MigOgKbh: Kongstad om at stå nøgen i Kongens Have med dansende diller

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Madanmelder og forfatter Martin Kongstad. Foto af Anne Mie Dreves.
Madanmelder og forfatter Martin Kongstad. Foto af Anne Mie Dreves.

Martin Kongstad, madanmelder på Radio 24/7 og forfatter, har netop udgivet romanen ‘Kokken der holdt op med at rødme‘.

I taler med mig, fordi …
Jeg er vokset op i København. Som en af de få københavnere har jeg boet her hele livet. Så jeg ved noget om byen, kan huske hvor ismejerierne lå, hvad restauranterne hed, før det de hedder nu, hvem der spillede fodbold for hvilken klub.

Læs også: Så er den her: Risalamande isen

Og jeg bruger altid mit kendskab til København, når jeg skriver mine romaner. Også i ‘Kokken der holdt op med at rødme‘, som handler om en kok i København, som jagter den anerkendende Michelin-stjerne, og da han så endelig får den, bryder hans verden sammen.

Migogkbh har det….
Jeg kan ikke huske, jeg har haft det dårligt med København, men jeg har været træt af København før. Men det er jeg på ingen måde i øjeblikket. Her sker simpelthen så meget i byen, særligt indenfor restauranter, som jeg jo arbejder med.

Læs også: Copenhill bliver et af Nordens vildeste projekter: Her forventer man at åbne

København er måske den by i verden, hvor der sker mest muligt på mindst muligt plads. Så mig og Kbh har det glimrende for tiden.

Hvis jeg havde fri økonomi, så ville jeg bo…
I området rundt om Nyboder. Fredericiagade eller Borgergade. Der er man tæt på alting, men man er samtidig ude i en landsby. Lige nu bor jeg lige overfor Blågårdsgade, og der er meget liv, hvilket jeg godt kan lide, men Nyboder-området ville måske være bedre, når jeg kommer lidt op i årene.

Sidst jeg var ude og spise var på….
Det var på Restaurant Kronborg. En restaurant som jeg faktisk ikke kendte og aldrig havde hørt om før. Men der var en, der tippede mig, og det var virkelig et godt tip – det var fandme et godt sted.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Her er de bedste mellemklasse restauranter

Det mindede mig om, når man laver rigtig god fransk brasserie-mad, bare på danske. Altså meget få komponenter, men alting der lå på tallerkenen var virkelig godt. Virkelig stilfuldt, klassisk frokoststed.

Næste gang jeg skal ud at spise, vil jeg prøve …
Jeg er jo madanmelder, så jeg skal hele tiden prøve at finde steder, som er nye, og som folk måske ikke kender. Det er altid sjovt at finde steder, de andre ikke har haft øje på, så lige nu går jeg faktisk og prøver at lede efter et sted.

Der er et italiensk sted, der hedder Alba nede i Holbergsgade, som ser meget tjekket ud, og jeg har ikke hørt om det før.

Læs også: Vores bud på dem i toppen: Her er Københavns bedste italienske restauranter

Mit allerbedste måltid i København var…
På Noma. Det er i hvert fald det, der har gjort allerstørst indtryk på mig. Det var helt tilbage i 2008, og jeg var faktisk meget skeptisk. Jeg har også altid tænkt meget over, om mad kunne være kunst, og den skillelinje der ligger imellem håndværk og geni.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Københavns bedste gourmetrestauranter

“Jeg var der alene, jeg kan godt lide at spise alene.

Den aften blev min kulinariske verden simpelthen rystet af det madteater, de opførte. Måske hang det også sammen med, at jeg gik ind på Noma med ret lave forventninger.

Jeg havde jo hørt en masse vrøvl og dårlige jokes omkring, hvad de lavede derude. Men det var simpelthen så raffineret, at jeg blev blæst bagover.”

Hvis jeg kun måtte spise på én restaurant resten af mit liv, skulle det være på …
“Apollo bar hvor Frederik Bille Brahe laver rigtig dejlig varieret mad. Det er aldrig for tungt, og man får en god mæthedsfølelse.

