MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedsbrevet.

Guld og mønter i massevis: På ny udstilling i København kan du bade i penge

Af Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: Nationalmuseet, PR
Foto: Nationalmuseet, PR

Du husker helt sikkert tegningerne af Joakim von And, der lægger an til hovedspring i sin store pengetank.

Måske går du endda og drømmer om at bade i penge lige som den kendte og velhavende and?

Hvis det er tilfældet, skal du tjekke Nationalmuseets nye udstilling ud.

Udstillingen hedder “Ka-ching! – Show me the money” og åbner 28. september på det store museum i Indre By, og som du måske har gættet, handler den om penge og tager dig med på tur i pengenes verden.

Løft en guldbarre

Museet guider dig gennem pengenes historie, og undervejs har du chancen for at score “millionen” i et stort ”Pengespil”, der viser, hvor uransagelige pengenes veje er.

”Pengenes historie er næsten lige så lang som menneskets. Lige siden vi byttede en ting til en anden, har vi haft et pengesystem. Vores byttehandler blev siden til mønter, sedler og nu tal på en konto.

Menneskets pengesystem har bygget samfund op og lagt andre i ruiner. Vores penge er kort sagt et afgørende kapitel i vores kulturhistorie og en forudsætning for at forstå mennesket,” siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev.

Som en del af udstillingen kan du se et udvalg af museets unikke møntsamling med nogle af verdens ældste mønter, og du kan bogstavelig talt tage en tur i hamsterhjulet.

Du kan også løfte på en ægte guldbarre, se nogle af de mest kostbare skatte man kan opdrive og prøve kræfter med aktier og bolighandel.

Forstå pengesystemet

Vinder du “millionen” i Nationalmuseets spil, får du en tur i pengebadet.

Her er dog ikke tale om en pengepool som den, Joakim von And bader i, men et brusebad, hvor du lader pengenes daler ned over dig.

Med udgangspunkt i pengespillet perspektiverer “Ka-ching! – Show me the money” pengenes kulturhistorie til nutidige, økonomiske problemstillinger.

Nationalmuseet klæder gæsten på til at forstå, hvordan pengesystemet er skruet sammen, hvordan finansbobler opstår, og hvordan borgere, stater og banker er forbundet af gæld.

Kender du typen?

I forbindelse med den nye udstilling byder Nationalmuseet på en række særlige events, hvor forskellige eksperter lægger vejen forbi med interessante fortællinger.

Du kan blandt andet opleve livsstilsekspert Anna Glad og forbrugsøkonom Ann Lehmann Erichsen fortælle om danskernes privatforbrug og nye tendenser til arrangementet “Kender du typen i krisetid?”.

Og så kan du høre Dr.phil, ph.d., og professor i formel filosofi ved Københavns Universitet Vincent Hendricks tale om en ny valuta i byen.

Den kan hverken sættes i banken, kastes op i luften som mønter eller pålægges renter. Det er nemlig din opmærksomhed, der handles med.

Læs mere om udstillingen og arrangementerne her.

Hvad: Ka-ching! – Show me the money
Hvor: Nationalmuseet, Ny Vestergade 10, København K
Hvornår: Åbner 28. september 2022

Del artikel

Andre læser også