Øjebæ og 5G-stråler: Kommunen gik uden om naboer da TDC lokkede med hurtigt internet
Af Morten Parsner
“Det er lidt af en øjebæ at sætte op på en historisk plads. De har sat den op lige foran snotten af os.”
Sådan beskriver Kirsten Monrad Jensen de to nye 5G-mobilantenneanlæg, som TDC har sat op på tagene ved Blågårdsplads.
For selvom Nørrebro nu får glæde af hurtigere internet, så har telemasterne skabt stor frustration for nogle af naboerne.
Kirsten Monrad Jensen, der er formand for andelsboligforeningen A/B Blågårdsplads 8-10, er uforstående for, at Københavns Kommune har givet dispensation til opførelsen af masterne – bare 13 meter fra foreningens tagterrasse.
“Vi er så kede af, at det er blevet sat op. Vi bruger vores tagterrasse meget om sommeren, og nu er børnefamilierne usikre på, om de kan lade deres børn lege her med mobilstråling så tæt på. Vi har jo intet hørt fra nogen om opsætningen,” siger Kirsten Monrad Jensen.
Der skulle ellers en dispensation til for, at TDC kunne sætte deres nye 5G-antenner op.
Området på Blågårdsplads er nemlig klassificeret som bevaringsværdigt, og det er derfor nødvendigt med særlig tilladelse, hvis der skal bygges på synlige facader.
Den dispensation blev klaret på bare lidt over en måned – og helt uden en partshøring af naboerne, for det fandt Københavns Kommune ikke nødvendigt.
Teknik- og Miljøforvaltningen skriver i et svar til Migogkbh, at man har valgt ikke at inkludere naboerne, fordi byggeriet ikke medfører en påvirkning, der kan begrunde, at nogen får tilkendt partsstatus:
“Det skyldes, at der er tale om en begrænset ændring af bebyggelsen. Det har indgået i vurderingen, at antenneanlæg ikke vil give væsentlig skygge på tagterrassen,” skriver Teknik- og Miljøforvaltningen til Migogkbh.
Men hvor skal mobilmasterne så stå?
TDC’s master står på nabo-boligforeningens bygning, og de bliver betalt en årlig sum for at lægge tag til antennerne. De har ikke ønsket at stille op til interview
Kirsten Monrad Jensens boligforening har sagt nej til tilbuddet, om at blive betalt for at få placeret mobilantennerne på taget, da de i sin tid også blev spurgt af TDC.
Hun forstår dog godt behovet for mobilmaster i byen, og netop behovet for masterne er også en del af Teknik- og Miljøforvaltningens svar, når de skal argumentere for placeringen:
“Mobilantenner anses som kritisk infrastruktur, og derfor er det nødvendigt, at de placeres, så der er tilstrækkelig dækning det pågældende sted, hvilket ikke giver så stor fleksibilitet i forhold til placeringer.”
Det rejser spørgsmålet: Hvor skal mobilmasterne så placeres? For hvordan placerer man storbyens svar på vindmøllediskussionen, når alle gerne vil have god mobildækning, men ingen ønsker at være nabo til en fem meter høj mobilmast?
”Selvfølgelig skal vi have hurtigt internet i byen. Men jeg synes godt, at man kunne have placeret dem på et tag, hvor det ikke syner så meget, som det gør her, og hvor det ikke står ud til en historisk plads. Vi skal ikke tilbage til dengang, der var paraboler overalt” svarer Kirsten Monrad Jensen, når hun spørges til, hvor masterne ellers burde stå.
Hvordan synes du, at mobilmasterne skal placeres i København? Deltag i debatten på Facebook.