Så selvom det er med masser af grøntsager, så er der altid smæk på smagen. Det er vigtigt, når man vælger en restaurant til resten af livet.”

Hvis jeg går en tur i København, elsker jeg at gå …
Ingen steder. Jeg kan faktisk ikke lide at gå. Men jeg elsker at cykle. Især holder jeg meget af Østerbroturen fra Fridtjof Nansens Plads over Langeliniebroen, omkring Kastellet og hjem igen langs vandet.

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Vi lover, det er godt.
Altid nyt på Facebook. Lækre billeder på vores Instagram.

Hvis jeg skal nævne tre ting, du ikke må glip af i København, er det …
“Kløvermarkens Idrætsanlæg, hvor jeg har spillet fodbold i mange år.

Derude er der højt til himlen og gode minder. Der er også en lille træbarrak derude, som fungerer som en slags kantine for spillerne, og herinde laver en der hedder Mikkel de bedste toast. Dét må man ikke gå glip af.”

Læs også: Åbner snart: Restaurant Alchemist afslører nye vilde detaljer om menuen

“Ligesom man heller ikke må gå glip af Røde Claus. En kok af den gamle skole, som nu styrer køkkenet på Salon i Bredgade. Hans værtskab nyder jeg meget, fordi han er altid skidesur over et eller andet, som han så brokker sig højtlydt omkring, og det er bare skidesjovt at høre.

Så hælder man lidt hvidvin på ham, så bløder han lidt op, men det er altid en oplevelse at være sammen med Røde Claus.”

Min mærkeligste oplevelse i Kbh var…
“Dengang jeg var ung og var ven med sådan en rigtig flipper.

Han var nok 15 år end mig, og han havde sådan et ret specielt trick. Han stillede sig ned i Kongens Have. Splitternøgen.

Uden en trevl på kroppen spillede han så på sådan en slangetæmmerfløjte, som man bruger til at få slanger til at danse med.

Men når han spillede, så kunne han få sin pik til at køre op og ned. Tænk sig at komme gående igennem den her smukke have, og så står der en nøgen mand med en dansende pik.

Det er godt nok mærkeligt.”

Annonce
Julefrokost catering – Se vores store udvalg af julemenuer her

Sprød nyhed: Pizzatroldmand åbner nyt surdejs-pizzaria i København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Surt i Carlsbergbyen PR Foto
Surt i Carlsbergbyen PR Foto

Surdej er blevet hvermandseje.

Der bliver nørdet igennem i de små hjem og såkaldte surdejshoteller skulle efter sigende være en ting i Sverige, så man kan få passet sin surdej – og undgå den dør.

Populariteten skyldes nok, at brødet som regel smager bedre, når det er lavet på surdej. En dybere, mere kompleks smag.

Således også i pizzabunde.

Netop pizzabunde er Peppe ekspert i.

Èt like på MigOgKbh’s Facebook og du er altid opdateret om Kbh. Også om nye restauranter…

Peppe fra Surt i Carlsbergbyen PR Foto

Har tidligere tryllet for Tribeca og Bæst

Hans borgerlige navn er Giuseppe Oliva, men er kun kendt under kælenavnet Peppe. Han har tidligere tryllet pizzaer frem hos Tribeca og Bæst.

Men i midten af december åbner han sit egen restaurant.

Den hedder Surt og ligger i Carlsbergbyen, nærmere betegnet Bag Elefanterne 2.

Surt bruger ikke industriel gær i pizzadejen, men udelukkende deres elskede surdej.

Læs også: Vores bud på toppen: Her får du Københavns 12 bedste pizza

Et surt menukort

Udover surdejspizzaer vil man også kunne sætte tænderne i andre former for syrlige sager.

Forretter og side dishes vil nemlig blive kreeret af dedikerede specialiserede madhåndværkere – eller artisans som de hedder med et lidt finere ord – med styr på det gode håndværk og med stor respekt for det øko-system, de er en del af.

