MigogKbh: Morten Sabroe fortæller om dengang på Cosy Bar…

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou
foto: Franne Voigt
foto: Franne Voigt

Forfatter og gonzo-journalist Morten Sabroe fortæller om sit forhold til København. Om at danse som en prinsesse og Rigets gourmetrestaurant.

I taler med mig, fordi …
“Jeg lige har udgivet min roman ’Mit halve hjerte, mit hele liv’, der handler om en mand – det er mig – der får at vide, at hans hjerte kører på halv kraft, og de tanker der strømmer igennem ham ved udsigten til døden.

Læs også: Vores bud på de 10 i toppen: Københavns bedste gourmetrestauranter

Det er tanker om kvinder og kærlighed, om forældre og børn, om det maskulines forbandelse og kvinders lyst, om driften efter at leve fuldt, og jeg kunne sådan set blive ved, hvis jeg fik penge for det, jeg må hellere ringe og spørge redaktøren, og hvis det bliver et nej, slutter jeg remsen her…

Mig og København har det …
“Som to elskende der forgæves rækker ud efter hinanden. De seneste fem år har jeg boet uden for byen, oppe ved nordkysten, hvor de vilde vinde blæser og har åndssvage navne som Bodil eller Knud, og hvad er der egentlig i vejen med Jesper?

Det var Bodil, der en ond vinter åd løs af kysten og slugte min kajak, der ellers lå sikkert bag et dige af kampesten.

Læs også: Kbhs nye hotte sted: Sexet Penthouserestaurant med view ud over byen

Nogle gange bliver jeg desperat af, at der ikke sker en skid heroppe.

Når det ikke stormer, så tager jeg ind til byen med en klar fornemmelse af, hvis jeg bare sidder længe nok på en café i Latinerkvarteret, kommer der en ung smuk kvinde hen til mig og spørger: ”Er det ikke …?”

Det gør der ikke, faktisk aldrig, og når mørket er ved at falde på og byens tårne kaster lange selvmorderiske skygger over mit sind, begynder jeg at glæde mig til at komme tilbage til Nordsjælland, hvor min smukke kone, Do, venter med den mest udsøgte mad i verden.

Det er så fantasi, for det gør hun aldrig.

Læs også: Stime af nye steder: Kbh’s thai-konge åbner tre nye klasse-restauranter

Jeg skal først i Meny og købe den, jeg skal også lave den, jeg skal dække bord og skænke vin og råbe:

”Så er der mad, skat!”, det er derfor jeg har ringet til Metoo bevægelsens hovedkontor og sagt, at jeg gerne vil være talsmand for deres bevægelse, for hele mit liv har været et langt psykisk overgreb fra hensynsløse kvinder.”

Afskaf rasende cyklister og p-bøder

Hvis jeg havde frit valg, ville jeg bo …
“På en hesteranch i København City med udsigt til Kattegat, så jeg slipper for p-bøder og rasende cyklister, to ting jeg ville afskaffe med det samme, hvis jeg var borgmester.”

Sidst jeg var ude at spise, var på …
“Rigshospitalets Gourmet Restaurant på 16’ende etage, hvor Do lå på stue 22 på kirurgisk afdeling og fik serveret mad fra deres buffet, som hun ikke kunne få ned, men som jeg spiste med glubende appetit.

Alene udsigten! Og personalet! Prøv den, men husk at bestille bord i forvejen.”

Læs også: Spådom: København får med Alchemist verdens vildeste restaurant

Næste gang jeg skal ud at spise, vil jeg prøve …
“At tage min kones kreditkort med og glemme mit eget.”

Mit allerbedste måltid var…
“I København da jeg havde skrevet mig til en gratis middag for to på Kong Hans ved at skrive til deres 10 års jubilæum-skrift.

Le chef, Thomas Rode, serverede den ene vidunderlige ret efter den anden, og Do var ved at besvime af lykke over hver eneste, og jeg, jeg er en primitiv mand, jeg ødelagde hendes oplevelse fuldstændig, fordi jeg hellere ville have en hot dog med ristede.

