Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mr. Copenhagen tipper: Efterårsferie i Jylland for hele familien

Af Mathilde Mågård Hansen
Henne Kirkeby Kro Foto Anders Schoennemann
Henne Kirkeby Kro Foto Anders Schoennemann

Efterårsferien står for døren, og mens vi alle sammen fik rigtig god tid til at få udforsket København i sommerferien, så er turen nu kommet til den anden side af Storebælt.

MigogKbh er teamet op med Henrik Thierlein, international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år og i dag rådgiver inden for turisme, presse og gastronomi.

Han kender om nogen dansk turisme, og har været med til at sætte en solidt aftryk på den internationale presses omtale af vores elskede hovedstad lige siden.

Henrik Thierlein Foto PR

I sommers fik vi æren af hans skønne guides til sommerferie både i og udenfor København, men nu er det tid til at aflægge Jylland et besøg.

Læs hans guide til alle de skjulte perler og nyd en skøn ferie i nye omgivelser.


Skærsøgaard Foto Henrik Thierlein

Sydøstjylland

Lige når man krydser Lillebæltbroen er der kun 20 min til vinområdet Dons med vingården Skærsøgaard, som er det nordligste vinområde i Europa. Det betyder, at vinen fra vinbonden Sven Moesgaard kan betegnes ”kvalitetsvin”. Der er ca. 25.000 vinstokke på friland på ca. 9 hektar.

Besøg gårdbutikken og se markerne i dette skønne område med Danmarks mest præmierede vingård med over 230 medaljer. Det samlede udvalg af vine kan også købes på Godsbanen i Aarhus om du finder ud af, at du skulle have købt et par flasker mere med hjem.

Videre nordpå står Jellingstenene også kaldet Danmarks dåbsattest, som næsten skal opleves nu hvor du er på disse kanter. Runestenene fra ca. 950-985 e. Kr. udgør sammen med kirken og de to kæmpegravhøje Jellingmonumenterne, som er optaget på UNESCO’s Verdensarvliste.

Stenenes indskrift beretter om Kong Haralds bedrifter. Han samlede Danmark og gjorde danerne kristne. Danmarkshistorie som heldigvis ikke alt sammen er havnet på Nationalmuseet i København.

Hotel Jørgensen Foto Henrik Thierlein

Kun en halv time fra historiens vingesus i Jelling til en renovering, der må kaldes historisk for et lille byhotel på den jyske østkyst – nemlig Jørgensen Hotel midt på torvet i Horsens. Hotellet er beliggende i det smukke Lichtenbergske Palæ fra 1744.

Bygningen blev i år bragt tilbage til fordums glans med både vinbar, vinbutik, 59 værelser og Restaurant Eydes med gedigen mad af lokale producenter under de buede hvælvinge i kælderen. De flotte renoverede værelser, hvoraf over halvdelen er højloftede med stuk og guld, er ligesom resten af huset blevet genskabt af to italienske dekorationsmalere og konservatorer fra Rom. En omvej værd!

På vej op ad Østkysten mod Aarhus bør man lægge vejen forbi en af Danmarks helt store vellykkede museumsrenoveringer i nyere tid – nemlig MOMU – Moesgaard Museum.

Forhistorie på internationalt niveau midt i skoven syd for ynglingsbyen Aarhus. Grauballemanden har fået nyt liv i den rekonstruerede mose, hvor man som besøgende får indtryk af at være helt tæt på den 34-årige mand, der blev henrettet og lagt i en tørvegrav i mosen – antagelig ved en offerhandling 375-255 f.Kr. Gå også op ad Evolutionstrappen. Her møder du hele syv arter af menneskeheden i voks!

Kiin Kiin Street Aarhus Foto Kiin Kiin Street Aarhus Facebook

Aarhus

I Aarhus er Københavner-indtoget fra Madklubben og Kiin Kiin ikke til at overse på den gastronomiske front.

Kiin Kiin Street Aarhus serverer asiatiske favoritter fra Kiin Kiin-restauranterne i København og Bangkok i et hyggeligt byhus down town Aarhus. Duften og smagen af Bangkoks intense gadekøkken får du her, nu hvor turen til Thailands hovedstad ikke er lige for døren.

Madklubben har hele to favoritter i Jyllands hovedstad: ved den charmerende å ligger Grill og i det gamle toldkammer på havnen finder du Madklubben Aarhus. Begge steder har pulserende stemning og følelsen af storby til meget rimelige priser.

Skal du prøve det lokale så er Restaurant Pondus på Åboulevarden en af byens få i Michelin-kategorien Bib Gourmand – en rigtig hyggelig bistro-stemning med ditto køkken.

