ANNONCE
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Tag en håndbajer med: Ny udstilling fremhæver gyldne værtshuse i København

Af Mathilde Mågård Hansen
Bodega Det lille Ørsund på Vesterbro. Foto Thomas Skou
Bodega Det lille Ørsund på Vesterbro. Foto Thomas Skou

En af årets bedst sælgende – og med sine 3,6 kg. nok også tungeste – bøger genopstår som udstilling på Københavns Museum. 

Fotoudstillingen, ”Stamsteder – Københavns sidste værtshuse”, hylder byens brune værtshuse, hvis antal er på retur, men som der også er en kæmpe interesse for at bevare. 

Tag din øl med i udstillingen, hvor du i et værtshusagtigt tusmørke bevæger dig rundt mellem store fotos fra 14 meget forskellige værtshuse; ét fra hver bydel i København og fra Frederiksberg.

Her er fortællinger fra en anden verden, som både er et ude og hjemme, hvor mennesker mødes, stamgæster omkommer for enden af stejle trapper og katten drikker øl.

Et stort oversigtskort gør det nemt at udpege, hvilke steder, du allerede har besøgt – og måske også, hvor turen skal gå hen næste gang?

10 er lukket det seneste år

Værtshusene lukker og slukker, ikke bare for natten, men for altid. 

I slutningen af 1980’erne var der over tusind værtshuse i Københavns og Frederiksberg kommuner. 

Billard spiller på Perikles på Østerbro. Foto Thomas Skou

I dag er der kun lidt over to hundrede tilbage – alene det seneste år er der blevet 10 færre, bl.a. har ”Schelenborg” på Amager, som er med i udstillingen, måttet lukke. 

Forfatterne Anders Højberg Kamp og Johannes Jacobsen har sammen med fotografen Thomas Skou besøgt alle byens brune værtshuse, og Københavns Museum har udvalgt 14 til udstillingen, hvor deres særlige historier bliver udfoldet. 

Røverhistorier og scener fra byens beværtninger

I udstillingen er der sjove fortællinger, som tager gæsten på en visuel vandring igennem nogle af de sidste værtshuse i hovedstaden. 

Her er flere vilde røverhistorier og anekdoter, der knap nok tåler dagens lys, foruden et hav af billeder fra stederne og af dem, der færdes her. 

Udstillingen Stamsteder nåede kun at blive vist på Københavns Museum i to uger i december 2021 – så blev Danmark lukket ned af corona. 

Men den store interesse for bogen af samme navn – under et år er den solgt i mere end 6000 eksemplarer – og fra de mange, som ikke nåede forbi, har gjort, at Københavns Museum nu sætter den op på ny. Stamsteder er en hyldest til værtshuset.

Hvad: Stamsteder – Københavns sidste værtshuse
Hvor: Københavns Museum, Stormgade 18, 1555 København V
Hvornår: Fra d. 1. december 2022 – 28. februar 2023

Del artikel