en ordentlig røvfuld guldbajer og Fernet Branca. Jeg elsker at hygge mig og er virkelig god til det. Jeg kan godt lide god service, hvor man bliver talt TIL og ikke talt NED til.

Man skulle nok også forbi det nye Noma, det glæder jeg mig helt vildt til at prøve. Jeg nåede heller ikke det gamle.

Nåede kun lige at være frivillig volontør 14 dage i køkkenet derude, hvor jeg  brugte min ferie på alt andet end at tage på ferie.

Læs også: Landets vildeste grillbar: Hippe Umut åbnede Guldgrillen med et brag af brun sovs

Min mærkeligste/sjoveste oplevelse i Kbh var…
En fyraften i februar efter service på Langeliniepavillonen, hvor vi drak lidt alkohol.

Ja, den havde sgu nok fået så hatten passede.

Det havde vi, for vi syntes det var en god idé at kravle op på skuldrene af Den Lille Havfrue. Med meget meget lidt tøj på. Om det var koldt i februar?

Altså der sker noget, når nøgen huden møder frossen kobber. Man sidder fast. Og det var ikke kun røven, lad os sige det sådan. Jeg blev simpelthen hudløs.

Det gjorde virkelig ondt, men det havde vi nok også fortjent, for man skal behandle hende ordentligt.

Det sjoveste var nu at se japanerne kramme den dagen efter.

Altid nyt på Facebook. Lækre billeder på vores Instagram.

Hvad: Restaurant Mondän
Hvor: Godthåbsvej 26

 

 

Noma, Brace, Amass, Kadeau og Relæ leger bytte bytte købmand i verdensomspændende madlotteri

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
René Redzepi Noma PR Foto
René Redzepi Noma PR Foto

Noma, Brace, Amass, Kadeau og Relæ er nogle af de mest berømte gouremtrestauranter, vi har i København.

Men derfor kan der jo sagtens være tid til leg og sjov en gang imellem.

Og det er lige præcis, hvad der er på menuen tirsdag 3. december hos de pågældende restauranter.

De er nemlig alle med i årets ‘Grand Gelinaz shuffle stay in tour’.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Foto: Rasmus Kramer Schou

Bytte bytte købmand
138 restauranter i 38 lande har byttet opskrifter i et hemmeligt lotteri, hvor alle restauranter er kommet i en stor hat.

Og man har så trukket en anden restaurants 8 opskrifter, som man skal fortolke til denne ene aftens 8 retters middag.

Det betyder altså f.eks., at René Redzepi måske har trukket opskrifterne fra den kvindelige køkkenchef Selassie Atadika, som normalt laver gourmetmad på restaurant Midunu i Ghanas hovedstad Accra.

Eller måske har Nicolai Nørregaard trukket opskrifterne fra verdensstjernen Alex Atala fra restaurant D.O.M. i Brasilien, som han så skal fortolke.

Og så fremdeles.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh.

Anderledes aften på hjemmebanen
Hver restaurant har sat deres egen pris på denne 8 retters middag og de koster mellem 150 og 400 euro for en aften, eksklusiv drikkevarer.

Nicola Fanetti (Brace), Matt Orlando (Amass), Nicolai Nørregaard (Kadeau), Rene Redzepi (Noma) og Christian Puglisi (Relæ) leger alle sammen med denne aften og byder altså indenfor til en anderledes gourmetmiddag på deres egen hjemmebane.

Læs også: Mads på mission i Nordhavn: Vil lave Europas bedste sushirestaurant

Hvad: Grand Gelinaz shuffle stay in tour
Hvor: Noma, Brace, Amass, Kadeau og Relæ
Hvornår: Tirsdag 3. december
Hvor meget: 130-400 Euro pr. person eksklusiv drikkevarer
Hvordan: Læs mere her og book billet

Læs også: En kasse med højtbelagt, tak: Nyt firma sender smørrebrød direkte til døren

Stederne fortæller: Nye guidede ture tager dig med ind i Københavns historie

Skrevet af: Camilla Lützhøft Stahlschmidt

København er en by spækket med historie. Næsten hvert et gadehjørne og hver en baggård gemmer på fortællinger, der fortjener at blive givet videre.

Hvis du har prøvet at være på byvandring i København, har du sikkert også mærket dette på egen krop. Der findes nemlig en række dygtige fortællere, som tager nysgerrige folk med på gåtur i gaderne og kommer med massevis af spændende facts og historier undervejs.

Nogle af byvandringerne handler om mordgåder og kan få hårene til at rejse sig, mens andre guidede gåture fokuserer på eksempelvis arkitektur og musikhistorie.

Læs også: Historier fra København: Klummer fra en af byens skarpe penne ude som bog

Men det er ikke kun i gader og stræder, de gode historier er at finde. Mange af byens gamle bygninger er også fulde af anekdoter fra fortiden og venter blot på at blive fortalt videre. Derfor har den garvede byguide Mads Kristian Mikkelsen, der driver formidlingsvirksomheden Vandrehistorien, skabt et nyt koncept, som bringer byvandringerne indenfor.