Også helt nyåbnede Restaurant Bambi tæt på banegården med sympatiske René Hansens tanker om dyrevelfærd, økologi og lokale råvarer fra Jylland. Eksempelvis køer, der har græsset ved marsken og som rent faktisk opretholder fugle og fauna i området.

Restaurant Pondus Foto Restaurant Pondus Facebook

To budgetvenlige hoteller om man rejser på efterårsferie med børnene eller hellere vil bruge sin penge på andre ting på sin Tour-de-Jylland:

WakeUp Aarhus ligger centralt ved banegården – book LARGE hjørneværelser, som har skue over havnen og morgenmadens brød er som noget helt nyt fra Meyers Bageri – bare som en lille bonusinfo.

Budgethotellet CABINN Aarhus kender vi fra København. I Aarhus har de fået en prima lokation mellem åen, Domkirken og Aarhus Teater.

Gulsmeden hotellernes originale og første hotel finder man også i smilets by. Charmerende sted i Guldsmedegade med kun 26 værelser i boheme stil med himmelsenge og 100% økologisk mad og drikke.

Byens nyeste hotel hedder RED og åbnede i august og med sin kæmpe atriumgård et spektakulær syn når man kommer op fra centrale Frederiksgade med rulletrapper til første sal. Flere værelser har udsigt til Aros og byens legendariske Arne Jacobsen rådhus. Hotellet er ultra moderne og der er sjove detaljer á la historiske dragter fra Aarhus Teater på flere niveauer i atriummet.

Hotel RED Foto PR

Udflugt fra Aarhus:

Begynd turen med et smut til Djursland & Mols Bjerge.

Nationalparken Mols Bjerge med Trehøje (sæt GPS’en på Trehøje Mols ellers finder du det aldrig) er den del af Djurslands bakkelandskaber, som er formet af komplekse iskappe- og smeltevandsbevægelser under de sidste 3 istider og har resulteret i meget varierede landskabs- og kysttyper. Natur, natur, natur – og kun 40 km fra Aarhus.

Kør fra de smukke bakkede landskaber forbi Kalø Slotsruin og Møllerup Gods gårdbutik med salg af hampeprodukter fra egne marker til charmerende Ebeltoft, som bl.a. er kendt for Fregatten Jylland.

Maltfabrikken ligger højt over byen og er et helt nyt kulturcenter anno 2020, da den gamle maltfabrik blev forladt i 1998. Køb egnsprodukter med hjem fra butikken, drik en øl produceret i kælderen under Spisehuset eller besøg skaterrampen, mens resten af familien går i bryggeriet eller besøger de 7 atelierpladser.

Molskroen Foto Henrik Thierlein

Før turen går til Aarhus igen, så læg vejen forbi Molskroen for frokost eller aftensmad for Djurslands største gastronomiske oplevelse. Vælg fra køkkenchef Steffen Villadsens á la carte kort eller 4-8 retter med tilpasset vinmenu før den legendariske ostevogn ruller ind.

Den smukke gule bindingsværksbygning har også 18 værelser, så drop gerne overnatningen i Aarhus for en enkelt nat, og er du til en kølig dukkert, så er der en badebro mindre end 100 meter fra hotellet ud i Ebeltoft Vigs blå bølger.

En anden god udflugt fra Aarhus er en tur til Silkeborgsøerne. Søhøjlandet (eller The Lake-highland, som man ville kalde det i Storbritannien – nu hvor du nok ikke skal på den side af kanalen her til efteråret) er en helt speciel oplevelse, da det ikke har sin lige nogen steder i Danmark. Der er det højest liggende område i Danmark og samtidig det område med den største tæthed af søer ideel til vandreture.

Silkeborgsøerne Foto Silkeborg.dk

Mest kendt er nok Himmelbjerget, som man kan køre til og gå lange ture op til eller i området langs søerne. I sæsonen kan man prøve den legendariske hjuldamper Hjejlen (eller som selskab hele året), som har deres start i charmerende Silkeborg og lægger til et utal af steder på Silkeborg søerne. Himmelbjergruten er en ca. 50 km. vandrerute gennem primært skove i det bakkede landskab mellem Silkeborg og Ry.

Er du mere til indendørs kultur, så huser Silkeborg Asger Jorn Museet. Her på Gudenåvej findes én af Danmarks største samlinger af kunst. Asger Jorn er naturligvis i fokus her men også en stor samling af hele Danmarks Per Kirkeby. Museet har også en enestående samling af international kunst, som bygger videre på den samling, der blev skabt af Asger Jorn fra begyndelsen af 1950’erne og frem til hans død i 1973.  Besøg også Café Kobra og butikken med gaveidéer til store og små museumsgæster.

Vil du kombinere kunst og cykelture med madkurv fra museet , så læs mere om “På cykeltur ud i kunsten og naturen“.

