MigogKbh møder: Michelin-kokken Søren Selin om sit “sølvbryllup” med København

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
Køkkenchef på AOC Søren Selin med to Michelin-stjerner.
Køkkenchef på AOC Søren Selin med to Michelin-stjerner.

Restaurant AOC byder på gourmet i højeste klasse nede fra den hvælvede kælder under Moltkes Palæ.

Søren Selin er køkkenchef og har med sine to Michelin-stjerner bevist, han er en af landets dygtigste kokke. Og så er han københavner ind til benet.

MigOgKbh tog trappen ned i kælderen og spurgte til ham og hans København.

Mig og København har det …
MigogKbh har det virkelig godt. Jeg elsker hende, og vi har faktisk sølvbryllup – jeg har boet her i 25 år.

Hvis København var min kone, ville jeg kysse hende hver morgen, for hun bliver sjovere og sjovere, synes jeg. Hun udvikler sig sprudlende.

Altså bare madscenen er jo helt bananas, man kan spise godt på alle niveauer og i alle former. Der er interessante foodmarkets næsten over det hele nu, og det spiller bare.

Havnen er virkelig også kommet godt med, synes jeg. Var i Nordhavn i sommer, og jeg var glædelig chokeret over hvor meget liv, der var. Folk sprang i havnen alle steder fra, og så bliver jeg lidt stolt og genforelsket i min by.

Læs også: MigogKbh: Morten Sabroe fortæller om dengang på Cosy Bar…

Hvis jeg havde fuldkommen økonomisk frit valg, ville jeg bo …
På indre Frederiksberg. Gerne omkring Sankt Knuds Vej.

Der er bare så super lækkert, roligt og tæt på alting – især Værnedamsvej. Og det er lidt sjovt, for det er faktisk lige præcis der, jeg bor.

Vi bor i et halvt hus på Sankt Knuds Vej, men nu siger du jo, at jeg har fuldkommen økonomisk frit valg – så ville jeg sgu smide vores underboer ud og have hele huset, haha.

Ellers ville jeg ikke ændre en eneste ting.

Sidst jeg var ude at spise, var på …
Det kan jeg faktisk næsten ikke huske. (Lang tænkepause). Jeg er jo kok, og har så meget med mad at gøre til hverdag, at lysten måske ikke helt er der.

Det gælder vel heller ikke at sige No. 2 og Trio, det er jo også vores restauranter.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Københavns bedste gourmetrestauranter

Jeg tror, konen og jeg var på den italienske restaurant Undici på Wilders Plads. Hvis jeg skal spise ude, skal det virkelig være afslappet og nede på jorden.

Næste gang jeg skal ud at spise, vil jeg prøve …
Jamen for pokker. Der er jo minimum 20 nye spændende steder, jeg ikke har prøvet.

Og måske slet heller ikke kommer til at prøve. Men jo, jeg ville faktisk vildt gerne prøve at spise hos danske kok Esben Holmboe Bang i Oslo, som har skaffet restaurant Maaemo tre stjerner i Michelin-guiden.

I København tror jeg, det må blive Restaurant Clou. Der har jeg aldrig spist, men vi var til noget kokketræf med kokkene fra Clou i Polen, og de var sgu virkelig sjove.

Det kunne være sjovt at se, hvad de laver i deres køkken.

Mit allerbedste måltid i København var…
Noma. Ubetinget.

Jeg var souschef på Alberto K, da jeg spiste på Noma første gang, og det var virkelig en game-changer for mig. De udtrykte noget helt nyt, som virkelig satte noget i gang hos mig.

Læs også: Michelin-kok i delikatessen: Her åbner Københavns sprødeste supermarked

Måltidet var faktisk så godt, at jeg ikke engang kan huske, hvem jeg spiste sammen med. Jeg kan kun huske måltidet.

Hvis jeg går en tur i København, elsker jeg at gå …
Jeg kan faktisk rigtig godt lide at gå en tur rundt om søerne. Selvom der tit er vildt crowded og pisseirriterende, elsker jeg det.