377 års historie på halvanden time

Konceptet hedder Stedet Fortæller, og for at kunne give deltagerne endnu flere spændende historier om København, har Mads Kristian Mikkelsen allieret sig med en række kloge hoveder, som kan bidrage med sjov og lærerig viden om byen.

Tidligere på året blev Stedet Fortæller skudt i gang i Helligåndshuset, hvor 120 gæster hørte om Middelalderens overtro og blev klogere på alt fra 1700-tallets parykker til ølbrygning, og nu er turen kommet til en af Københavns mest ikoniske bygninger.

Læs også: Farvel til et stykke historie: Legendarisk Frederiksberg-café skal rives ned efter 2020

Foto: Pxhere

Onsdag 27. november går turen op ad Rundetårns sneglegang og ind i Biblioteksalen over Trinitatis Kirke. Her står Mads Kristian Mikkelsen klar til at fortælle om stedets historie sammen med Torben Frandsen fra Weirdwalks, Erik Nicolaisen Høy, som er afgående bibliotekar ved Hovedbiblioteket, Rasmus Agertoft, som er Rundetårns egen historiske konsulent, samt Poul Duedahl, der er professor ved Aalborg Universitet og forfatter til historiske bøger.

De fem herrer har en god bunke fortællinger med sig, og til sammen giver de dagens gæster 377 års historie på halvanden time.

Fortælleaftenens indslag kommer blandt andet omkring Københavns største offentlige tissehus, Rundetårns unge år og Danmarkshistoriens værste turist.

Læs også: Har jagtet de værste mordere: Drabscheferne holder intenst foredrag i København

Arrangementet begynder klokken 19, men inden da er der mulighed for at besøge observatoriet på toppen af Rundetårn, der er åbent og bemandet fra klokken 18. Mens man lytter til de interessante fortællinger, kan man forsyne sig med drikkevarer i baren, og i pausen er der lidt til den søde tand.

Billetter koster 135 kroner per stk og kan købes her.

Efter nytår vender Stedet Fortæller tilbage til Helligåndshuset og kommer blandt andet også forbi Teatermuseet i Hofteatret.

Hvad: Stedet Fortæller
Hvor: Biblioteksalen over Trinitatis Kirke, Rundetårn, Købmagergade 52 A, København K
Hvornår: Onsdag 27. november 2019 kl. 19

Læs også: Guide: Her får du det bedste smørrebrød i København

Har jagtet de værste mordere: Drabscheferne holder intenst foredrag i København

Skrevet af: Michael Qureshi

I løbet af et år ser vi mange spændende mennesker på scenen forskellige steder i København.

Men det er sjældent, at man møder to så fascinerende foredragsholdere på samme scene.

Drabscheferne Kurt Kragh og Ove Dahl holder nemlig et intenst foredrag i København næste år, hvor de fortæller om de mest spektakulære drab i nyere dansk historie.

Kurt Kragh og Ove Dahl er Danmarks mest erfarne og respekterede drabsefterforskere og har indgående kendskab til nogle af de mest gruopvækkende drabssager i Danmark.

På denne aften deler Kragh og Dahl detaljer om sagerne, som du ikke havde mulighed for at læse i aviserne. Der er dog noget tid endnu, men arrangørerne fra Tikko melder, at billetsalget allerede stryger afsted, så man skal nok være hurtigt ude.

Du skal sætte kryds i kalenderen ved den 7. september 2020, hvor du kommer i over to timers selskab med de profilerede drabschefer. Du kan booke billetter her

De syv motiver – unikt indblik i politiets efterforskningsmetoder

De to garvede drabsefterforskere fortæller om de syv motiver, der typisk ligger bag et drab – jalousi, begær, profit, magt, udstødelse, hævn eller fanatisme.

De kommer i foredraget ind på konkrete og store landskendte sager som Amagermanden, Stewardesse-drabet og Sonay-drabet, der i tidens løb trak store overskrifter, og giver et helt unikt indblik i politiets efterforskningsmetoder.

Foredraget gør dig også klogere på, hvorfor nogle mennesker vælger at begå den ultimative og frygtelige forbrydelse – at slå et andet menneske ihjel.

Du kan læse mere om det her.

Har mødt mange mordere

Kurt Kragh og Ove Dahl har været med til at opklare nogle af de mest opsigtsvækkende mord i Danmark og har siddet ansigt til ansigt med både mænd og kvinder, der har taget livet af andre mennesker

Kurt Kragh har været i politiet i 37 år, heraf 27 år som kriminalkommisær og souschef i Rejseholdet. Her var Kurt primært efterforskningsleder af en række af de tungeste drabssager både i Danmark og uden for landets grænser.

Ove Dahl har været ansat 40 år i politikorpset, heraf de sidste otte år som drabschef ved Københavns Politi, hvor han også har været souschef og røverichef.

Både Kurt Kragh og Ove Dahl er kendte ansigter på TV og er forfattere til flere bøger om efterforskningsarbejde og de konkrete sager, de gennem tiden har arbejdet på.

Hvad: Foredrag – Drabscheferne
Hvor: Bremen Teater
Hvornår: Mandag d. 7. september
Billetsalg her