Økologisk og helt uden gluten: Surdejssnak blev til populært bageri på Østerbro
Hvis du har slentret ned ad Øster Farimagsgade i løbet af det seneste års tid, har du måske bemærket, at gaden har fået en ny beboer.
Det er bageriet H.U.G, der er flyttet ind i kælderlokalerne på hjørnet ved Lille Farimagsgade, og her bages der på helt andre måder end i byens andre bagerier.
H.U.G står nemlig for Helt Uden Gluten, fordi alle brød og kager i butikken er 100 procent glutenfri – og endda økologiske.
Fælles passion og god kemi
Hjernerne bag H.U.G tilhører iværksætterne Mette Marie Sarbo og Kathrine Rosamunde, som lærte hinanden at kende gennem en fælles passion for surdej og bagning uden gluten.
Det hele begyndte, da Mette Marie spottede nogle små, hyggelige lokaler ved Fredensborg Station i Nordsjælland, og her rykkede hun ind med sit bagegrej for at udvikle glutenfri opskrifter til en bagebog, hun drømte om at udgive.
Hun blev dog så vild med lokalerne, at hun besluttede at åbne et bageri i stedet for blot at lave opskrifter, og kort tid efter, at hun slog dørene op til bageriet, trådte Kathrine ind ad døren.
Da Kathrine lige som Mette Marie ikke kan tåle gluten og samtidig holder af at bage, fandt de to hurtigt ud af, at de havde en fælles passion og en god kemi, og da Mette Marie en dag spurgte Kathrine midt i surdejssnakken, om ikke de to skulle drive forretning sammen, kunne hun ikke sige nej.
Kathrine, der arbejdede som gymnasielærer, fik lavet sit fuldtidsjob om til deltid, og så begyndte hun og Mette Marie at arrangere glutenfri bagekurser og lave opskrifter til deres bagebog.
Fra Nordsjælland til København
De lokale i Fredensborg tog godt imod H.U.G, og rygtet om det gode, glutenfri bagværk spredte sig til blandt andet København – og københavnerne begyndte endda at dukke op i det lille bageri nordpå.
Det fik Mette Marie og Kathrine til at drømme om hovedstaden, og efter fem år i Fredensborg besluttede de at sige farvel til den gamle stationsbygning og i stedet fortsætte deres glutenfri eventyr i København.
Her fandt de hurtigt lokalerne i Øster Farimagsgade, og der gik ikke længe, før det nye bageri var velbesøgt.
H.U.G er i dag Københavns eneste bageri med 100 procent glutenfri og økologisk bagværk, og sortimentet byder blandt andet på et særdeles populært rugbrød samt søde kanelsnegle, tebirkes og nyopfindelsen den glutenfri croissant.
Desuden har bageriet et udvalg af veganske kager – heriblandt gulerodskage.
Alt det gode bagværk er dog ikke kun for dem, der helt undgår gluten eller animalske produkter. Mette Marie og Kathrine fortæller, at de har flere stamkunder, som kommer igen og igen, selv om de ikke plejer at spise glutenfrit men blot går efter den gode smag.
Og nu kommer nordsjællændere forbi bageriet på Østerbro, fordi de savner H.U.G i Fredensborg.
Du kan læse mere på hugbageri.dk.
Hvad: H.U.G Bageri
Hvor: Øster Farimagsgade 20, København Ø
Hvornår: Åbent tirsdag til torsdag kl. 8.30 til 17.30 samt lørdag og søndag kl. 8.30 til 16.00. Mandag lukket.