Læs også: Vilde planer: Her får København flydende sauna og omklædning

Det er en begivenhed, vi aldrig er kommet over.

Det er stadig den, Do trækker frem, når vi taler om skilsmisse, hvad hun gør ret ofte.

Hvis jeg går en tur i København, elsker jeg at gå …
“Hvis jeg går en tur i København, er det fri fantasi.

Da jeg boede i Larsbjørnsstræde løb jeg næsten dagligt på rulleskøjter ud til Langelinie. Jeg løb slalom ind og ud mellem bilerne og fodgængerne, jeg løb uden håndbeskyttere, knæbeskyttere og hjelm, jeg løb stærkt.

Hvis der er noget, jeg savner ved København er det lige præcis det.

Stor stærk norsk mand

Min mærkeligste oplevelse i København var…
“Da jeg var til nytårsfest i Pisserende-kvarteret, hvor jeg boede. Jeg blev godt og vel temmelig fuld, så mig omkring i selskabet og tænkte:

“Hvor kedelige kan mennesker være?”

Jeg forlod det og gik på eventyr i byen, der måtte være en masse vilde og gale mennesker ude. Jeg gik og gik og tænkte, nu er jeg godt nok kommet langt væk hjemmefra.

Læs også: Kæmpe succes i USA: Rock ‘n roll kineser-restaurant åbner på Vesterbro

Det viste sig, at jeg var gået rundt omkring blokken ti eller tyve gange.

Der lå et værtshus, det var Cosy Bar. Jeg gik derind. En kæmpe mand kom imod mig. Jeg tog fat i mig og bød mig op til dans.

Han svingede mig rundt og rundt som var jeg en prinsesse.

Han var vild med mig. Han var nordmand og havde de stærkeste arme. Jeg var tryg i hans favn.

Da dansen var forbi, knejsede han med nakken og råbte:
“Om du vil ha meg, står jeg oppe i baren!”

Læs også: Det skal prøves: Så er der champagne-bingo i København

Det er det tætteste, jeg har været på at springe ud som bøsse. Mit liv kunne være ændret den nat. Det skete ikke.

Mine ben knækkede sammen under mig, og jeg lagde mig til at sove på gulvet. Der gik fem minutter, så blev jeg løftet op og sparket ud i den iskolde nat.”

Klar til frisk øl fra tap igen: Nørrebro Bryghus genåbner med gratis ølsmagning

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Øl
Øl

Vi har allesammen savnet vores barer, restauranter og bodegaer – ingen tvivl om det.

De heldigvis også savnet dig, og Nørrebro Bryghus har faktisk savnet deres gæster så meget, at de giver et gavekort til en gratis ølsmagning, hvis du booker bord.

Læs også Carlsberg med nyhed: Lover gratis øl når stederne genåbner

Nørrebro Bryghus Foto Rasmus Kramer Schou

Et slaraffenland for øl-elskere

Nørrebro Bryghus på Ryesgade har ligget siden 2003 og har haft intet mindre end 250 forskellige slags øl gennem hanerne siden da.

Med friske ideer, kærlighed til øl og hårdt arbejde har bryggerne brygget alt fra sorte til lyserøde, bomstærke til spæde, sommerfriske til vintervarmende typer af øl.

Udover at byde på en masse, lækre øl sørger de også for at forkæle dig fra deres køkken.

De benytter nordiske råvarer, som passer perfekt til øl, og menuen tilpasses de mange smagsoplevelser i øl, malt, humle og krydderier.

Øl og årstider er omdrejningspunktet for køkkenet med inspiration fra den franske madskole og det nordiske køkken.

I denne uge slår de igen dørene op for øl-glade københavnere, og det bliver endda med to, helt nye øl fra deres sub-brand, BRAW – og et knaldgodt tilbud.