Asger Jorn Museet Silkeborg Foto Henrik Thierlein

Limfjorden:

Nord for fjorden eller Nordenfjords, som man siger på de kanter, ligger Naturreservatet Vejlerne, der omfatter ca. 6000 ha. Vejlerne er Nordeuropas største fuglereservat. Her ligger Skandinaviens største sammenhængende rørskove eksempelvis.

Vejlerne rummer i dag Danmarks største, ynglende bestande af grågås. Reservatet er desuden et af de få steder i landet, hvor man kan se skestork og om efteråret er engene landets største overnatningsplads for traner. Flere steder kan man holde ind og gå på træstier højt over vandet og se fugle fra udsigtshuse. Husk kikkerten.

Kører man længere sydpå ligger Glenholm Vingård et stenkast fra Limfjorden og den nærliggende koloni af vilde heste, som græsser ud til fjorden. Vingården startede i 1993 og har i dag et tilplantet areal på 2,5 hektar, fordelt på 4 forskellige sorter og en produktion på op til 7000 flasker årligt. Den lille vinbutik har åbent udenfor sæsonen fredag og lørdag.

Glentholm Vingård Foto Henrik Thierlein

Lige i nærheden ligger Vitskøl Kloster fra 1158, der med sine hvide mure kan ses fra fjorden. På Vitskøl Kloster har der været dyrket krydder- og lægeurter gennem 850 år. Urterne kom til Vitskøl med cisterciensermunkene, som grundlagde klosteret og haven.

Haven og klosteret med klosterkirken kan udenfor sæson stadig beses efter aftale og trænger du til en overnatning, så er dele af det gamle kloster i dag et Danhostel. Klosterets sale samt klosterhaven har gratis adgang for overnattende gæster. Der er for øvrigt glimrende cykelruter i området, som fint beskrives på deres hjemmeside.

Stor urtehave hos Vitskøl Kloster Foto Vitskøl Kloster Facebook

Tag ikke langt derfra den lille færge over Hvalpsund til halvøen, Salling. Har du en time før afgang, så besøg Danmarks eneste stråtækte herregård Hessel, der ligger 5 min i bil eller 10 min på cykel syd for færgelejet. På den anden siden ligger digteren Jeppe Aakjærs kunstnerhjem, Jenle.

Du spørger måske dig selv, hvad er det nu han har skrevet? Ja, hvem kender ikke “Hvem sidder der bag skærmen – det gør såmænd Jens Vejmand” eller teksten til  “Jeg er havren” eller “Ole sad på en knold og sang”. Den verdenskendte klassiske komponist, Carl Nielsen, skrev musik til 16 af Jeppe Aakjærs digte – heriblandt “Jens Vejmand”.

I hele efterårsferien er der skattejagt for børnene, eller man kan besøge caféen og stuerne, hvor Aakjær skrev sine digte med udsigten til Limfjordens vande.

Thise Mejeri Foto Thise Mejeri Facebook

Thise Mejeri er lige om hjørnet. Køb ost med hjem fra gårdsalget på det legendariske mejeri på halvøen Salling før sejlturen til øen Fur.

Midt i Limfjorden ligger øen der er kendt for sine molerskrænter med vulkanske askelag fra efter istiden. Enkelte steder er klinten 30 meter høj og regnes for et af de smukkeste kystpartier ved Limfjorden. Det tager kun 3-4 minutter med den lille færge og når du er derover, så er en frokost på Fur Bryghus et must. Øens lokale øl er brygget på grundvandet på Fur, som er helt unik, da det på en årelang rejse er filtreret gennem øens lag af vulkansk aske.

Henne Kirkeby Kro Foto Anders Schoennemann

På vej hjem..

Har du savnet Michelinstjerner på din tur, så kommer hele to af dem her på Henne Kirkeby Kro, hvor du både kan bo og spise under stråtaget.

Arbejderdrengen Paul Cunningham fra Essex, der blev dansker og sikrede Tivoli sin første stjerne på The Paul, og som pakkede sine gryder og drog vestpå til denne helt igennem gennemførte gamle kro tæt på vandet. Pauls mad er ærlig og overraskende, og menuerne skifter i takt med naturen udenfor i den store køkkenhave. Der er garanti for at blive forelsket i både maden og Paul.

Således slutter tour de Jylland for denne efterårsferie men følg Henrik Thierlein på hans helt nye Instagram-profil med tips og tricks til København og hele Danmark.


Bange for at misse nyt om Kbh? Meld dig til MigOgKbhs nyhedsbrev. Kommer hver fredag. Vi lover, det er godt.
Altid nyheder på MigOgKbh Facebook. Lækre billeder på vores Instagram

Del artikel

Andre læser også