Annonce
MigogKbh Nyt

Du får:

  1. Nyheder om og eksklusive Guider til København.
  2. De nyeste og hotteste tips indenfor Mad, Kultur, Shopping og Oplevelser i Kbh.
  3. Eksklusive tilbud, som du får først.

Ved tilmelding til MigogKbh Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Spis i dag

Nyt forslag: Skal de danske pølsevogne på UNESCO’s liste?

Af Camilla Lützhøft Stahlschmidt
Foto: Danish Crown Foods
Foto: Danish Crown Foods

Vi er mange, der holder af at smutte forbi den lokale pølsevogn for at få en ristet med det hele – et måltid forbundet med traditioner og historie.

Men faktisk er den danske pølsevognskultur truet. Engang var der mere end 700 pølsevogne i Danmark, og i dag er der kun omkring 100.

Spørger man Danish Crown Foods, er det en foruroligende udvikling, og her mener man, at kulturen skal bevares.

Derfor er den danske fødevarevirksomhed gået så vidt som at udforme en ansøgning til UNESCO’s repræsentative liste over verdens immaterielle kulturarv, hvor de mener, at de danske pølsevogne hører hjemme.

100 år med pølsevogne

I januar i år fyldte den danske pølsevogn 100 år, og det fik ikke bare stor opmærksomhed i medierne, men danskerne strømmede også til pølsevognene for at fejre jubilæet.

“Vi og de danske pølsemænd m/k blev helt blæst bagover af den store kærlighed, der strømmede de danske pølsevogne i møde til den store 100 års fødselsdag i januar, og nu rækker vi så ud til danskerne for at bede om hjælp til at bevare et stykke dansk kulturhistorie – og bakke op om vores mission om at få den danske pølsevogn på UNESCO’s liste,” fortæller kommunikationsansvarlig Michael Ravn fra Danish Crown Foods.

“Vi synes, at pølsevognskulturen bør bevares for evigt,” tilføjer han.

Foto: PR

Ifølge Bettina Buhl, der er madhistoriker og museumsinspektør i Madens Hus på Det Grønne Museum, er den danske pølsevognskultur så vigtig en del af den danske madhistorie, at det er værd at give optagelsen på UNESCO’s repræsentative liste over verdens immaterielle kulturarv et forsøg.

Pølsevognen har opnået en særlig status som et stykke dansk kulturhistorie, og den er blevet symbolet på en madkultur, som kan rumme alle folkelag,” udtaler Bettina Buhl.

Støt pølsevognens sag

Hvis du er enig med Danish Crown Foods i, at de danske pølsevogne fortjener en plads hos UNESCO, kan du støtte sagen med din underskrift.

Det sker på hjemmesiden poelsevognenforevigt.dk.

Udover ansøgningen til UNESCO har Danish Crown Foods søgt tilladelse hos Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning om at opsætte en mindeplade for de danske pølsevogne på Rådhuspladsen i København.

Del artikel

Andre læser også