Ny nordisk spiseguide: Københavner-restaurant løber med fornem førsteplads

Skrevet af: Rasmus Kramer Schou

Der findes masser af spiseguider for os madglade typer.

Michelinguiden, Nordic Guide Worlds 50 Best Restaurants.

1. oktober så en helt ny spiseguide dagens lys.

Den hedder 360°Eat Guide, og de har taget et politisk standpunkt udi madanmeldelse – de rangerer nemlig ikke blot efter madens smag, men også hele restaurantens bæredygtighed.

Her var der især gode nyheder til København, som fik flere restauranter præmieret – blandt andet årets bæredygtige restaurant Amass.

Læs også: Vores bud på toppen: Her er Københavns bedste gourmetrestauranter

Brug for ændring

”Fødevareforbrug har en enorm indflydelse på klimaændringerne,” forklarer Pär Bergkvist, grundlægger af 360 ° Eat Guide.

“Det er tid til, at vores toprestauranter tager ansvar og fungerer som forbilleder for hele branchen.”

“Vi er nødt til at spise mindre kød og med højere kvalitet, fokusere mere på sæsonbestemte produkter og frem for alt minimere madaffald.”

Læs også: Guide: 10 restauranter med udsigt i København

Matt Orlando fra Restaurant Amass, fra 360°Eat Guide. Foto Rasmus Kramer Schou

Åbne kulinariske kort

I modsætning til f.eks. Michelinguiden kører 360°Eat Guide med fuldkommen åbenhed. Både hvad angår deres jurymedlemmer og deres kriterier for at rangere, som de gør.

En restaurant kan modtage op til 100 point for gastronomi og yderligere 100 point for bæredygtighed.

Her bliver der lagt vægt på produktionsoprindelse, uddannelse af personale, samarbejde med lokale producenter, økologisk mad og madaffald samt gennemsigtighed gennem hele forretningen.

Læs også: Bæredygtigt og lækkert koncept: Rooty forkæler med velsmagende salater

1,2,3 grønne cirkler

Restauranter bliver tildelt en, to eller tre grønne cirkler.
En grøn cirkel betyder den bæredygtige rejse lige er begyndt og der er et stort potentiale.

To grønne cirkler betyder restauranten har god fokus på bæredygtighed og er godt på vej.
Tre grønne cirkler betyder: Ægte, indsigtfuldt bæredygtighedsarbejde, der påvirker hele virksomheden. I førertrøjen og tæt på målet.

“Vi er nødt til at forvente mere af vores restauranter og begynde at stille spørgsmål om, hvor maden stammer fra. Restauranterne er nødt til at trappe op, men vi – gæsterne – skal også begynde at handle ansvarligt, ” fortæller Pär Bergkvist.

Læs også: Nørrebro har fået 100 procent vegansk pizzeria

Matt Orlando fra Restaurant Amass, fra 360°Eat Guide. Foto Rasmus Kramer Schou

Giver gæsten et valg

Yderst sympatisk at give os, gæsterne, en mulighed for at vælge med pengepungen.

Hvor skal man så tage hen, hvis man gerne vil spise godt og samtidig støtte de restauranter, der ikke bare har taget at aktivt valg for miljøet, men decideret har det som deres gastronomiske DNA.

Juryen har testspist på over 250 restauranter og hoteller i hele Norden og er kommer frem til følgende vindere:

Læs også: Pita-kunst: Københavns nye gourmet-pita er overdådig

360°Restaurant – AMASS, DENMARK

360°Chef – FREDRIK JOHNSSON, VOLT, SWEDEN

360°Young Chef – DESIRÉE JAKS, AGRIKULTUR, SWEDEN

360°Action! – PAUL SVENSSON, FOTOGRAFISKA, SWEDEN

360°Experience – VINEYARD EXPERIENCE/RESTAURANT ÄNG, ÄSTAD VINGÅRD, SWEDEN

360°Hotel – HÖGBO BRUKSHOTEL, SWEDEN

360°Hospitality – CREDO, NORWAY

360°Waste – NOLLA, FINLAND

360°Green – NOMA, DENMARK

360°Lighthouse – LILLA BJERS, SWEDEN

Læs også: Franske fristelser: København har fået sin første eclair-butik

Hvordan: Se årets vindere lige her – både hvor mange grønne cirkler de har fået og hvor mange gastro-point de har fået.