Men det der med at lægge cykelsti lige ved siden af fodgængerbanen er så dumt, så dumt.

Læs også: Vores bud på dem i toppen: Her er Københavns bedste italienske restauranter

Hvem syntes helt ærligt, det var en god idé at tegne en lige linje og have fodgængere slentrende her og liiige ved siden af have cykler susende med 35 km i timen? Det koncept gør mig rasende.

Men jeg elsker at gå hele vejen rundt, for det er et trip down memory lane for mig. Man kommer igennem Vesterbro, Nørrebro og Østerbro og jeg har boet alle tre steder.

Hvis jeg skal nævne tre ting, du ikke må glip af i København, er det …
At hoppe i havnen. Jeg mener det. Lige meget hvor, bare hop i havnen. Gerne fra La Banchina på Refshaleøen.

Anden ting. Gå i Marmorkirken nu her, hvor der hænger en kunstudstilling med 15000 papirkirsebærsblomster. Kirken er generelt flot på sådan en fed udansk måde.

Og tredje ting. Frederiksstaden herinde i midtbyen. Da jeg var ung, syntes jeg her var vildt kedeligt, fuck det lort, tænkte jeg, men nu hvor jeg er blevet ældre har Frederiksstaden virkelig fået en renæssance for mig. Her er simpelthen bare så smukt.

Læs også: Åbner snart: Restaurant Alchemist afslører nye vilde detaljer om menuen

Min mærkeligste oplevelse i Kbh var…
På Nørrebro for mange år siden. Jeg har boet virkelig mange steder i København, nærmest over det hele. Men i 1993 boede jeg på Egegade på Nørrebro.

Jeg lå d. 18. maj og sov med åbne vinduer, og blev vækket af nogle lyde, så jeg stod op, lukkede vinduet som en zombie og faldt i søvn igen med det samme.

Jeg havde simpelthen sovet sødt igennem 113 pistolskud udenfor mit vindue og nogle af de værste uroligheder i Københavns historie.

Da jeg senere gik ind på Joes Kaffebar for at spille billard, var der blod på poolbordet, det var der, nogle af de autonome demonstranter havde søgt ly for politiets skud – det var sgu lidt mærkeligt at se.

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Vi lover, det er godt.
Altid nyt på Facebook. Lækre billeder på vores Instagram.

Københavns helt nye madoase: Her er Banegaardens helt særlige spisehus

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

Næsten side om side med togskinner langs Enghavevej finder man byens nye madoase, Banegaarden.

Det er dog ikke noget man lægger mærke til, for her er dybt idyllisk og fyldt med rå natur og gamle trælader.

I én af dem holder Rakils Spisehus til, og her er hele menuen økologisk, bæredygtig og primært vegetarisk.

Læs også Lige åbnet: Her er Københavns nye skønne madoase

BaneGaarden PR Foto

Hvem er Rakil?

Det første, som måske falder dig ind kunne meget vel være: ”Hvem i alverden er Rakil?”

Og folkene bag Rakils Spisehus kan ikke gøre dig meget klogere.

”Vi aner faktisk ikke hvem Rakil er, men han eller hun har sat sin autograf på laden.

Det kan også være, at der slet ikke står Rakil, men det er hvad vi kunne tyde det til, og så skulle restauranten da hedde det,” fortæller Kenn Husted, som er en af partnerne bag.

Banegaarden fungerer i samarbejde med Aarstiderne, så det var derfor helt naturligt, at spisehuset skulle være vegetarisk.

”Alt hvad vi laver er selvfølgelig økologisk, og så er det bæredygtigt. Så det kan godt være, at man kan få økologisk laks fra Island, men på grund af flytransporten bruger vi det ikke,” forklarer han.

”Vi er på ingen måde frelste omkring det at være vegetar – det er bare den vej det går. Man kan godt til vælge økologisk kød eller fisk, men det er sekundært, og der er mange som bare kører den rent vegetarisk.