Læs også Helt genialt: Bryghus lancerer Drive In salg på fire nye slags øl

Nørrebro Bryghus PR Foto

Book bord og få gavekort til gratis ølsmagning

Nørrebro Bryghus åbner dørene på Ryesgade med et brag af et tilbud.

Du får nemlig et gratis værdibevis pr. gæst til ølsmagning på Bryghuset, når I har været inde at spise senest d. 7. juni 2020 (værdi 150 kr. pr. person).

Værdibevis kan indløses i juni, juli og august til en af deres mange ølsmagninger på Bryghuset.

Læs også Ny restaurant i Carlsberg Byen åbner: Serverer 100 forskellige øl i 70 meter lang bar

Hvad: Nørrebro Bryghus genåbner
Hvor: Ryesgade 3, 2200 København N
Hvornår: Torsdag d. 28. maj 2020
Hvordan: Læs meget mere her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Skaldyrsfade, muslinger og fish n’ chips: Her ligger en ægte fiske-perle på Amager

Skrevet af: Mathilde Mågård Hansen
Foto Restaurant H3
Foto Restaurant H3

Siden 1902 har Amager Fiskehus ligget midt i det travle kryds mellem Amagerbrogade og Holmbladsgade og forsynet folket med frisk fisk.

Ægteparret, Rikke og Lars, er nu femte generation af fiskehandlere og for et par år siden udvidede de den populære fiskehandler med en restaurant, H3.

Her er målet at inspirere især unge mennesker til at spise mere fisk, og vise dem hvor nemt de selv kan lave det derhjemme.

Læs også Succes gentages: Byens sidste fiskerkone fortæller historier på Krogs Fiskerestaurant

Foto Restaurant H3

118 år med fisk

For mange, mange år siden var Holmbladsgade på Amager primært en handelsgade med slagtere, ostehandlere – og rigtig mange fiskehandlere.

Faktisk så mange at Amager Fiskehus dengang var det tredje på gaden. Deraf navnet H3 til den nye restaurant.

Kvaliteten og de friske fisk har altid været prioriteret højt i butikken, men det er især kendskabet til familier gennem flere generationer og den indbydende stemning, der er med til at gøre Amager Fiskehus til en integreret del af den lokale historie.

Udover at forsyne hele Amager med lækker og primært dansk fisk, så leverer de også til bl.a. Ida Davidsen og Husmanns Vinstue.

Læs også Fra fisk til kulturmagnet: Ikonisk bygning genopstår som nyt trækplaster

Foto Restaurant H3

Fra fiskehandel til fiskerestaurant

For knap tre år siden besluttede ægteparret, Rikke og Lars, at omdanne lagerlokalet til en lille, hyggelig restaurant. De har været gift i 23 år og arbejdet sammen i mindst lige så mange, og delte de samme ambitioner om den nye restaurant.

”Det skulle være et rart sted at komme. Et hyggeligt sted, hvor du føler dig set. Det skal næsten føles som at komme hjem,” forklarer Rikke.

Kendskabet til råvarerne kom dem i forkøbet, men det gjorde hele driften, der følger med en restaurant ikke. Det har de taget undervejs.

Hver dag henter kokkene frisk fisk inde ved siden af hos Lars, og Rikke er eneste tjener på gulvet. For hende handler det meget om værtskabet:

”Jeg glæder mig hver dag til at tage på arbejde – uanset hvor træt man kan være. Jeg elsker de gæster, der kommer og besøger os”.

Læs også Perfekt udsigt og fisk på grillen: Donda er Københavns nye lækre fiskebar

Foto Restaurant H3

Vil gerne inspirere gæsterne

”Inde i Fiskehuset har vi en masse stamkunder, som er kommet der i mange år. Næsten halvdelen af alle dem, der kommer er børn – for vi giver en gratis fiskefrikadelle til alle børnene,” fortæller Rikke.

For de vil gerne lære børn i en tidlig alder hvor lækkert fisk er.