Læs også: Ny restaurant i Carlsberg Byen åbner: Serverer 100 forskellige øl i 70 meter lang bar

Håndbygget stenovn

“På Surt vil gæsterne møde en hyggelig, uformel stemning, hvor man er i øjenhøjde med pizzakokkene, og alle er velkomne. Vi går op i at lave virkelig gode pizzaer, men vores menu vil også spænde bredere end det,” forklarer Peppe.

Der er plads til 50 gæster på Surt, som er indrettet med langborde, ved højborde i de mange vinduespartier eller ved restaurantens hovedattraktion – den store stenovnen, der er håndbygget på stedet.

Hvad: Surt
Hvor: Bag Elefanterne 2, Carlsbergbyen
Hvornår: Åbner medio december
Hvordan:
Læs mere her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Ny juletradition: Drik jule-Baileys af en rensdyr-kop lavet af chokolade

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Baileys Treatmas Bar PR Foto
Baileys Treatmas Bar PR Foto

Baileys er verdens første fløde-likør og samtidig også verdens bedst sælgende likør med et salg på over 82 millioner flasker årligt på verdensplan.

Nu har de indtaget København med en ny tradition, som skal markere starten på højtiden.

Det er pop-up baren, Baileys Treatmas Bar, og den kan besøges på Gemyse i Tivoli.

Her kan der drikkes Baileys i stride strømme, og det på en lidt anden måde, end vi er vant til.

Læs også: Jul på Byens Kro: Hvem er klar til dødsgløgg med finsprit

Baileys Treatmas Bar PR Foto

Chokoladekrus

Chocolate Reindeer-kruset, som er lavet på kvalitetsmælkechokolade, skabt af producenten Lir Chocolate.

Det er perfekt til en drink med for eksempel Original Irish Cream, fordi chokoladen fra kruset blander sig med likøren og skaber en helt ny smag.

Baileys Chocolate Reindeer blev lanceret på det engelske marked sidste år og var kæmpe succes, og er altså nu kommet til Danmark.

Chokoladedrinken være på Gemyses drikkekort helt frem nytår.

Prisen for et Baileys Reindeer-sæt er 75 kr.

Læs også: Franske fristelser: København har fået sin første eclair-butik

 Hvad: Baileys Treatmas Bar
Hvor: Gemyse i Tivoli, Vesterbrogade 3
Hvornår: Frem til 29. december og er åben mellem kl. 11 og 23 fra mandag til søndag
Hvor meget: 75,- for Baileys Reindeer-sæt

Læs også: I hjertet af København: Historisk restaurant frister med syndigt kagebord

Baileys Treatmas Bar PR Foto

Stort event: Wozniacki spiller afskedskamp mod Serena Williams i København

Skrevet af: Redaktionen

Forleden meddelte Caroline Wozniacki, at hun indstiller karrieren efter Australian Open i januar.

Men hendes mange danske fans får lov til at takke hende for mange store oplevelser og præstationer for Danmark til et stort farvel-event i Royal Arena.

18. maj skal Wozniacki møde superstjernen Serena Williams i en opvisningskamp i den store arena, hvor adskillige verdensstjerner på den musikalske front spiller i 2020.

“Tiden er kommet, hvor jeg stopper min karriere og jeg glæder mig utrolig meget til at spille min allersidste kamp på hjemmebane foran et så stort publikum. Det bliver noget helt specielt, og en dag jeg ser virkelig meget frem til,” siger Wozniacki i en pressemeddelelse fra f Sports Group.

Ser frem til en storslået aften

Tennisdronningen fortsætter;

“Punktum for min karriere kan ikke foregå på bedre vis end på hjemmebane og mod tennissportens aller største kvindelige spiller nogensinde og så min veninde, Serena Williams.

Det bliver en storslået aften, jeg aldrig vil glemme, det er jeg sikker på,” lyder det.

De to veninder har mødt hinanden officielt 11 gange, og her har Wozniacki kun trukket sig sejrsrigt ud af et opgør. Men mon ikke “Miss Sunshine” får lov til at shine en sidste gang på hjemmebane?