Læs også Kan du smage forskel?: Vegansk burger-restaurant på Østerbro har fået god start

Foto Mathilde Mågård Hansen

Genkendelige grøntsager

Bag kødgryderne (undskyld, grøntsagsgryderne) finder man erfarne kræfter i form af køkkenchef, Henrik Junker (tidl. Paustian) og souschef Jonas Harboe (tidl. Palægade og Restaurant Copenhague i Paris).

Og hele tanken med restauranten er, at de erfarne kokke har frit spil.

”Det skal ikke være Michelin det her. Grøntsagerne skal være genkendelige, rustikke og selvfølgelig velsmagende.

Det kunne være fedt hvis vi kunne inspirere gæsterne til selv at bruge flere grøntsager derhjemme,” forklarer Kenn Husted.

Menuen skifter hver uge, og afhænger af hvilke råvarer, de får ind.

”Har de overskud af aubergine på markedet, så bruger vi det. Vi tænker meget på madspild, og det hele bliver en leg om hvordan vi kan bruge råvarerne.

Vi laver kun én menu i køkkenet hver aften, og man kan ikke få andet. Så handler det om at man stoler på, at det vi laver er godt,” fortæller Kenn Husted.

Læs også Københavns nye hotte restaurant er vegansk – og vanvittig velsmagende

Foto Mathilde Mågård Hansen

Vin ad libitum

Man skal naturligvis ikke tørste sig igennem sådan en dejlig middag, og nogle fordele må der være ved at importere sin egen vin.

Legen fra køkkenet er derfor taget videre med ud i restauranten, hvor vinmenuen er droppet til fordel for et koncept om vin ad libitum.

”Jeg er selv på gulvet for første gang i mange år, og det er skide skægt,” fortæller Kenn Husted, der bl.a. har Husted Vin fire steder i byen.

”Jeg har selvfølgelig nogle tanker om hvilke vine, der passer til menuen hver aften, men er folk mere til noget andet, så klarer vi det. Vinene skal ramme gæsterne, og det skal ikke være sådan nogle bitte små glas, man får.”

Du slipper for bare 345 kr. for syv serveringer og 295 kr. for vin ad libitum hos byens nye vegetariske spisehus – og husk lige igen at alle råvarerne både er økologiske og bæredygtige!

Hvad: Rakils Spisehus
Hvor: Otto Busses vej 45, 2450 København SV
Hvornår: Onsdag-lørdag

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Lakridsfestival og Copenhagen Street Festival: Det sker i weekenden i København

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto PR
Foto PR

Weekenden står for døren, og den skal selvfølgelig ikke være kedelig.

Teglværket åbner for første gang for deres nye street food festival, og i Tivoli går det løs med både lakridsfestival, gospel og meget, meget mere.

Vi giver dig det fulde overblik over weekendens fedeste events lige her.

Læs også Europas 9. bedste pizza rykker ind på Østerbro



Foto PR

Madundervisning for børn og unge på Copenhagen Street Festival

Ungeforeningen Street Copenhagen og Meyers Madhus er gået sammen om at lave madundervisning for børn og unge, der skal give et praktisk perspektiv på klima og bæredygtighed, øge deres nysgerrighed overfor sæsonbaseret mad og ikke mindst gøre det sjovt og lærerigt at lave det.

Allerede denne lørdag 19. september på Copenhagen Street Festival får medarbejderne på festivalen lov at opleve, hvad børnene og de unge har lært til den bæredygtige madundervisning.

Det sker, når street-festivalen løber af stablen – i en mindre og sikker skala inden for Corona-retningslinjerne – med fokus på alt fra dans og basket til musik, poetry slam og paneldebatter.

Copenhagen Street Festival finder sted på Enghavevej 80, hvor Game har hjemme normalt.

Her er der hele dagen aktiviteter for børn og unge.

Hvor: Game, Enghavevej 80, 2450 København SV
Hvornår: Lørdag d. 19. september kl. 10-21

Læs også Restaurationsbranchen kalder på hjælp: Sådan støtter du dem bedst


Foto PR

The Liquorice Taste Award 2020

Selvom der ikke bliver Lakridsfestival, fortjener de dedikerede lakridsaktører og deres bedste produkter med smagen af lakrids at blive hyldet.