Hos H3 er fish n’ chips og muslinger to store favoritter, og for Rikke betyder det meget at vise især unge mennesker, hvor lækkert fisk kan være:

”De skal selvfølgelig have en dejlig aften, men vi vil også gerne inspirere dem til at købe noget fisk med hjem til deres eget køkken”.

Menuen skifter en gang om måneden og tager altid udgangspunkt i sæson – lige nu er det især de store skaldyrsfade, der hitter.

Læs også Kaffe, kager og hjemmelavet is: Skjult perle på Amager udvider med en specialbutik

Foto Restaurant H3

H3 har i flere år holdt krebsegilde i restauranten – og med stor succes. Det er en fest for gæsterne, og der er fyldt alle weekender i september.

Faktisk er det de samme gæster, der kommer igen hvert år, og det er en stor del af det for Rikke og Lars .

”Lokalsamfundet meget for os, og vi kæler virkelig for det,” slutter de.

Hvad: Restaurant H3
Hvor: Holmbladsgade 3, 2300 København S
Hvornår: Åbent til frokost: Tirsdag til fredag fra kl. 11.30 til 15.00 og Lørdag 11.00 til 15.00 – åbent til aften: Torsdag og fredag fra kl. 17.00 til 20.45 og åbent for drikke og snacks frem til 22.00
Hvordan: Læs meget mere her

Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Går ny æra i møde: Så meget blev Damhuskroen solgt for

Skrevet af: Michael Qureshi

Damhuskroens historie går tilbage til begyndelsen af 1600-tallet, hvor Christian 4. gav tilladelse til at opføre et mindre vagthus ved dæmningen over Damhussøen.I 1757 fik stedet kongeligt privilegium til at drive kro, og det er blevet gjort lige siden.

Nu er ejendommen med et erhvervsareal på 2.150 kvm og et grundareal på 3.995 kvm blevet solgt.Det skriver Byens Ejendom.Fynsk ejendomsinvestor har købt den ikoniske bygning for knap 21 mio. kr.

“Investeringsvirksomheden Proximus har købt den historiske ejendom på Roskildevej 244 i Rødovre, og det er jeg meget glad for, da de kender området rigtig godt og i forvejen er i gang med at udvikle de bagvedliggende arealer med spændende lejlighedsbyggerier,” fortæller Kenneth Jakobsen, erhvervskonsulent i EDC Erhverv Poul Erik Bech i en pressemeddelelse.

“Den ikoniske bygning har mange historiske detaljer, som er bevaret, og den består blandt andet af store, flotte selskabslokaler, et stort køkken og et par mindre køkkener, en scene og en stor bar.

Historisk ejendom

Ejendommen er ombygget i 1975 i mursten og tegltag, så den er i rigtig fin stand og klar til mange flere legendariske fester i fremtiden,” udtaler han.

Direktør i Proximus, Jes. J. Petersen, fortæller, at der endnu er uklarhed om fremtiden for kroen tæt ved Damhussøen og det tidligere Damhus Tivoli, Damhusparken, som Proximus købte i slutningen af 2015.

“Vi er rigtig glade for at have købt den historiske ejendom, da vi er meget begejstrede for området, som vi i forvejen kender godt. Damhustorvet er blevet renoveret, og de arealer bagved ejendommen, som vi ejer, har vi udviklet til lejlighedsbyggeri.

Vi er endnu ikke afklaret om, hvad der skal ske med ejendommen, når vi på et tidspunkt er på den anden side af coronakrisen. Men vi forestiller os, at der vil være noget lignende det tidligere, så vi kan skrive en god fortsættelse på Damhuskroens historie,” siger han.

I november 2017 købte Proximus en erhvervsejendom på Rødovrevej 239 med henblik på at omdanne den til omdanne den til 50 boliger.

Ifølge Tinglysningen er betalt 20,75 millioner kr. for Damhuskroen. Ejendommen blev i 2018 offentligt vurderet til 17 millioner kr., hvoraf grundværdien udgør 7,2 millioner kr.

Det skriver Byens Ejendom.