Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Har brug for din hjælp: Nationalmuseet laver street view-tjeneste med gamle billeder

Af Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Sådan så Nørrebrogade ud i 1897. Foto: Nationalmuseet
Sådan så Nørrebrogade ud i 1897. Foto: Nationalmuseet

Hvordan så Nørrebrogade ud i gamle dage? Hvordan gik københavnerne klædt, da bedstemor var barn? Og hvad lå egentlig der på Vesterbrogade, hvor McDonald’s holder til i dag?

Hvis du af og til går rundt og drømmer om at tage en smuttur tilbage til fortiden for at opleve stemningen i byen, kan du glæde dig over Nationalmuseets nye projekt.

I mange år har mere end 200.000 historiske fotos ligget velbevaret og gemt væk i kasser på Nationalmuseet, men de seneste tre år har museets medarbejdere brugt kræfter på at digitalisere de gamle billeder.

Fotografierne fortæller danskernes fælles historie og kan gøre os alle klogere på, hvordan Danmark så ud før i tiden.

Derfor vil Nationalmuseet lave en street view-lignende tjeneste, hvor man kan se de mange historiske billeder.

Bliv foto-detektiv

Museet er dog udfordret af, at de ikke kender de præcise adresser og lokationer, som fotografierne er taget på, og derfor bedes danskerne om hjælp til projektet, som kaldes “Hvor er det fra?”.

Om projektet siger Jacob Wang, der er projektleder og koordinator for digitale initiativer ved Nationalmuseet:

”Formålet med at digitalisere fotografierne og lokalisere dem korrekt er at bygge et slags historisk street view over Danmark. Derfor skal vi nøje vide, hvor fotografen stod, og i hvilken retning han fotograferede, da han tog billedet.”

Hvis du har lyst til at være frivillig foto-detektiv for Nationalmuseet, kan du gå ind på projektets hjemmeside og søge på en by eller bydel, som du kender godt, og her kan det så være, at du kan spotte velkendte lokationer på billederne og give vigtige oplysninger til museet.

Nationalmuseets direktør Rane Willerslev er begejstret for projektet og fortæller:

“Det er fantastisk, at vores foto-guld fra arkiverne nu bliver let tilgængeligt for alle – skoleelever, byplanlæggere og dem, der bare gerne vil se, hvordan deres barndomsgade engang så ud. Tænk bare at kunne tage en street view tur ned ad gaden og opleve, hvordan der har været for 50 eller 100 år siden. Det kan jo bruges af alle.”

Fotografierne stammer fra Nationalmuseets arkiver – fortrinsvis fra Frihedsmuseets og Frilandsmuseets arkiver, og  mange af billederne er i sin tid fotograferet af ansatte fra Nationalmuseet for at dokumentere, hvordan land og by i Danmark så ud i samtiden.

Du kan se de billeder, der allerede er blevet præcist placeret, på dette digitale danmarkskort.

Hvad: “Hvor er det fra?”
Hvordan: Hjælp Nationalmuseet her

Del artikel

Andre læser også