Det foregår i Jubilæumshaven i Tivoli søndag den 20. september kl. 16.30 i en Coronavenlig version.

Før kåringen har en smagsjury bestående af lakridspassionerede kokke, madredaktører og madbloggere bag lukkede døre smagt sig igennem årets nominerede produkter og vurderet smagsoplevelse, struktur, unikhed og helhedsoplevelse. Der vil blive lagt vægt på det gode madhåndværk, de gode råvarer og innovationsværdien i udvælgelsen.

Blandt smagsdommerne er opskriftsudvikler, madskribent og dessertblogger, Maja Vase (Majachocolat), samt Bagedystdommer, kogebogsforfatter og dessertkok, Markus Grigo.

Der er et begrænset antal billetter, og disse kan afhentes i Tivolis Servicecenter på selve dagen. Billetterne er inkluderet i entréen til Tivoli. Børn skal være ifølge med en voksen.

Alle deltagende gæster får en goodiebag med lidt udvalgte lakrids-smagsprøver fra konkurrencen.

Hvor: Tivoli
Hvornår: Søndag d. 20. september kl. 16.30


BaneGaarden PR Foto

Åbent fermenteringsværksted på Banegaarden

Vil du lære at fermenterer alverdens grønt?

Ja? – så kom forbi fermenteringsholdet der står klar til at lære dig at fermentere, lige på stedet.

Det tager ca. en 20-30 minutter hvor du hakker og snitter dit grønt og bliver guidet igennem grundlæringen indenfor fermentering.

Det er lige til at “gå til” og tage med hjem, så kig ned mellem kl 13.00 og 16.00

Hvor: Otto Busses vej 45
Hvornår: Lørdag d. 19. september og søndag d. 20. september – begge dage kl. 13-16
Hvor meget: 75,- for glas og viden

Læs også Himmelske omgivelser: Københavns nye luksus spa AIRE er åbnet


Foto PR

Tivoli Gospel Festival

Tivoli glæder os til igen i 2020 at byde velkommen til Tivoli Gospel Festival, der afholdes for 12. gang.

Hele Haven klinger af glade gospeltoner og medrivende rytmer, og både de mange sangere og publikum nyder en weekend med fokus på sang, glæde og fuld gang i den.

Festivalen byder på gospel for enhver smag, når de mange gospelsangere fra hele landet indtager både Plænen og Pantomimeteatrets scener.

Hvornår: 19. september 2020 kl. 11.30-13
Hvor meget: Éntre til Tivoli


Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Kan se frem til stor bøde: Politiet lukkede Michelin-restaurant i aftes

Skrevet af: Michael Qureshi
PR Foto
PR Foto

Det var første gang i går, at restauranter og øvrige serveringssteder skulle lukke senest klokken 22.00 i København.

Det var også første gang, at man skulle bære mundbind på serveringssteder. Københavns Politi melder om, at der blev respekteret de nye regler.

Men en enkelt toprestaurant i København endte med at blive lukket af politiet, og er nu blevet sigtet for overtrædelse af de nye påbud.

Der er tale om Michelin-restauranten Kokkeriet, som TV 2 har talt med. De bekræfter episoden, og forklarer, at de simpelthen er presset i knæ.

Kan ikke lave Michelin-mad i rekordtempo

En tjener meldte sig syg på aftenen, og det pressede hele serverings-flowet, så klokken 22.30 havde de stadig ikke fået serveret alt og afregnet med gæsterne.

“Folk står og afregner, da de fortæller, at jeg bliver sigtet. Det kan jeg jo hverken sige det ene eller andet til. Sådan er reglerne. Men jeg synes, situationen er helt forfærdelig og helt forrykt. Vi er i knæ i forvejen,” fortæller Sammy Shafi, indehaver af Kokkeriet, til TV 2.

Han fortæller, at det er svært at levere Michelin-mad i et rekordtempo, og at Kokkeriet generelt har fået hundredevis af aflysninger af bookede borde efter de nye restriktioner trådte i kraft.

Ifølge TV 2 kan bødens størrelse løbe op i 40.000 kr.